Dodaj do ulubionych

Gdzie na wakacje?

IP: *.necik.pl 22.08.01, 17:47
Chciałbym byście opisywali tu różne ciekawe miejsca, w których byliście.
Ten wątek rozpoczynam chyba trochę za późno bo wakacje się już kończą (choć
pilni studenci mają dopiero połowę), może jednak przeczytane tu wiadomości
przydadzą się podczas planowania przyszłorocznych wojaży. Sam nigdzie w tym
roku nie byłem i chyba już nie będe ale później napiszę o czymś z lat ubiegłych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirek Re: Gdzie na wakacje? IP: *.sympatico.ca 23.08.01, 04:03
      Istria, Rijeka, Rovinii - wszystko niedaleko Triestu; czyli Slowenia - jest tam
      na prawde slicznie - polecam.
    • meg_s Re: Gdzie na wakacje? 25.08.01, 21:42
      polecam pod każdym względem Beskid Niski - cisza, przestrzenie, cerkiewki jak
      rodzynki, i wiele innych ciekawych miejsc
      • Gość: Ballest Re: Gdzie na wakacje? IP: 195.122.191.* 25.08.01, 22:14
        Ja polecam Algarve w Portugalii, najlepiej na zachod od Portimao.
        • Gość: hinz&kun Re: Gdzie na wakacje? IP: *.dip.t-dialin.net 25.08.01, 23:01
          Helgoland - tylko Helgoland w Morzu polnocnym. Tylko 2 km/2 - ale kiedy
          wieczorm odplyna dzienni turysci - jaki spokoj , jakie powietrze , jakie
          morze !!! A jaka tania wodka - ho ! ho ! ho ! (strefa wolnoclowa)
          • Gość: kidd Re: Gdzie na wakacje? IP: *.server.ntl.com 26.08.01, 00:17
            Czy to nie jest znane, ze wlasnie mlodziez z krajow skandynawskich, upija
            sie, na zaboj, na promach? Tzw.picie bez cla?
            • Gość: XJ600 Re: Gdzie na wakacje? IP: *.necik.pl 27.08.01, 15:39
              Hihi Nawet nie zauwazylem, ze juz duzo wczesniej zaczelas podobny watek Meg.
              Chcialem Ci polecic Beskid Niski ale widze, ze juz znasz tamtejsze cerkiewki
              jak wlasna kieszen :)
              Kraj, ktory chce wam polecic nie figuruje w ofertach biur podrozy i malo kto
              kojarzy go z turystyka. Jest to Rumunia. Nie ma tam infrastruktury turystycznej
              ale jest tanio i ciekawie. Z Warszwy jezdzi pociag do Bukaresztu ale na PKP
              jestem uczulony jak Ee na tepse. Polecam wiec autobus do Suczawy z Przemysla.
              Okolice Sucevity to rejon gdzie jest wiele slynnych malowanych klasztorow.
              Jadac na poludnie zwiedzcie Bicaz najglebszy wawoz europy. Potm konecznie
              Sigishoare i Braszow. Te dwa miasta walcza miedzy soba o "prawa" do hrabiego
              Draculi, ale to zaledwie czastka tego co mozna tam obejrzec. Bukareszt nie jest
              specjalnie urodziwy ale sa tam rozne ciekawostki np. Dom Ludu - najwiekszy
              budynek na swiecie. Ciekawa jest tez Delta Dunaju. Nie wiem czy w Europie sa
              jeszcze miejsca w tak niewielkim stopniu zniszczone przez czlowieka. w Rumunii
              praktycznie w kazdej wiosce jest cos ciekawego i mozna sie poczuc jak prawdziwy
              odkrywca.
              Nie jedzcie tam jednak sami. To nie jest az tak bezpieczny kraj jak Szwecja
              ale tez o wiele bezpieczniejszy od ul Blogoslawionego Czeslawa ;-) W Rumunii
              dosc latwo podrozuje sie autostopem. Spac mozna u zwyklych ludzi a piwo w
              knajpie w Bukareszcie kosztuje zlotowke.
              • Gość: Ballest Re: Gdzie na wakacje? IP: 62.67.5.* 27.08.01, 18:00
                Hm, interesujaco to napisales, a jakim jezykiem sie najlepiej mozna porozumiec.
                • Gość: XJ600 Re: Gdzie na wakacje? IP: *.necik.pl 29.08.01, 12:49
                  Ze starszymi po francusku, z mlodszymi po angielsku, z niektorymi po rosyjsku
                  (szczegolnie Delta Dunaju) a z pozostalymi na migi :-)
                  • Gość: sara Re: Gdzie na wakacje? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 16:21
                    Bornholm. Pieknie, czysto, bajeczne plaze, super rowerki, nie tak bardzo
                    daleko, dobre info ( tez an internecie), roznorodnosc mozliwosci cenowych.
                    • Gość: XJ600 Re: Gdzie na wakacje? IP: *.necik.pl 30.08.01, 17:46
                      Bylem na Bornholmie dwa razy ale tylko Ronne i Nexo. Nie mialem niestety okazji
                      pojezdzic rowerem po calej wyspie. Ponoc siec tamtejszych sciezek rowerowych
                      jest wspaniala. Przy okazji przypomniala mi sie pewna sytuacja nadajaca sie
                      bardziej do watku "obraz polakow za granica". Gdy szlismy do miasta i
                      zostawialismy jacht bez opieki, ktos sie zapytal czy nie schowac suszacych sie
                      recznikow. Na to kapitan odrzekl "Nie trzeba. Prom z Polski przyplywa dopiero
                      jutro" ;-)

Czy nadal istnieje polączenie promowe z Kolobrzegu do Ronne?
                      • Gość: Mirek XJ600 IP: *.*.*.* 02.09.01, 03:12
                        zeglujesz? pasja czy przypadek?
                        • Gość: XJ600 Re: XJ600 IP: *.necik.pl 02.09.01, 18:24
                          Jak najbardziej pasja!!! Zeglarstwo morskie to to co kreci mnie w tym
                          najbardziej. Plywam glownie po Baltyku choc raz trafil mi sie rejs ze
                          Swinoujscia do Brestu. Niestety od dwoch lat moje kontakty z zaglami
                          ograniczaja sie do prowadzenia kursow na jeziorach.
                          • Gość: Mirek Re: XJ600 IP: *.sympatico.ca 02.09.01, 22:02
                            Z tej strony tez! Mam Wielkie Jeziora, ale marzy mi sie kiedy podroz do
                            Europy...
                            Nie wiem czy sie doczytales; skad XJ600?
                            • x600 Re: XJ600 07.09.01, 12:17
                              Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Z tej strony tez! Mam Wielkie Jeziora, ale marzy mi sie kiedy podroz do
                              > Europy...

W jeden sezon mozna obrocic tam i z prowrotem. Treba jednak wyplynac juz na
                              poczatku maja, a powrot by byl pewnie na poczatku pazdziernika. Polnocny atlantyk
                              nie nalezy jednak do najspokojniejszych w tym czasie ;-)
                              A jesli juz jestesmy przy marzeniach to mi sie marzy podroz do kola swiata. To
                              wcale nie jest trudne do zrealizowania! Trzeba tylko na prawde chciec i dzialac!

> Nie wiem czy sie doczytales; skad XJ600?

Chodzi Ci o moj nick? To sie wzielo z kolejnej mojej pasji jaka sa motocykle :)

• Gość: Emma Re: Pamiatka z wakacji IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.01, 18:45
      Mowicie o roznych pieknych miejscach na tym swiecie i mysle, ze tak jak i ja
      przywozicie jakies pamiatki dla siebie i innych. Zawsze mam z tym troche
      problemow, szczegolnie z tymi dla innych. Do najlepszych i
      najpiekniejszych "pamiatek" z moich wojazy nalezy moja corka,
      ktora "przywiezlismy" z Mallorci, nazwalismy z hiszpanskiego INES i ktora w
      miedzyczasie ma juz 11 lat i jest pelna wdzieku i hiszpanskiego temperamentu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka