Dodaj do ulubionych

petycja do premiera!

11.12.12, 22:29
na terenie naszego powiatu od 2003 działa, sprytnie ukryta pod nazwą fundacji, mordownia bezdomnych psów. swoją działalność zlokalizowala w lasach, na terenie byłej jednostki wojskowej, w miejscowości Chrcynno. śmiertelnośc zwierząt (według kontroli wojewódzkiego lekarza wet.) ponad 50% (dwukrotnie wyższa niż w każdym innym, przeciętnym polskim schronisku). jednoczesnie właściciel tego pseudoschronu wykazuje niezwykle wysoką liczbe adopcji (zero promocji psów, strone na fb założyli we wrześniu 2012!! brak wolontariatu). sytuacja jest patologiczna... schroniska, które sterylizują, leczą, szczepią, dbają o zwierzaki, muszą walczyć o nowych właścicieli dla psiaków, całymi tygodniami promują dane zwierzę, a psy z Chrcynna, chore, nieszczepione, zarobaczone, wychudzone idą jak świeże bułeczki....

razem z grupą miłośników zwierząt, nie...... z grupą normalnych, czujących i empatycznych ludzi, stworzyliśmy petycję on-line skierowaną do premiera. proszę przeczytajcie, podpiszcie, nie pozwólcie aby ta patologia nadal trwała!

www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=9131
Obserwuj wątek
    • mellaverde Re: petycja do premiera! 12.12.12, 20:33
      naprawdę nikogo z Was nie interesuje los psiaków odłowionych z terenu naszego powiatu??

NIE WIERZĘ!
      • misiek1974 Re: petycja do premiera! 12.12.12, 20:47
        Po co marnować czas na podpisywanie petycji do premiera skoro jego takie sprawy nie obchodzą. On problemy Polaków ma w głębokim poważaniu.
        • mellaverde Re: petycja do premiera! 12.12.12, 21:32
          marnować czas? marnować czas na próbę uratowania 150 psich istnień??

jak można tak napisać?
      • marek_ka_lwo Re: petycja do premiera! 12.12.12, 20:47
        legionowskie psy trafiają do schroniska braci mniejszych w Nowym Dworze Mazowieckim

mellaverde napisała:

> naprawdę nikogo z Was nie interesuje los psiaków odłowionych z terenu naszego p
        > owiatu??
        >
        > NIE WIERZĘ!
        • mellaverde Re: petycja do premiera! 12.12.12, 21:34
          wiem. ale serockie, a serock należy do powiatu legionowo, trafiają do chrcynna.

zerknijcie na petycję, tam są podpisy ludzi z całej Polski...
          • lillyofvaley82 Re: petycja do premiera! 12.12.12, 22:07
            podpisalam
            jakie psy trafiaja do jozefowa k legionowa ? co z tym schroniskiem ?
            slyszalam o schronisku w nowym dworze, podobno dostaja ladna kase na odlowienie psa i na jego "pobyt"
            • mellaverde Re: petycja do premiera! 12.12.12, 22:14
              hmmmm... kwota jaką dane schronisko dostaje na psa zależy od umowy (warunków przetargu) jaka podpisana została pomiędzy schroniskiem a gminą.
              z reguły jest to od 1600 do 2500 zl. jeżeli schronisko działa uczciwie, wypełnia swoje obowiązki (szczepienie, sterylizacja/kastracja, żywienie, leczenie itd) to te pieniądze nie są szczególnie duże. opłata jest jednorazowa, a pies nierzadko przebywa w takim miejscu latami.

niestety gminy nie kontrolują losów psów, które zostały odłowione i wywiezione do schronu, a to porwadzi do sytuacji, gdy właściciel schronu "zwalnia" miejsce dla innego psa poprzez cudowną "adopcję" lub nagłą , niewyjaśnioną "śmierć" (pies zostaje nad ranem znaleziony martwy, bez sladów pogryzień, a wet na podstawie oględzin zewn stwierdza np skręt żołądka!)
              • lillyofvaley82 Re: petycja do premiera! 12.12.12, 22:21
                wiem, jaka trzeba byc [podla istota zeby dorabiac sie na nieszczesciu innych istot , nieszczesciu albo wrecz ich smierci
                jestem chetna do pomocy
                a jozefow jak dziala skoro nie ma umowy z legionowem ? nie otrzymuje dofinansowania, utrzymuje sie z darowizn ?
                co teraz dzieje sie w chrycynie ?
      • lillyofvaley82 Re: petycja do premiera! 12.12.12, 22:10
        napewno wielu to interesuje , ale powinno byc w temacie watku ze to o psiakach , a slowo premier nie kojarzy sie dobrze, bo i tak on nic z tym nie zrobi ...

my sami musimy zadbac zeby bylo coraz mniej bezpanskich psow, sterylizowac i nie kupowac na targowiskach ...

ludzie to najgorszy gatunek, czasem az wstyd ze naleze do niego
        • mellaverde Re: petycja do premiera 12.12.12, 22:27
          masz rację, powinnam była lepiej to ująć w temacie.

ważne aby jak największa liczba osób podpisała tą petycję
          • zdebeq Re: petycja do premiera 12.12.12, 23:17
            Kochani.
            Im dłuższa ta petycja, tym większy tyłek będzie można nią podetrzeć. Polskie prawo jest bardzo troskliwe jeśli chodzi i bezpańskie psy. Problem jest z jego przestrzeganiem. Gmin nie interesuje tak naprawde ile pieniędzy zostanie przeznaczonych na ten cel. Po prostu sprawa musi być załatwiona. Temat wspomnianego ośrodka był juz wielokrotnie poruszany tez na lamach tego forum.
            A tak naprawde problem przede wszystkim dotyczy właścicieli zwierząt. Czy Wasze psy są zaczipowane, wykastrowane,odpowiednio zabezpieczone. Bo stad sie biorą bezdomne zwierzęta. Nie powstają dzięki fragmentacji plechy w schronisku.
            • mellaverde Re: petycja do premiera 12.12.12, 23:45
              zgoda, chociaż nie do końca.
              poza tymi nieodpowiedzialnymi właścicielami, którzy nie czipują psiaków, nie pilnują, nie kastrują/sterylizują, są też tacy, którzy jak "zabawka" się znudzi, wyrzucają ją z samochodu, przywiązują do drzewa w lesie etc.

jeżeli wszyscy będziemy reprezentować podejście do sprawy w stylu "przecież sam nic nie zdziałam, to po co będę sie w ogóle wysilał" faktycznie niewiele osięgniemy. jednak spójrz na to z tej strony: jeżeli te 1000 osóbn, którre zamiast pomyśleć tak jak napisałam wcześniej, jednak zmobilizuje się i podpisze tą petycję, to może jednak coś się zmieni??? jeżeli nie próbujesz z góry jestę skazany na porażkę. podejmując trud walki o coś - masz szansę na wygraną.
              ta sprawa faktycznie porusznaa była juuż wielokrotnie, tym bardziej, teraz kiedy mobilizacja jest duża, kiedy są dowody, właśnie teraz TRZEBA podowić wysiłek.
              • zdebeq Re: petycja do premiera 13.12.12, 00:05
                ale to nie premier jest adresatem tylko nie wiem, powiatowy/główny lekarz weterynarii. Marszałek województwa czy może starosta tamtejszego powiatu.
                Z własnego doświadczenia wiem, że do krzyczenia szczególnei jak telewizja filmuje, to wielu chętnych jest, tylko potem całą robotę odwalać muszą tacy jak ja. I tylko się słyszy: zrobiliśmy, uratowaliśmy, bleble. Te zwierzęta są codziennie ratowane, tylko czyimi rękami się pytam.
                • mellaverde Re: petycja do premiera 13.12.12, 09:31
                  strasznie mało, żeby nie powiedzieć NIC, wiesz o tej sprawie.
                  zapraszam Cię do zapoznania się z materiałami dostępnymi tu:
                  www.boz.org.pl/mz/chrcynno/index.htm
                  a potem możesz grzecznie pposypać sobie głowę popiołem i mnie przeprosić.
                  • zdebeq Re: petycja do premiera 13.12.12, 10:11
                    Wiem bardzo dużo. O tej sprawie i o podobnych sprawach. Nie zamierzam sypać sobie niczym głowy. Przepraszać nie mam za co. Nigdzie nie napisałem, że problemu nie ma. Uważam tylko, że forumowe krzyczenie i "podpisywanie petycji" jeśli zbierze mniej niż nie wiem 100000 tych podpisów to tylko zawracanie dupy. Ale jeżeli zebraloby sie znaczna ilośc osób i np udała do tzw burmistrza gminy Serock i zapowiedziała jasno, że jeżeli sprawy nie załatwi to szans na reelekcję nie będzie, to problem by się rozwiązał
                    • mellaverde Re: petycja do premiera 13.12.12, 10:32
                      czyli tak jak mowilam wczesniej - nie wiesz nic. takie akcje jak rozmowy z gminami (nie tylko z jedna) mamy juz dawno za soba.

zapytam inaczej: co Ty zrobiles w tej sprawie poza tym, ze krytykujesz inicjatywe innych?

• zdebeq Re: petycja do premiera 13.12.12, 10:47
                        No i do tego zmierzam, ze rozmowy nic nie wniosą. Ludzi, którzy na stołkach dlatego, ze zostali wybrani interesuje nastrój wyborców. I to oni bezpośrednio powinni wydrzeć nacisk na swoich przedstawicieli. W przeciwnym wypadku ponownie walczący o dobrostan zwierząt zostaną nazwani banda oszolomow. Premier co zrobi: przyszłe kontrole z NIKu? Przecież niedawno była i tez mówi o skandalicznych warunkach.

Pytanie co ja zrobiłem. Moze i nic bo to tylko moja robota. Ale niech ta robota zaświadczy wlasnie o tym.
                        Pozdrawiam
                        Krzysiek Zdeb
                        • mellaverde Re: petycja do premiera 13.12.12, 10:53
                          w tej chwili jest sprawa dwóch psów zastrzelonych na terenie schroniska, za chwilę zacznie się sprawa w sądzie (subsydiarny akt oskarżenia), gminy już wiedzą, że brak kontroli nad psiaki w takim miejscu to marnotrastwo pieniędzy, Naszych pieniędzy.. a jak wiadomo urzednicy na punkcie budżetu są wyjątkowo wrażliwi. teraz, własnie teraz, przed podpisanie umowy na nowy rok, jest doskonały moment na zdwojenie wysiłków, któe mają na celu doprowadzneie do zamknięcia miejsca kaźni setek psów.
                          • zdebeq Re: petycja do premiera 13.12.12, 11:03
                            Wiem, ale dlatego trzeba naciskać gminę. Zrobic plakaty na mieście. Pozaklejac przystanki, ulotki. Itp. Zanim sie premier dowie ze jakaś petycją była robiona to rok minie. I jasno: gminy maja największe możliwości bo to one rządzą kasa i mogą w kryteriach przetargu zawrzeć odpowiednie zapisy. Pytanie takie tylko, co ma rzeczywiście na celu taka petycja: zamknięcie właściciela do kicia?, zamknięcie schroniska? I co z psami dalej?
                            • mellaverde Re: petycja do premiera 13.12.12, 11:12
                              zmiana właściciela. mamy świadomość, że schronisko jako takie jest potrzebne.
                              jednak schronisko musi zapewnić ochronę zwierząt a nie być miejscem ich największego cierpienia. odpowiednie sugestie, co do warun ków przetargu, zostały już zgłoszone do gminy.
                              naciskamy też na instytucję wolontariatu, w głowie się nie mieści , że na teren schroniska w Chrcynnie właściciel nie chce wpuścić wolontariiuszy. przecież tym samym odbiera tym psiakom możliwośc kontaktu z ludźmi, możliwośc spacerów, wolontariusze też dbają i karmią te psy! jednak według właściciela "psy się denerwują"... ciekawe, nie? dlaczego w inyych schroniskach psy sie nie denerwują, aakurat w Chrcynnie takie nerwowe? może to mikroklimat?

plakaty są w trakcie przygotowywania.
                              • zdebeq Re: petycja do premiera 13.12.12, 20:16
                                A zmiana właściciela na czym ma polegać? Na zmianie personalnej zarządu. Czy odgórnej delegalizacji fundacji, która zarządza schroniskiem? Jeśli tak, to co planujecie Państwo zrobić ze zwierzętami znajdującymi się w schronisku? Czy swoją opieka ma je objąć samorząd, gminy czy inna organizacja? Jeśli tak, to w jaki sposób zabezpieczone mają być fundusze na opiekę nad zwierzętami?

I druga rzecz. Jaki ma mieć charakter instytucja wolontariatu? Bo z tego co Pani pisze, to chyba wolontariusze mieli by być przydzieleni od zewnątrz w celu sprawowania nadzoru.
                                • mellaverde Re: petycja do premiera 13.12.12, 20:35
                                  zacznę od wolontariatu - nie nadzór, chociaż wolontariusze dbają o psiaki, widzą co się dzieje w danym schronisku i w przypadku nieprawidłowości potrafią zaalarmować odpowiednie instytucje.
                                  finansowanie? jak Pan się zapewne orientuje, każda gmina, z którą dany schron ma podpisaną umowę, za każdego umieszczonego tam psa płaci kwotę od 1600 do 2500 zł (zależy od gminy, od tego czy następuje sterylka/kastracja).
                                  warto tu zauważyc, że schronisko zlokalizowane jest na terenie lasów państwowych, które uzyczaja tego terenu właścicielowi fundacji pod warunkiem prowadzenia tam schroniska. problem w tym, ze z czasem ten pan zorientowal się, że tereny (lasy, dawna jednostka, poligon) daja mu możliwości wynajmowania tego terenu pod imprezy, które stoją w zdecydowane sprzeczności nie tylko z nazwą fundacji (ochrona środowiska), ale również z zapewnieniem bezpieczenstwa i opieki psom przebywającym na terenie schronu.
                                  impreza COMBAT ALERT - dwu dniowa napier...ana pseudo=dorosłych, zakompleksionych chłopców, coś jak wojna, czołgi rozjeżdżające las, wybuchy ognia (oczywiście posiadamu stosowną dokumntację foto). ktoś kto ma psa doskonale orentuje się jak psy reagują w sylwestra, jst to dla nich prawdziwa meczarnia. jednak psy, które są w domu, schowają się w łazience (mój pies spędza każdego sylwestra w wannie), wejdą pod łóźko itd. a tamte psiaki co mają zrobić?? łeb wbić w betonową podłogę????? na forum combat alertu można przeczytac wypowiedzi uczestników w stylu "trochę psów ucierpiało, trafione zostały śrutem".....
                                  • zdebeq Re: petycja do premiera 13.12.12, 20:52
                                    > zacznę od wolontariatu - nie nadzór, chociaż wolontariusze dbają o psiaki, widzą co się dzieje w danym schronisku i w przypadku nieprawidłowości potrafią zaalarmować odpowiednie instytucje.

Czyli docelowo mają prowadzić nadzór:D.

> finansowanie? jak Pan się zapewne orientuje, każda gmina, z którą dany schron ma podpisaną umowę, za każdego umieszczonego tam psa płaci kwotę od 1600 do 2500 zł (zależy od gminy, od tego czy następuje sterylka/kastracja).

Ale pytam o finansowanie pobytu psów które miałyby przejść pod opiekę nowego zarządcy. Kto za to zapłaci?

Bo sytuacja jest patologiczna, to ja wiem. Czy urządza się tam bijatyki za pieniądze, czy psy nie są szczepione i nie dostają jeść, to się wszystko mieści w granicach definicji znęcania się nad zwierzętami albo łagodniej nie zachowania ich dobrostanu. Ja pytam czy są jakieś rzeczywiste pomysły na uzdrowienie tej sytuacji.
                                    Przypomnijcie sobie Państwo całą aferę schroniska w Krzyczkach. Sprawa była rozdmuchana bardzo, a jak się TVN uwaga czy inne media odwróciły zainteresowane kolejnymi aferami, to cały szum ucichł a sprawa pozostała w rękach urzędników i lekarzy weterynarii.
                                    Schronisko zostało zlikwidowane, ale problem bezdomności psów w Polsce jakoś poprzez publiczny lincz osób z nagłówków gazet jakoś nie został uzdrowiony.
                                    • mellaverde Re: petycja do premiera 13.12.12, 21:14
                                      tak, ma Pan rację, generalnie system opieki nad bezdomnymi psami jest w Polsce zły.
                                      jednak czekając na zmianę tego systemu, nie możemy pozwolić na to żeby psy cierpiały.

czy psy tam cierpią??? TAK! karmione są czymś co ma niebywale niską wartość biologiczną (praktycznie żadną) - protokół wojewódzkiego lekarza weterynarii. czy są szczepione??? hmhh... pod niektórymi, dawniejszymi zaświadczeniami podpisał się właściciel, który z weteerynarią ma tyle wspólnego co ja z eksploracją kosmosu. psy, które są stamtąd zabierane są kompletnie rozjechane psychnicznie (mój psiak był tam TRZY dni i po tym czasie, nawet mnie nie poznał!!!!! bał się wszystkich ludzi), rok temu koleżanka zabrała stamtąd psa - żebra na wierzchu, można liczyc z odległości kilku metrów.

dla spów, któe aktualnie tam przebywają szukamy domów (jestesmy w kontakcie z PET'ą, która ma już sporą liczbę miejsc dla nich)

Krzyczki.... ta sama gmina, ten sam burtmistrz Nasielska, wystawiający pozwolenia na wszystko (łącznie ze sprzedażą alko na terenie fundacji ochrony środowiska), panowie z kryczek i z Chrcynna się znają przecież! z Krzyczkami był ten sam korowód gdyby nie przypadowo znalezione, tuż za brama schronu, setki szczątek psich do dzisiaj pewnie ta mordownia działałaby.
                                      • zdebeq Re: petycja do premiera 13.12.12, 21:23
                                        problem jest też jeden, nad którym ja ubolewam bardzo. W Polsce jest mnóstwo organizacji, niektóre mają status opp, które się wzajemnie zwalczają. Niestety, jako, że mam kontakt właśnie z organizacjami prozwierzęcymi, to widzę jakieś ugrupowania wzajemnie się obrzucające błotem. A najbardziej przykre, że za tym wszystkim chowają się właśnie pieniądze. I szczerze powiem, że znalazłem sposób na życie proponuję, aby ktoś z Państwa założył fundację: SOS owczarkom asutralijskim Kelpie albo Puli w potrzebie. Przedstawicieli tych ras jest w Polsce dosłownie kilka sztuk. Więc zebrane fundosze w zupełności pokryją ewentualne leczenie, a reszta zostanie przekazana na "koszty funkcjonowania fundacji".

Zarządzanie sprawą bezdomnych psów podobnie jak chodników czy miejsckiego oświetlenia, powinno być przekazane w ręce samorządów.
                                        • mellaverde Re: petycja do premiera 13.12.12, 21:30
                                          jestem dokładnie tego samego zdania.
                                          jednak chrcynno szczególnie mnie uwiera... nie potrafię zapomnieć tej ciszy, 150 milknących w sekundzie psów, bo pan krzyknął...
                • lillyofvaley82 Re: petycja do premiera 13.12.12, 10:00
                  no i super ze to robisz
                  takie gadanie trzeba olac, niech tamci ludzie sie borykaja ze swoimi sumieniami , o ile maja
              • lillyofvaley82 Re: petycja do premiera 13.12.12, 09:58
                Dokladnie tak. Lepiej siedziec i mowic ze i tak sie nic nie zmieni , zamist ruszyc tyle i zaczac dzialac. To niby kropla w morzu ale jest !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                Pomagam schroniskom, przywoze jedzenie z restauracji (sama je zbieram i organizuje transport), dokarmiam bezdomne zwierzeta, nie przechodze obojetnie jak widze psa walesajacego sie po ulicy...dzwonie tam gdzie trzeba. Sama mam 3 psy ze schroniska. Niech kazdy tak sie na siebie popatrzy i oceni czy ma czyste sumienie i czy moglby cos wiecej jeszcze zrobic niz tylko narzekac i siedziec w miejscu
                • mellaverde Re: petycja do premiera 13.12.12, 10:34
                  wlasnie o tym pisze. najlatwiej jest krytykowac, oceniac, samemu nie robiac nic...
          • patk28 Re: petycja do premiera 18.12.12, 23:36
            wrzuć link na facebooka bo tam więcej ludzi zagląda - jest mnóstwo info o zwierzętach !!! Szok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka