Gość: Cypryn IP: 217.96.48.* 18.06.04, 10:14 Niemożliwe nikt nie nażeka i nie pśioczy chyba jeszcze wszyscy śpią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rdzenny Gliwicanin Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi IP: 83.136.224.* 18.06.04, 10:56 Zamiast obwodnicy dla Gliwic, która wielokrotnie "wylatywała" z budżetu miasta, stworzona została idea DTS.Pokazywane są korzyści mieszkańców z wyburzonych docelowo budynków a zapomniano o celowości przedmiotowego rozwiązania, pomijając z premedytacją aspekty ekologiczne wprowadzenia ruchu kołowego o dużym natężeniu do cetrum miasta oraz bezpowrotnego zniszczenia obiektów architektury przemysłowej i historycznej strefy zabudowy.W Gliwicach liczy się tylko interes ściśłej"Loży" Prezydenta Miasta.Proponuję przekształcenie budynku UM w dom z "czerwoną latarnią".Byłoby to z większym pożytkiem dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 14:38 co to znaczy byc tym zardzewiauym Gliwiczaninym? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 15:06 laband napisał: > co to znaczy byc tym zardzewiauym Gliwiczaninym zamiast czepiać się człowieka, który z sensem pisze, może byś się odniósł do problemu Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 15:09 Mysla ize znosz moje zdanie na tyn temat - kozdy zbulony stary dom to je ino szkoda dlo Glywic. A co do tyj trasy przes serce Glywic, to uwarzom to za totalny nonsyns. Ale co jo mom tam do pedzynia - mom odczucie ize dalyj sie prowadzi polityka bulynia wszyskego co niy je polske we slonsku. Ino prosza niy godej mi o przewrazliwiyniu! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 15:25 laband napisał: > ... mom odczucie ize dalyj sie prowadzi polityka bulynia wszyskego co niy je > polske we slonsku. z odczuciami się nie można dyskutować - bo nikt nie siedzi w cudzej skórze i nie może za drugiego mówić co go boli (jedynie Ballest tak nie uważa) natomiast w tym konkretnym przypadku myślę, że nie jest część planowej akcji - a raczej brak wrażliwości na historię w ogóle i kompletna bezmyślność Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 15:46 Myślę, że przesadzacie z tą ochroną starych ruder. Laband to w ogóle ma bzika, bo we wszystkim widzi działania wielkiego spisku anty-śląskiego i celowego burzenia wszystkiego co niemieckie. Gdybyście pomieszkali w centrum, gdzie pod okniem codziennie walą setki aut, zmienilibyście zdanie. Mnie tam nie żal paru zaszczanych, zbutwiałych kamienic, które żadnymi zabytkami nie są, a to że są stare ... nie wszystko co stare jest od razu zabytkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 16:28 som bych prziznou ize mom wielkego bzika, byle by zamiast bulic te domy zaczli je rymontowac Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 22:52 fogg napisał: > Mnie tam nie żal paru zaszczanych, zbutwiałych kamienic, > które żadnymi zabytkami nie są, niestety upraszczasz - nie chodzi o te parę kamienic, tylko o "historyczny szlak kanału i wąskotorówki" - które były osią rozwoju gliwickiego przemysłu, chodzi o park, który tych spalin nie wytrzyma a także o "rozcięcie" centrum miasta Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 07:19 Niedlugo beda takze w Gliwicach jezdzic auta napedzane Brennstoffzellami, tak ze spalin nie bedzie, z drugiej strony szkoda, ze budynki uzburzone zostana. CIEKAWE, kto je tak zaniedbal, napewno Farosz z Puzniczki.! Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 13:57 Gliwice to nie skansen przemysłowy - jeśli chcemy by się rozwijały i modernizowały, musimy (niestety) poświęcić częśc starej zabudowy. Wiem, że Meg jest wkręcona w Cmentarz Hutniczy i wszystko co z nim związane i rozumiem jej zaniepokojenie. Z drugiej strony spójrzcie na miasta w Niemczech. Modernizowano je, często nie patrząc na XIX wieczną zabudowę, tylko na korzyści płynące z nowych rozwiązań ubranizacyjnych. Ja jestem za zmianami, nawet jeśli poświęci się oś rozwojową gliwickiego przemysłu, który umarł i chyba już nie zmartwychwstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 14:48 meg napisała: "niestety upraszczasz - nie chodzi o te parę kamienic, tylko o "historyczny szlak kanału i wąskotorówki" - które były osią rozwoju gliwickiego przemysłu, chodzi o park, który tych spalin nie wytrzyma a także o "rozcięcie" centrum miasta" no właśnie, przecież to nadal będzie oś rozwoju gliwickiego przemysłu, po czasach wodnego kanału i wąskotorówki przyszły czasy ekspresowych dróg dla transportu samochodowego, a jeżeli chodzi o "rozcięcie", to czy kanał i wąskotorówka nie "rozcinały" centrum miasta :). Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 19:48 stasiek17 napisał: > ...a jeżeli chodzi o "rozcięcie", to czy kanał i > wąskotorówka nie "rozcinały" centrum miasta :). tak, ale w znacznie mniejszej skali - czy wyobrażasz sobie żeby ten stary most na Zwycięstwa który wystarczał nad kanałem i kolejką był wystarczający dla drogi tej klasy ? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 20:00 Dyc on by dou na zicher fro keby mu pod oknym autobana pusciyli. Odpowiedz Link Zgłoś
laband ps wstyd i ganba 19.06.04, 20:08 zbulic to bych zbulow zaroski te blokowiska ala Kopernika itp - dyc na to paczec niy idzie. A co do tych kamiynic kere tysz Poloki juzas chcom bulic, to swiadczy to tysz ino o braku szacunku do tego co je stare i piykne. Nojprzod podkorbiyli nom te domy, potym je doprowadziyli do stanu ruder a tera jeszcze ich niy majom zamiaru rymontowac ino bulic - to je typiwe! jeszcze przidom czasy ize bydom sie brac za tych szpecow od architektury i urbanistyki - niykere juz o tym gosno godajom! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: ps wstyd i ganba 19.06.04, 21:19 Laband, wiysz jak Gliwice uodbudowane zostauo, na miejscu zniszczonych budynkow powstaly zielence , Wroclaw w podobnym stylu odbudowano, do tego te nowe bezbarwne osiedla , ktore nigdy nie zastapia starego fleru ! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ganba 19.06.04, 22:41 laband napisał: > jeszcze przidom czasy ize bydom sie brac za tych szpecow od architektury i > urbanistyki - niykere juz o tym gosno godajom! kochasz smolorza? Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: ganba 19.06.04, 23:03 Familoki z czerwonej cegły są za to super, no i standard dużo wyższy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ganba 19.06.04, 23:07 widzisz, swojego czasu bou to standart - wtedy escie sie tam cisli - a kultura tukej by polegaua(tak jak na coukim swiecie), te kamiynice o kerych godomy restaurowac, pokozywac na nowo odnich piykno i szanowac, a bezto szanowac i przeszuosc, geszichta i samego siebie - Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: ganba 19.06.04, 23:17 tu też jest Europa i robi się dokładnie tak jak piszesz, tylko trzeba chcieć to dostrzeć, ale to jest chyba ponad Twoje siły. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ganba 19.06.04, 23:20 kaj mom Europa widziec to widza, a kaj widza gory Uralu, to tysz je widza Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: ganba 19.06.04, 23:25 porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu, da Ci bez problemu skierowanie do specalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: ganba 19.06.04, 23:39 Dyskusje z nimi nie mają sensu. Oni maja lekkie skrzywienie na punkcie śląskich staroci i poniemieckich ruder. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 23:42 Taka ich rola na tym forum,... a może za to im płacą :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 21.06.04, 08:24 wczoraj dostouech przelyw 50 000 Euro Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 21.06.04, 11:41 laband napisał: > wczoraj dostouech przelyw 50 000 Euro wow - nieźle - podzieliłbyś się ze starymi znajomymi (ja tu chyba najstarsza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wilym kamienice i trasa 21.06.04, 11:55 Srednicowka na pewno sie przyda - nie mam nic przeciwko temu, zeby ja puscic tak jak ma isc, w koncu taki byl jej cel - w miare racjonalnie rozplanowac dojazd z takiej tranzytowej trasy do centrow miast. Mozna wyjsc z zalozenia, ze skoro pojdzie autostrada to po kiego grzyba srednicowka i wtedy bedzie pieknie - dalej bedziemy mieli rury cieplownicze w centrum i parczki z pijakami. Tylko czy ktos sie zastanowil jak bedzie wygladal dojazd z takiej autorstrady do centrum? Rybnicka zamienic sie w jeden wielki korek. Szczerze mowiac nie zal mi dziekiej ziemi z krzakami na wysokosci Sosnicy. Sater rudery przy Robotniczej niedlugo same sie rozsypia. Co innego kamienice przy Jagiellonskiej i Franciszkanskiej - tym nalezalby sie raczej porzadny remont bo to kawal dobrej architektury. Park przy Konarskiego - czy ktos z Was tam kiedykolwiek byl? Bo ja tak i poza zaruscialymi hustawkami i lumpami obalajacymi jabcoki niczego tam nie widzialem. Nie zgadzam sie z opinia, ze srednicowka przetnie miasto - niby dlaczego mialaby to zrobic. Czy tory kolejowe wplynelu jakos negatywnie na spojnosc Gliwic? Bo wydaje mi sie, ze nie. Zreszta z tego pamietam spora czesc trasy ma isc pod ziemia (gdzies od okolic Zwyciestwa) wiec symoatycznemu parkowi Chopina nic nie grozi. Ja w kazdym badz razie jestem za trasa, choc akurat mam sentyment do kamienic o ktorych pisalem wyzej-moze da sie przesunc przebieg trasy o jakies 50metrow - to powinno wystarczyc. Inna rzecz to kwestia czy ktokolwiek kiedys myslal o remoncie tych budynkow? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kamienice i trasa 21.06.04, 21:40 dwa linki: www.um.gliwice.pl/i.php?i=pl_kom_przyszly www.um.gliwice.pl/?i=102 Odpowiedz Link Zgłoś
schlesienohnegorolen Re: kamienice i trasa 22.06.04, 02:07 Przeklnę! KURWA! ALE TEN FOGG TO CIUL!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: kamienice i trasa 22.06.04, 15:01 laband napisał: > dwa linki: > > www.um.gliwice.pl/i.php?i=pl_kom_przyszly > www.um.gliwice.pl/?i=102 Z proponowanego ukladu nici - nie bedzie obwodnicy, beda by-passy Odpowiedz Link Zgłoś