indimenticabile Facet, który boi się ćwikły 29.01.11, 17:35 Wybrane kryteria diagnostyczne F60.80: -pretensjonalne poczucie własnego znaczenia (np. wyolbrzymianie osiągnięć i talentów, -oczekiwanie bycia uznanym za lepszego bez współmiernych osiągnięć) -zaabsorbowanie fantazjami o (...) błyskotliwości, pięknie lub idealnej miłości -wiara, że jest się kimś "szczególnym" oraz wyjątkowym i że można być w pełni zrozumianym tylko przez innych "szczególnych" ludzi -wymaganie nadmiernego podziwu -poczucie wyjątkowych uprawnień (entitlement), czyli wygórowane oczekiwania co do szczególnie przychylnego traktowania lub automatycznego podporządkowania się przez innych narzucanym im oczekiwaniom -częsta zazdrość o innych lub przekonanie, że inni są zazdrośni o nas lub zazdroszczą nam Smutny czlowiek, ale najwazniejsze, ze mama go kocha. No i ta dychotomia: gardzi Ameryka i cytuje Woodiego Allena. Moze go spotkal w Koluszkach a Allen chce sfilmowac jego powiesc? Najwazniejsze, ze pan Grzegorz czuje sie wyjatkowy. Tyle w nim splendoru ile wyjatkowosci w cappuccino Mokate z torebki. Szkoda, ze Wysokie Obcasy usiluja zrobic z niego odkrycie na miare drugiiej Maslowskiej. Czyzby to byl poczatek kampanii spolecznej? "Cierpiacy na narcyzm sa wsrod nas. Nie badz obojetny. Kup "Wysokie Obcasy" zanim naklad wykupi bohater artykulu" Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: Facet, który boi się ćwikły 31.01.11, 21:24 czasem fajnie jest umiec opowiadac bajki. gorzej, gdy oprocz nich nie ma nic. trudno jest zabrac kogos do swiata swojej fantazji na dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_a Re: Facet, który boi się ćwikły 31.01.11, 23:31 i kto tu stosuje chwyty marketingowe Panie Grzesiu? Bardzo umiejetne wykorzystanie choroby do promocji swojej osoby oraz "tfurczosci". Narcyzm pierwsza klasa! Otoz wyjatkowo, nie jest pan wyjatkowy!A zdanie: "mazowieckie miasta i wioski juz sie dowiedzialy o moim istnieniu" jest żenujaca! Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: Facet, który boi się ćwikły 04.02.11, 12:17 ja_a napisała: > i kto tu stosuje chwyty marketingowe Panie Grzesiu? Bardzo umiejetne wykorzysta > nie choroby do promocji swojej osoby oraz "tfurczosci". Narcyzm pierwsza klasa! > Otoz wyjatkowo, nie jest pan wyjatkowy!A zdanie: "mazowieckie miasta i wioski > juz sie dowiedzialy o moim istnieniu" jest żenujaca! Każdy jest wyjątkowy. Ten facet przynajmniej zdaje sobie z tego sprawę - i już samo to czyni go wyjątkowym. A traktowanie dosłownie tekstów w rodzaju "miasta i wioski dowiedziały się o moim istnieniu" jest żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais96 Re: Facet, który boi się ćwikły 08.02.11, 00:17 No tak, bo u nas nie można powiedzieć wprost że jest się dumnym ze swoich osiągnięć lub ma się talent. Trzeba być skromnym i w żadnym wypadku nie mówić że zna się swoją wartość bo to zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
tralala29 Re: Facet, który boi się ćwikły 31.01.11, 23:35 indimenticabile napisała: > Wybrane kryteria diagnostyczne F60.80: > > -pretensjonalne poczucie własnego znaczenia (np. wyolbrzymianie osiągnięć i > talentów, > > Szkoda, ze Wysokie Obcasy usiluja zrobic z niego odkrycie na miare drugiiej Mas > lowskiej. Czyzby to byl poczatek kampanii spolecznej? "Cierpiacy na narcyzm > sa wsrod nas. Nie badz obojetny. Kup "Wysokie Obcasy" zanim naklad wykupi bohat > er artykulu" świete słowa! podpisuje sie obiema rękami. Pretensjonalny koles, pretensjonalny wywiad! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
sawinda Facet, który boi się ćwikły 03.02.11, 17:03 a ja się ubawiłam no cóż z takim podejściem niewątpliwie nie ma sensu się wyleczyć, a leczenie jest przyjemne - ktoś poświęca czas naszym świrom ;) i jak tu nie wierzyć, że psychoterapia robi z ludzi egoistów i narcyzów jeszcze większych - można być podrywaczem, wystarczy uprzedzić - naprawdę przednie Odpowiedz Link Zgłoś
babunia_wygodka Re: Facet, który boi się ćwikły 04.02.11, 12:15 mnbvcx napisał: > mitoman - gawędziarz Ale dobrze się czyta to co wygawędził. Ciekawa historyjka. Odpowiedz Link Zgłoś
olkawi Facet, który boi się ćwikły 07.02.11, 14:22 Podobał mi się artykuł Grzegorza, uśmiałam się. Mam zamiar przeczytać "Muszę kończyć, umieram" - może być zabawnie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka45 Re: Facet, który boi się ćwikły 11.02.11, 13:04 Mnie tez sie bardzo podobal ten artykul, blyskotliwy, inteligenty facet z dystansem do siebie Odpowiedz Link Zgłoś