aniela.legionowo 08.05.09, 22:33 Gdzie trzymacie olej w szafce czy w lodówce? Teściowa była mocno zdziwiona, że trzymam olej w szafce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naretta Ja też się dziwię 08.05.09, 23:49 Tłuszcze pod wpływem światła, powietrza i ciepła ulegają rozmaitym zmianom, czyli jełczeniu. Zmiany te zależą od składu chemicznego tłuszczu. Największe zmiany zachodzą w tłuszczach o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (np olej lniany). (Se to gdzieś wyczytałam,ot co!) Dlatego po otwarciu butelki należy olej trzymać w miejscu chłodnym,ciemnym, trzeba też zamykać szczelnie opakowanie, by ograniczyć dostęp powietrza - czyli najlepiej przechowywać olej w lodówce. ---------------- Jak znam życie, to na pewno znajdzie się mnóstwo osób, które nie trzymają oleju w lodówce i żyją;) Tylko co to za życie... Odpowiedz Link Zgłoś
tussipect1880 Re: Ja też się dziwię 09.05.09, 12:03 A ja się zastanawiam do czego można by wykorzystać olej oprócz gotowania??? Może wypowiedzą się na ten temat Nasze Ekspertki? Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: Ja też się dziwię 09.05.09, 19:00 przede wszystkim do smażenia, np.pysznych placków kartoflanych,racuchów ..mmmmmmmm. Oprócz tego do sałatek,np.zimowej z kiszonej kapusty.Teraz często do sosów sałatkowych,takich,co to trzeba 3 łyżki oleju,3 łyżki wody ,dodac to z torebki,wymieszać i doskonały sos gotowy do polania,np kapusty chińskiej z drobno posiekaną papryką. A mój olej,co jeszcze gorsze,stoi sobie na otwartej półce w pobliżu kuchni i jakos nic się nie dzieje,bo raczej szybko go zużywam. Odpowiedz Link Zgłoś
legionowski_mis Re: Ja też się dziwię 09.05.09, 21:30 Ten syrop na kaszel nie odróżnia gotowania od smażenia. Jemu o co innego chodziło :) Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Ja też się dziwię 11.05.09, 22:00 w 80 latach, kiedy nie było olejków do opalania znajoma uzyskiwała piękną opaleniznę przy pomocy Kujawskiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Ja też się dziwię 12.05.09, 12:35 oliwa i olej albo w szafce, albo tuż przy piecu... Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: Ankieta - olej 09.05.09, 23:04 no tak,ja jestem powazną specjalistką od gotowania,a nie np.od masażu.A zresztą do masażu lepsza oliwka. Odpowiedz Link Zgłoś
pantoranaga Re: Ankieta - olej 12.05.09, 19:12 Olej w szafce-się nie psuje. Miód też w szafce-też się nie psuje. Drzwiczki od szafki-czasem się psują. Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Ankieta - olej 12.05.09, 23:21 olej i miód dziwnym trafem znikają po trochu, codziennie, zauważalnie, albo niezauważalnie... drzwiczki zaś żyją w innym wymiarze czasowym... Odpowiedz Link Zgłoś
naretta Re: Ankieta - olej 12.05.09, 23:28 Jak przechowywać żywność - patrz: nagłówek-boczne półki Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Ankieta - olej 13.05.09, 00:12 jaka pożyteczna strona, przewertowałam instrukcję układania produktów w lodówce i stwierdziłam, że dalej będę się kierować zasadą główną - gdzie się zmieści i nie ugryzie to wepcham na półkę ;o) moja rodzinka już się przyzwyczaiła do tego i jedynym poukładanym produktem w mojej lodówce jest kot... Odpowiedz Link Zgłoś
naretta Re: Ankieta - olej 13.05.09, 00:21 [quote] jedynym poukładanym produktem w mojej lodówce jest kot... [/quote] koty należy przechowywać w suchym i nasłonecznionym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Ankieta - olej 13.05.09, 11:25 łatwo powiedzieć, trudniej zrobić... kiedy to ulubione miejsce spacerowe dla Rudej... Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 olej?.. 13.05.09, 16:27 juz...juz miałem napisac cos na temat ankiet ale powstrzymał mnie dopisek "olej". wiec...olałem. zapraszam Panstwa do wypełnienia ankiety w tym miejscu. bede drenował Wasze mózgi :) Odpowiedz Link Zgłoś