Dodaj do ulubionych

Grafen już produkowany

29.04.15, 09:15
My debatujemy, przymierzamy się a Brytyjczycy już na skalę masową produkują. Dlaczego taka ślamazarność /

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15155849,Polacy_zaczeli_produkowac_grafen__Tusk__To_historyczna.html
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17832960,Brytyjczycy_rozpoczynaja_produkcje_grafenu_na_skale.html?lokale=local#BoxNewsImg

Okazuje się, że można mysleć i próbować zamknąć komórki nowotworowe w szczelnym, grafenowym sakrofagu. Wypada życzyć pomyślnych badań i wdrożeń. smile
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15070416,Polscy_naukowcy__Grafen_moze_niszczyc_komorki_nowotworowe_.html
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Grafen już produkowany 29.04.15, 09:20
      moze forsy na produkcje brak?
      • czuk1 Re: Grafen już produkowany 29.04.15, 10:45
        Nie zapoznałem się z problemem.
        Z góry mozna powiedzieć, że jak zwykle czegoś nam brak , coś nam przeszkadza...
        a przecież jakieś preferencje w gospodarce powinny być ....
        Mówi się tyle o innowacjach a produkcja grafenu... nie jest innowacją,
        nie bylaby świetnym narodowym interesem ?
        • 1zorro-bis Re: Grafen już produkowany 29.04.15, 11:44
          moze by i byla. Tylko to musi zaczac produkowac prywatna firma. Bo komuna sie skonczyla. Na szczescie. A na to moze nikt z prywatnych nie ma forsy albo.....zainteresowania?smirk
          • czuk1 Re: Grafen już produkowany 29.04.15, 12:04
            Jest wielki program pomocowy UE - na innowacje. I są preferencyjne, z dotacją panstwa, kredyty rzadowe na takie cele.
            Coś tu jest zagwożdżone kiedy brak jest zainteresowania tematem ze strony przedsiebiorców, inwestorów (też) zagranicznych.
            PS> Nie dzielę juz na "polskich i zagranicznych" , bo przychodzi to coraz trudniej wwarunkach UE i świata - tej globalnej wioski.
            • 1zorro-bis Re: Grafen już produkowany 29.04.15, 12:21
              ciezko mi dalej o tym dyskutowac, bo nie mam na ten temat zielonego pjecia....smirk
              • czuk1 Re: Grafen już produkowany 29.04.15, 12:43
                też coś poszukam...
                • czuk1 Re: Grafen już produkowany 29.04.15, 12:50
                  Okazuje się, że nie jest tak źle.

Kto chce kupić polski grafen?
                  Emilia Kunikowska -www.uwazamrze.pl/artykul/1105590/kto-chce-kupic-polski-grafen
                  Produkcja supernowoczesnego materiału ruszyła pod koniec grudnia ubiegłego roku. Wszystko wskazuje na to, że tym razem polski przemysł nie zaprzepaści swojej szansy
                  Share on facebookShare on twitterShare on google_plusone_share
                  W kolejce do kasy
                  20 grudnia 2013 r. oficjalnie ruszyła produkcja grafenu w Polsce. Jego sprzedażą, a dokładnie utworzeniem portfela technologii grafenowych sprzedawanych w formie produktów końcowych, licencji lub też produktów pośrednich, a także szukaniem partnerów biznesowych zajmuje się Spółka Nano Carbon, należąca do państwowej Agencji Rozwoju Przemysłu S.A. (ARP) i TFI KGHM. Do tej pory Nano Carbon uruchomił prace nad zastosowaniem grafenu w medycynie – w ramach klastra: Centrum Inżynierii Biomedycznej WAT wspólnie z Samodzielnym Publicznym Szpitalem Klinicznym im. Prof. Z. Grucy w Otwocku. Spodziewanym rezultatem badań są technologie wytwarzania implantów, protez (endoproteza stawu biodrowego) i zespoleń ortopedycznych oraz aktywnych biologicznie opatrunków. Prowadzone są także prace nad różnego typu kompozytami – w tym uszczelnieniami elastycznymi, które będzie można stosować wszędzie tam, gdzie występują duże obciążenia – np. przemyśle wydobywczym.
                  Trzeba przyznać, że zainteresowanie grafenem wytwarzanym w Polsce jest duże. Po zakup technologii ustawia się w kolejce wiele firm, a wśród nich: KGHM, Seco Warwick ze Świebodzina – światowy lider w produkcji pieców przemysłowych, który ma w planach wytwarzanie grafenu na wielkich formatach folii miedzianej czy gigant chemiczny Tarnowskie Zakłady Azotowe, który chce produkować grafen dla potrzeb przemysłu chemicznego i tworzyw sztucznych......."
                  • hardy1 Re: Grafen już produkowany 29.04.15, 23:19
                    W pierwszej chwili przeczytałem pierwszy post zaskoczony, gdyż już kilka miesięcy temu czytałem o rozpoczęciu produkcji grafenu w Polsce (o dużo tańszych kosztach, niż w innych krajach - vi o to przede wszystkim chodzi). Firmy uruchamiające produkcję przemysłową dostały wiele milionów złotych wsparcia finansowego z rządu na rozpoczęcie produkcji...

Więc aż mnie poniosło... jak doczytałem do końca, trochę uspokoiłem się. Cały czas liczę na nasz sukces w produkcji grafenu w skali światowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka