slezan 08.06.04, 19:59 To nie tylko przyczyna wielu nieszczęść, ale także, z punktu widzenia powszechnego Kościoła, paskudna herezja. Mesjanizm jest jedną z jego wyjątkowo ohydnych form. Niekórzy Ślązacy pracują na własną, oryginalną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laband Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:03 A mie sie zdowo ize tom herezjom zaraziyli sie coniykere od Polokow. Abo? Poczucie winy u dzisiejszych Niymcow je tysz ciekawym zjawiskym. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:07 Że śląskie męczennictwo ma swe źródła w polskiej tradycji to pewne. Ale dokonujemy własnych wyborów i to, że przejmujemy od sąsiadów najgorsze cechy wcale dobrze o nas nie świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:12 Slazoki ich niy przijmujom, one im zostauy wcisniynte, tak samo jak mocka inkszych polskich "tradycji" - do mie to je zasadniczo roznica. Z tym sie chyba zy mnom zgodzisz? Pomimo tego uwazom ize niy moze byc mowy o czyms takim jak o slonskim mynczynnictwie w tym znaczyniu w jakim to sam chcioues przedstawic - abo zle 'ech cie zrozumiou? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:16 W głowe nic się nie da nikomu wcisnąć, jeżeli on się na to nie zgodzi. A męczenictwo śląskie jest dokładnie takie jak polskie - rozpmiętywanie nieszczęść i zapominanie o sukcesach. Ile razy słyszałeś, że Śłązak zawsze był uciskany, bo ja setki. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:18 Mylisz tu chyba pojyncia rozpamiyntywanego mynczynstwa ze szukaniym prowdy i wycionganiym jyj na swiatuo dziynne. Mogymy tysz sie zastanowic po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:20 Nie, nie mylę. Teza, że Ślązak zawsze był uciskany, jest wyrazem najgorszego męczennictwa, użalania się nad sobą itd. Nie ma nic wspólnego z badaniem zbrodni, których się na Ślązakach dopuszczono. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:21 slezan napisał: > Nie, nie mylę. Teza, że Ślązak zawsze był uciskany, jest wyrazem najgorszego > męczennictwa, użalania się nad sobą itd. Nie ma nic wspólnego z badaniem > zbrodni, których się na Ślązakach dopuszczono. Taki Godula to chyba nie byl uciskany. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:23 No właśnie - podobnie jak wielu innych, kórzy osiągnęli sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:21 OK, traktujonc tak sprawa daja ci recht - to i moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:29 A teraz chciałbym odnieść tezę do konkretnych sytuacji na forum. Z jednej strony odnosze wrażenie, że Jerczyńskiemu zdaje się, iż pisze prawdę objawioną. W jego książce jest duch religijnego zapału, który nie powinien towarzyszyć historykowi podczas pracy. Z drugiej strony mamy tu wyznawców poskiego kościoła narodowego, którzy każą nam wierzyć w każde beknięcie o zbrodniach Wehrmachtu. Dogmat brzmi - Wehrmacht był organizacją zbrodniczą (choć za taką nie został uznany w majestacie prawa) i każde świadectwo o jego zbrodniach jest prawdziwe. Nie twierdzę, że żadne prawdziwe nie jest, bo Wehrmacht (jak zresztą każda armia) dopuszczał się zbrodni. Podjerzewam jednak, że kiedy okaże się ile tych rzekomych egzekucji i masakr nie miało miejsca, albo nie zostało dokonanych przez Wehrmacht, ludzie zaczną dla omiany wierzyć w mit rycerskiej armii o czystych rękach (a takiej w II wojnie nie było) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Narodowe sekciarstwo 08.06.04, 20:33 Hm, czyli wele Ciebie Darkowi wydowo sie ize szkryflo "prowda objawiono" i ize robi z siebie jako slonzoka cierpiynnika. Totalnie sie z tym niy zgodza - odbiyrom ta ksionzka jako agresywno w dobrym tego suowa znaczyniu - to znaczy rozliczo jednoczesnie polske cyganstwa historyczne i pokozuje drugo strona medalu. Tak jo to widza - ale ciekawo kwestia es poruszou Odpowiedz Link Zgłoś
fogg mesjanizm a'la Laband 08.06.04, 21:21 Przyglądam się tej Waszej dyskusji i wydaje mi się, że Laband osiągnął ten stopień nacjonalistycznej gorączki, z którego nie sposób już się wyleczyc. Będzie zmierzał bardziej na prawo, aż złączy się w poglądach z Jarczyńskim, który szybko stanie się pewnie guru radykałów w RAŚ. Tak to widzę. A wracając do tematu to Jarczyński, Laband i inni muszą sobie zadać pytanie. Co jest ważniejsze: prawda czy mit? Zgadzam się, że trudno w historii o obiektywną prawdę, ale zadaniem każdego, kto się historią para winno być możliwe jak najbliższe do niej zbliżenie. Więc musisz Laband dokonać wyboru: albo zależy Ci na prawdzie, albo na przerzucaniu piłeczki i rozjątrzaniu śląsko-polsko-niemieckich swarów. Bo tylko temu, służy taka postawa. Nic więcej to nie daje. Rozmawiam z wieloma Polakami, których książka Jerczyńskiego po prostu obraziła. I nic nie pomoże tutaj myślenie w stylu: "skoro nas Poloki obrażały przez tyle lat, to teraz my ich będziemy obrażać". To jest myślenie Kalego (nie obrażając Kalego) i w tym sensie Laband plasuje się na niebezpiecznej krawędzi śląskiego mesjano-nacjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Proszę nie ad personam 08.06.04, 21:26 Bo zaraz będziemy skakać sobie do oczu. A Laband muchy by nie krzywdził. Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Proszę nie ad personam 08.06.04, 21:32 Przyglądam się tej Waszej dyskusji i wydaje mi się, że niektórzy osiągneli ten stopień nacjonalistycznej gorączki, z którego nie sposób już się wyleczyc. Będą zmierzali bardziej na prawo, aż złączą się w poglądach z Jerczyńskim, który szybko stanie się pewnie guru radykałów w RAŚ. Tak to widzę. A wracając do tematu to radykałowie muszą sobie zadać pytanie. Co jest ważniejsze: prawda czy mit? Zgadzam się, że trudno w historii o obiektywną prawdę, ale zadaniem każdego, kto się historią para winno być możliwe jak najbliższe do niej zbliżenie. Więc powinni dokonać wyboru: albo zależy Ci na prawdzie, albo na przerzucaniu piłeczki i rozjątrzaniu śląsko-polsko-niemieckich swarów. Bo tylko temu, służy taka postawa. Nic więcej to nie daje. Rozmawiam z wieloma Polakami, których książka Jerczyńskiego po prostu obraziła. I nic nie pomoże tutaj myślenie w stylu: "skoro nas Poloki obrażały przez tyle lat, to teraz my ich będziemy obrażać". To jest myślenie Kalego (nie obrażając Kalego) i w tym sensie taka postawa plasuje się na niebezpiecznej krawędzi śląskiego mesjano-nacjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Proszę nie ad personam 08.06.04, 21:36 Czemu ma służyć powtarzanie tej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Proszę nie ad personam 08.06.04, 21:39 Czyzby Fogg zalogowal sie na kilku komputerach:))) Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Proszę nie ad personam 08.06.04, 21:52 Nie przeczytaliście dokładnie. Nie powtórzyłem tej wiadomości - ta druga nie jest już ad personam. Zmieniłem nieco styl i zrezygnowałem z ataku ad personam, tak jak brzmiała prośba. Treść pozostała ta sama. Pozdrawiam Fogg Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Proszę nie ad personam 08.06.04, 21:55 Przyznam, że zmiana jest bardzo subtelna. Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Proszę nie ad personam 08.06.04, 21:59 Ale jest :) i nie jest to już ad personam, gdyż pojawia się tam tylko nazwisko Jerczyńskiego, który przez fakt wydania książki stał się niejako osobą publiczną i trudno krytykując książkę nie wymienić nazwiska autora. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Proszę nie ad personam 08.06.04, 22:17 Zgadza się. Po prostu po przeczytaniu po raz pierwszy Twojego poprawionego tekstu, nie zauważyłem tej zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Na wschodzie nic nowego IP: *.proxy.aol.com 08.06.04, 22:23 Ponad 200 wpisow i nadal nic konkretnego. Fogg o jakich mitach mowisz? Jak dugo tyn bezsynsowny kerrad ma trwac. Goudej konkretnie ... na stronie X autor pisze to i to... m.s.m Ramon Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Na wschodzie nic nowego 08.06.04, 22:25 Pisałem już, że w tej chwili mój egzemplarz Jerczyńskiego jest pożyczony koledze, któremu szkoda było na to "dzieło" pieniędzy, a który chciał je przeczytać. Dajmy mu czas - niech skończy, a jak mi odda, to już się nie bój. Podam Ci wszystko dokładnie co do strony, a nawet z cytatami. OK Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Na wschodzie nic nowego 08.06.04, 22:25 Mit o tym, jakoby Polacy przywieźli na Górny Śląsk pijaństwo, wcześniej tu nie znane. Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Na wschodzie nic nowego 08.06.04, 22:31 Myślę, że alkoholizm jest ponadnarodowy, a stereotyp o wyjątkowej aktywności Słowian w tym zakresie, jest mitem, któremu uległ m.in. Jerczyński. Piją i pili, w różny sposób, Polacy, Rosjanie, Rusini, Niemcy, Francuzi, Szwedzi itd. itd. Myślę, że różnica polega na kulturowych uwarunkowaniach picia, a nie na problemie choroby alkoholowej czyli alkoholizmu, która nie jest chorobą zakaźną ani dżumą i nie mogli jej Polacy od tak sobie "rozsiewać". Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Na wschodzie nic nowego 08.06.04, 22:34 Na Górnym Śląsku pijaństwo było poważnym problemem społecznym w XIX w. bez udziału Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Na wschodzie nic nowego IP: *.proxy.aol.com 08.06.04, 22:47 slezan napisał: > Na Górnym Śląsku pijaństwo było poważnym problemem społecznym w XIX w. bez > udziału Polaków A teraz pijanstwo na Gornym Slasku jest problemem bez udzalu Slazakow;-) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Na wschodzie nic nowego 08.06.04, 22:55 A Ślązacy Twoim zdaniem nie chleją? Pojedź do Katowic na Załęże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Na wschodzie nic nowego IP: *.proxy.aol.com 08.06.04, 22:59 Conajmi nie w PL, wiekszosc siedzi wRajchu. m.s.m Ramon Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Na wschodzie nic nowego 09.06.04, 08:12 Nie zgadzam się z Tobą. Piją. A Slezan ma rację. W XIX wieku, zwłaszcza w jego drugiej połowie Kościół Katolicki na Śląsku zaangażował się w rozwój ruchu trzeźwościowego i towarzystw abstynencyjnych i nie robił tego zapobiegawczo, lecz właśnie leczniczo, gdyż już wtedy - a może właśnie wtedy - plaga alkoholizmu na Śląsku była bardzo duża. Stąd bzdurą jest twierdzenie, że pijaństwo na Śląsk przynieśli Polacy ze Wschodu po 1945 roku. To bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Na wschodzie nic nowego 09.06.04, 13:01 rozumia ize twierdzisz ize ta cech do Polski prziniysli Slonzoki(?) Oczywiscie ize Slezan mo recht. Odpowiedz Link Zgłoś
laband foggkali 09.06.04, 12:35 Niyznosz mie i niyznosz mojego ustosunkowania do sprawy slonskyj a tym bardziyj mojego zdania o slonskyj geszichcie. Bronia sam Darka ino bo uwazom ize niypoczebnie RAS odciou sie od odniego ksionzki - to powinno byc nojlepszym dowodym na to izes sam szkryfnou bzdury. Jak rozumia Darek pomimo takego a niy inkszego stanowiska wuadz RAS(a niy coukego ruchu) dalyj je czuonkym tyj organizacji - i juzas widzisz jake bzdury sam szkryfnous. Starosz sie niyustannie zdyskredytowac tych kere mylom inaczyj jak Ty - to mi juz blank dokuadnie sie ze czyms kojarzy - zgodnij z czym? Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: foggkali 09.06.04, 12:45 Nie rozumiem co to ma wspólnego z moim postem na temat alkoholizmu na Śląsku w XIX wieku. -- Wydaje mi się, że bronisz Pana J. dlatego, że jego poglądy są zbieżne z Twoimi i tyle. -- Ja nie dyskredytuję przez obelgi i wyzywanie od "polaków-pijaczków", jak Pan J., ja tylko chcę Ci pokazać, że medal ma dwie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: foggkali IP: 62.206.176.* 09.06.04, 12:46 Slezan napisal > >To nie tylko przyczyna wielu nieszczęść, ale także, z punktu widzenia >powszechnego Kościoła, paskudna herezja. Mesjanizm jest jedną z jego >wyjątkowo ohydnych form. Niekórzy Ślązacy pracują na własną, oryginalną. Przeczytaj to sobie jeszcze raz powoli i ze zrozumieniem. Ponadto naucz sie nie przekrecac nickow bo to dziecinada Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: To bylo do Labanda 09.06.04, 12:56 Moi droczy Polacy! Bo juz mi sie smioc zachciauo, czy alkoholizm je cechom polskom czi niy, niy mom zamiaru sie tu wypowiadac. Faktym je ize czynsto same Poloki tako teza wystawiali - jo by tego jednak w zyciu niy powiedziou. a co na to powazny polski histeryk? Dobra, koniec zartow, panowie B. i F. przeczytejcie se moja odpowiedz a bydziecie widziec ize mocie zaleguosci we jyj zrozumiyniu. Z uszanowaniym Szwager ze Laband (prawie na kacu) Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: To bylo do Labanda 09.06.04, 13:09 Drogi Labandzie, Ty tego nie twierdzisz, ale Jerczyński tak. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: To bylo do Labanda 09.06.04, 13:11 Jerczynski musiou sie jednak na czyms oprzec, musiou to kajs wyczytac abo przinajmiyj suyszec. Ciekawe kto to mog take rozguoski w swiat puszczac??? I to juz w XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: To bylo do Labanda 09.06.04, 13:16 Myślę, że oparł się na swoich własnych przemyśleniach. I tutaj właśnie dochodzimy do kolejnego mankamentu książki Pana J. - brak przypisów. Gdyby były przypisy, to byśmy wiedzieli, że taką a taką bzdurę Pan J. wziął z książki Pana X. i wtedy atakowalibyśmy Pana X. a Panu J. dalibyśmy spokój. A tak Pan J. przypisów nie zrobił i tym samym odpowiada za wszystkie, zarówno te mądre, jak i te głupie tezy, które popełnił. Czasami warto robić przypisy. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: To bylo do Labanda 09.06.04, 13:19 mosz jedyn mankamynt, nyi je zes Hanysym. A Hanysy majom miyndzy sobom tako rozguoska, kero im ktos rozpusciou, ize u szlachty polskyj sie niy wylywo za kounierz. ps pardom ale musza isc do roboty cdn Odpowiedz Link Zgłoś
fogg polski mit pijaństwa 09.06.04, 14:24 To o czym piszesz, drogi Labandzie, to jedynie jeszcze jedna, lokalna, śląska wersja mitu, którego autorem jest Henryk Sienkiewicz i który utrwalają równie "dobre" jak i powieści Sienkiewicza (których osobiście nie lubię) filmy Hofmanna w stylu "Ogniem i mieczem" (których też nie lubię). Chodzi mi o mit Pana Zagłoby jak szlachetki-pijaka. Przez pryzmat tej postaci wielu patrzy na całą Polską szlachtę, a to oczywiście nieprawda. Po wojnie propaganda komunistyczna również wykorzystywała tę postać, by zdyskredytować "Polskich Panów". A przecież jeszcze w I połowie XIX w. polska szlachta to byli Ostrogorscy, Czartoryscy, Potoccy, Zamojscy, Lubomirscy - elita intelektualna i kulturalna narodu. Chyba nie sądzisz by byli wśród nich sami alkoholicy. To mit i stereotyp. -- Pozdrawiam Fogg - Fogielewicz Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: polski mit pijaństwa 09.06.04, 17:37 Schummel, o którym pisałeś, wiązał pijaństwo Górnoślązaków (i parę innych wad) z polską tradycją, co oczywiście mówi dużo raczej o postrzeganiu Polaków pod koniec XVIII w. niż o nich samych. Sądzę jednak, że stereotyp ma pewne podstawy, tzn. że pijaństwo było dość powszechną przypadłością już w I RP. Wiązałbym to z brakiem tego protestanckiego etosu pracy, który w krajach zachodnich narzucał ludziom samodyscyplinę. Rozwój gospodarki wolnorynkowej i demontaż państwa socjalnego powinien także w Polsce wpłynąć na ograniczenie plagi pijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.04, 18:03 slezan napisał: > Wiązałbym to z brakiem tego protestanckiego etosu pracy, który w krajach > zachodnich narzucał ludziom samodyscyplinę. Rozwój gospodarki wolnorynkowej i > demontaż państwa socjalnego powinien także w Polsce wpłynąć na ograniczenie > plagi pijaństwa. Hmm , ja bym nie wiazal tego z protestanckim etosem pracy ( przyn. nie protestanckim) Dla przykladu w krajach skandynawskich praktycznie wylacznie protestanckich pijanstwo narodow Szwecji i Norwegi uznano za tak wielka plage ze wprowadzono prohibicje . Szwedzi , Norwegowie do dzis chleja na potege na promach do Danii gdzie dostep do alkoholu jest latwy i tani . Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:07 Ale wstydzą się chlać u siebie - to znamienne. A prostestancki etos pracy to umowne określenie - może występowac w społecznościach katolickich (np. dawniej Górnoślązacy)lub nie występować w protestanckich. Wzięło się chyba od Maxa Webera. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:20 Zgodze sie z Wami oboma, poniewaz jestem personalnie zwiazany z jednym z krajow skandynawskich moge powiedziec, ze pija duzo (nawet za duzo), robia to jednak, jak powiedzial Slezan na zewnatrz, a jesli juz to w domu. Zarowno tam jak i US nie ujrzysz pijanego na ulicy. A jesli juz, to masz prawie pewnosc, ze to...nie skoncze zdania, nie chce zaogniac i powielac stereotypow. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:20 Masz kobietę ze Szwecji? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:22 Czy pod pojeciem kobiety masz na mysli zone czy 'girlfriend'?:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:23 Chciałem właśnie uniknąć tego rozróżnienia. Wiesz, ta poprawność... Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:37 Jest jeszcze jedna mozliwosc; siostra zony, miejsce akcji, Taastrup, przedmiescia Kopenhagi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:40 No tak. Faktycznie, to była jedyna alternatywa:-) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:21 Mialo byc "na zewnatrz" swojego kraju (chyba jestem zmeczony. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:24 Co Ty,ledwo minęło południe. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:26 Jako przyzwoity alkoholik zawsze czekam na "noon", to pozwala zachowac mi trzezwy umysl:))) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:27 Hehehe. Też muszę narzucić sobie odrobinę dyscypliny. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:30 Polecam Ci wątek z forum Katowice - żebyś wiedziałz kim masz do czynienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=13294959 Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:31 To też niezłe: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=13292598 Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:36 He, he oba czytalem, bez ostatnich wypowiedzi, musze uzupelnic lekture:) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:37 To perełki forum, a korn stał się moim idolem:-) Jak kiedyś bebokk (obecny wiślok). Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:39 Ale na poczatku ten Korn sprawial wrazenie rozsadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:42 Już kiedyś się strasznie łatwo wkurzał i wpadał w ten swój trans (bo tak chyba trzeba określić jego stan). Wmawiał innym, że nie rozumieją słowa pisanego - to był jego sposób na zaistnienie na forum. Mam wyrzuty sumienia, bo się facet spienił i nie wiem czy mu sie coś nie stało. A jak jeszcze Arni zagra z nim w pingla, to już w ogóle może być niebezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:48 To jest wogole straszny problem 'elyt' ...... (wykropkowanie swiadome), za duzo emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:47 Swoją drogą ciekawe, skąd się ludziom bierze taka nerwowość. Szkoła ich tak skrzywiła? Nie mają indywidualnych osiągnięć i duma narodowa to taki ersatz poczucia własnej wartości? Pewnie, że nikomu nie byłoby przyjemnie, gdyby ktoś uznał jego nację za gorszą, ale taki bałwochwalczy stosunek do historii i tradycji narodowej to gruba przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:54 Na pewno nie szkola, zawsze bede przeciwny pogladom o komunistycznej indoktrynacji (tzn. istniala, ale nigdy nie byla decydujaca w skrzywieniu pogladow). Jako dobry przyklad - dr.Gorzelik. Innymi slowy, kto chcial, nie przyjmowal tego bezkrytycznie, uzywal mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.04, 18:24 slezan napisał: > Ale wstydzą się chlać u siebie - to znamienne. zreczna nadinterpretacja Slezanie. Pija na promie bo jest "wolnoclowy" bez luxussteuer Ponadto na promie jest pod reka czyli jak na zawolanie. Nie wiem jak jest teraz w Szwecji od czasu jak sa w Uni, ale do niedawna bylo jeszcze tak ze na miasto przypadal jeden jedyny sklep majacy koncesje na alkohol ( monopolowy) a wiele miejscowosci takiego sklepu wogole nie posiadaly. Sprzedawac mozna bylo alkohol wylacznie w scisle okreslonych godzinach. O cenie juz nie wspomne bo byla zaporowa. W "normalnych" sklepach alkoholu nie bylo wogole ,jesli juz to wylacznie "Öl" czyli piwo ok 2% ,a takim piwem chyba ciezko sie upic. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slaski(Pruski) mit polskiego pijaństwa 09.06.04, 18:25 Dla chcącego nic trudnego. Poza tym można pędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: polski mit pijaństwa 09.06.04, 21:50 slezan napisał: > Schummel, o którym pisałeś, wiązał pijaństwo Górnoślązaków (i parę innych wad) > z polską tradycją, co oczywiście mówi dużo raczej o postrzeganiu Polaków pod > koniec XVIII w. niż o nich samych. Sądzę jednak, że stereotyp ma pewne > podstawy, tzn. że pijaństwo było dość powszechną przypadłością już w I RP. > Wiązałbym to z brakiem tego protestanckiego etosu pracy, który w krajach > zachodnich narzucał ludziom samodyscyplinę. Rozwój gospodarki wolnorynkowej i > demontaż państwa socjalnego powinien także w Polsce wpłynąć na ograniczenie > plagi pijaństwa. ja ja oktoberfest ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: polski mit pijaństwa 09.06.04, 21:51 No właśnie - Fest. Chodzi o to, żeby pić w czasie wolnym od obowiązków:-) Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: polski mit pijaństwa 09.06.04, 22:01 Poza tym pijaństwo najczęściej wiązało się z biedą, choć i wśród bogaczy nie brak ochlaptusów. Jednak bieda i bezrobocie nakręcają koniunkturę na picie taniego alkoholu, co jest widoczne także wśród dzisiejszych Ślązaków i nie widziałbym w tym "zgubnego działania polskiego elementu osadniczego" jak chcą to wiedzieć niektórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Schummel, Reise durch Schlesien 09.06.04, 22:13 Nikt nie przeczy, że na Górnym Śląsku pije się wódkę i to dużo wódki. Skąd pochodzi, że wódka jest ulubionym napojem Górnoślązaków? Niezdrowe powietrze, wytężająca fizyczna praca, trudno strawne pożywienie, przeważnie roślinnego pochodzenia, wreszcie głód, wszystko to zachęca do wódki. Wódka uspokaja żołądek, wódka ożywia znikające siły... Wódka wyświadcza biednemu, nie mającemu chleba robotnikowi tę przysługę, że osłabia odczuwanie głodu... Jeszcze jeden powód silnego używania wódki... Czy nie jest powszechnie wiadomo, że wódka jest dobrym środkiem oszałamiającym, pozwalającym przynajmniej na pewien czas zapomnieć o swojej nędzy... (J. G. Schummel, Reise durch Schlesien im Juli - August 1791). Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: polski mit pijaństwa 09.06.04, 22:14 Bieda połączona z brakiem możłiwości bogacenia się ciężką pracą - tak bym to ujął. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Wielcy Ślązacy: ks. Jan Ficek 09.06.04, 22:19 www.oaza.org.pl/eleuteria/47/ks%20Jan%20Ficek.html Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Wielcy Ślązacy: ks. Jan Ficek 09.06.04, 22:28 Tak więc alkoholizm i pijaństwo, to nie jest "coś" co przyszło wraz z osadnikami w 1945 roku. Z drugiej strony faktem jest, że PRL była na tyle nijakim państwem, że alkohol mógł być dobrą odtrutką na szarość okresu Gomułki czy trud kryzysów lat 80-tych, ale to już temat na zupełnie inną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Wielcy Ślązacy: ks. Jan Ficek 09.06.04, 22:54 a co byscie pedzieli o tzw. "polskich fakirach"? Odpowiedz Link Zgłoś
laband polske fakiry 10.06.04, 10:56 Widza ize zodyn niywiy kto to byli te "polske fakiry". Niy natrefiyli'scie na to nikaj??? Dziwne! To byli take zebroki i "cygony" co udowali kalykow odstowiali sztuczki, a kere prziszli do Slonska ze Polski. Nawet je pora obrozkow kere to przedstowiajom. Jak wiadomo w XIX wieku zaczuo sie we Oberschlesien lepiyj ludziom powodzic, i to bouo prziczynom wzmozonego napuywu niy ino ludzi do roboty ze somsiedniyj Polski, ale tysz i roztomaitych miglancow co abo mieli dwie lewy rynce abo za wiela suepali. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: polski mit pijaństwa 09.06.04, 22:43 No to niy wypado polskim histerykom nic ino Siynkewicza do sondu podac! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: polski mit pijaństwa 09.06.04, 22:44 Hehehehe. Fakt, gdyby dzisiaj Sienkiewicz pisał te swoje dziełka, to nie jeden podałby go do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: polski mit pijaństwa 09.06.04, 22:47 Ach przeston, takich siynkiewiczow to je we Polsce na pynczki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: polski mit pijaństwa IP: *.proxy.aol.com 10.06.04, 08:47 jeszcze dzisiej biere mie mora s kuli tego, ze musiou ech sie z tym Schundym zajmowac. m.s.m Ramon Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: polski mit pijaństwa 10.06.04, 09:08 Gość portalu: Ramon napisał(a): > jeszcze dzisiej biere mie mora s kuli tego, ze musiou ech sie z tym Schundym > zajmowac. > m.s.m > Ramon > tandeciarz to ty pierwotniaku Odpowiedz Link Zgłoś
grba Sienkiewicz 10.06.04, 09:15 Znaczek poczty szwedzkiej z 1965r. Sienkiewicz z Kochem www.nobel.se/nobel/stamps/1965.html The Nobel Prize in Literature 1905 www.nobel.se/literature/laureates/1905/ Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Sienkiewicz 10.06.04, 10:19 Dajmy spokój Sienkiewiczowi, niech spoczywa w spokoju. Jego zgubny wpływ na kształtowanie się polskiego nacjonalizmu wałkowano już w tysiącu i jeden dyskusjach. On pisał w całkiem innych czasach, a dziś jego oddziaływanie jest coraz mniejsze. Myślę, że sienkiewiczowska ideologia nie stanowi już strawnej pożywki dla dzisiejszej młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Sienkiewicz 10.06.04, 10:24 Przepraszom ze pytom , a co dzisiej je tom strawom Twoim zdaniym? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Sienkiewicz 10.06.04, 10:37 fogg napisał: > Dajmy spokój Sienkiewiczowi, niech spoczywa w spokoju. Jego zgubny wpływ na ksz > tałtowanie się polskiego nacjonalizmu wałkowano już w tysiącu i jeden dyskusjac > h. On pisał w całkiem innych czasach, a dziś jego oddziaływanie jest coraz mnie > jsze. Myślę, że sienkiewiczowska ideologia nie stanowi już strawnej pożywki dla > dzisiejszej młodzieży. > > Zgubny wpływ? Kolega czytał Sienkiewicza? Kolega wie kiedy Sienkiewicz pisał? (Sienkiewicz zm. 1916) Kolega wie, że pisząc kierował się zasadą "ku pokrzepieniu serc"? Kolega wie, który amerykański pisarz tę maksymę przejął od Sienkiewicza? Kolega wie, że mamy rok 2004? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Kilka słów o Sienkiewiczu 10.06.04, 11:03 Realizm kinkietów teatralnych? Trylogią zachwycał się prezydent Theodor Roosevelt. Twórczość Sienkiewicza wywarła wpływ na Margaret Mitchell autorkę Przeminęło z wiatrem, a William Faulkner wiele lat później wspominał, jak duże wrażenie zrobiły na nim, czytane w dzieciństwie, jego dzieła. Henry Miller umieścił Quo vadis wśród książek najważniejszych. TEKST: ROBERT LEŚNIEWSKI Od dłuższego już czasu nikt nie sfilmował żadnej powieści Henryka Sienkiewicza. Najwyższa pora, żeby przypomnieć tego zapomnianego twórcę, opisać okres jego największej sławy, uwieńczony przyznaniem mu literackiej nagrody Nobla. Z jednej strony pisarzowi towarzyszyło uwielbienie, jakie okazywał mu naród: prezent w postaci dworku we wsi Oblęgorek z okazji jubileuszu 25-lecia pracy twórczej w 1900 roku, niezliczone sympozja, akademie ku czci. Z drugiej zaś strony – ataki postępowej inteligencji, oburzonej zarówno szaloną popularnością jego twórczości, jak coraz bardziej widocznym zbliżeniem do Narodowej Demokracji. Na dodatek w ogniu rewolucji 1905 roku Sienkiewicz miał wyrazić obawę o naród polski „na którego zgubę pracują ręka w rękę biurokracja i socjaliści”, co podniosło temperaturę sporów. Już pozytywiści toczyli ze swym kolegą po piórze nieustanne boje. Na opublikowanie Ogniem i mieczem Bolesław Prus i Aleksander Świętochowski odpowiedzieli frontalnym atakiem. Mieli mu za złe przedłożenie powieści historycznej „w stylu starego Dumasa”, nad realizm twórczości współczesnej. Uznania ich nie budziły nawet sceny batalistyczne, za które przez innych był tak ceniony, zaś Trylogia nazywana polską Iliadą. „Jeżeli to jest realizm, to realizm kinkietów teatralnych” – szydził Prus. „Co do twojej sztuki. Jeśli nie ma w niej paraliżu postępowego, zboczeń urosłych na tle płciowym, kazirodztwa, grzechu sodomskiego, a jest, broń Boże, logika, jasność i tchnienie poezji, to się istotnie boję o jej powodzenie”. Kobiety miały dla niego więcej uznania. Eliza Orzeszkowa ceniła Sienkiewicza jako klasyka polszczyzny, skromnie przyznając, że „artystą jest największym”. Także Maria Konopnicka uważała, że nikt po Mickiewiczu nie malował tak jak on duszy narodu, jej uniesień, prostoty i męstwa. Zarazem uwidocznił się podział w obozie jego przyjaciół i wrogów, w stosunku do poszczególnych utworów. O ile Ogniem i mieczem robiło furorę wśród konserwatystów, to postępowcy oklaskiwali Potop. Atmosferę podgrzało wdrapanie się na artystyczny Parnas pokolenia Młodej Polski. Część z nich protekcji Sienkiewicza zawdzięczała swój byt materialny i twórczy. Nie przeszkodziło to im, a raczej ich adwokatom – krytykom literackim, ubranym w prokuratorskie togi, w rozpoczęciu napaści na starego mistrza, szczególnie, że ten nie krył do nich niechęci. Pisał do swojego przyjaciela Adama Krechowieckiego: „Co do twojej sztuki. Jeśli nie ma w niej paraliżu postępowego, zboczeń urosłych na tle płciowym, kazirodztwa, grzechu sodomskiego, a jest, broń Boże, logika, jasność i tchnienie poezji, to się istotnie boję o jej powodzenie”. Legendziarz Młodej Polski Stanisław Brzozowski uważał, że popularność Sienkiewicza wśród warstw ludowych to „zaraza szlacheckiego lenistwa duchowego zaszczepionego im”. Uznawał go za klasyka polskiej ciemnoty. Adolf Nowaczyński kpił z kontuszowego zacięcia i wiary w cnoty szlacheckie. Jednak najdalej posunął się Wacław Nałkowski. Stwierdził dobitnie, iż Sienkiewicz podjął w swej twórczości zadanie idealizowania filistrii i wszelkiej reakcyjnej zgnilizny, zaś swe sukcesy za granicą zawdzięcza wyłącznie polskim klasom posiadającym oraz księżom. Ponieważ dalej już w budowaniu wszechświatowego idiotyzmu pójść nie było można, spory na jakiś czas przycichły. A może stało się tak za sprawą jak zawsze niezawodnej Orzeszkowej, która, choć zazwyczaj wobec Sienkiewicza krytyczna, zszokowana poziomem napaści na niego pytała: „za co go poniewieracie?”. Paul Valery pisał: Quo vadis ma sukces. Ciekawe, że te figle jeszcze chwytają. Szewskie barbarzyństwo. Sienkiewicz od momentu sukcesu w Niemczech powieści Bez dogmatu stał się pisarzem sławnym w całej Europie, a od czasu opublikowania Quo vadis, w całym cywilizowanym świecie. Wyrastał na swego rodzaju kulturalnego ambasadora Polski. Jego książki przetłumaczone zostały na kilkadziesiąt języków, aramejskiego i hebrajskiego nie wyłączając. Na życzenie papieża Leona XIII sporządzono łacińskie tłumaczenie Quo vadis, najpopularniejszej książki przełomu wieków. Olbrzym polski. Gdy niemal równocześnie z publikacją w Polsce, w 1896 roku w Stanach Zjednoczonych ukazało się Quo vadis, krytycy amerykańscy byli zachwyceni. Szczególnie wysoko oceniono postacie Nerona i Petroniusza, Ligię uznając za słaby punkt powieści. Przez kilka następnych lat książka zajmowała pierwsze miejsca na liście bestsellerów ogłaszanej przez pismo „Bookman”. Wielomilionowe nakłady były natychmiast wykupywane. Podkreślano, że Polska bierze odwet za swoje krzywdy polityczne dzięki mistrzostwu artystycznemu prozy Sienkiewicza. Trylogią zachwycał się prezydent Theodor Roosevelt. Twórczość Sienkiewicza wywarła wpływ na Margaret Mitchell autorkę Przeminęło z wiatrem, a William Faulkner wiele lat później wspominał, jak duże wrażenie zrobiły na nim, czytane w dzieciństwie, jego dzieła. Henry Miller umieścił Quo vadis wśród książek najważniejszych. Dreszcz sienkiewiczowski we Francji trwał krótko, zaledwie kilka sezonów. Najwyżej oceniano Quo vadis i Bez dogmatu. Nie wzbudzał zachwytów Potop, w którym Francuzi przedstawieni są mało sympatycznie. W ciągu pierwszego roku nowego stulecia przetłumaczono niemal wszystkie jego utwory. Krytyka tamtejsza chcąc odgrodzić swój kraj murem chińskim od wszelkiej literatury zagranicznej z niechęcią patrzyła na triumfy pisarzy obcych, nie szczędząc im gorzkich słów. Paul Valery pisał: Quo vadis ma sukces. Ciekawe, że te figle jeszcze chwytają. Szewskie barbarzyństwo. Na fali zachwytu nad jego twórczością, zrealizowano w 1901 roku dla wytwórni Pathe pierwszą ekranizację „epopei chrześcijańskiej” – trwającą kilka chwil scenę z igrzysk. W rok później najgłośniejsza ówcześnie aktorka Sara Bernhardt doprowadziła do wystawienia w Paryżu przeróbki scenicznej Ogniem i mieczem. Mimo tak olbrzymiego rozgłosu, w 1904 roku Sienkiewicz dostał Legię Honorową jako wybitny pisarz rosyjski (sic!). L’epidemia sienkiewicziana. We Włoszech powieść o początkach chrześcijaństwa uznano za dzieło niemal rodzime. W szkołach Quo vadis stało się lekturą obowiązkową. Ukazywały się niezliczone ilości przekładów tej książki, a o jej sukcesie świadczyły dodatkowo pretensje różnych literatów zarzucających Sienkiewiczowi plagiat. W Rosji uznawany był za jednego z trzech najpopularniejszych powieściopisarzy, obok Lwa Tołstoja i Emila Zoli. Jego utwory ukazywały się po rosyjsku niemal równocześnie z polskimi wydaniami. W ślad za oszałamiającym sukcesem w skali światowej nie posypały się na Sienkiewicza wielkie pieniądze. Stało się tak za sprawą nie podpisania przez Rosję, której był poddanym i Stany Zjednoczone, gdzie osiągał najwyższe nakłady, międzynarodowej konwencji berneńskiej regulującej kwestie honorariów za przekłady. Dlatego w jednym z listów napisał smutno: „Mam to co dostaję od polskich wydawców i więcej nic”. Porównywał swoją pracę do nie ogrodzonego pola. „Lazł, kto chciał i zabierał mi moje plony”. A było o co walczyć, gdyż według bibliografów angielskich Quo vadis ustaliło wszechświatowy rekord XIX wieku, tak pod względem ilości przekładów, jak ogólnej liczby egzemplarzy wszystkich wydań. A miało na to niespełna pięć lat. Po powrocie do kraju, Sienkiewicz wzorem Odpowiedz Link Zgłoś