iluminacja256 26.01.10, 11:12 Najpierw spróbuję to wyciągnąć na forum:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iluminacja256 Re: Toksymia 26.01.10, 11:17 A potem dodam od siebie, ze "Toksymia" to jeden z najciekawszych młodych debiutów ostatnich lat i książka, którą zdecydowanie TRZEBA przeczytać, bo nie dość, że jest ciekawie napisana, to zawiera ogromną dawke czarnego humoru i wiele celnych obserwacji na temat wspólczesności, a przedwe wszystkim gra z mitami narodowymi i wyobrazeniami społecznymi w niezwykle niekonwencjonalny sposób. Zawsze wszystkim polecam :) Serdeczne pozdrowienia z Łodzi, która, jak jest, autorka wie:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Toksymia 26.01.10, 18:29 Może trochę głupio, ale dziwie się, że autorka ma ufarbowane na blond włosy. Jakaś plaga z tą modą tlenienia się :) Książkę mam zamiar przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
cherokee77 Re: Toksymia 27.01.10, 12:44 Troche strach sie za to brac , ale poprubuje, a jak to jest , ze nawet najwieksze swiry zaczytuja sie taka Danielle Steel? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Toksymia 27.01.10, 15:22 Nie ma sie czego bać, "Toksymia" idealnie równoważy dramat i groteskę - może to dziwnie zabrzmi, ale są momenty, kiedy można się przy niej nieźle pośmiać :) Dla mnie majstersztykiem jest " obsesja geriatrycznego powstańca" - wszystko się usmiecha, aż nagle i niespodziewanie znajdujemy się w rzeczywistosci alternatywnej, wysoce nas przerastającej :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Toksymia 27.01.10, 14:46 Też chyba przeczytam, żeby zyskać świadomość, w jakim piekle od lat mieszkam :) Wcześniej mieszkałem w 3 innych dzielnicach i wydawały mi się porównywalne, więc muszę się dokształcić w temacie Grochowa :) Co do jednego trzeba się zgodzić. Rondo Wiatraczna pod względem okalających je budynków i organizacji ruchu sprawia wrażenie, jakby było projektowane przez schizofreników. Odpowiedz Link Zgłoś
kinjuszka Re: Toksymia 27.01.10, 17:43 Rozmowa ciekawa i zachęcająca do przeczytania książki, szkoda, że wrażenie psuje błędna definicja aleksytymii... Odpowiedz Link Zgłoś
zyta2003 Re: Toksymia 28.01.10, 03:55 Nie wiedzac co to aleksytymia z przyjemnoscia przeczytalam ksiazke. Zdazylam juz, chociaz mieszkam za granica. To nie jest ksiazka o dzielnicy warszawskiej, to ksiazka o ludziach. Tacy jestesmy. Nieudani, dziwni, brzydcy, starzy. Skad taka mloda osoba ( 23 lata) ma tyle obserwacji? Sama narracja wielce charakterystyczna dla wspolczesnej polskiej prozy. Zwlaszcza dla pisarek, nie z grupy grocholopodobnych. Sarkazm, ironia, inteligencja, zaduma nad niedoskonaloscia tego swiata i cieple uczucia dla tych marniutkich bohatyerow. Bardzo mi ten styl odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
ohohoho Toksymia 31.01.10, 00:53 "Doktorantka w Instytucie Kultury Polskiej UW, studiuje także psychologię i amerykanistykę. Pracowała jako: opiekunka do dzieci, kelnerka, korepetytorka, ogrodniczka, copywriterka, dziennikarka telewizyjna. Jako 13-latka debiutowała poetycko w 'Okolicy Poetów', a kilka lat później - prozatorsko w 'Lampie'" - jezu, ona ma 25 lat. kiedy to wszystko zdążyła zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś