Dodaj do ulubionych

Eksresówce w centrum Legionowa- no

29.01.05, 21:59
Bezsensem jest budowanie obwodnicy która po ominięciu Jabłonny wciśnie cały
ruch do centrum Legionowa. I co? Znowu cały tranzytowy ruch będzie przeciskać
się ul. Warszawską i Zegrzyńską przez środek 50 tys. miasta. Do dupy taka
obwodnica!
Póki nie wbito jeszcze pierwszej łopaty trzeba rozpocząć kampanię przeciwko
takiej inwestycji. Niech decydenci znienią swoje pomysły. Czy nie lepiej
puścić cały ruch tranzytowy przebudowaną nową trasą: ul. Płochocińska -
Rembelszczyzna - Nieporęt(obwodnica)- Zegrze. Oczywiście może powstać
obwodnica Jabłonny omijająca osadę od północnej strony w kierunku Nowego
Dworu ze zjazdem w kierunku Legionowa.
Obserwuj wątek
    • kwitkows Re: Eksresówce w centrum Legionowa- no 29.01.05, 23:07
      Rozumiem, ze nawiazujesz do postu Sloggiego, wiec po raz kolejny pytam po co tworysz nowy watek... A sam temat byl tutaj juz omawiany. Inaczej sie po prostu nie da.
      • korwin3 Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 30.01.05, 01:35
        Utworzyłem te dwa wątki dlatego ,że są to ważne dla legionowian tematy które
        warto wyraźnie zaakcentować. Zresztą to chyba nie jest przestępstwo
        • kwitkows Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 30.01.05, 11:48
          Wiem, ze jest wazny. Ale moze najpierw poszukaj w archiwum bo ten temat juz byl i to calkiem niedawno. Znowu zaczna sie cudaczne teorie i chore pomysly. Dla mnie EOT.
          • roberttak Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 30.01.05, 17:43
            a ja jestem jak najbardziej za budowa ekspresowki, a ruch tranzytowy mozna
            ograniczyc innymi metodami, to nie jest problem legionowa ale calej polski,
            TIRY NA TORY !
            • kwitkows Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 30.01.05, 21:46
              Czytalem ostatnio artykul o PKP. Jesli ten moloch dalej bedzie tak zarzadzany to czeka nas to co w Wielkiej Brytanii. Kiedys 80% towarow bylo tam transportowanych koleja a teraz tylko 20%, reszta TIRami i statkami.
              • aganiok32 Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 31.01.05, 10:38
                Tiry na tory? Nie da się...jakiś czas temu parę osób "zadbało" o to, żeby
                transport drogowy się bardziej "opłacał". Nie muszę dodawać, że założyli firmy
                transportowe...
                • grracjan Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 31.01.05, 14:42
                  Jest kilka/kilkanaście innych powodów, dla których "Tiry na tory" są
                  niestosowane, w tym parę z nich po stronie kolei...
            • grracjan Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 31.01.05, 14:44
              Jasne, Niemcy w ramach ograniczania bezrobocia tylko czekają aż wprowadzimy u
              nas "Tiry na tory"
              • roberttak Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 31.01.05, 22:15
                bez reform sie nie obejdzie, ale zastanowcie sie czy chcecie ginac pod kolami
                20 tonowych ciezarowek, jezdzic po dziurawych drogach, jako rowerzysta moge
                powiedziec ze nieraz tir mijal mnie kabina ale naczepa juz nie, raz rozwalilem
                sobie "tylko" kolo, inni traca wiecej, w innych krajach to funkcjonuje - patrz
                austria.

pkp - boje sie ze niegdys nasza duma zostanie rozp%$#^&*% by ktos zarobil na
                prywatyzacji, a potem wykonczyc i na ich infrastrukturze powstanie (albo co
                gorsza nie powstanie)zachodni kapital,
                • e-legionowo Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 01.02.05, 09:44
                  roberttak napisał:

> bez reform sie nie obejdzie, ale zastanowcie sie czy chcecie ginac pod kolami
                  > 20 tonowych ciezarowek, jezdzic po dziurawych drogach, jako rowerzysta moge
                  > powiedziec ze nieraz tir mijal mnie kabina ale naczepa juz nie, raz rozwalilem
                  > sobie "tylko" kolo, inni traca wiecej, w innych krajach to funkcjonuje - patrz
                  > austria.
                  mowisz o reformach?
                  wiec moze wystarczyloby zaczac budowac nasze drogi o kilkanascie cm szersze z
                  pomysleniem o kierowcach nie tylko tirow ale "zwyklych" ciezarowek czy chocby
                  autobusow, ktorzy -zazwyczaj- wcale nie maja w ... glebokim powazaniu innych
                  uzytkownikow drog, tylko sytuacje na drodze ich do tego zmuszaja.
                  Opisujesz jak to kierowcy tirow sa be bo takie miales przypadki. A moze pogadamy
                  o bezmyslnych rowerzystach (nie mowie ze Ty tak jezdzisz) i jak oni sie
                  zachowuja na drodze. W czasie ostatniego tygodnia mialem 3 akcje zwiazane z
                  takimi rowerzystami a jezdze tylko 1tonową Vectrą w kombiaku a nie chcialbym byc
                  na miejscu kierowcy 7-15 tonowej ciezarowki.
                  Postoj taxi przy sowinskiego, beztroski rowerzysta wyskakuje z chodnika idacego
                  miedzy wiezowcem a zlobkiem na PELNEJ predkosci bez hamowania i "przecina"
                  postoj taxi, jego szczescie ze akurat zatrzymalem sie zeby wysadzic matke i
                  prawie mi sie otarl o maske, jego reakcja bylo glupie spojrzenie i odjechal.
                  Drugi przypadek bardzo podobny dwoch mlodziencow jadacych chodnikiem wzdluz
                  pilsudskiego bez zatrzymania przeskakuja przez broniewskiego tuz przed maska,
                  reakcja hamulec, wlaczony abs i ratuje ich mala predkosc. Ich reakcja buzgi w
                  moja strone i tekst zebym sie nauczyl jezdzic.
                  Trzecia akcja juz mnie nie dziwi, 2-3 razy w tygodniu jezdze z wieliszewa do
                  nowiaka, trasa chyba kazdy wie jak szeroka i jak zajeb... oswietlona, standardem
                  jest tam widok rowerzysty bez oswietlenia i w ciemnym ubraniu, nierzadko
                  omijajacym dziury wyjezdzajac tuz przed kola samochodu. NIe mowie ze musi wpadac
                  w dziury ale troche zastanowienia, bo ostatnie wyjechanie w takiej sytuacji
                  przed maske skonczyloby sie albo potraceniem delikwenta albo czolowka z jakas
                  ciezarowka, cale szczescie ze pobocze bylo przyzwoite wiec tam ucieklem.

wiec moze tak troche zastanowienia i dystansu do tego czego sie wymaga od innych
                  uzytkownikow drog a to jak zachowuja sie m.in. rowerzysci.

> pkp - boje sie ze niegdys nasza duma zostanie rozp%$#^&*% by ktos zarobil na
                  > prywatyzacji, a potem wykonczyc i na ich infrastrukturze powstanie (albo co
                  > gorsza nie powstanie)zachodni kapital,

dlugo jeszcze nie, chyba ze spolki corki zostana jakos wylaczone ze struktury
                  korporacji. Akurat chyba wszystkie spolki corki sa w przeciwienstwie do PKP na
                  duzym plusie przykladem jest TK Telekom dla niezorientowanych Telekomunikacja
                  Kolejowa swiadczaca uslugi lacz dzierzawionych dla firm oraz dostepu do
                  Internetu. Sa naprawde na duzym plusie a do tego nie wyobrazam sobie
                  usamodzielnienia tej spolki corki gdyz swiadczy uslugi na bazie swiatlowodow
                  polozonych po calej Polsce wzdloz torow.
                  • grracjan Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 01.02.05, 12:51
                    e-legionowo napisał:

> dlugo jeszcze nie, chyba ze spolki corki zostana jakos wylaczone ze struktury
                    > korporacji. Akurat chyba wszystkie spolki corki sa w przeciwienstwie do PKP na
                    > duzym plusie przykladem jest TK Telekom dla niezorientowanych Telekomunikacja
                    > Kolejowa swiadczaca uslugi lacz dzierzawionych dla firm oraz dostepu do
                    > Internetu. Sa naprawde na duzym plusie a do tego nie wyobrazam sobie
                    > usamodzielnienia tej spolki corki gdyz swiadczy uslugi na bazie swiatlowodow
                    > polozonych po calej Polsce wzdloz torow.

Jak to jest z PKP Telekomunikacja to nie wiem, ale to nie jest jedyna spółka
                    PKP z wynikami. Także Intercity jest chyba na plusie, a panujące w Polsce PKP
                    Cargo przymierza się wykupienia jednego niemieckiego przewoźnika .
                • grracjan Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 01.02.05, 12:47
                  roberttak napisał:

> bez reform sie nie obejdzie, ale zastanowcie sie czy chcecie ginac pod kolami
                  > 20 tonowych ciezarowek, jezdzic po dziurawych drogach, jako rowerzysta moge
                  > powiedziec ze nieraz tir mijal mnie kabina ale naczepa juz nie, raz
                  rozwalilem
                  > sobie "tylko" kolo, inni traca wiecej, w innych krajach to funkcjonuje -
                  patrz
                  > austria.
                  >

No to gratuluję zimnej krwi, dla mnie na rowerze drogi o dużym natężeniu ruchu
                  i bez pobocza nie istnieją - dla dobra mojego i innych. Jednym hasłem nie
                  pozbędziesz się wszystkich tirów z dróg, bo spora część z nich porusza się w
                  ruchu krajowym. Prostszym sposobem na polepszenie sytuacji jest co najmniej
                  poszerzenie dróg tak, aby mogły się zmieścić trzy samochody oraz zbudowanie
                  dróg dwupasmowych (ekspersówki i autostrady)
                  Z tego co słyszałem w Szwajcarii zabroniony jest tranzytowy ruch samochodowy, a
                  sprawę ekopunktów w Austrii też znam. Nie wiem, czy Polskę w obecnej sytuacji
                  stać na takie gesty.

> pkp - boje sie ze niegdys nasza duma zostanie rozp%$#^&*% by ktos zarobil na
                  > prywatyzacji, a potem wykonczyc i na ich infrastrukturze powstanie (albo co
                  > gorsza nie powstanie)zachodni kapital,

Póki co nie ma planów, zamiarów ani zapisów w Ustawie o prywatyzacji PKP PLK
                  (czyli tych od infrastruktury). Tylko w chyba Anglii sprywatyzowali
                  infrastrukturę i było już trochę nieciekawych wydarzeń na ich torach.
                  Przyszłość innych spółek zależy po części od nich samych prędzej czy później
                  dojdzie do pełnej liberalizacji przewozów towarów i osób, a wtedy nie ma
                  przebacz...
                  • roberttak Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 01.02.05, 15:14
                    wiadomoze ze tiry calkiem nie znikna, w koncu od koleju do punktu docelowego
                    ktos musi dostarczyc towar, jest to droga inwestycja ale oplacalna, dla
                    srodowiska, lepszego stanu druk itp... jeszcze politykiem nie jestem wiec nie
                    powiem jaki powinien byc przepis - moze do 100 km tirem a wiecej to pociag?
                    wtedy pewnie podmieniali tiry a przyczepy zostawiali :D polak potrafi.

wiadomo ze drogi trzeba budowac, ale wprowadzenia rygorow dla kierowcow tirow
                    wiele poprawi na naszych drogach.
                    rowerzysci moze i roznie sie zachowuja e-legionowo, ale jesli ja wjade Tobie z
                    cala predkoscia jaka mi uda sie osiagnac w maske, to odniesiesz mniejsze szkody
                    niz ja przy 40 km/h z toba. jesli rowerzysta zachowuje sie nieodpowiedzalnie -
                    ryzykuje glownie swoim zyciem, a kierowcy tirow rzadko gina, czesto slychac,
                    zginela 4 osobowa rodzina, kierowca tira zostal lekko ranny...
                    • e-legionowo Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 01.02.05, 23:07
                      roberttak napisał:

> wiadomoze ze tiry calkiem nie znikna, w koncu od koleju do punktu docelowego
                      > ktos musi dostarczyc towar, jest to droga inwestycja ale oplacalna, dla
                      > srodowiska, lepszego stanu druk itp... jeszcze politykiem nie jestem wiec nie
                      > powiem jaki powinien byc przepis - moze do 100 km tirem a wiecej to pociag?
                      > wtedy pewnie podmieniali tiry a przyczepy zostawiali :D polak potrafi.
                      i nie zostawaj politykiem zrob to dla dobra siebie i innych :D

> wiadomo ze drogi trzeba budowac, ale wprowadzenia rygorow dla kierowcow tirow
                      > wiele poprawi na naszych drogach.
                      calkiem niedawno robilem w okolicach 100 tys rocznie samochodem po polskich
                      drogach, akurat jezdzilem sporym dostawczym samochodem i powiem Ci ze 70%
                      polskich kierowcow tirow jezdzi dobrze, najgorszymi kierowcami sa sasiedzi zza
                      wschodniej granicy, ich poziom kultury drogowej jest tragiczny.

> rowerzysci moze i roznie sie zachowuja e-legionowo, ale jesli ja wjade Tobie z
                      > cala predkoscia jaka mi uda sie osiagnac w maske, to odniesiesz mniejsze szkody
                      >
                      > niz ja przy 40 km/h z toba. jesli rowerzysta zachowuje sie nieodpowiedzalnie -
                      > ryzykuje glownie swoim zyciem, a kierowcy tirow rzadko gina, czesto slychac,
                      > zginela 4 osobowa rodzina, kierowca tira zostal lekko ranny...
                      >
                      gdyby slepy los nie usmiechnal sie do ktoregos z tych rowerzystow to nie oni by
                      uderzyli w moj bok bo to pikus, ale to ja uderzylbym przodem w bok jadacego
                      rowerzysty a to duzo powazniejszy w efekcie wypadek.
                      Mniejsze szkody poniesie mi samochod to prawda ale w kazdym przypadku krew na
                      samochodzie nieprzyjemnie sie mi kojarzy. Miałem wypadek samochodowy jakies 8
                      mies temu i co z tego ze faceta byla ewidentna wina jak w efekcie wjechalem mu w
                      bok samochodu prawie 20cm i do tej pory slabo mi sie robi jak pomysle ze tam
                      mogl ktos siedziec w chwili wypadku. Wiec wysuwanie argumentu ze ktos jedzac
                      bezmyslnie naraza tyko siebie nie jest trafne.

a moze rodzina zginela bo wyprzedzala w niedozwolonym miejscu co jest
                      nagminne?:( ...
                    • polokokt Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 02.02.05, 08:47
                      roberttak napisał:

> jest to droga inwestycja ale oplacalna, dla
                      > srodowiska,

Niestety w naszym kraju przedsiewziecia pro-ekologiczne nie ciesza sie
                      popularnoscia. W wielu krajach UE jak ktos ma auto zasilane gazem to ma jakis
                      tam ulgi przy podatkach. A u nas co? a u nas naklada sie jeszcze wieksze
                      podatki na to paliwo...

Co do PKP to chyba wszystkie firmy corki tej firmy przynosza zyski oprocz PKP
                      Przewozy Regionalne do ktorych nikt nie chce dokladac (bo najlepiej zgarnac dla
                      siebie nadwyzke z pozostalych firm a minus tej przezucic na ludzi).

Pozdrawiam
                      • roberttak Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 02.02.05, 17:29
                        ale sproboj zatankowac samochod na gaz na przyklad w hiszpani, o ile sie nie
                        myle ...
                    • grracjan Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 02.02.05, 11:02
                      roberttak napisał:

> wiadomoze ze tiry calkiem nie znikna, w koncu od koleju do punktu docelowego
                      > ktos musi dostarczyc towar, jest to droga inwestycja ale oplacalna, dla
                      > srodowiska, lepszego stanu druk itp... jeszcze politykiem nie jestem wiec nie
                      > powiem jaki powinien byc przepis - moze do 100 km tirem a wiecej to pociag?
                      > wtedy pewnie podmieniali tiry a przyczepy zostawiali :D polak potrafi.
                      >

strach się bać :|

> wiadomo ze drogi trzeba budowac, ale wprowadzenia rygorow dla kierowcow tirow
                      > wiele poprawi na naszych drogach.
                      > rowerzysci moze i roznie sie zachowuja e-legionowo, ale jesli ja wjade Tobie
                      z
                      > cala predkoscia jaka mi uda sie osiagnac w maske, to odniesiesz mniejsze
                      szkody
                      >
                      > niz ja przy 40 km/h z toba. jesli rowerzysta zachowuje sie nieodpowiedzalnie -

> ryzykuje glownie swoim zyciem, a kierowcy tirow rzadko gina, czesto slychac,
                      > zginela 4 osobowa rodzina, kierowca tira zostal lekko ranny...
                      >

Chodziło mi o to, że już samo oddzielenie pasów ruchu znacznie polepszy
                      bezpieczeństwo wszystkich uczestników na drodze, a przecież samochody osobowe
                      nie zderzają się tylko z ciężarówkami...
                      • korwin3 Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 02.02.05, 15:14
                        Zupełnie odeszliście od tematu. A co myslicie o tej ekspresówce przez centrum
                        Legionowa?
                        • jan.grabiec Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 02.02.05, 15:22
                          Czy chcemy czy nie droga krajowa co najmniej przez najbliższych kilkanascie lat
                          bedzie przecinala Legionowo (tyle czasu trzeba by na wprowadzenie do dokumentow
                          planistycznych wszelkiego szczebla innego rozwiazania). 61 moze byc
                          bezpieczniejsza i bardziej ucywilizowana po modernizacji albo pozostac w takim
                          stanie jak obecnie - to zalezy od nas (mieszkanców L.), bo GDDKiA chce budowac.
                        • polokokt Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 02.02.05, 15:29
                          jak dla mnie na razie dla tej drogi nie ma alternatywy. Przynajmniej ja jej nie
                          widze
                          pozdrawiam
                          • roberttak Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 02.02.05, 17:32
                            ja tez, zdecydowanie za, ale mam pare pytac skoro vice prezydent nasz czyta,
                            ogolnie wiem ze ma byc pelno pasow, pasy dojazdowe, zieleni, sciezki, chodniki
                            itp, ale czy planowane sa: sciany dzwiekochlonne, jak maja wygladac przejscia -
                            czy swiatla czy moze kladki dla pieszych i rowerow?, a na przyklad zjazdy,
                            ktorych u nas nie brakuje, czy na srodku zapadnie podwojna ciagla/badz barierka
                            i trzeba bedzie raczej jezdzic do skrzyzowan swietlnych by zawrocic ?
                        • grracjan Re: Ekspresówce w centrum Legionowa- no 03.02.05, 13:32
                          Racja, trochę się zagalopowałem. Jak najbardziej jestem za przebudową
                          Warszawsko-Zegzryńskiej. Mam przy okazji pytanie, czy wiadomo już, jakie będą
                          etapy budowy? Czy to będzie odcinek tylko do Michałowa czy aż do Zegrza?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka