Tak, wiem, że Ukraińcy niejeden grzech przeciw Polakom mają na sumieniu. I wiem, że my, Polacy niejeden grzech przeciw Ukraińcom popełniliśmy. Taka jest historia naszych narodów - skomplikowania, niejednoznaczna, trudna. Tej historii nie możemy zmienić, ale tu i teraz nie czas rozpamiętywać krzywdy z przeszłości. Tu i teraz jest czas zatrzymać idącą ze Wschodu (który to już raz?) machinę zła. Przeciwstawić się jej zdecydowanie, bez relatywizowania, bez cynicznej kalkulacji w rodzaju tej Orbana i innych robiących brudne interesy ze zbrodniarzami.
Rozpacz mnie ogarnia, gdy widzę ulegających goebelsowskiej? nie! - od dziś już putinowskiej - propagandzie, "uzasadniającej" w bezczelnie kłamliwy sposób agresję, okrucieństwo gwałty, zbrodnie na niewinnej ludności- cywilach, kobietach, dzieciach, ba! usprawiedliwiając lub wręcz zaprzeczając temu horrorowi...
Bestialskie mordy w Buczy i wielu innych miejscach nazywają... inscenizacją, ustawką... Wbrew relacjom naocznych świadków. Brak słów.
- Krwawe masakry, których dopuszczają się rosyjscy żołnierze zasługują na nazwanie ich po imieniu: to jest ludobójstwo. Ta zbrodnia musi być osądzona jak zbrodnia ludobójstwa - mówił Morawiecki.