Dodaj do ulubionych

operacja na zaćme

15.06.11, 12:26
po wizycie u okulisty okazało sie, ze nie uniknę operacji na zacme :( chcialabym sie dowiedziec od was jakiś szczegołow zabiegu .może ktoras z was już go przechodziła i udzieli mi cennych wskazowek.
pracuje na co dzien przed komputerem i zastanawiam sie czy w tej sytuacji bede potrzebowala urlopu zdrowotnego, a tego chciałabym uniknac :(
Obserwuj wątek
    • robalinka Re: operacja na zaćme 15.06.11, 12:44
      Moja mama przechodzila ten zabieg. Podobno jest bezbolesny, a na pewno nie trwa zbyt dlugo, bodajze kilka minut ;) Z tego co sie orientuje to mama musiala uzywać po operacji kropelek oraz chronic oko przed nadmiernym zamoczeniem.
      • rikol Re: operacja na zaćme 17.06.11, 14:40
        Zabieg jest prosty, rekonwalescencja krotka. Przez kilka tygodni po operacji uzywa sie specjalnych kropli. Zapytaj lekarza o szczegoly. W kazdym razie zabieg poprawia jakosc zycia.
    • gpacek Re: operacja na zaćme 15.06.11, 13:09
      My kobiety… Już same słowo operacja kojarzy nam się z poważnym zabiegiem i długim dochodzeniem do zdrowia, ale wcale nie musi tak być. Sama to przechodziłam i nie jest to nic bolesnego, a trwa dosłownie chwilkę. Miałam robioną operację przez sondę, ale czytałam ostatnio w magazynie Fajf, że jest teraz też drugi sposób, gdzie wkładają do oka sztuczną soczewkę, ale szczegółów nie znam. Trzeba dopytać lekarza jaki zabieg będzie dla ciebie korzystniejszy. Powodzenia życzę i zera stresów.
      Ps. Wydaje mi się, że będziesz potrzebowała kilkudniowego zwolnienia, bo oczy muszą trochę odpocząć.
      • hbinko Re: operacja na zaćme 15.07.11, 15:00
        Moja mama za miesiąc będzie miała operację na drugie oko; jest bezbolesna, na miejscowe znieczulenie, rzeczywiście zakraplanie jest długotrwałym procesem (rok temu miała operację na pierwsze oko i jeszcze musi zakraplać). Najgorsze są ewentualne powikłania, nie wolno dźwigać, silny kaszel również - mogą spowodować nieodwracalne konsekwencje. Tak więc po operacji należy b. na siebie uważać, życzę zdrowia, pozdrawiam
    • kol.3 Re: operacja na zaćme 17.07.11, 21:45
      Operacja jak każda operacja może być wykonana dobrze albo źle. Należy wybrać dobry sprawdzony szpital. Po operacji przez 3 miesiące są ograniczenia co do dźwigania, schylania się, spania na boku po stronie operowanego oka - lekarz powinien wszystko wyjaśnić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka