asiazlasu 27.09.10, 10:29 znakomicie. Ale tylko jedna taka jest ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
von_seydlitz Dobrze, że ma stereotypy, bo może je przełamywać.. 28.09.10, 07:35 Co zrobić, jak stereotypem staje się brak... stereotypu? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Dobrze, że ma stereotypy, bo może je przełamy 28.09.10, 09:52 polszczyzna też ma rodzaj męskoosobowy i rzeczo-zwierzęco-kobiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
bubblemilk Re: Dobrze, że ma stereotypy, bo może je przełamy 29.09.10, 14:03 Nie ma czegoś takiego, jak brak stereotypu. Ani w Polsce, ani nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami co to jest medyna? 28.09.10, 13:18 Medyna - miasto w Arabii Saudyjskiej Medyna - prowincja w Arabii Saudyjskiej medyna - stara dzielnica arabskich miast czy czytelnik papierowego wydania wie co to jest medyna? ja mam internet to wiem teraz ,ze Profesor Fatima Sadiki szwendala sie po STARÓWCE Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu Re: co to jest medyna? 28.09.10, 14:12 Dobry art. bo czegos uczy (np medyna) Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: co to jest medyna? 29.09.10, 10:57 Każdy, kto był w jakimkolwiek kraju arabskim (a kto z Polski nie był???) wie co to medyna. Każdy przeciętnie rozgarnięty rozróżnia duże i małe litery i każdy kto choć odrobinę skupi się na tym co czyta z kontekstu zrozumie, że "serce Fezu czyli medyna" to część miasta. To z tekstu wynika jak już człowiek kompletnie nieobyty. Uskuteczniasz zwykłe głupie czepiactwo i pokazujesz własną ignorancję. Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami Re: co to jest medyna? 29.09.10, 12:29 mam wyciagac wnioski z tekstu co to jest medyna? artykul jest o turystyce? jak ktos czyta jak slimak bez obrazy dla lubianych mieszkancow mojego ogrodu to ma czas zastanowic sie i odkryc co to jest medyna. czy dzisiaj czlowiek obyty to taki co byl 2 tygodnie w kraju arabskim i zostal zawieziony do arabskiej starowki? czuje sie wrecz dumna z takiego kompletnego nieobycia :) artykul skierowany jest do wszystkich a wiec tez do mlodych dziewczat ,ktore jeszcze nie mialy okazji poznac umiejetnosci arabskich sluzacych ;) i byc w medynie. milo ,ze mimo wszystko nazywasz mnie czlowiekiem to tak a propos artykulu. Odpowiedz Link Zgłoś
bubblemilk Re: co to jest medyna? 29.09.10, 14:05 Nie trzeba czytać jak ślimak, wystarczy ze zrozumieniem - a to rzeczywiście rzadka umiejętność. Słowo w tekście zostało użyte poprawnie, nie rozumiem pretensji do autora. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka_re Re: co to jest medyna? 29.09.10, 16:47 Co to jest "umiejętność arabskich służących"? Widać,ze w kraju arabskim nie byłaś. Medyna to nie plac targowy albo rynek ... a tak a'propos (sorry, może znajdziesz słowo w słowniku) - Rynek wg wikipedii, to ... Głupota gdyby fruwała, to ty jak gołebica .... Odpowiedz Link Zgłoś
ruby.blue Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 29.09.10, 16:32 Tylko jedna chętna na wywiad i to jeszcze wcale taka nie do końca wyzwolona;) ps - squirrel9, zaskoczę cię na śmierć: wyobraź sobie że ja w kraju arabskim nigdy nie byłam. poza tym bycie/nie bycie niekoniecznie przekłada się na wiedzę co to tak dokładnie jest M(m)edyna - i zapewniam cię, że wielu rodaków którzy mimo że spędzili tydzień na plaży w Tunezji z drinem w ręku też może się nie orientować. Czepiacie się szczegółów, ale faktycznie mógł autor dopowiedzieć o co mu konkretnie chodzi. My ludzie prości i niepodróżujący pode palemy tyż czasem czytamy.. tzn, próbujemy;/ Odpowiedz Link Zgłoś
nutka_re Re: Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 29.09.10, 16:50 ŁO jesu, gdyby ktos w turystycznym opisie napisał,ze będąc w Krakowie pojechał na rynek to pomyślałabyś, że był (wg Wikipedii) : Rynek - osada w woj. małopolskim, w pow. dąbrowskim, w gminie Szczucin Rynek - wieś w woj. mazowieckim, w pow. ostrowskim, w gminie Wąsewo Rynek - przysiółek w woj. podkarpackim, w pow. tarnobrzeskim, w gminie Grębów Rynek - wieś w woj. warmińsko-mazurskim, w pow. nowomiejskim, w gminie Grodziczno Myślenia nie nauczyli ? Źródło „pl.wikipedia.org/wiki/Rynek” Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami Re: Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 01.10.10, 09:59 nutka_re jestes zbyt pewna siebie i .... chyba tylko ty mowisz o rynku bo ja uzylam slowa starowka. wystarczylo uzyc w tekscie choc 1 raz zamiennego slowa "starowka" a nie x-razy "medyna". w krajach arabskich kazdy kto musi pracowac na zycie jest sluzacym - plazowy, lekarz i inzynier tez. szereg moich odkrytych tu wad uzupelnilam ... zlosliwoscia? forum.gazeta.pl/forum/f,24864,Faceci_z_Egiptu.html nie... zazdroszcze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami szybkie czytanie 01.10.10, 10:09 "Brytyjscy naukowcy dowodzą, że w zapisie słowa najważniejsza jest pierwsza litera i ostatnia, a i tak domyślimy się, o co chodzi…" " Zacznę od zamieszczenia tekstu krążącego od jakiegoś czasu w I(i)nternecie, wywołującego sporo komentarzy (tylko proszę się nie przerażać po przeczytaniu kilku pierwszych słów): Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa. Newajżanszjie jest to, żbey prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Dzijee sie tak datgelo, że nie czamyty wyszistkch lteir w sołwie, ale cłae sołwa od razu." obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=329 dawno temu zauwazylam pisownie jak w przykladzie po przeczytaniu kilkunastu linijek tekstu. a wy kiedy zauwazylyscie literowki? Odpowiedz Link Zgłoś
nutka_re Re: szybkie czytanie 01.10.10, 12:38 Co to znowi ma do rzeczy czyli wiodącego tematu ?.... otóż nic. Jest temat początkowy, końcowy a w środku ... bełkot. I za pomocą tegoż bełkotu co nam chciałaś udowodnić? Że przeciętnie rozgranięta młoda dziwczyna która nie była służącą w arabskich krajach (w których to mieszkają sami służący), nie ma dostępu do internetu a za to czyta Wyborczą moze nie wiedzieć co to medyna w przeciwieństwie do ciebie, któraż to masz internet i umiesz coś wygooglać.? ŁO jessssu ... i jeszcze raz ło jesssssu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nutka_re Re: Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 01.10.10, 12:23 A cóż to znowu za dziwoląg językowy "zbyt pewna siebie" ????????? Jabym mogła być zbyt pewna kogoś innego?????? Obawiam się,że nie tylko masz problemy z czytaniem ale i z ... pisaniem i , bądźmy szczerzy, z myśleniem ... "w krajach arabskich każdy kto musi pracować na życie jest służacym " !!!!!!!!!!!!!! Takich bredni dawno nie czytałam. Skąd top wytrzasnęłaś ? Z telenowel? A co mają faceci z Egiptu do całej dyskusji to ... pewnie sama nawet nie wiesz. gdzieś ci się tam przez analogię (słowo obcego pochodzenia ...) jakoś coś z czymś wiąże ale dokłądnie kto by się tam zastanawiał... Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami monarchia 02.10.10, 15:13 jezeli ogladalas shreka to wiesz jaka wladze ma wladca. w kraju ,ktory ma wladce ,kazdy kto nie jest wladca jest sluzacym. Obecnymi (2010) monarchiami są: * Andora Andora – księstwo * Antigua i Barbuda Antigua i Barbuda* – królestwo * Arabia Saudyjska Arabia Saudyjska – królestwo * Australia Australia* – królestwo * Bahamy Bahamy* – królestwo * Bahrajn Bahrajn – królestwo * Barbados Barbados* – królestwo * Belgia Belgia – królestwo * Belize Belize* – królestwo * Bhutan Bhutan – królestwo * Brunei Brunei – sułtanat * Dania Dania, Grenlandia Grenlandia i Wyspy Owcze Wyspy Owcze – królestwo * Grenada Grenada* – królestwo * Hiszpania Hiszpania – królestwo * Holandia Holandia – królestwo * Jamajka Jamajka* – królestwo * Japonia Japonia – cesarstwo * Jordania Jordania – królestwo * Kambodża Kambodża – królestwo * Kanada Kanada* – królestwo * Katar Katar – emirat * Kuwejt Kuwejt – emirat * Lesotho Lesotho – królestwo * Liechtenstein Liechtenstein – księstwo * Luksemburg Luksemburg – wielkie księstwo * Malezja Malezja – królestwo * Maroko Maroko – królestwo * Monako Monako – księstwo * Norwegia Norwegia – królestwo * Nowa Zelandia Nowa Zelandia* – królestwo * Oman Oman – sułtanat * Papua-Nowa Gwinea Papua-Nowa Gwinea* – królestwo * Saint Kitts i Nevis Saint Kitts i Nevis* – królestwo * Saint Lucia Saint Lucia* – królestwo * Saint Vincent i Grenadyny Saint Vincent i Grenadyny* – królestwo * Samoa Samoa – królestwo * Suazi Suazi – królestwo * Szwecja Szwecja – królestwo * Tajlandia Tajlandia – królestwo * Tonga Tonga – królestwa * Tuvalu Tuvalu* – królestwo * Watykan Watykan – monarchia (teokracja) * Wielka Brytania Wielka Brytania – królestwo * Wyspy Salomona Wyspy Salomona* – królestwo * Zjednoczone Emiraty Arabskie Zjednoczone Emiraty Arabskie – federacja emiratów Obecnie istniejące rodzaje monarchii – liczba * królestwa – 34 (*15) * księstwa – 3 * emiraty – 3 (w tym jedna federacja emiratów) * sułtanaty – 2 * teokracje – 1 * cesarstwa – 1 * wielkie księstwa – 1 Państwa oznaczone gwiazdką (*) to "Commonwealth realms" - niepodległe, ale w unii personalnej ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. moze czytalas o pogarliwym traktowaniu matki dziewczyny syna diany synowej krolowej brytyjskiej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami Re: monarchia 02.10.10, 15:17 Raport o Rozwoju Społecznym w Państwach Arabskich [1] Autor tekstu: Nimrod Raphaeli Tłumaczenie: Małgorzata Koraszewska www.racjonalista.pl/kk.php/s,6893 Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: monarchia 02.10.10, 20:46 agiatami napisała: > jezeli ogladalas shreka to wiesz jaka wladze ma wladca. > w kraju ,ktory ma wladce ,kazdy kto nie jest wladca jest sluzacym. I to zdanie obrazuje najlepiej twój poziom. Pozostań w świecie bajek, wysokie obcasy są dla dorosłych kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami Re: monarchia 03.10.10, 08:51 to zdanie z zalozenia mialo byc takie wlasnie "wielowladcze" i troche irytujace. czy nie wolno mi tak sie wypowiadac gdy innym wolno wyglaszac swoje opinie bedace daleko od poprawnej konwersacji? czy dzisiaj w polsce ,kazdy kto ma inne zdanie to becwal? myslac tak to Picasso z Rubensem by nie pogadali choc obaj lubili kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: monarchia 03.10.10, 09:52 Mam nadzieję, że robisz sobie jaja z tymi "argumentami", że ma to być zabawne, przynajmniej w zamierzeniach. Jeśli piszesz serio to ja ... wysiadam. Picasso i Rubens poza formą wyrażali głębię i mieliby o czym rozmawiać. W przeciwieństwie do tej dyskkcsji :D Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami Re: Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 02.10.10, 15:27 nutka_re napisała: > A cóż to znowu za dziwoląg językowy "zbyt pewna siebie" ????????? Jabym mogła b > yć zbyt pewna kogoś innego?????? Około 8,090,000 wyników (0.38 s) do "zbyt pewna siebie" .....coz nie tylko ja jedna znam taki dziwolag jezykowy. sa jeszcze takie dziwolagi jak: mylisz sie, jestem innego zdania, nie zwrocilas uwagi na, przeoczylas istotna kwestie, rozwazmy to jeszcze raz. wole rozmawiac niz tak szybko opiniowac. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.be Re: Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 18.11.10, 10:57 agiatami napisała: > nutka_re napisała: > > > A cóż to znowu za dziwoląg językowy "zbyt pewna siebie" ????????? Jabym m > ogła b > > yć zbyt pewna kogoś innego?????? > Około 8,090,000 wyników (0.38 s) do "zbyt pewna siebie" .....coz nie tylko ja j > edna znam taki dziwolag jezykowy. > sa jeszcze takie dziwolagi jak: mylisz sie, jestem innego zdania, nie zwrocilas > uwagi na, przeoczylas istotna kwestie, rozwazmy to jeszcze raz. > wole rozmawiac niz tak szybko opiniowac. Generalnie zgadzam się z Tobą, jednak w sprawie bycia "pewnym siebie" wolałabym argumentację rzeczową zamiast "ilościowej". Osiem milionów ludzi też może się mylić, a na osimiu milionach stron może być umieszczony niepoprawny zwrot czy błędna informacja. W wolnym całkowicie od kontroli i cenzury internecie nie jest to bynajmniej zjawisko rzadkie. Zresztą podobnie bywa i w rzeczywistości pozainternetowej. Np. w potocznym języku polskim dośc często używany bywa zwrot "z dobrodziejstwem inwentarza", rozumiany powszechnie jako "ze wszystkimi, dobrymi i złymi właściowościami, cechami, składnikami". Tymczasem, zwrot ten oznacza coś zupełnie przeciwnego, a mianowicie "tylko dobre cechy, pożądane składniki, aktywa" itp. Tak więc to, o czym przeświadczona jest duża liczba ludzi (brońboże nie ilość, jak to czesto się mawia), wcale nie musi polegać na prawdzie, być poprawnym. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.be Re: Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 18.11.10, 10:45 nutka_re napisała: > A cóż to znowu za dziwoląg językowy "zbyt pewna siebie" ????????? Jabym mogła b > yć zbyt pewna kogoś innego?????? Nie masz racji ironizując. Oczywiście, że można być "pewnym kogoś" (np. jestem pewny Krzyśka) w znaczeniu, że ma się do kogoś zaufanie, polega się na kimś itp. Można zatem również być "zbyt pewnym kogoś", to znaczy mieć przesadne, nadmierne zaufanie, lekkomyślnie polegać na kimś. Nie sa to może zwroty o dużej frekwencji w języku, ale jak najbardziej używane i poprawne. Ponadto formy dopełniaczowe odpowiadają na dwa pytanie: kogo czego? Można więc również być pewnym czegoś (np. wyniku jakiegoś procesu), jak również zbyt pewnym tego. Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 01.10.10, 16:18 Bardzo ciekawy tekst, naprawdę świetnie się czytało. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
polocanna1 Niestety autorka artykułu nie łamie stereotypów! 05.10.10, 10:27 Wręcz odwrotnie, tylko je pomnaża. Stwierdzam, że artykuł ten jest jak wiele innych, pisanych okiem laika i to w dodatku chorującego na bezpodstawne uprzedzenia. (podejrzewam, że autorka nie zdaje sobie nawet z tego sama sprawy) Abstrahując od błędów merytorycznych (na przykład): profesor Fatima Sadiki NIE jest JEDYNĄ panią profesor na Uniwersytecie w Fezie, osobiście znam inną panią wykładającą na tym Uniwersytecie, a podejrzewam, że jest ich więcej. Sprostuję jeszcze jedno: szafran jest CZERWONY, to potrawy nim zabarwione przyjmują barwę jaskrawo-żółtą. Odpowiedz Link Zgłoś
lena575 Re: Niestety autorka artykułu nie łamie stereotyp 05.10.10, 17:56 Nieprawda, szafran jest złoto-żółty. Moze i powstaje z czerwonych pręcików krokusowych ale wysuszony wcale nie jest czerwony. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Niestety autorka artykułu nie łamie stereotyp 20.10.10, 22:02 Zależy skąd pochodzi. Irański, owszem jest złotawy, w Grecji, Hiszpanii czy Włoszech raczej spotyka się susz czerwony, taki jak ten: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.topnews.in/files/Saffron-1.jpg&imgrefurl=http://www.topnews.in/saffron-keeps-vision-sharp-say-researchers-2253127&h=321&w=369&sz=40&tbnid=bwZRumw9GKFLIM:&tbnh=106&tbnw=122&prev=/images%3Fq%3Dsaffron&zoom=1&q=saffron&hl=pl&usg=__f9GZu2cnmakhi6b9eyS9QrLiOb0=&sa=X&ei=D0q_TIrNC46eOrfhiFU&ved=0CD8Q9QEwBQ Odpowiedz Link Zgłoś
zlotabeczka Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 28.10.10, 21:52 Medyna w Fezie to zaiste niezwykle miejsce, ale zgadzam sie z autorka tekstu, ze to cale nagabywanie na kazdym kroku, odbiera checi do zwiedzania...To co najbardziej zapamietalam w tym miescie, to uczucie strachu i zagubienia, kiedy odrzucony 'pseudo przewodnik' powiedzial - ze ktos nas (mnie i kolezanke) tu zabije....Brr...Jezeli tam wroce, to tylko z grupa meskich postawnych przyjaciol:) Polecam natomiast Sahare i Marakesz. Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami Kobieta, zwierzę czy coś w tym rodzaju 22.11.10, 09:40 artykul jest mily i sympatyczny w formie i przekazywanej tresci a jednak szczery i ta szczerosc pokazuje prawdziwa informacje - kobieta w swiecie islamu musi miec szczescie w postaci dobrego, madrego i nie fanatycznego meza a ona sama musi byc madra i cwana. cwaniactwo zle sie kojarzy a dla mnie jest czyms czego nie mam. bol. mozna ladniej powiedziec: umiejetnosc znalezienia sie w kazdej sytuacji ale to za malo bo w tym okresleniu brak planowania przyszlosci. czy istnieje okreslenie dla cwaniaka z zasadami moralnymi? wiele lat temu splynela na mnie mysl ,ze jan pawel 2 byl cwaniakiem i mowie to z calym podziwem dla niego. kazda wladza nie lubi madrych czy madrzejszych od siebie i trzeba byc cwaniakiem aby ukazac siebie w swiele "zdolnego - niegroznego". Odpowiedz Link Zgłoś