Dodaj do ulubionych

Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzie ...

IP: 217.96.48.* 18.06.04, 10:14
Niemożliwe nikt nie nażeka i nie pśioczy chyba jeszcze wszyscy śpią.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rdzenny Gliwicanin Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi IP: 83.136.224.* 18.06.04, 10:56
      Zamiast obwodnicy dla Gliwic, która wielokrotnie "wylatywała" z budżetu miasta,
      stworzona została idea DTS.Pokazywane są korzyści mieszkańców z wyburzonych
      docelowo budynków a zapomniano o celowości przedmiotowego rozwiązania,
      pomijając z premedytacją aspekty ekologiczne wprowadzenia ruchu kołowego o
      dużym natężeniu do cetrum miasta oraz bezpowrotnego zniszczenia obiektów
      architektury przemysłowej i historycznej strefy zabudowy.W Gliwicach liczy się
      tylko interes ściśłej"Loży" Prezydenta Miasta.Proponuję przekształcenie budynku
      UM w dom z "czerwoną latarnią".Byłoby to z większym pożytkiem dla miasta.
      • laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 14:38
        co to znaczy byc tym zardzewiauym Gliwiczaninym?
        • meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 15:06
          laband napisał:

> co to znaczy byc tym zardzewiauym Gliwiczaninym

zamiast czepiać się człowieka, który z sensem pisze, może byś się odniósł do
          problemu
          • laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 15:09
            Mysla ize znosz moje zdanie na tyn temat - kozdy zbulony stary dom to je ino
            szkoda dlo Glywic. A co do tyj trasy przes serce Glywic, to uwarzom to za
            totalny nonsyns. Ale co jo mom tam do pedzynia - mom odczucie ize dalyj sie
            prowadzi polityka bulynia wszyskego co niy je polske we slonsku. Ino prosza niy
            godej mi o przewrazliwiyniu!
            • meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 15:25
              laband napisał:

> ... mom odczucie ize dalyj sie prowadzi polityka bulynia wszyskego co niy je
              > polske we slonsku.

z odczuciami się nie można dyskutować - bo nikt nie siedzi w cudzej skórze i
              nie może za drugiego mówić co go boli (jedynie Ballest tak nie uważa)
              natomiast w tym konkretnym przypadku myślę, że nie jest część planowej akcji -
              a raczej brak wrażliwości na historię w ogóle i kompletna bezmyślność
              • fogg Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 15:46
                Myślę, że przesadzacie z tą ochroną starych ruder. Laband to w ogóle ma bzika,
                bo we wszystkim widzi działania wielkiego spisku anty-śląskiego i celowego
                burzenia wszystkiego co niemieckie.
                Gdybyście pomieszkali w centrum, gdzie pod okniem codziennie walą setki aut,
                zmienilibyście zdanie. Mnie tam nie żal paru zaszczanych, zbutwiałych kamienic,
                które żadnymi zabytkami nie są, a to że są stare ... nie wszystko co stare jest
                od razu zabytkiem.
                • laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 16:28
                  som bych prziznou ize mom wielkego bzika, byle by zamiast bulic te domy zaczli
                  je rymontowac
                • meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 18.06.04, 22:52
                  fogg napisał:

> Mnie tam nie żal paru zaszczanych, zbutwiałych kamienic,
                  > które żadnymi zabytkami nie są,

niestety upraszczasz - nie chodzi o te parę kamienic, tylko o "historyczny
                  szlak kanału i wąskotorówki" - które były osią rozwoju gliwickiego przemysłu,
                  chodzi o park, który tych spalin nie wytrzyma a także o "rozcięcie" centrum
                  miasta
                  • ballest Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 07:19
                    Niedlugo beda takze w Gliwicach jezdzic auta napedzane Brennstoffzellami, tak
                    ze spalin nie bedzie, z drugiej strony szkoda, ze budynki uzburzone zostana.
                    CIEKAWE, kto je tak zaniedbal, napewno Farosz z Puzniczki.!
                    • fogg Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 13:57
                      Gliwice to nie skansen przemysłowy - jeśli chcemy by się rozwijały i
                      modernizowały, musimy (niestety) poświęcić częśc starej zabudowy. Wiem, że Meg
                      jest wkręcona w Cmentarz Hutniczy i wszystko co z nim związane i rozumiem jej
                      zaniepokojenie.
                      Z drugiej strony spójrzcie na miasta w Niemczech. Modernizowano je, często nie
                      patrząc na XIX wieczną zabudowę, tylko na korzyści płynące z nowych rozwiązań
                      ubranizacyjnych.
                      Ja jestem za zmianami, nawet jeśli poświęci się oś rozwojową gliwickiego
                      przemysłu, który umarł i chyba już nie zmartwychwstanie.
    • stasiek17 Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 14:48
      meg napisała:
      "niestety upraszczasz - nie chodzi o te parę kamienic, tylko o "historyczny
      szlak kanału i wąskotorówki" - które były osią rozwoju gliwickiego przemysłu,
      chodzi o park, który tych spalin nie wytrzyma a także o "rozcięcie" centrum
      miasta"

no właśnie, przecież to nadal będzie oś rozwoju gliwickiego przemysłu, po
      czasach wodnego kanału i wąskotorówki przyszły czasy ekspresowych dróg dla
      transportu samochodowego, a jeżeli chodzi o "rozcięcie", to czy kanał i
      wąskotorówka nie "rozcinały" centrum miasta :).

• meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 19:48
        stasiek17 napisał:

> ...a jeżeli chodzi o "rozcięcie", to czy kanał i
        > wąskotorówka nie "rozcinały" centrum miasta :).

tak, ale w znacznie mniejszej skali - czy wyobrażasz sobie żeby ten stary most
        na Zwycięstwa który wystarczał nad kanałem i kolejką był wystarczający dla
        drogi tej klasy ?
        • laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 20:00
          Dyc on by dou na zicher fro keby mu pod oknym autobana pusciyli.
          • laband ps wstyd i ganba 19.06.04, 20:08
            zbulic to bych zbulow zaroski te blokowiska ala Kopernika itp - dyc na to
            paczec niy idzie. A co do tych kamiynic kere tysz Poloki juzas chcom bulic, to
            swiadczy to tysz ino o braku szacunku do tego co je stare i piykne. Nojprzod
            podkorbiyli nom te domy, potym je doprowadziyli do stanu ruder a tera jeszcze
            ich niy majom zamiaru rymontowac ino bulic - to je typiwe!

jeszcze przidom czasy ize bydom sie brac za tych szpecow od architektury i
            urbanistyki - niykere juz o tym gosno godajom!
            • ballest Re: ps wstyd i ganba 19.06.04, 21:19
              Laband, wiysz jak Gliwice uodbudowane zostauo, na miejscu zniszczonych budynkow
              powstaly zielence , Wroclaw w podobnym stylu odbudowano, do tego te nowe
              bezbarwne osiedla , ktore nigdy nie zastapia starego fleru !
            • meg_s Re: ganba 19.06.04, 22:41
              laband napisał:

> jeszcze przidom czasy ize bydom sie brac za tych szpecow od architektury i
              > urbanistyki - niykere juz o tym gosno godajom!

kochasz smolorza?
              • laband Re: ganba 19.06.04, 22:42
                niy, ale niy nawidza betonowyk klockow!
                • stasiek17 Re: ganba 19.06.04, 23:03
                  Familoki z czerwonej cegły są za to super, no i standard dużo wyższy ;)
                  • laband Re: ganba 19.06.04, 23:07
                    widzisz, swojego czasu bou to standart - wtedy escie sie tam cisli - a kultura
                    tukej by polegaua(tak jak na coukim swiecie), te kamiynice o kerych godomy
                    restaurowac, pokozywac na nowo odnich piykno i szanowac, a bezto szanowac i
                    przeszuosc, geszichta i samego siebie -
                    • stasiek17 Re: ganba 19.06.04, 23:17
                      tu też jest Europa i robi się dokładnie tak jak piszesz, tylko trzeba chcieć to
                      dostrzeć, ale to jest chyba ponad Twoje siły.
                      • laband Re: ganba 19.06.04, 23:20
                        kaj mom Europa widziec to widza, a kaj widza gory Uralu, to tysz je widza
                        • stasiek17 Re: ganba 19.06.04, 23:25
                          porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu, da Ci bez problemu
                          skierowanie do specalisty.
                          • fogg Re: ganba 19.06.04, 23:39
                            Dyskusje z nimi nie mają sensu. Oni maja lekkie skrzywienie na punkcie śląskich staroci i poniemieckich ruder.
    • stasiek17 Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 19.06.04, 23:42
      Taka ich rola na tym forum,... a może za to im płacą :)
      • laband Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 21.06.04, 08:24
        wczoraj dostouech przelyw 50 000 Euro
        • meg_s Re: Gliwiczanie, którzy mieszkają w miejscu, gdzi 21.06.04, 11:41
          laband napisał:

> wczoraj dostouech przelyw 50 000 Euro

wow - nieźle - podzieliłbyś się ze starymi znajomymi (ja tu chyba najstarsza ;-)
          • wilym kamienice i trasa 21.06.04, 11:55
            Srednicowka na pewno sie przyda - nie mam nic przeciwko temu, zeby ja puscic
            tak jak ma isc, w koncu taki byl jej cel - w miare racjonalnie rozplanowac
            dojazd z takiej tranzytowej trasy do centrow miast.
            Mozna wyjsc z zalozenia, ze skoro pojdzie autostrada to po kiego grzyba
            srednicowka i wtedy bedzie pieknie - dalej bedziemy mieli rury cieplownicze w
            centrum i parczki z pijakami. Tylko czy ktos sie zastanowil jak bedzie wygladal
            dojazd z takiej autorstrady do centrum? Rybnicka zamienic sie w jeden wielki
            korek.
            Szczerze mowiac nie zal mi dziekiej ziemi z krzakami na wysokosci Sosnicy.
            Sater rudery przy Robotniczej niedlugo same sie rozsypia. Co innego kamienice
            przy Jagiellonskiej i Franciszkanskiej - tym nalezalby sie raczej porzadny
            remont bo to kawal dobrej architektury.
            Park przy Konarskiego - czy ktos z Was tam kiedykolwiek byl? Bo ja tak i poza
            zaruscialymi hustawkami i lumpami obalajacymi jabcoki niczego tam nie widzialem.
            Nie zgadzam sie z opinia, ze srednicowka przetnie miasto - niby dlaczego
            mialaby to zrobic. Czy tory kolejowe wplynelu jakos negatywnie na spojnosc
            Gliwic? Bo wydaje mi sie, ze nie.
            Zreszta z tego pamietam spora czesc trasy ma isc pod ziemia (gdzies od okolic
            Zwyciestwa) wiec symoatycznemu parkowi Chopina nic nie grozi.
            Ja w kazdym badz razie jestem za trasa, choc akurat mam sentyment do kamienic o
            ktorych pisalem wyzej-moze da sie przesunc przebieg trasy o jakies 50metrow -
            to powinno wystarczyc.
            Inna rzecz to kwestia czy ktokolwiek kiedys myslal o remoncie tych budynkow?
            • laband Re: kamienice i trasa 21.06.04, 21:40
              dwa linki:

www.um.gliwice.pl/i.php?i=pl_kom_przyszly
              www.um.gliwice.pl/?i=102
              • schlesienohnegorolen Re: kamienice i trasa 22.06.04, 02:07
                Przeklnę!
                KURWA! ALE TEN FOGG TO CIUL!!!!!!!!
              • wilym Re: kamienice i trasa 22.06.04, 15:01
                laband napisał:

> dwa linki:
                >
                > www.um.gliwice.pl/i.php?i=pl_kom_przyszly
                > www.um.gliwice.pl/?i=102

Z proponowanego ukladu nici - nie bedzie obwodnicy, beda by-passy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka