Dodaj do ulubionych

Moje Podróże

16.06.16, 17:38
Do pracy muszę dojeżdżać.
Niedaleko mam - szosą 3 tysiące 400 metrów. Obok szosy położono chodnik. Chodnik - jak sugeruje nazwa, służy pieszym do chodzenia bez narażenia się na wypadek w wyniku kolizji z autem. Auta jeżdżą bowiem szosą. Chodnik oddzielony jest od jezdni krawężnikiem.
Niestety nie wiem, kiedy położono chodnik prowadzący do mej pracy, ani też kto go układał. Podobnie brak mi wiedzy odnośnie wylewki asfaltu na jezdni, którą jeżdżę do pracy.
Ale jak mi się zachce, to mogę iść pieszo - to zajmuje około 30 min.
A jak mi się nie chce jechać autem, ani iść pieszo, to mogę dojść do przystanku tramwajowego lub autobusowego (odpowiednio 300 i 100 metrów) i przejechać cztery przystanki - ale potem trzeba i tak dojść około 1100 metrów.
Dojazd się nie opłaca, bo trzeba czekać na pojazd a - i to jest najgorsze - skasować bilet.
Bilety są dwojakiego rodzaju. Tańszy - 20 minutowy, wystarczy na przejechanie czterech przystanków o jakich już wspomniałem.
Droższy ma paskarską cenę 3 złote i czterdzieści groszy - można szaleć całe 40 minut.

Pozwalam sobie zamieścić bilet obowiązujący w łódzkich tramwajach - uważny Czytelnik z pewnością zauważy, że bilet jest jeszcze nie skasowany i czeka, aż mi się nie będzie chciało ani jechać autem, ani per pedes zmierzać do pracy.
Ten bilet to ważny dokument świadczący, że mieszkam w Łodzi i poruszam się za pomocą biletu wstępu - inaczej ktoś by pomyślał, że nie mieszkam w Łodzi, albo jeżdżę na gapę.

http://i68.tinypic.com/34i45s0.jpg
Obserwuj wątek
    • wscieklyuklad Re: Moje Podróże 16.06.16, 18:09
      Proszę zauważyć, iż demonstrowany bilet jest nieco pomięty.
      Noszę go bowiem luzem w kieszeni aby wykorzystać, kiedy odejdzie ochota na jazdę autem lub dojście do pracy chodnikiem wzdłuż jezdni.
      Aby Czytelnik mógł obejrzeć, jak wygląda bilet niepomiętolony - wklejam bilet komunikacji zbiorowej o nominale 3 złote i czterdzieści groszy - gładziutki, jak pupcia dziecka.

http://i63.tinypic.com/33ygcp3.jpg

Bilet ten długo będzie gładziutki, gdyż Łodź jest małą mieścinką i raczej można ograniczyć się do biletu za dwa złote i sześćdziesiąt groszy brutto z VAT.
      Bilet ma tę dobrą stronę, iż można przesiadać się na inną linię środka transportu zbiorowego nie kasując kolejnego, byle zmieścić się w przedziale czasu wydrukowanym na nim.
      • wscieklyuklad Re: Moje Podróże 16.06.16, 18:15
        Aby spełnić oczekiwania Czytelników Podwórka, jutro udam się do pracy pieszo po chodniku ułożonym wzdłuż jezdni - po drodze uwiecznię mijane niezmiernie ciekawe obiekty, które przybliżę na tym wątku - z widokiem z okna włącznie.
        A właściwie, to ten widok już uwieczniłem, więc zacznę od niego.

http://i68.tinypic.com/2rdklfr.jpg

Obraz przedstawia trawnik oraz fragment potężnych drzew rosnących na nim.
        Drzewa oddzielają moje okno od śmietnika prześwitującego pomiędzy gałęziami.
        Jak ktoś dysponuje iPadem albo tabl'em, może powiększyć rycinę - dojrzy wtedy ptactwo żerujące na resztkach chlebka.
        • wscieklyuklad Re: Moje Podróże 16.06.16, 18:18
          Proszę się nie martwić - śmietnik nie jest jedynym obiektem, jaki mogę dojrzeć przez okno w pracy.
          Jest też całkiem zgrabny budynek kilkupiętrowy bez windy.
          A jezdnią przejeżdżają sporadycznie auta - powszechna bieda ogranicza szansę zakupu paliwa.

http://i64.tinypic.com/2yovpug.jpg

• k.karen Re: Moje Podróże 17.06.16, 09:50
            Och! Jak Ci zazdroszczę tych biletów, bo jak mnie nie chce się wyprowadzać auta z garażu, żeby nim jechać, albo nie chce mi się iść pieszo, to jadę miejskim autobusem, za darmo, bez najmniejszego bileciku sad Taki wstrętny numer zrobiły nam władze miasta...
            • blessing_house Re: Moje Podróże 17.06.16, 10:27
              Byłem tam Karen w tym roku, ale o numerze władz miasta nie słyszałem i musiałem wypalić Etylinę o numerze 95. Chciałem pójść na spacer po parku, niedaleko Galerii, ale się okazało że wcześnie zamykają. ;-(
              • k.karen Re: Moje Podróże 17.06.16, 14:05
                Cześć, Bless smile
                A kiedy byłeś w L.? Park jest czynny od 7-mej do 20-tej smile

Ps. komunikacja miejska jest bezpłatna już od ponad roku, taki gest przed wyborami, ale mieszkańcy się cieszą smile
                • blessing_house Re: Moje Podróże 17.06.16, 14:39
                  Bywam w pobliżu od czasu do czasu. wink
                  Będę tam we wtorek i środę. Jakieś 20 km od L. wink
                  • blessing_house Re: Moje Podróże 17.06.16, 14:40
                    Przepraszam 30km. wink
                    • k.karen Re: Moje Podróże 17.06.16, 15:11
                      O! A ja muszę się tam wybrać (gdzie Ty będziesz), bo mam coś do załatwienia w NOT i wybieram się jak sójka za morze smile
                      • 1zorro-bis Re: Moje Podróże 17.06.16, 21:30
                        pozdrowienia z......Hawajow!big_grinbig_grinbig_grin
                        • 1zorro-bis Re: Moje Podróże 17.06.16, 21:58
                          a to "L" - to rozumiem to Londyn?smirk
                        • sorel.lina Re: Moje Podróże 17.06.16, 23:57
                          1zorro-bis napisał:

> pozdrowienia z......Hawajow!big_grinbig_grinbig_grin

Wow! big_grin

• 1zorro-bis Re: Moje Podróże 18.06.16, 07:44
                            jezisz maria, pane Havranek!big_grinbig_grinbig_grin
                            sorel.lina napisała:

> 1zorro-bis napisał:
                            >
                            > > pozdrowienia z......Hawajow!big_grinbig_grinbig_grin
                            >
                            > Wow! big_grin
                            >
                            >
                            • 1zorro-bis Re: Moje Podróże 18.06.16, 17:19
                              o kurcze......big_grin
                              Po Myszke Miki? No, lepiej po myszke miki niz po jakiegos cienkiego bolka az na sam dol do ......Italii.big_grin
                      • blessing_house Re: Moje Podróże 18.06.16, 07:04
                        Mmmm ja bede w G stacjonowal. To w druga strone niz na W od Ciebie. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka