Dodaj do ulubionych

Ceny administrowania budynkiem.

20.11.10, 11:29
Słuchajcie szukam administratora dla wspólnoty na ternie Legionowa , czy jest możliwe na naszym terenie znalezienie administratora w cenie poniżej 1.70 z m2 za utrzymanie nieruchomości.
Mamy na myśli koszty administrowania, koszty sprzątania budynku oraz terenu z utrzymaniem zieleni, koszt energii elektrycznej, ubezpieczenia, bieżącej konserwacji z eksploatacją oraz przeglądów okresowych budynku. Piszcie ile płacicie, to pozwoli nam się zorientować w sytuacji.

Pozostałe rzeczy jak: woda, śmieci, ogrzewanie i fundusz remontowy oddzielnie płatne.

Planujemy wydzielić się ze spółdzielni ale chcemy wcześniej się zapoznać z doświadczeniami innych wspólnot w tej materii. Podajcie jakie macie ceny w waszych wspólnotach, tak abyśmy mogli się zorientować czy jest możliwe tanie zarządzanie.
Obserwuj wątek
    • kka69 Re: Ceny administrowania budynkiem. 20.11.10, 19:21
      wydaje mi się że z tymi 1.70zł / m2 , to jesteś w bardzo głębokim błędzie.
      1.70 zł to mogą być koszty samego zarządzania nieruchomością ( troszkę zawyżone) , ale na pewno bez sprzątania, oświetlenia,podatków , ubezpieczenia, kosztów corocznego walnego zebrania , konserwacji i przeglądów.
      Przy stawce 1.70 zł za m2 oczekujesz chyba czynszu na poziomie 85 zł miesięcznie za mieszkanie 50 m2.
      Taki czynsz jest niemożliwy.
      • kwitkows Re: Ceny administrowania budynkiem. 20.11.10, 20:39
        kka69 napisał:

> wydaje mi się że z tymi 1.70zł / m2 , to jesteś w bardzo głębokim błędzie.
        > 1.70 zł to mogą być koszty samego zarządzania nieruchomością ( troszkę zawyżon
        Przesadzasz, za zarządzanie to by było ostre przegięcie. Tutaj masz porównanie kosztów wspólnoty na Dietricha:
        www.pilsudskiegodietricha.darmowefora.pl/index.php?topic=136.0
        Wg. tego zestawienia da się, ale tak na prawdę to wątpię w realność niższej stawki. Co nie zmienia faktu, że są firmy obiecujące takie ceny.

Tutaj następny wątek:
        www.forumprzylesie.org/viewtopic.php?f=11&t=156&hilit=czynsz&start=10
        Ja aktualnie na Nowym Bukowcu płacę ok. 2,1PLN za eksploatację + za administrację 0,95 (ale to jest drogo, powinno być 0,6-0,7 PLN). Oddzielnie woda i ogrzewanie. Tylko, że my mamy bardzo dużo terenu wokół bloku, który zimą trzeba odśnieżać.
        • kka69 Re: Ceny administrowania budynkiem. 21.11.10, 09:53
          Sprawdziłem u znajomego, który mieszka we wspólnocie na południu Warszawie.
          Tam za samo zarządzanie , firma zarządzająca pobiera rocznie 44tys zł ( tak mają podpisaną umowę ) .
          We wspólnocie jest 95 mieszkań, a całkowity metraż wszystkich mieszkań to 5000 m2.
          Wychodzi to średnio po 88 groszy za metr.
          Ale dostali już informację o podniesieniu stawki w przyszłym roku.

Może tańszym rozwiązaniem jest znalezienie kogoś, kto ma licencję zarządzania ( bo licencja to podstawa ) nieruchomościami, a jest na emeryturze i w podobnej cenie poprowadzi jedną taką wspólnotę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka