Dodaj do ulubionych

Wigilijne hity

03.01.11, 16:21
na tym polega wolność - na dowolności wyboru. Jedni w rodzinnym gronie łamia sie opłatkiem przy choince, a po kolacji idą na pasterkę, a inni ida na imprezę do klubu, że bez opłatka i bez kolęd to akurat nie dziwi. No niestety tak to bywa, że wielu osobom się nie chce, ale przecież każd ma to, czego chce i nie da rady uszczęśliwić kogos na siłę. Nie oceniam - zrówno wigilia w gronie rodzinnym, jak i impreza w wigilijny wieczór mogą byc bardzo udane, tylko trzeba wiedzieć czego się chce. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 a ja mam pytanie do autorki listu 03.01.11, 20:58
      czego szukala na facebooku w wigilijny wieczor, zamiast spiewac koledy czy isc na Pasterke. I czemu oczekuje od starszego pokolenia lepienia pierogow, zamiast samej zakasac rekawy i ruszyc do roboty.Przyganial kociol garnkowi..choc infantylizm listu wskazuje bardziej na nastoletni, niz studencki wiek autorki.
      • lewis-1970 Re: a ja mam pytanie do autorki listu 04.01.11, 11:04
        No i te spendy.... Zgroza.
    • klarens_klaus Wigilijne hity 03.01.11, 21:04
      Nie "spendy" tylko "spędy".
      • d.aga87 Re: Wigilijne hity 03.01.11, 21:36
        Jak większość ludzi, droga Autorko, pisząc o Wigilii zapomniałaś, że jest to święto katolickie. Nigdy w życiu nie pojmę, dlaczego ludzie z takim oburzeniem wcinają się w życie innych ludzi?! Przeszkadza Ci to, że reszta pójdzie na imprezę? Skoro z takim namaszczeniem obchodzisz Wigilię to może zaproś do siebie tych biednych znajomych, którym rodzice czy dziadkowie (sic!) nie ugotowali barszczu czy nie zrobili pierogów.
        --
        Yabadabadooo!
        • bene_gesserit Re: Wigilijne hity 04.01.11, 12:09
          d.aga87 napisała:

> Jak większość ludzi, droga Autorko, pisząc o Wigilii zapomniałaś, że jest to św
          > ięto katolickie.

Bzdura.
          To stare, pogańskie swieto. Wystarczy z niego wyjąc historię o Jezusku, i juz mozna sie cieszyc stara, dobrą, bynajmniej nie katolicką resztą.
    • mordaruda Wigilijne hity 04.01.11, 08:25
      A jak już człowiek ulepi te pierogi (co to makiełki - to nie z moich stron?) i ubierze tę choinkę, to panienka będzie się oburzać, że ty niechrześcijanin obchodzisz chrześcijańskie święto i jakim prawem ;).
      • ave.maria Re: Wigilijne hity 04.01.11, 10:47
        makiełki to potrawa z przemielonego maku z bakaliami, miodem i roztopionym masłem- mozna dodac ubita pianę z białek. Podaje sie schłodzone.
        Potrwa chyba poznańska- u mnie w domu zawsze była choć mieszkam na wschodzie polski gdzie królują kluchy z makiem.
    • caperucita Wigilijne hity 04.01.11, 10:44
      Idiotyzm, nauczmy się wreszcie tolerancji dla innych, świętujmy jak chcemy, jedzmy co chcemy. kto powiedział, że w Wigilję mają być pierogi czy barszczyk? Może inny lubi ostrygi i zupę grzybową...
      A kto chce idzie na dyskotekę czy wódkę...
    • sarahsarah Wigilijne hity 04.01.11, 11:16
      Droga Lolo, sama zakasaj rekawy i ulep te pierogi, niech ci starsze pokolenie pokaze jak, jesli nie wiesz, bo jak umrze ci babcia czy mama, to tez bedzies skazana na barszczyk z kartonika i kupne pierogii, ktorymi teraz pogardzasz.
    • bene_gesserit Re: Wigilijne hity 04.01.11, 12:10
      autorka listu napisala:

Ja również nie jestem fanką spendów familijnych (choć u mnie na Wigilii niczego nie brakuje i jest miło ) to jednak takie sytuacje uczą życia, szacunku, leczą z egoizmu. W związku z powyższym miło by było gdyby starsze pokolenia chociaż raz w roku włożyły trochę wysiłku i ugotowały ten barszcz, kompot z suszu, pokazały czym są makiełki a nie dziwili się powszechnemu egoizmowi młodych, ciągłemu pędowi za czymś

Kuriozalne: w jednym akapicie zaganiac innych do czasochlonnych i wyczerpujacych czynnosci i obwiniać ich o wlasny egoizm.
    • seidhee Wigilijne hity 04.01.11, 13:08
      Trochę nie rozumiem, jaki to problem urządzić wigilię z pierogami i makowcem, jak się chce. Zakasać rękawki i do roboty. A jak, dla przykładu, ktoś inny woli iść na wódkę, to co w tym złego? Nie ma obowiązku świętowania. Zresztą, może gdyby autorka listu przez trzy-cztery dni pędziła po pracy do domu i stała do północy w kuchni krojąc, smażąc, dusząc, lepiąc i mieszając w garnkach, to życzliwiej spojrzałaby na te babki i matki, co wolą barszcz z kartonu.
      Albo drinka z palemką.
    • asiazlasu Wigilijne hity 04.01.11, 20:07
      do kuchni, dziecko ! nie pasozytowac na mamach i babciach pod pretekstem ze sie studiuje !
      • claratrueba Re: Wigilijne hity 05.01.11, 08:52
        Szczerze mnie ubawił list pani studentki (ciekawe co studiuje osoba o takiej głębi umysłowej) pełen pretensji,że ludzie spędzają święta tak jak chcą a nie tak jak ona by chciała. Znaczy, żeby ktos jej je zorganizował "jak to w Polszcze zawsze bywało". No a tu niektórym, o zgrozo, wisi jak to bywało.
        Mi nie wisi, to je sobie i swojej rodzinie organizuję. Bo ja chcę i oni chcą. A jak zmienimy zdanie to będziemy zamawiać sushi albo i pizzę- póki co, to nie jest Iran i religia i tradycja nie jest obowiązującym prawem.
        Czego zapewne autorka by chciała.
    • sagramor Wigilijne hity 05.01.11, 10:41
      Dziwny ten list. Pełen zarzutów i pretensji, że inne "dzieci" nie chcą bawić się w sposób jaki ja uznaję za najsłuszniejszy. Retoryka godna frondy.pl choć może nie tak agresywna i nienawistna. Jeśli ktoś miast podzielenia się opłatkiem proponuje pójście na wódkę to najwyraźniej jego priorytety rozmijają się z priorytetami autorki listu, której życiowe obserwacje w sensie tak formalnym jak ich głębi godne są bardziej gimnazjalnego wypracowania pt. "Moja Gwiazdka" aniżeli opini wygłaszanej przez studentkę III roku (jakby ta informacja zresztą miała jakiekolwiek znaczenia dla treści listu).
      • marinellla Re: Wigilijne hity 05.01.11, 21:40
        Jej, biedactwo. Ona ma wszystko gdzieś, ale rodzice jej wigilii nie przygotują jak należy. To może od razu napisać "Chcę być, kurna, dzieckiem, wieść żywot beztroski, nie mieć obowiązków, być w pełni akceptowana, teraz, zaraz, i już, i dajcie mi makiełki, pierogi i prezenty!!!"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka