ida_1313 28.10.10, 14:57 Jest nowy rozkład i mam wrażenie, że pociągów jest mniej niż było. No,ale w końcu idzie zima więc dbaja, żeby nam było ciepło, coraz... ciaśniej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saabb Re: jest nowy rozkład 28.10.10, 15:53 Rano (do 9.00) jest 16 pociągów, było 14. Po południu (15.00-19.00) jest 13, było 13. Wychodzi na to, że jest na +. Rewolucji tu nie widzę. Jednemu będzie bardziej pasowało, innemu mniej. Szkoda, że pociągi w szczycie nie są dłuższe. Wydłużenie tylko tego jednego o 7.00 (ciekawe czy tak zostanie) nie zmienia zbyt wiele w komforcie podróży... Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: jest nowy rozkład 28.10.10, 16:24 Czyli jest to nadal tzw. "remontowy" rozkład. Nadal jeździ tylko 25 składów skm (wciąż nie jest to zagwarantowane w marcu 2010 i obiecane 33 składy, choć był krótki okres kiedy jeździło 29), mały plusik - czas przejazdu z L. do Gd. skrócono o 1 min (hehe) do 24-25 minut. Potwierdza się, że nadal jest to rozkład tymczasowy na czas robót. Bądźmy dobrej myśli, w końcu będzie normalnie, przyczyną jest jak mniemam brak taboru (KM nie chcą użyczyć obiecanych 33 składów), lub przeciągające się remonty....A szkoda, bo miasto zasługuje na normalny transport, a nie namiastkę komunikacji (mam tu na myśli częstotliwość kursowania, tabor i horrendalnie długi czas przejazdu). Ponownie zwrócę się do Prezydenta o wyjaśnienia Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: jest nowy rozkład 28.10.10, 16:32 ps. za wcześnie oceniłem skrócenie czasu przejazdu...owszem 24 min wynosi ale o 5 godzinie...poten nadal 25-27 minut, czyli bez zmian...Dowiedziałem się w PKP że dopiero w grudniu oddadzą gdański i tory do dworca (dziś jest jeden), czyli na nowy rok możemy liczyć na opóźniającą się poprawę dojazdu Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: jest nowy rozkład 28.10.10, 16:59 Apropos Gdańskiego, czy musi trwać ten cyrk z loterią peronową??? Pisałem do KM, ale jak grochem o ścianę. Czy tak trudno zapowiedzieć z jakiego peronu odjedzie pociąg??? Dobrze, że są tylko 2... aż boję się pomyśleć co by było gdybyśmy biegali po większej ilości... Odpowiedz Link Zgłoś
plunio7 Re: jest nowy rozkład 28.10.10, 17:04 Gdzie jest ten nowy rozkład? Można prosić o link? Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 28.10.10, 19:29 plunio7 napisał: > Gdzie jest ten nowy rozkład? Można prosić o link? Tu: www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/5695 Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 02.11.10, 18:52 Na stronie Deutsche Bahn pojawił się projekt rozkładu jazdy od grudnia: reiseauskunft.bahn.de/bin/bhftafel.exe/en?ld=9676&country=GBR&seqnr=7&ident=n7.01395876.1288659342&rt=1& (należy wpisać grudniową datę oraz interesującą nas stację). Takt kilkunastominutowy w szczycie pozytywnie zaskakuje. Oby to weszło. Odpowiedz Link Zgłoś
imkebe Re: jest nowy rozkład 02.11.10, 21:49 Nieźle... Ale nie łudźmy się. Wszelkie Nasielski, Ciechanowa, Działdowa zostaną poobcinane z tytułu przebudowy za Legionowem. Prawdziwej rewolucji można się spodziewać w grudniu 2011. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 04.11.10, 21:03 dziś wracałem o 16.54 z legionowa. Remontowy rozkład, to i warunki jak do rzeźni. Normalność zapanuje, jak pociągi między godz. 16 a 17.30 będą jeździły co 3, maksymalnie co 4 minuty. Jak dalej miałyby jeździć co 20 minut, powinny być 8-krotnie dłuższe...a jak wiemy taboru niet. Tez liczę na poprawę, ale nie taką że co 10 minut będzie jechał króciutki zaparowany i zatłoczony pociąg z prędkością posiadacza osiedlowego skuterka na międzyblokowym chodniczku. Odpowiedz Link Zgłoś
plunio7 Re: jest nowy rozkład 05.11.10, 17:16 Chyba się trochę kolego zagalopowałeś ;) Co 3-4 minuty, to jeździ metro w szczycie. Tu nie ma szans. Co 20-30 minut będzie wyśmienicie. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 05.11.10, 20:18 ej no Misiu. Pełen szacun, ale to nie kursowanie metra decyduje co ile będzie jeździć skm do legionowa. A propos, w szczycie metro jeździ co 1,5- 2 minuty, a nie co 4. O częstotliwości kursów decydują dwa czynniki: możliwości techniczne i liczba pasażerów. I oba warunki są spełnione, więc kursowanie co 4 minuty jest zasadne...oczywiście w szczycie. Spójrz na tłok w wagonikach. Są chętni, muszą być pociągi. To jest proste. Co 20 minut moga jeździć i owszem, ale poza tzw. szczytem. W szczycie 5 minut to absolutnie maksymalny period, inaczej lepiej zamknąć tą linię. Dziś przez to że kursy są co 15 minut w szczycie, 44% ludzi wybiera autobusy. Zapewniam że jak kursy będą co 5 minut, pociągi po 2 tygodniach będą wykorzystywane w 100%. Tu nie trzeba wysiłku 23 głów planujących rozkłady w ztm, tu wystarczy spojrzeć na dziś kursujące pociągi. I jeśli częstotliwość kursowanie będzie rzadsza wszczycie niż 5 minut, to po prostu będę pierwszym który będzie za zmianami we władzach miasta...To jest wszak tak niewiele, co pomoże w udrożnieniu świetnego i udanego planu uruchomienia skm, za co prezydentowi gratuluję. Mam też śwadomość że dziś skm za sprawą remontów wykorzystuje ok. 65% swoich możliwości, bo nie jeździ 33 składy, lecz jedynie 25. Przyjdzie nam pocierpieć do 10 grudnia, sam przez te remonty, podobnie jak kilka tysięcy Legionowian - do czasu pełnego uruchomienia linii S9 wybieram autobus ztm (stąd taki w nich tłok) Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 05.11.10, 21:16 brunno34 napisał: W szczycie 5 minut to absolutnie maksymalny period, inaczej lepiej z > amknąć tą linię. Dziś przez to że kursy są co 15 minut w szczycie, 44% ludzi wy > biera autobusy. Zapewniam że jak kursy będą co 5 minut, pociągi po 2 tygodniach > będą wykorzystywane w 100%. Tu nie trzeba wysiłku 23 głów planujących rozkłady > w ztm, tu wystarczy spojrzeć na dziś kursujące pociągi. I jeśli częstotliwość > kursowanie będzie rzadsza wszczycie niż 5 minut, to po prostu będę pierwszym k > tóry będzie za zmianami we władzach miasta...To jest wszak tak niewiele, co pom > oże w udrożnieniu świetnego i udanego planu uruchomienia skm, za co prezydentow > i gratuluję. Mam też śwadomość że dziś skm za sprawą remontów wykorzystuje ok. > 65% swoich możliwości, bo nie jeździ 33 składy, lecz jedynie 25. Przyjdzie nam > pocierpieć do 10 grudnia, sam przez te remonty, podobnie jak kilka tysięcy Legi > onowian - do czasu pełnego uruchomienia linii S9 wybieram autobus ztm (stąd tak > i w nich tłok) Pociągi kursujące co 5 minut możemy włożyć sobie między bajki. Aby zrealizować taką częstotliwośc potrzeba około 40 pociągów na samą linię do Legionowa. Koleje Mazowieckie mają ponad 200 pociągów do obsługi wszystkich tras na Mazowszu, wniosek nasuwa się sam Popełniasz błąd, na trasie do Legionowa nie jeżdzą 33 czy 25 pociągi lecz to są jedynie obiegi ktore mogą zostać wykonane np 5-6 pociągami Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 04.11.10, 22:44 Jest i nowy rozkład w którym tradycyjnie już nie ma żadnego pociągu na Piaski po godz 19. Geniusze którzy układali ten rozkład stwierdzili że ludziom koncżacym w Warszawie pracę po 19 wystarczy pociąg około 18.30 i następny na Piaski koło 21. Mamy za to jescze pociąg koło 23 Szacun dla geniuszy Odpowiedz Link Zgłoś
mileg Re: jest nowy rozkład 05.11.10, 21:12 metron1 napisał: > Jest i nowy rozkład w którym tradycyjnie już nie ma żadnego pociągu na Piaski p > o godz 19. Geniusze którzy układali ten rozkład stwierdzili że ludziom koncżacy > m w Warszawie pracę po 19 wystarczy pociąg około 18.30 i następny na Piaski > koło 21. Mamy za to jescze pociąg koło 23 > Szacun dla geniuszy ---- kurs na Piaski ok. 23 jest OK - w końcu tu nie wszyscy zlatują się do swoich dziupli razem z kurami; ale faktycznie kończenie biegu pociągów na stacji w Legionowie to żałosne rozwiązanie, tym bardziej, że i tak częstość kursów poza szczytem do naszego miasta jest nikła; Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Dobry duch 08.11.10, 21:40 Chyba jakiś dobry duch się zlitował, po kilku dniach sciągnąłem jeszcze raz rozklad i jakże się zdziwiłem bo do Piasek wydłużono pociąg po godz 19 z Gdańskiej Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: jest nowy rozkład 05.11.10, 12:08 Lepiej się nie zrobiło. Jako osoba dojeżdżają do pociągu autobusem, będę musiał dłużej stać na peronie. Już teraz - jak patrzy się za okno - odechciewa się wychodzić z domu, a co dopiero sterczeć na peronie. Odpowiedz Link Zgłoś
legobs więcej pociągów od 12 grudnia 08.11.10, 10:34 Jak podaje Gazeta.pl, od 12 grudnia miedzy Legionowem a Warszawą będzie kursować więcej pociągów. Jednocześnie tego dnia ma być ukończony remont dw. gdańskiego. Cały artykuł dostępny tu: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95193,8621951,Dworzec_Gdanski__na_nowych_peronach_juz_sa_bazgroly.html Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: więcej pociągów od 12 grudnia 11.11.10, 10:55 może i więcej, ale wg projektowanego rozkładu nadal przejazd ma zajmować jak w czasie remontów aż 25 minut, a nie obiecane 19, czy możliwe i realne 15 minut. Ale rozumiem że jest to tylko projekt nowego rozkładu. I ta przerwa 20-minutowa między 16.51 a 17.11 wygląda dziś koszmarnie! A to projektowany rozkład: reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/dn?ld=9649&seqnr=3&ident=jg.02250249.1289468800&rt=1&rememberSortType=minDeparture&REQ0HafasScrollDir=1 Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: więcej pociągów o 11.11.10, 18:52 To jest chyba projekt rozkładu który od dawna znajduje się na stronie DB. Podejrzewam że nikt takiego gniota nie wprowadzi w życie Pierwszy pociąg z Piasek tuż przed godz 6, reszta pociągów w porannym szczycie kursująca co godzinęv co już uważam za paranoję . Dalej nie sprawdzałem bo szkoda na to czasu Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: więcej pociągów o 13.11.10, 19:24 Już w grudniu będzie lepiej. Natomiast zdecydowana poprawa nastąpi od maja przyszłego roku. Po pierwsze w maju pierwsze NOWE pociągi SKM pojadą z Legionowa na Dw. Zachodni. Od czerwca na torach pojawią się push and pull (piętrowe) w barwach Kolei Mazowieckich. Może będzie to tylko 9 albo 11 składów ale lepsze to niż dzisiejsze kibelki...Mają pociągnąć wagoniki do Ciechanowa. Zarówno flirty jak piętrusy mają jeździć znacznie szybciej, loko mają rozwijać prędkość do 160 km/h, ale jestem realistą, i na trasie do Legionowa nie liczyłbym na więcej niż 120 km/h, chociaż kto wie?. I tak lepiej niż dzisiejsze 40-55 km/h. Tak że bądźmy dobrej myśli Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: więcej pociągów o 18.11.10, 10:24 warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8678746,Beda_nowe_pociagi_SKM__Ale_tylko_na_dwoch_liniach.html nowe pociągi od końca 2011... czyli jeszcze rok cierpliwości i ścisku :( Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Nowy rozkład 24.11.10, 20:17 Zarys pojawił się też tutaj: nowy.rozklad-pkp.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Nowy rozkład 25.11.10, 15:43 To musi być jakaś prowizoryczna przedbieżka do nowego rozkładu. Przecież wiadomo, że po remoncie liczba pociągów miała powrócić z 25 na 33 kursy, czy chociaż 32 jak było na starcie. Tak przeciez czytaliśmy i to P. Ruta obiecał. Remont dobiega końca, więc od 13 grudnia powinno i ma być lepiej. A jak porównałem obydwa rozkłady, to np w godz. 6.00 - 8.00 liczba pociągów w nowym rozkładzie wynosi 7, a dziś jest ich 9. Rozumiem że w wersji zatwierdzonej będzie ich co najmniej 11...przecież nie mniej?! Oto linki do porównania: dziś: rozklad-pkp.pl/query.php/pn?q=pl/node/146&ld=pkp&seqnr=4&ident=8f.02707629.1290694813&REQ0HafasScrollDir=1 wg nowego rozkładu: new.rozklad-pkp.pl/query.php/pn?q=pl/node/146&ld=pkp&seqnr=3&ident=jl.03148529.1290696421&REQ0HafasScrollDir=1 Poczekajmy na obiecany rozkład Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Nowy rozkład 25.11.10, 19:17 Ja się naliczyłem 28 pociągów w ciągu dnia ze stacji Legionowo Piaski (wg nowego rozkładu). Ze stacji głównej wszystkie możliwe pociągi (SKM+KM) to razem 62 kursy w ciągu dnia... Aż nie chce się wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Nowy rozkład 03.12.10, 22:34 Jest już nowy rozkład na stronie KM www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/5828 Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Nowy rozkład 04.12.10, 00:03 Będzie konstruktywny komentarz - koooonkret rozkład ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Nowy rozkład 04.12.10, 00:30 Ze średnicy do Legionowa po południu tylko dwa pośpieszne (rano jeden), zwykłego nie ma. Za to jaki piękny czas przejazdu. Jeśli chodzi o Legionowo-Przystanek to pociągi w takcie co godzinę z dziurami na co dwie ale w równych odstępach. Tylko w szczycie trochę lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
plunio7 Re: Nowy rozkład 04.12.10, 14:58 A ja jeszcze w większym. Nie ma pociągu o 7:05, ba jest 20 minutowy interwał 6:52-7:12. Odpowiedz Link Zgłoś
d.zlamal Re: Nowy rozkład 04.12.10, 15:52 Ten rozkład to niestety lipa - wrzucony został rozkład podstawowy, a wejdzie tzw. zamknięciowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Nowy rozkład 04.12.10, 21:42 nie podoba mi się ten rozkład jazdy; czy dojazd na Piaski musi kończyć się odjazdem SKM z Wawy Gd. już o 21.38? później są jeszcze trzy kursy do Legionowa; pewnie, że można drałować per pedes, ale czy to jest to, o co chodzi mieszkańcom Piasków IV i V? Panie Prezydencie Legionowa, niech Pan się zastanowi nad tym; Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Nowy rozkład 05.12.10, 00:32 Przecież to nie prezydent Legionowa układa rozkłady Kolei Mazowieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: Nowy rozkład 05.12.10, 08:50 Moi Drodzy, ten rozkład jest wprawdzie lepszy niż poprzedni, ale musicie zdawać sobie sprawę że jest on nadal tylko tymczasowy. Przejście do metra pod gdańskim, które miało być oddane we wrześniu, otwarte zostanie końcem roku (oby), podobnie wiadukt nad torami na żoliborz. Czyli remont wciąż trwa, stąd brak zmiany czasu przejazdu i nadal wynosi on 25 min z legionowa do gdańskiej, a nie obiecane 19 minut. W styczniu dopiero pojedziemy krócej, oby zima nie opóźniła prac. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Nowy rozkład 05.12.10, 09:17 benieck napisał: > Przecież to nie prezydent Legionowa układa rozkłady Kolei Mazowieckich. --- pisałem o SKM a nie o KM, a za tę komunikację Legionowo płaci warszawskiemu ZTM Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy-z-brzegu Re: Nowy rozkład 10.12.10, 14:43 drodzy forumowicze, czy ja dobrze widzę, że ze stacji L-wo Przystanek (wszak nie dla wszystkich Legionowian poręczne jest korzystanie z dobrodziejstw SKM-ki) pojawiło się całkiem spore okienko pomiędzy 7.48 a 9.23?... Teoretycznie widnieje tam skład, który do tej pory odjeżdzał z Przystanku mniej więcej ok. 8.30 ale cóz to za dziwoląg, ktory zatrzymuje się np. w Chotomowie, Janówku czy Pomiechówku (nie ujmując nic tym miejscowoścom) a naszą kochaną Trzecią Parcelę ignoruje?!... Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Nowy rozkład 10.12.10, 21:41 pierwszy-z-brzegu napisał: > drodzy forumowicze, czy ja dobrze widzę, że ze stacji L-wo Przystanek (wszak ni > e dla wszystkich Legionowian poręczne jest korzystanie z dobrodziejstw SKM-ki) > pojawiło się całkiem spore okienko pomiędzy 7.48 a 9.23?... > Teoretycznie widnieje tam skład, który do tej pory odjeżdzał z Przystanku mniej > więcej ok. 8.30 ale cóz to za dziwoląg, ktory zatrzymuje się np. w Chotomowie, > Janówku czy Pomiechówku (nie ujmując nic tym miejscowoścom) a naszą kochaną Tr > zecią Parcelę ignoruje?!... Ten pociąg to skład przyspieszony do Radomia zestawiony z wagonów Push & Pull. Dziura jest spora, niestety ten rozkład to nadal rozkład "zamknięciowy". Między Chotomowem a Modlinem nadal ruch będzie się odbywał po jednym torze tak więc na punktualność połączeń KM nie ma co liczyć. Faktem jest, że Legionowo-Przystanek ma najgorszą ofertę kolejową ze wszystkich legionowskich stacji. Dopóki remont trasy do Nasielska się nie skończy nadal trzeba będzie liczyć się z opóźnieniami lub korzystać z dowozówki do S9 albo z linii 723. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Paranoja Kolejna zesztą 11.12.10, 21:59 Nie wiem czy zwróciliscie uwagę ale sporo pociągów w dni świąteczne jedzie dopiero z Legionowa Z Piasek w dni świąteczne jest bardzo mało pociągów. Do Warszawy z Piasek pierwszy pociąg rano jest dopiero po 6 Za to mamy pociągi po 9 i 10 na Piaski które pojadą także w święto Paranoja że znowu w święto nie będę miał czym dojechać i wrócić z pracy ale będą za to pociągi po 9 i 10 które w święto pojadą na Piaski Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_sikorski Szyfr 11.12.10, 21:51 Czy ZTM nie potrafi w bardziej przejrzysty i zrozumiały sposób układać oznaczeń na rozkładzie? Pociągi z oznaczeniem "cp" gdzie literka "c" - "kursuje w soboty i święta oraz 24.XII.2010" a literka "p" - "kurs skrócony do stacji Legionowo Piaski". Zapewne chodzi o to że pociąg w dni robocze dojeżdża do Wieliszewa, a w sobotę, święta i 24.XII.2010 kończy kurs na stacji Legionowo Piaski. Czy nie lepiej napisać "g - w soboty, święta oraz 24.XII.2010 kurs skrócony do stacji Legionowo Piaski"? Innych "dp/cl" nie komentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sieczko.lwo Re: Szyfr 12.12.10, 17:16 To ja mam inne pytanie, któremu rozkładowi wierzyć? strona rozkład-pkp.pl pokazuje zupełnie co innego niż jest w pdf na stronie ztm... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Szyfr 12.12.10, 18:34 Myślę, że temu z pdfa. Jechałem dzisiaj już wg nowego rozkładu - zgodnego ze stroną ztmu, a nie pkp. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Szyfr 12.12.10, 23:10 Zawsze rozkład ze strony przewoźnika jest bardziej wiarygodny niż hafas PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: Szyfr 13.12.10, 09:39 Dziś miałem okazję jechać do Warszawy z Legionowa pociągiem o godz. 7.12. Jakież było moje zdziwienie, kiedy na peron, na którym oczekiwało ok. 300 osób, wjechał mikro składzik, króciutki jak ćwierć długości metra, nie dłuższy. Nie muszę dodawać, jaki panował ścisk... Jakby skład był chociaż trzykrotnie dłuższy, może ten tłok nie byłby tak dokuczliwy, pewnie zima zaskoczyła i wagony przywarło do torów, że tylko jeden skład wysłali...zobaczymy co będzie jutro Odpowiedz Link Zgłoś
alan_25 Re: Szyfr 13.12.10, 11:49 Dramat!!! Dziś jechałem SKM o 6;42. Przyjechał załadowany, a jeszcze w Legionowie był nas cały tłum. Ja nie wiem, skoro tak miałobyć dobrze - to czemu jest coraz gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: Szyfr 13.12.10, 15:04 a ja jechałem o 8.41 S9 i pełen luz. Miejsca wolne, cicho i spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: Szyfr 13.12.10, 15:42 Właśnie przesłałem do ztm skargę (choć nie wiem czy jest to właściwy adresat, może KM?) i Wam też proponuję to uczynić. Może wydłużą chociaż do 3 składów te poranne pociągi (dziś o 7.11 puścili tylko jeden skład). Zamierzam jeździć pociągiem o 6.44 i mam prawo oczekiwać przynajmniej 3-4 razy dłuższego pociągu, przecież godne traktowanie pasażerów nam się należy, zwłaszcza jeśli SKM ma służyć nie tylko mieszkańcom Legionowa, ale też wiecznie zakorkowanej Białołęki Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Szyfr 13.12.10, 17:10 Prędzej czy później problem miejsca w pociągu musiał ujrzeć światło dzienne. SKM jest promowana na każdym kroku, ludzie powoli się przekonują, że można uniknąć stania w korku i przesiadają się do pociągu. Tyle że wraz z napływem pasażerów powinno podczepiać się kolejny skład. Nie wymagam, aby każdy miał miejsce siedzące, bo 20-minutowa podróż z Legionowa na ZOO nie jest żadną tragedią, ale jeśli brakuje miejsc stojących, to już zaczyna się dramat w pociągu. Także napiszę skargę do ZTMu i jednocześnie apel do Prezydenta Smogorzewskiego. Gucio mnie interesuje, że KM uruchomiły po zmianie rozkładu prawie 100 nowych połączeń, skoro odbyło się to kosztem innych składów. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Szyfr 13.12.10, 20:39 jaceeek napisał: > Także napisz > ę skargę do ZTMu i jednocześnie apel do Prezydenta Smogorzewskiego. Gucio mnie > interesuje, że KM uruchomiły po zmianie rozkładu prawie 100 nowych połączeń, sk > oro odbyło się to kosztem innych składów. Kosztem jak najbardziej. Zielone Mazowsze tak ułożyło rozkład, że większość obiegów nie tylko na naszej linii jest na jeden EZT. Liczba połączeń z 701 wzrosła do 792 a taboru nie przybyło. Więc skąd wzięły się dodatkowe pociągi?. Oczywiście z rozpięcia składów. Samo KM nie jest zadowolone z rozkładu ZM i tak wprowadziły kilka swoich poprawek. Pewnie będzie ich więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Szyfr 15.12.10, 11:51 brunno34 napisał: > Dziś miałem okazję jechać do Warszawy z Legionowa pociągiem o godz. 7.12. Jakie > ż było moje zdziwienie, kiedy na peron, na którym oczekiwało ok. 300 osób, wjec > hał mikro składzik, króciutki jak ćwierć długości metra, nie dłuższy. Przecie to jakaś ściema! "Ćwierć długości metra, nie dłuższy" to mógłby być conajwyzej szynobus VT627 z Sierpca do Warszawy Wschodniej (VT628 gdyby akurat taki jechał byłby już wyraźnie dłuższy). Ale on jeździ o zupełnie innej porze (11:29). Zatem był to pojedynczy kibel EN57 - ale on jest conajmniej tak długi jak połowa składu metra. Odpowiedz Link Zgłoś
legionowianka30 Re: jest nowy rozkład 14.12.10, 13:42 witajcie, pytanie tendencyjne, dlaczego w najbardziej obleganej godzinie czyli 7.12 gdzie podróżuje najwięcej młodzieży i pracowników na godziny np 9.00 puszczają mikro skład, trzeba się łokciami rozpychać żeby się dostać do pociągu. tuż przed jechały KM o 6.59 i skład był baaardzo długi. jak zwykle przesady u nas nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mizzkasia Re: jest nowy rozkład 14.12.10, 17:10 a ja mam pytanie do osób dojeżdżających do stacji bezpłatnym autobusem dowozowym. czy zatrzymuje on się przed urzędem miasta w stronę dworca PKP?postanowiłam porzucić jazdę samochodem i skorzystać z innych "dobrodziejstw" i zastanawiam się czy ten autobus się sprawdza, czy lepiej chodzić na pieszo.z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: jest nowy rozkład 14.12.10, 17:47 mizzkasia zapytała: ...czy ten autobus się sprawdza, czy lepiej chodzić na pieszo. ----------------------------- też porzuciłem swój samochodzik...no... może porzuciłem to zbyt dosadnie powiedziane bo od czasu do czasu go odśnieżam :) odpowiadając na Twój liścik dodam, że autobus zatrzymuje się pod Ratuszem ale na przykład wczoraj i dziś w okolicach godziny 6.45 był nieobecny i nieusprawiedliwiony. musiałem puścić się cwałem do pociągu co mi wyszło raczej na zdrowie. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: jest nowy rozkład 14.12.10, 18:30 Nie no, wracając do połączeń. Jak w porannych godzinach ma kursować jeden skład zamiast trzech, to proponuję dostosować rozkład do ilości podróżnych. Wersja optymalna odjazdó z Legionowa: 6.35, 6.38, 6.41, 6.47, 6.53, 7.00, 7.05, 7.11, 7.17 Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 że się Wam chce mielić temat przez dwa miesiące... 14.12.10, 19:44 ...układać trasy, liczyć przystanki, odmierzać godziny jak stachanowcy. ludzie! czasu i życia Wam zabraknie zanim ten moloch się zreformuje. jechałem dziś w pierwszym wagonie naszej Stadt-Schnellbahn czyli SKM-ki i przez niedomknięte drzwi słyszałem co Wielce Szanowny Pan Kierowca Kolei Żelaznej myśli o tupiących na peronach podróżnych oraz o inicjatywie Zielonego Mazowsza czy innego Wielce Szanownego Gremium, które - podobnie jak Wy - podpowiada kolei jak rozkład ułożyć. otóż Wielce Szanowny Pan Kierowca wraz z Kierownikiem Pociągu mają to głęboko w odbycie bo przecież nie za to im płacą. myślę, że podobną postawę przyjmuje Derekcja Kolei. podobno za jakiś czas przyjdzie nowy właściciel, kupi wszystko za grosze i wagony z napisem DB będą tylko furczeć . peesik: przy okazji dzisiejszej wyprawy do roboty, dostałem obsztorc od Wielce Szanownego Kierownika Pociągu żem przysiadł - nic nie widząc w ciemnym wagonie- na bardzo kosztownym urządzeniu do drukowania biletów. peesik2: zupełnie inną sprawą jest, że ten kto ułoży rozkład jazdy pasujący każdemu z podróżnych powinien kandydować do nagrody Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
mizzkasia Re: jest nowy rozkład 14.12.10, 21:16 ok. dziękuję za informację i awaryjnie zakładam wygodne buty, by w razie emergency pewnym szybkim krokiem zasuwać na stację:) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Szczyt chamstwa 15.12.10, 09:24 Dzisiaj kolejarze z Kolei Mazowieckich obsługujących naszą SKM pobili rekord chamstwa, ponieważ w nabitym do nieprzytomnosci pociągu nie otwierała się większość zamarźniętych drzwi na Zoo wyszła tylko część pasażerów, reszcie zafundowano przymusową podróż do Gdańskiej. Dziwię się tylko ludziom że nie pozrywali hamulców Pociągi kursują jak chcą, normą są odwołane pociągi, szczególnie rano z Piasek Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: Szczyt chamstwa 15.12.10, 12:28 i praktycznie nie ma żadnych komunikatów (jeżeli już to po czasie planowego przyjazdu) i brak na ich końcu zwrotu "przepraszamy". To kolejny dowód na to kim jest pasażer dla tego przewoźnika, jest on po prostu kłopotliwym dodatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 do "misskasi" :) 15.12.10, 18:38 na tej stronie w zakładce bezpłatny autobus dowozowy znajdziesz aktualny rozkład jazdy. dziwię się tylko, że miasto wzięło na siebie dość kosztowny obowiązek, a nie zadbało o właściwą informację na przystankach. o odjazdach pasażerowie dowiadują się metodą szeptaną czyli jedna pani drugiej pani. jak za głębokiej komuny. peesik: może ci złotouści kandydaci na samorządowców co się na tym forum w okresie przedwyborczym eksponowali w pogoni za zaszczytami, zechcą się przyjrzeć jak funkcjonuje komunikacja i nacisną gdzie trzeba i kogo trzeba żebyśmy nie trajkotali po próżnicy następnych dwóch miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
mizzkasia Re: do "misskasi" :) 15.12.10, 21:17 dziękuję bardzo za informację i jutro zobaczę w praktyce jak wygląda taki dojazd, choć tak naprawdę po dzisiejszym spóźnieniu do pracy, bo skmka 7,42 nie przyjechała, zastanawiam się czy jednak nie spróbować autem. pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: jest nowy rozkład 15.12.10, 20:57 Dzisiaj poczułem się jak w Chinach - konduktorzy zamienili się w dopychaczy i wciskali pasażerów. Wie ktoś, czy pociąg o 6.26 z Piasków jest tak samo zapchany jak ten o 6.42? Chyba zacznę wcześniej jeździć do pracy, żeby móc przynajmniej wyjąć coś do poczytania. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 15.12.10, 21:20 Pojedziesz wcześniejszym pociągiem o ile przyjedzie. Dzisiaj z Piasek nie było pociągu 6.26, pojechał za to nabity do nieprzytomnosci 6.42 Odpowiedz Link Zgłoś
astra515 Re: jest nowy rozkład 15.12.10, 21:26 mam wrażenie, że ten o 6.26 przyjechał opoźniony, tak że w Legionowie wszyscy z 6.30 i 6.45 zapakowali się do tego pociągu, ścisk był okropny, po czym okazało się na Gdańskiej, że zaraz za naszym wjechała puściuteńska SKM-ka z Legionowa (chyba ta z 6.45) . Zero jakiejkolwiek informacji... Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 15.12.10, 21:51 Mogło tak być jeśli pociąg odjechał z Legionowa a nie Piasek. Na Piaskach nie było pociągu 6.26, żona była na peronie 6.30 czekał już tłum pasażerów Lub pociąg 6.26 odjechał opóżniony i pusty za tym 6.42 Tak czy siak informacji nie było żadnej stąd nabity do nieprzytomnosci pociąg 6.42 z Piasek Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: jest nowy rozkład 15.12.10, 21:43 Tylko niech nie mówią, że będziemy musieli czekać aż do kwietnia 2011 na piętrowe pociągi dla KM, i do czerwca 2011 na pierwsze elfy dla linii s3 na początek do w-wy zachodniej, a od zimy 2011 do okęcia. Tu tymczasem chodzi o szybkie udrożnienie linii S9, i to trzeba zrobić jeszcze w tym roku. Jeśli nie zwiększy się częstotliwość do max. 5 min w szczycie, należy dołożyć dodatkowe 2-3 składy, przynajmniej do pociągów z 6.45 i 7.12. To chyba nie jest aż tak trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
legionowianka30 Re: jest nowy rozkład 16.12.10, 13:44 a ja dziś napisałam do km z podziękowaniem za atrakcje jakich co i raz nam pasażerom dostarczają, może nagrać dodatkowo filmik na temat dantejskich scen jakie toczą się przy wsiadaniu do pociągu S-9 rano. dlaczego w otwocku czy pruszkowie mają nowe i dłuższe składy a my nie? co to za polityka, jasne powiedzą nam, że cieszcie się z tego co macie. ale takie przepychanki są beznadziejne a dojeżdzać trzeba. jakież było moje zdziwienie jak któregoś pięknego dnia z dworca gdańskiego do modlina przyjechało nowe piękne czyste KM. szok!;) Odpowiedz Link Zgłoś
mazdam Re: jest nowy rozkład 16.12.10, 19:38 Ja też kiedyś pisałem na ten ogólny email, żadnego rezultatu, nawet: "Dziękujemy dołożymy starań itd..." Może warto napisać na skrzynkę prezesa KM: a.radwan@mazowieckie.com.pl z kopią do Urzędu Marszałkowskiego urzad_marszalkowski@mazovia.pl lub jak ktoś jest bardzo rozgoryczony można jeszcze: Cezary.Grabarczyk@sejm.pl. Chociaż szczerze wątpię w skutek... Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 16.12.10, 21:01 To nic nie da, paraliż, brak jakiejkolwiek informacji to norma w zimie już od dobrych paru lat. Pasażerowie pisali i piszą już od dobrych paru lat, do dziennikarzy UOKiK UTK i gdzie się jeszcze da W większości przypadków są całkowicie ignorowani lub zbywani frazesami a sytuacja powtarza się cyklicznie Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 17.12.10, 18:15 dostałem odpowiedź od ztm: "Uprzejmie informuję, że pierwsze dni funkcjonowania nowego rozkładu jazdy przypadły dodatkowo na okres niekorzystnych warunkach atmosferycznych. Z powodu bardzo ograniczonej ilości taboru kolejowego organizator przewozów oraz przewoźnicy muszą nim racjonalnie gospodarować. W najbliższym okresie będziemy prowadzać obserwacje napełnienia i punktualności kursów i na tej podstawie będą podejmowane decyzje dotyczące ewentualnych korekt rozkładu lub zestawień. Proszę jednak pamiętać, ze dodatkowe pociągi to dodatkowy koszt dla Gmin Legionowo i Wieliszew, tak więc to one muszą zamówić w ZTM dodatkową pracę przewozową" Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: jest nowy rozkład 22.12.10, 08:58 Mam pytanie, czy w innych pociągach też jest tak ciasno jak w SKM z 6.45 z Legionowa? Nadal o tej godzinie na tory kierowany jest mikro-skład, pomimo że tylu ludzi o tej porze podróżuje. Czy tak dużym problemem byłoby dołożenie chociaż 5 wagonów? Czy musimy jeszcze pół roku męczyć sie w takich warunkach? Wiiadomo że wyraźna poprawa nastąpi od kwietnia do września 2011, kiedy to na tej trasie kursować będą nowe piętrusy kupione przez KM (jeżdżące do Ciechanowa), pociągi z Newagu dla linii S9 i pociągi Elf dla linii S3...To przecież dużo czasu...może dałoby sie tymczasowo chociaż wydłużyć skład z 6.45? Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 22.12.10, 20:00 e.voytaszek napisał: > Mam pytanie, czy w innych pociągach też jest tak ciasno jak w SKM z 6.45 z Legi > onowa? Jest ciasno a nawet bardziej. S2 z Rembertowa 7:16 jest wręcz niezabieralne. Czy tak dużym problemem byłoby dołożenie chociaż 5 > wagonów? Jakich 5 wagonów?, do czego?. Jedna jednostka EN57 jest złożona z trzech członów, EN71 z czterech. Można jedynie dodać drugą jednostkę czyli podwoić liczbę członów do 6/8. Odpowiedz Link Zgłoś
grandpress Re: jest nowy rozkład 23.12.10, 14:28 Chyba forum jest czytane zmiany w S9 Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: jest nowy rozkład 23.12.10, 17:25 ale łaski nie robią, przed zmianami ten kurs był wydłużany i po zmianach grudniowych właśnie skrócony. Czyli to powrót do stanu poprzedniego. Marudzę.... Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: jest nowy rozkład 23.12.10, 18:29 jest to na pewno krok w dobrym kierunku...Jednak dla mnie i kilkuset pasażerów równie istotny a subiektywnie dla mnie bardziej, jest kurs z godz. 6.45 z Legionowa. Jechałem natomiast dziś o 7.42 i było ok, tu skład okazuje się wystarczający...nie jestem jak widać rutynowym malkontentem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: jest nowy rozkład 23.12.10, 18:39 wydaje mi się, że najwięcej ludzi jeździ między 6.30 a 8.00 Potem już jest OK. Ja najczęściej jadę tym 8.41 i jest luz. To samo jest z powrotami, najwięcej ludzi jest między 16.00 a 17.30 potem już jest luźniej. W tych godzinach składy powinny być wydłużone... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: jest nowy rozkład 23.12.10, 19:08 @brunno34, dostałem identyczną odpowiedź, czyli ZTM masowo odpowiada na skargi za pomocą opcji kopiuj-wklej :] Dodatkowy skład pociągu na pewno sporo ułatwi, ale jednak to pociąg o 6.42 jest najbardziej oblegany, ponieważ a) jedzie z Wieliszewa b) z niego można spokojnie dostać się w każdy punkt W-wy na 8.00, tym o 7.08 już niekoniecznie. Ale nie marudzę, bo jak się okazało ZTM jest w stanie zdobyć skład dla S9 i problem ograniczonej ilości taboru udało się rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
plunio7 Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 03.01.11, 18:54 www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/5976 Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 03.01.11, 21:12 plunio7 napisał: > www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/5976 Przeanalizowałem pobieżnie ten "wytwór", po pobieżnym przejrzeniu już znalazłem kilka kwiatków czyli pociąg S-9 jadący z Warszawy Woli oraz poprzestawiane godziny odjazdów z Legionowa Piaski rano Brawo kolejny gniot Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 04.01.11, 19:17 Jak na razie w tej zaproponowanej wersji ewidentnie brak jest pociągu skm o 6.45 z Legionowa. Zapewne się pojawi w finalnym rozkładzie, bo na dziś między 6.08 a 6.55 jeżdżą tylko dalekobieżne (a te mogą być nawet o 5 minut spóźnione, gdyż jadą aż z Działdowa). Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 04.01.11, 22:46 Dzisiaj sciągnąłem kolejną wersję rozkładu, słowa niecenzuralne same cisną się na usta. Po raz kolejny w święta czy niedziele nie ma pociągów z Legionowa Piaski rano dzięki którym można dojechać do pracy, utworzono za to pociągi do wożenia imprezowiczów i pijaków bo kto pojedzie pociągiem 0.58 z Legionowa Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 04.01.11, 23:50 Kpina. Obecny rozkład jest naprawdę nieźle ułożony, teraz go psują aż na półtora miesiąca. Niektóre godziny odjazdów są totalnie od czapy. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ksie Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 05.01.11, 15:28 Mi pasował pociąg 7:42 we wcześniejszym rozkładzie był 7:38 co było jeszcze wygodniejsze bo dojeżdżam na 9 a teraz nie ma żadnej SKM w tym czasie Jest 7:09 i 8:05 Brawo. Wiem ze miedzy czasie są 2 KM tylko że do nich mnie nie dowiezie busik a piechotą mam ponad 25 minut:( A i może ktoś mi wyjaśni co to za pociąg o 7:29 trasa Legionowo->Warszawa Wola bo jak na KM to trochę krótka trasa. Także mnie ten rozkład rozczarował:( Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 05.01.11, 16:21 Ten pociąg to mi wygląda na ten co teraz jest w obecnym rozkłądzie, ale on wcześniej był z Nasielska (o 7:23 na Przystanku), teraz go pewnie skrócili i jedzie z Legionowa. Przez co my z Przystanku mamy pociąg o 6:38 a następny dopiero 7:44, więc masakra jednym słowem... Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 05.01.11, 19:09 też będą przecierać tory? Przecież na tej trasie, a przynajmniej do Legionowa, już można jechać z prędkością 160 na godzinę...czy naprawdę musimy czekać do jesieni aż nowe pociągi skm powiozą nas taką prędkością? Czytałem że nawet etz rozwijają do 125 km na godz. a nie wiedzieć czemu nadal, choć już styczeń - jeżdżą 45-50 km/h. Kto za tym stoi? Przecież trasa z L. do W-wy to max 16 minut, a tu etz-y wloką się nadal 25-27 minut...Czy muszę czekać pół roku na normalne połączenie? składam kolejną skargę do ztm, i tym razem też do KM - może mi to wyjaśnią... Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 05.01.11, 20:41 No właśnie nie można jechać, bo na trasie istnieją przejazdy kolejowe. Muszą być przejazdy/przejścia bezkolizyjne, aby pociąg mógł rozwinąć prędkość 160 km/h. Takie durne przepisy. Dlatego budowany jest tunel na L-wo Przystanek i wiadukty na Choszczówce i Płudach. Co nie zmienia faktu, że od ZOO do Płud pociąg mógłby się bardziej rozpędzić, tym bardziej na odcinku Choszczówka-Legionowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mileg Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 05.01.11, 20:42 mike56 napisał: > nie podoba mi się ten rozkład jazdy; czy dojazd na Piaski musi kończyć się odjazdem SKM z Wawy Gd. już o 21.38? później są jeszcze trzy kursy do Legionowa; pewnie, że można drałować per pedes, ale czy to jest to, o co chodzi mieszkańcom Piasków IV i V? Panie Prezydencie Legionowa, niech Pan się zastanowi nad tym; --- nic z tego, znowu podobnie - cóż będę pamiętał, bo 4 lata miną jak z bicza trzasnąć Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 05.01.11, 21:07 I jeszcze jedno przyszło mi do głowy - ciekawe, czy powtórzy się sytuacja z poprzedniej zmiany rozkładu. Udało się rano puścić dwa składy w S9, chwilę później zmieniono rozkład i znowu jeździł jeden skład. Powtórka z rozrywki? Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: Kolejny nowy rozkład - do 28 lutego 18.01.11, 20:10 Miałeś rację, niestety. Od wczoraj o 7:09 z Legionowa jeździ jedna jednostka. Ścisk niesamowity, w Płudach ludzie zostają na peronie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_sikorski Kamieniem w pociąg 18.01.11, 16:06 W niedzielę wieczorem jedna wybita szyba w pociągu. Poniedziałek, dzieciaki z kozłówki rzucają kamieniami w pociąg. Dzisiaj kolejna wybita szyba, raczej nie od wewnątrz. Potencjalni olimpijczycy w rzucie dyskiem, oszczepem, kulą lub młotem:) Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Kamieniem w pociąg 18.01.11, 18:38 No trzeba tam dobudować kolejny komunalny budynek, nasprowadzać więcej menelstwa i cieszyć się że wyeksmitowano kolejną grupę menelstwa na obrzeża miasta Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_sikorski Re: Kamieniem w pociąg 18.01.11, 19:55 Dodam tyle że nie wiem kto i gdzie wybił obydwie szyby. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: Kamieniem w pociąg 18.01.11, 21:29 Tylko nie rozumiem, dlaczego pociąg z Legionowa z godz. 6.56 nadal jeździ w okrojonej zminiaturyzowanej wersji...czy chodzi o to by połowa ludzi spóźniała się do pracy czekając na peronie na kolejny pociąg? Czy musimy czekać aż do końca lutego na poprawę tej koszmarnej sytuacji? Wysyłam właśnie tej treści maila jako skargę do ztm i do km. Zróbcie to także, z pociągiem z 7.11 (obecnie z 7.09) się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Kamieniem w pociąg 18.01.11, 22:34 Ja mam inny problem, w niedzielę czy każde inne święto nie mam żadnej możliwości skorzystania rano z pociągu z Legionowo Piaski To już drugi rozkład kiedy dziwnym trafem pierwszy pociąg z Piasek jedzie dopiero po 6. Mieszkańcom Legionowa Piaski aby w święto po godz 5 dojechać do pracy zostają aż 2 autobusy kursujące co 30 minut Pisaliśmy w tej sprawie do Prezydenta Legionowa poprzez zadaj pytanie, cóż upłynął już miesiąc a odpowiedzi nie ma, zostaliśmy zignorowani bo takich osobników jak ja jest mało a więc nie trzeba o nich zabiegać Uruchomiono za to nocne pociągi z Legionowa i Warszawy, cóż pijana młodzież jadąca z balangi jest ważniejsza od jakiegoś robola który w niedziele musi jechać do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
plunio7 Re: jest nowy rozkład 14.02.11, 16:13 28 II - 31 V www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/6129 Wciągamy brzuchy -o Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 14.02.11, 22:38 Chyba kogoś p......o i to porządnie Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: jest nowy rozkład 14.02.11, 23:41 Szkoda pociągu Radom - Działdowo (o 16:42 z Wawy Centralnej). Wygodny, chociaż do Legionowa jedzie 41 minut. W pociągu o 16:41 z Gdańskiej przewiduję okrutny ścisk, na ZOO pewnie będzie niezabieralny, przydałyby się dwa ezety. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: jest nowy rozkład 15.02.11, 07:59 No on ( z Radomia) jest, ale później, zamiast tego o 18.55 co teraz jest z Gdańskiej. Teraz jezdzi taka nowa jednostka - jeden skład i to jest OK. Duży faktycznie przydałby się wcześniej... Dla kolejarzy i KM szczyt komunikacyjny jest między 4.37 a 6.08 rano... w tych godzinach jest 5 pociągów, a między 6.08 a 9 pociągi są... 3. Mówię oczywiście o KM i o stacji Legionowo Przystanek... Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: jest nowy rozkład 15.02.11, 10:49 To prawda. Wtedy oni i ich rodziny jeżdżą do pracy ze zniżką 99%, czy jakoś tak. Musi być wtedy więcej pociągów :-) amelka1341 napisała: > Dla kolejarzy i KM szczyt komunikacyjny jest między 4.37 a 6.08 rano... Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: jest nowy rozkład 15.02.11, 11:01 Co to do ku...wy jest??? I tak zachęcają nas do przesiadania się z samochodów??????!!!!!! Z każdą zmianą miało być więcej pociągów a tu jest mnie i to w jakich godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 15.02.11, 11:06 poldek49 napisał: > Szkoda pociągu Radom - Działdowo (o 16:42 z Wawy Centralnej). Wygodny, chociaż > do Legionowa jedzie 41 minut. W pociągu o 16:41 z Gdańskiej przewiduję okrutny > ścisk, na ZOO pewnie będzie niezabieralny, przydałyby się dwa ezety. Większość pociągów będzie niezabieralna, pociągów szczególnie z Piasek jest dużo mniej Zupełną paranoją jest że pierwszy pociąg z Piasek jedzie dopiero przed 6, potem też jest nieciekawie Prace modernizacyjne w miarę postępu prac powinny generować coraz mniejsze utrudnienia a tu jest dokładnie odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: jest nowy rozkład 15.02.11, 11:16 17.06 do nasielska będzie zabity(legionowo+nasielsk), po 17 jest tylko jeden do piasek i wieliszewa, pewnie nosa nie wciśniesz, następny 17.58 znowu nasielsk i powtórka z rozrywki, 18.36 ten zawsze był pełny a teraz... wolę nie myśleć. Może jak tak ukrócono kursów to składy będą dłuższe... Odpowiedz Link Zgłoś
a-ksie Re: jest nowy rozkład 15.02.11, 16:45 Ja nie wiem czy osoba decydująca o zmianie rozkładu ma świadomość ile osób jeździ o danej godzinie.O 7,29 jeździ coraz więcej osób mimo że pociąg tez jest 7,48 i 8,05 To skoro teraz będzie tylko 7,28 a następny 8,14 to już nie wiem jak będzie się jechało. Może oni uważają że skoro można do nich jeszcze wsiąść na Warszawa Choszczówka to trzeba je dopełnić? Jestem zła bo komfort jazdy jest coraz gorszy w dodatku chyba będę musiała zmienić godziny pracy bo albo będę 25 minut przed czasem albo 25minut po. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jest nowy rozkład 15.02.11, 17:46 Japonczykow zatrudnia do dopychania na poszczegolnych stacjach i sie zmieszcza ludzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: jest nowy rozkład 15.02.11, 21:16 Innego rodzaju ciekawostką i zarazem zagadką jest kurs wieczorny SKM z Piasków. Rozkład jazdy informuje, że planowany jest stamtąd odjazd do Warszawy o 23.10. Niby dobrze, że w końcu przewidziano taką potrzebę, tyle tylko, że nie wiadomo skąd ten pociąg się weźmie na Piaskach, bowiem kurs SKM przyjeżdżającej z Warszawy, na kilkanaście minut przed planowanym czasem odjazdu z Piasków kończy się już w Legionowie. Więc o co tu chodzi? Zapewne jakiś błąd redakcyjny, bo chyba nie przejazd techniczny z Legionowa na Piaski bez pasażerów. Może być też, że jednak tego pociągu z Piasków 23.10 nie będzie, albo SKM z Warszawy nie będzie kończyć trasy w Legionowie o 22.44 a zamiast tego pojedzie nieco dalej na Piaski, by zrealizować stamtąd kurs do Warszawy o 23.10. Podobna sprawa jest z połączeniem w relacji Wieliszew – Gdańska o 22.31.W tym przypadku pociąg z Warszawy kończy bieg na Piaskach o 21.57 nie dojeżdżając do Wieliszewa – w jaki zatem sposób znajdzie się skład w Wieliszewie by ruszyć o 22.31 do Gdańskiej? Tak tylko pytam retorycznie, bo odpowiedzialnym za rządzenie nic nie jest w stanie zabrać uśmiechu z ust. Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: jest nowy rozkład 15.02.11, 21:16 Według rozkładu dostępnego teraz na stronie Kolei Mazowieckich będzie jeszcze pociąg o 7:55 (relacji Działdowo - Radom przez Wawę Centralną). Pewnie piętrowe wagony Bombardiera, a więc wygodnie. Oby tylko nie spóźniał się zbyt często, w końcu od Działdowa kawał drogi Odpowiedz Link Zgłoś
legionowianka30 Re: jest nowy rozkład 24.02.11, 14:53 no to pojechali pasażerom, ech gorzej nie mogli zaplanować. teraz zostaje albo urywać się z pracy albo zostawać po godzinach 30-40 minut, żeby nie czekać na dworcu albo na peronie. a przejścia podziemnego jak nie było tak nie ma, wstyd i obciach poprostu. dziękujemy za nowy rozkład, nie dość że pociągi przepełnione to jeszcze coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 24.02.11, 19:40 legionowianka30 napisała: > no to pojechali pasażerom, ech gorzej nie mogli zaplanować. teraz zostaje albo > urywać się z pracy albo zostawać po godzinach 30-40 minut, żeby nie czekać na d > worcu albo na peronie. a przejścia podziemnego jak nie było tak nie ma, wstyd > i obciach poprostu. dziękujemy za nowy rozkład, nie dość że pociągi przepełnion > e to jeszcze coraz mniej. No przejście na gdańskim ma akurat być od przyszłego tygodnia: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34884,9161315,Wreszcie_otwieraja_tunel_na_Dworcu_Gdanskim.html ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: jest nowy rozkład 25.02.11, 07:24 jak nie przejdę osobiście to nie uwierzę. Już takich szumnych zapowiedzi było kilka... tak czy siak obciach i granda. Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: jest nowy rozkład 16.02.11, 07:22 Co Wy, przecież miłościwie nam panujący Pan Prezydent w wywiadzie dla Gazety Powiatowej, oznajmił, że docelowo pociągi będą co 10 minut... Prawdopodobnie pojawiły się jakieś obiektywne trudności ("wicie, rozumicie"). Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jest nowy rozkład 16.02.11, 08:49 70% czy nawet więcej dało sie nabrac na te gadki ;) I na ten szpital i na ten aquapark i na ten kontakt ze społeczenstwem ;) I na te pociagi co 10 minut. Slowem na kraj mlekiem i miodem plynacy.... Eh.... Odpowiedz Link Zgłoś
filip.net Re: jest nowy rozkład 16.02.11, 10:52 Tu akurat czy miasto czy prezydent niestety za dużo do powiedzenia nie ma. Choć uważam że jednak powinni naciskać na KM i SKM o lepsze godziny. Powodem tych zmian zgodnie z dostępnymi informacjami jest przeniesienie prac na toruńskiej pod drugi wiadukt. To znając życie spowoduje kursowanie pociągów na tym odcinku po 1 torze. Zastanawia mnie tylko tak długi czas obowiązywania tego rozkładu. Może ktoś pamięta ile czasu poprzednio trwało zamknięcie torów na toruńskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: jest nowy rozkład 16.02.11, 11:18 ale skoro p. Prezydent przekazuje komunikat o pociągach kursujących co 10 minut, powinien wskazać datę, kiedy tak się stanie? A tu kompletnie brak informacji o planach dotyczących rozwoju połączenia kolejowego ze stolicą. Przecież od dawna wiadomo, iż dobra komunikacja z Warszawą to najistotniejszy czynnik rozwoju tego miasta. A moim zdaniem legionowscy urzędnicy nie wykorzystują swoich możliwości w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 16.02.11, 12:29 telemann napisał: > ale skoro p. Prezydent przekazuje komunikat o pociągach kursujących co 10 minut > , powinien wskazać datę, kiedy tak się stanie? > A tu kompletnie brak informacji o planach dotyczących rozwoju połączenia kolejo > wego ze stolicą. Przecież od dawna wiadomo, iż dobra komunikacja z Warszawą to > najistotniejszy czynnik rozwoju tego miasta. A moim zdaniem legionowscy urzędni > cy nie wykorzystują swoich możliwości w tym zakresie. Prezydent to nie PKP PLK, że układa rozkład jazdy. Tutaj akurat ma mało do powiedzenia, tym bardziej, że jest to rozkład tzw. zamknięciowy. Może co najwyżej monitować o zmiany, jednak zostanie znając życie zbyty tą samą formułką odpowiedzi jaka przychodzi do skarżących się pasażerów. Pociągi owszem, docelowo mają jeździć często ale kiedy?. Tego samo PLK nie wie. Najprędzej od września jeśli zdąży dotrzeć nowy tabor. Nie bez powodu po uruchomieniu SKM, rozkład jazdy autobusów ZTM nie zmienił się. Pozostawiono alternatywę właśnie dopóki nie zakończy się remont. Zapewne po uruchomieniu częstych kursów pociągów czeka nas reorganizacja komunikacji autobusowej. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_sikorski Re: jest nowy rozkład 16.02.11, 13:36 Nie widzę powodów dla których SKM miałaby kursować według rozkładu "zamknięciowego". Z tego co widzę to PLK nie popisało się, brakuje rozjazdów. Pociąg do warszawy zjeżdża na właściwy tor dopiero za przejazdem na polnej. W ten sposób pociąg z warszawy musi stać. Problem będzie narastał wraz z liczba pociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 17.02.11, 10:21 jeśli powód jest w remontyach torów, przejazdów, co oznacza, że wyjedzie na trasy mniej pociągów, rozumoiem że te co dziś kursują jako 1 skład, zostana wydłużone do 2 lub 3 składów. Bo przecież nie zaprowadzą tych składów do stajni na czas ograniczeń w kursowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
d.zlamal Re: jest nowy rozkład 17.02.11, 20:42 Nowy rozkład jazdy wynika z faktu zamknięcia jednego toru (modernizacja trasy toruńskiej) na wysokości p.o. Warszawa Toruńska. 1 tor=odwołanie części pociągów. 2 EZT SKM przewidziane są dla kursów 6:30/7:05 Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: jest nowy rozkład 17.02.11, 23:21 A co zrobią z pozostałymi 7 składami? Pewnie oddadzą do gdańska...oby do maja, na lini S3 będe 13 pesos, a na lini s9 6 nowych newagów (też stopniowo) warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9124789,Szesc_nowych_pociagow_dla_SKM_ki_z_Nowego_Sacza.html Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 18.02.11, 18:48 e.voytaszek napisał: > A co zrobią z pozostałymi 7 składami? Pewnie oddadzą do gdańska...oby do maja, > na lini S3 będe 13 pesos, a na lini s9 6 nowych newagów (też stopniowo) > warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9124789,Szesc_nowych_pociagow_dla_SKM_ki_z_Nowego_Sacza.html Wypożyczone jednostki EN57 zostaną zwrócone. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 18.02.11, 20:18 policzyłem, od 1 marca czasowo zawieszą 8 składów SKM. Dziś jest 36 w każdą stronę, będzie tylko 28 Odpowiedz Link Zgłoś
majak56 Re: jest nowy rozkład 25.02.11, 22:11 hura, będzie można wyjechać z piasków do wawy o 22.37 i 23.10, ale ostatnie połączenie z w. gdańskiej na to zadupie ustalono na 21.26 - czy to nie chore? w tych godzinach to raczej jest pora na powroty do domów niż je opuszczać i jechać do stolicy; kto to wymyślił i zaakceptował? Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 25.02.11, 23:55 majak56 napisał: > hura, będzie można wyjechać z piasków do wawy o 22.37 i 23.10, ale ostatnie poł > ączenie z w. gdańskiej na to zadupie ustalono na 21.26 - czy to nie chore? w ty > ch godzinach to raczej jest pora na powroty do domów niż je opuszczać i jechać > do stolicy; kto to wymyślił i zaakceptował? A tego że od nowego rozkładu PIERWSZY pociąg z Piasek do Warszawy pojedzie dopiero za kwadrans 6 nie uważasz za chore ????? Za to jest pociąg po 1 w nocy z Legionowa kursujący tylko w święta Rzoumiem że bawiąca się młodzież chce wrócić do domu ale ja chciałbym mieć mozliwośc dojazdu rano do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
alan_25 Re: jest nowy rozkład 01.03.11, 08:56 Jak Wam się podróżowało dziś koleją ? Podzielcie się swoimi opiniami. Może komuś się przydadzą. Ja jechałem tym na Wolę o 6:51 -dwie jednostki -zapchany równo -punktualny Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: jest nowy rozkład 01.03.11, 09:58 ja jechałem 8.11, dwie jednostki. Wsiadałem w Michałowie i był luz. W Legionowie troszkę ludzi wsiadło ale nadal luz... i tak do samej Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jest nowy rozkład 01.03.11, 10:46 A o 7:28 była telewizja ;) Kto wystepował??? Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: jest nowy rozkład 01.03.11, 11:37 Mam prośbę, może rzecznik UM, który czasem udziela się na forum odpowie na pytanie, kiedy to pociągi kursować będą co 10 minut? Dodam tylko, iż po przeczytaniu wywiadu z prezydentem Smogorzewskim w Gazecie Powiatowej (28.01.11 pt. Wielkie cięcie) zadałem pytanie do prezydenta na stronie serwisu Urzędu Miasta odnośnie takiej oto odpowiedzi z wspomnianego wyżej wywiadu: Gazeta Powiatowa: Jak wygląda kwestia inwestowania w dworzec? Były obietnice wybudowania dworca kolejowego, w budżecie jednak o wydatkach na ten cel nie ma ani słowa. RS "Trzeba sobie zadać pytanie czy ten dworzec faktycznie jest potrzebny. Jeżeli docelowo pociąg ma być co 10 minut, a bilet można kupić w automacie, to jedynie pozyskując środki zewnętrzne na ten cel będziemy go realizować. Nie widzę takiej potrzeby, jeśli wszystko miałaby sfinansować gmina. Ja cały czas mam wątpliwości czy to jest potrzeba pierwszego rzędu" Dodam, iż nie doczekałem się odpowiedzi, prawdopodobnie dlatego, iż pytanie było niewygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 01.03.11, 12:23 Bo niestety nieprędko to nastąpi. Z moich szacunków wynika, że dopiero we wrześniu tego roku, kiedy oprócz kursującej co 15 min skm_9 (zredukowanej obecnie i na najbliższe 2 miesiące do częstotliwości co 30 min) na trasy wyruszą pociągi skm_3 (co 30 min). Początkowo będą jeździły tylko na zachodni, a od grudnia dopiero na lotnisko. O czym już wielokrotnie pisałem - towarzyszyć temu będzie wymiana taboru. KM zyska 6 nowych składów, 3 z nich trafią na linię do Ciechanowa w połowie maja). KM zyska jesienią kolejnych 13 Elfów, z tego połowa ruszy na Modlin. SKM zyska także 16 elfów na linię S9 plus 6 pociągów z NEWAGu na linię Legionowo-Okęcie. Więc wydaje się że co 8-10 minut jeździć będziemy dopiero późną jesienią, może nawet zimą Odpowiedz Link Zgłoś
rzecznik_um Re: jest nowy rozkład 02.03.11, 08:21 Uprzejmie informuję, że Prezydent udzielił odpowiedzi na Pańskie pytanie i jest ona widoczna na stronie internetowej. Odpowiedzi są umieszczane w kolejności zależnej od daty zadania pytania i nie zawsze pojawiają się jako pierwsze na liście. Poniżej wklejam pytanie i odpowiedź. Dzień Dobry, Panie Prezydencie, w wywiadzie udzielonym \"Gazecie Powiatowej\" wspomniał Pan, iż \"...docelowo pociąg ma być co 10 minut\" . Proszę o konkretną informację, kiedy ten cel zostanie osiągnięty? Tylko bez sypania piaskiem w oczy:-) Pozdrawiam (Jakub, 15-02-2011) Odpowiedź: Panie Jakubie, częstotliwość kursowania pociągów nie zależy ode mnie, o rozkładzie jazdy decydują przewoźnicy. W tej chwili trwają zarówno remonty trakcji jak i Dworca Gdańskiego. Należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ remonty w ciągu najbliższych miesięcy się zakończą i liczba pociągów ulegnie znacznemu zwiększeniu. Przypominam, że za transport kolejowy odpowiadają Koleje Mazowieckie, a za linię S-9 Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie i to ci przewoźnicy powinni być adresatem ewentualnych skarg i wniosków. Pozdrawiam telemann napisał: > Mam prośbę, może rzecznik UM, który czasem udziela się na forum odpowie na pyta > nie, kiedy to pociągi kursować będą co 10 minut? Dodam tylko, iż po przeczytani > u wywiadu z prezydentem Smogorzewskim w Gazecie Powiatowej (28.01.11 pt. Wielk > ie cięcie) zadałem pytanie do prezydenta na stronie serwisu Urzędu Miasta odnoś > nie takiej oto odpowiedzi z wspomnianego wyżej wywiadu: > > > Dodam, iż nie doczekałem się odpowiedzi, prawdopodobnie dlatego, iż pytanie był > o niewygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jest nowy rozkład 02.03.11, 08:31 *wzrusza ramionami* Moglam sie zalozyc, ze bedzie taka odpowiedz. Mysle, ze w ogole powinnismy jako mieszkancy "porwac" naszych oficjeli i "zaprosic" ich na przejazdzke pociagiem o 7:05 oraz tym o 7:25. Oba sp[ozniaja sie (mimo zmiany rozkladu), sa nieogrzewane, przepelnione (na Pludach ludzie dzis ledwo wsiedli). Ale co to kogo obchodzi? Za przejazdy w koncu nei odpowiada wladza Legionowa tylko ZTM i PKP, wiec im to wisi i powiewa. Powiedzmy to wreszcie otwarcie. A nasi oficjele zakupili sobie domostwa na terenie Legionowa, tudziez maja sluzbowe samochody, wie cnie dojezdzaja transportem miejskim PS Dzis w pociagu ludzie pomstowali, zastanawiajac sie glosno co to bedzie, gdy jeszcze wspaniale wladze powiatu zrealizuja pomysl dowozenia ludzi z Jablonny do naszych pociagow... Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: jest nowy rozkład 07.03.11, 05:22 Ogólnikowa odpowiedź, ten sam tekst udzielany na pytania dotyczące kolei. Po prostu kpina rzeczniku_um. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Zaraz, zaraz 07.03.11, 09:47 Chwilunia, jakiś czas temu Prezydent Miasta Legionowo potrafił wystosować pismo do Kolei Mazowieckich z prośbą o dodatkowe pociągi i wydłużenie dotychczasowych Skan tego pisma publikowała jakaś lokalna gazeta Jakoś wtedy Prezydentowi nie przeszkadzał fakt że za przewozy odpowiadają Koleje Mazowieckie, SKM jeszcze nie było Owszem Prezydent nie odpowiada za rozkład ale miasto płaci ogromne pieniądze za honorowanie wspólnego biletu i przewozy SKM Z tego prostego faktu płacę i wymagam można po wysłuchaniu głosów mieszkańców wystąpić z oficjalną prośbą o korektę niedporacowanego rozkładu a nie zwalać odpowiedzialnośc na mieszkańcow Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: Zaraz, zaraz 07.03.11, 11:56 poza tym skoro w wywiadzie Prezydent oznajmia, iż docelowo pociągi będą kursowały co 10 minut, to niech wyjaśni (np. poprzez swojego rzecznika_um) na jakiej podstawie tak twierdzi. A odpowiedzi, że uwagi należy kierować do przewoźników są po prostu kuriozalne, a ich forma świadczy o braku elementarnego szacunku dla mieszkańców miasta dojeżdżających do pracy bądź szkoły do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Zaraz, zaraz 07.03.11, 13:38 Myślę że wszystkie strony (pasażerowie i ZTM+KM) byłyby usatysfakcjonowane, gdyby chociaż w godzinach szczytu (6.00-8.00 oraz 15.00-18.00) częstotliwość wynosiła 6-7 minut, w pozostałych godzinach nawet nie tyle 10 minut ale nawet momentami sięgała 15 minut. A to chyba nie jest trudne i możliwe do ogarnięcia obecnym taborem (rozkład sprzed marca) powiększonym o dostarczane od przyszłego miesiąca Elfy dla linii S9. Poza tym mam pytanie, do kiedy podróż z pragi do fso będzie odbywała się po jednym torze? Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: Zaraz, zaraz 07.03.11, 21:29 Dobry kierunek, ale uważam że jeśli Pruszków ma połączenia co 4 minuty w szczycie, to Legionowo tez takie mieć będzie..a nie co 6-7 minut, bo to byłaby porażka. I przede wszystkim wzrośnie prędkość bo jest dzisiaj nieznacznie większa niż roweru. Uważam, co wielokrotnie powtarzałem - że 17 minut z w. gdańskiej do Legionowa, to jest absolutne maksimum jak na koniec XX wieku, choć skrycie licze że od 1 czerwca czas ten skróci się do 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 01.03.11, 19:47 madziulec napisała: > A o 7:28 była telewizja ;) > Kto wystepował??? > www.tvnwarszawa.pl/stolica,news,nowy-rozklad-kolei-pasazerowie-podzieleni,90242.html chyba, że to TVP Warszawa bo też byli. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jest nowy rozkład 01.03.11, 20:07 TVN Warszawa, bardzo charakterystyczne kolory. Kiedys jak byly problemy z dojazdem na trasie zdaje sie, ze otwockiej to zdaje sie, ze Filip Chajzer jechal pociagiem, dzis spodziewalam sie ze redaktorka zrobi to samo, ale nie. Zostala na stacji. Szkoda ;) Poznalaby rozkosze podrozowania. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 15.03.11, 20:40 Na wyremontowanej trasie do Legionowa częstotliwość kursowania pociągów w szczycie, aby całe to przedsięwzięcie z skm miało sens, nie może przekraczać 7 minut w szczycie i 20 poza szczytem. Choć skrycie liczę na to że w godzinach szczytu co 5 minut jakiś pociąg do warszawy pojedzie (czy to na gdański czy na okęcie). Ale do czerwca na zmiany się nie zanosi i pozostaje ciasnota w zapchanych po brzegi, okrojonych do 1/3 ciuchciach Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: jest nowy rozkład 19.03.11, 17:37 to co opisujesz to jakieś fantazje. Jak w godzinach szczytu pociągi będą co 15 minut to będzie ogromny sukces. Ale szczerze mówiąc i na to nie liczę w najbliższych latach. Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: jest nowy rozkład 19.03.11, 19:49 Ależ co 15 minut w szczycie to już kursowały, i to niedługo po uruchomieniu linii, nie mając taboru. Dziś są roboty i okrojono częstotliwość. Może nie co 5 minut w ale co 7 minut w szczycie to daję głowę, że będą pociągi jeździły, zwłaszcza że tabor od czerwca będzie się znacznie powiększał. O to jestem spokojny, pytanie czy rzeczywiście czas przejazdu skróci się do 17 minut? Osobiście uważam że 19-20 minut niestety - to ędzie realny czas przejazdu po wyremontowanej trasie z W.Gd. do Legionowa, i to jeszcze przez kilkanaście miesięcy...przynajmniej do daty otwarcia lotniska w Modlinie Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_sikorski Re: jest nowy rozkład 18.03.11, 17:17 Nie wiem czy już ktoś to linkował. Rozkład Jazdy Pociągów KM ważny od 21 III 2011r. www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/132.html Z tego co widzę są kosmetyczne zmiany, w granicach kilku minut. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 21.03.11, 22:15 Zawieszenie nocnych weekendowych połączeń linii S9 od 25.03.2011 (piątek) Zawieszeniu ulega kursowanie nocnych weekendowych połączeń linii S9: 6021 Warszawa Gdańska (0:25) – Legionowo 6023 Warszawa Gdańska (1:45) – Legionowo 6060 Legionowo (23:52) – Warszawa Gdańska 6020 Legionowo (1:05) – Warszawa Gdańska ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=1083&l=1 Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 26.03.11, 19:53 Zapowiada się od dawna wyczekiwana zmiana rozkładu SKM. Pierwsze pociągi dla SKM linii S3 za kilkanaście dni pojawi się w Warszawie. Należy jednak dodać tydzień, może dwa na przeszkolenie kadry, ale od 1 maja S3 powinna ruszyć na dobre. Na początek z Legionowa (może z Modlina) do Zachodniej, od 15 grudnia do Okęcie na terminal. www.zw.com.pl/artykul/7,581813-Kolej-prawie-na-lotnisku-.html Druga kwestia to S9, która jakoby jest...choć w rzeczywistości jej nie ma. Też ruszy w okolicy czerwca. Od maja co miesiąc będą pojawiać się po 3 pociągi dla S9...dodam, trzykrotnie dłuższe niż dzisiejsze składy dzierżawione od SKM, i mające jeździć co kwadrans. Docelowo do grudnia tylko takie nowoczesne elfy mają jeździć na S9. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 26.03.11, 23:16 brunno34 napisał: > Druga kwestia to S9, która jakoby jest...choć w rzeczywistości jej nie ma. Też > ruszy w okolicy czerwca. Od maja co miesiąc będą pojawiać się po 3 pociągi dla > S9...dodam, trzykrotnie dłuższe niż dzisiejsze składy dzierżawione od SKM Linię S9 obsługują KM :-). Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 27.03.11, 13:03 ależ jasne, miało być "dzierżawione od KM" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 01.04.11, 22:15 No i wiemy jak pomalowane będą pociągi KM, które już za miesiąc zaczną pojawiać się na trasie do Legionowa, po 2-3 co miesiąc - do grudnia: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,9356521,Tak_beda_wygladaly_nowe_pociagi_Kolei_Mazowieckich.html Za tydzień będę z kolei wiedział kiedy rusza linia SKM S3. Tam pociągi pojawiać się będą od czerwca, ale szkolenie motorniczych pewnie też z miesiąc potrwa. Myślę że w wakacje pociągi pojadą z NDM do Zachodniej, a od 13.12 na terminal do Okęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
legobs Dostępny nowy rozkład KM od 1 marca 2012 15.02.12, 19:37 Witam! Koleje Mazowieckie udostępniły rozkład jazdy obowiązujący od 1 marca 2012 r. Bezpośredni link do rozkładu: TU. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_sikorski Nowy rozkład S9 21.02.12, 13:08 na samym dole www.ztm.waw.pl/?c=81&l=1 Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent21 Re: jest nowy rozkład 24.02.12, 11:02 Jest nowy rozkład 1 marca 2012. i czy ja źle czytam ?, brak połączeń z Wieliszewa a KM ma przerwę miedzy 7:00 a 8:30. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 24.02.12, 21:29 Wieliszew: 5:48 7:00 8:00 8:41 11:10 12:49 15:35 16:23 17:20 18:55 19:39 21:12 www.ztm.waw.pl/?c=81&l=1 KM z Legionowa: 6:59, 7:31, 7:53, 8:30 www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/7793 Odpowiedz Link Zgłoś
mileg Re: jest nowy rozkład 24.02.12, 22:33 wiadomo, intensywność kursów na Piaski, nie mówiąc już o dalszych stacjach, jest mizerna; ale dobrze, że wogóle są; szkoda tylko, że oszczędza się na tych połączeniach, które kończą się w Legionowie Głównym, heh; czyżby dalsze połączenia były nad wyraz drogie? - a co z nagłośnieniem peronu na Piaskach? - tak tylko pytam bo do wyborów jest jeszcze sporo czasu; ale może, nastała już dogodna chwila by to załatwić; nie mówiąc o utrzymaniu peronu w należytym stanie - latem i zimą, w dzień i nocy; Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 25.02.12, 11:50 Rozumiem zmiany kilkuminutowe ale do k...y nędzy kiedy będzie normalnie????. Każda zmiana rozkładu to przesunięcia pociągów o 15-20 minut I tak miałem pociąg na Piaski 19.42 od nowego rozkładu będzie już 19.27 na który nie mam raczej szans aby zdążyć Ograniczono liczbę kursów 731 argumentując że mamy przecież pociągi, ilość pociągów na Piaski jest mizerna Odnośnie peronu na Piaskach to w zeszłym roku peronu nie odśnieżono ani razu, w tym roku posypano go piaskiem JEDEN raz Odpowiedz Link Zgłoś
bardzonormalny Re: jest nowy rozkład 25.02.12, 13:48 Os.Młodych -> PKP Piaski 05.33 05.59 -> 05.54 08.16 08.46 -> 08.47 09.17 09.47 -> 09.50 10.17 -> 10.20 11.17 11.47 -> 11.06 11.42 13.17 13.47 -> 13.14 13.52 14.16 14.46 -> 14.44 15.19 15.54 -> 15.43 16.24 16.54 -> 16.40 17.15 17.45 -> 17.05 17.40 18.16 18.46 -> 18.16 18.49 22.16 -> 22.18 Tak oto wygląda synchronizacja niektórych autobusów 731 z SKM-ką w kierunku Warszawy. Przyjeżdża się około 20 minut za wcześnie, albo kilka minut po odjeździe SKM-ki. Peron jest w tragicznym stanie, nie ma żadnej ławki czy chociażby wiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
hugonita Re: jest nowy rozkład 25.02.12, 15:35 Czas zapytać o to przewoźnika (perony, rozkłada jazdy, megafony) To kolejarzom powinno najbardziej zależeć na tym, aby mieli jak najwięcej klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: jest nowy rozkład 25.02.12, 20:38 hugonita napisała: > Czas zapytać o to przewoźnika (perony, rozkłada jazdy, megafony) To kolejarzom > powinno najbardziej zależeć na tym, aby mieli jak najwięcej klientów. Nawet nie tyle przewoźnika co zarządcę infrastruktury w tym przypadku PKP PLK. SKM czy KM utrzymaniem peronów się nie zajmują. Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: jest nowy rozkład 25.02.12, 23:12 rozumiem że pytania zostały skutecznie doręczone? Bo tu na forum ponarzekać to wielu czyni. Jak na razie to ja aktywnie zabiegam o wszystko w ztm, w km, u prezydenta.... niczego nie popuszczam, a jak tu piszę o czymkolwiek, to kilka skarg równolegle zamieszczam u odpowiedzialnych osób/instytucji. Tylko w ten sposób. I np by 731 jeździło co 12 minut a nie co 30 to samo się nie zrobi, więc ruszcie tyłki (a raczej swe klawiatury) bo samym narzekaniem to sobie tyłki możecie podetrzeć co najwyżej Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 26.02.12, 17:02 Poczytaj sobie wcześniejszy post "Pytania do Prezydenta". Pytania dotyczące komunikacji zwłaszcza na osiedlach Młodych i Piaski należą do kategorii tych na które nie ma odpowiedzi. Sporadyczna odpowiedź jeżeli już się pojawi zawsze brzmi w podobny sposób ."Prezydent Miasta Legionowo nie jest stroną w tej sprawie "itd A więc miasto płaci kilka milionów zł rocznie dopłat do komunikacji i nie ma żadnego wpływu na funkcjonowanie tejże na swoim terenie. Nie dostałem odpowiedzi na żadne moje pytanie a wysłałem ich kilka dotyczących komunikacji w Legionowie, a więc pytania były dostarczone. To nie nasza wina że są ignorowane Odpowiedz Link Zgłoś
tam.my Re: jest nowy rozkład 26.02.12, 19:18 metron1 napisał: > Pytania dotyczące komunikacji zwłaszcza na osiedlach Młodych i Piaski należą do kategorii tych na które nie ma odpowiedzi. > Nie dostałem odpowiedzi na żadne moje pytanie a wysłałem ich kilka dotyczących > komunikacji w Legionowie, a więc pytania były dostarczone. > To nie nasza wina że są ignorowane Jeżeli wysuwa Pan takie zarzuty to proszę o konkrety - kiedy pytanie zostało zadane i jakim nickiem podpisane - chętnie to sprawdzę i wyjaśnię. Może Pan wysłać je mailem na adres rzecznik@um.legionowo.pl. Zapewniam Pana, że pytania nie są ignorowane, a jeżeli coś nie leży w kompetencjach Prezydenta - informujemy o tym. Tamara Mytkowska Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: jest nowy rozkład 27.02.12, 12:44 No niestety nie mogę podać konkretów kiedy dokładnie pytania były zadawane bo korzystałem z gotowego formularza na stronie Niestety nie prowadzę archiwizacji swoich postów a wiec niestety konkretów nie mogę podać, pytania zadawałem praktycznie przy każdej zmianie rozkładów SKM pytając o komunikację SKM z przystanku Legionowo Piaski, za każdym razem pytałem dlaczego brakuje pociągów rano z tego przystanku, zadawałem pytania dlaczego miasto pozwoliło ograniczyć kursy SKM z Legionowa Piaski w święta i weekendy Na żadne z tych pytań nie dostałem odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
rzecznik_um Re: jest nowy rozkład 27.02.12, 13:44 Kończąc temat - nie mogę mieć pewności czy osoba mnie zastępująca w czasie mojej blisko 8-miesięcznej nieobecności odpowiadała na wszystkie pytania czy nie, ale od mojego powrotu tzn. od końca stycznia br wszystkie pytania są zamieszczane. Nie zmienia to faktu, że miasto płaci 4,5 mln zł rocznie do kasy ZTM i KM za "wspólny bilet" i zapewnienie funkcjonowania na naszym terenie linii autobusowych, połączeń kolejowych i S9 - z tego przewoźnicy się wywiązują. Natomiast nie mamy faktycznego wpływu na rozkłady, szczególnie połączeń odbywających się na torach kolejowych dzierżawionych przez ZTM od PKP, gdzie to PKP decyduje kiedy może wpuścić skład S9. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent21 Re: jest nowy rozkład 28.02.12, 09:10 tam.my napisała: > metron1 napisał: > > Pytania dotyczące komunikacji zwłaszcza na osiedlach Młodych i Piaski nal > eżą do kategorii tych na które nie ma odpowiedzi. > > Nie dostałem odpowiedzi na żadne moje pytanie a wysłałem ich kilka dotycz > ących > > komunikacji w Legionowie, a więc pytania były dostarczone. > > To nie nasza wina że są ignorowane > > Jeżeli wysuwa Pan takie zarzuty to proszę o konkrety - kiedy pytanie zostało za > dane i jakim nickiem podpisane - chętnie to sprawdzę i wyjaśnię. Może Pan wysła > ć je mailem na adres rzecznik@um.legionowo.pl. Zapewniam Pana, że pytania nie s > ą ignorowane, a jeżeli coś nie leży w kompetencjach Prezydenta - informujemy o > tym. > > Tamara Mytkowska Witam To w takim razie ja proszę aby Pani poszukała zaginionego składu na Wolę między godziną 7.00 a 8.30. Teraz odjeżdża o 7.35. Gdzie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mileg Re: jest nowy rozkład 25.02.12, 23:15 > hugonita napisała: > Czas zapytać o to przewoźnika (perony, rozkłada jazdy, megafony) To kolejarzom powinno najbardziej zależeć na tym, aby mieli jak najwięcej klientów. > Nawet nie tyle przewoźnika co zarządcę infrastruktury w tym przypadku PKP PLK. > SKM czy KM utrzymaniem peronów się nie zajmują. --- ale zapewne SKM i KM płacą z naszych kieszeni PLK za utrzymanie infrastruktury - także peronu na Piaskach Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent21 Re: jest nowy rozkład 28.02.12, 09:00 benieck napisał: > Wieliszew: 5:48 7:00 8:00 8:41 11:10 12:49 15:35 16:23 17:20 18:55 19:39 21:12 > > www.ztm.waw.pl/?c=81&l=1 > KM z Legionowa: 6:59, 7:31, 7:53, 8:30 > > www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/7793 no tak tylko że aby na Wole dojechać nie masz zbyt dużego wyboru jest przerwa między 7.00 a 8.30, skład który teraz odjeżdża o 7:35 znikł :(. Gdzie jest? ludziska sobie pracę organizują aby jakoś do niej dotrzeć i co trzy miesiące zmiana i to jaka albo skład znika albo przesunięcia 20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
em-k-a Re: jest nowy rozkład 28.02.12, 12:07 > > <a href="www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/7793" target="_blank" > no tak tylko że aby na Wole dojechać nie masz zbyt dużego wyboru jest przerwa m > iędzy 7.00 a 8.30, skład który teraz odjeżdża o 7:35 znikł :(. > Gdzie jest? ludziska sobie pracę organizują aby jakoś do niej dotrzeć i co trzy > miesiące zmiana i to jaka albo skład znika albo przesunięcia 20 min. > :-) no tak,rozkład na trzy miesiące - byłoby to niezłe osiągnięcie... teraz będziemy mieli na miesiąc i znowu rewolucja... eh ta kolej... szkoda,że tak nie szanują swoich pasażerów... Odpowiedz Link Zgłoś