droseria 22.11.08, 00:42 "Jakbyśmy" czy "jak byśmy"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Jakbyśmy? 22.11.08, 09:10 Jak byśmy to napisali? Jakbyśmy zajrzeli do słownika ortograficznego, tobyśmy nie zadawali takich pytań! so.pwn.pl/zasady.php?id=629511 so.pwn.pl/zasady.php?id=629507 Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Jakbyśmy? 23.11.08, 16:43 Zajrzeliśmy, ale nie znaleźliśmy tego, co widzieć chcieliśmy, a szukaliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 jeżelibylibyśmy kontekstu stęsknieni 22.11.08, 10:07 JEŻELIBYLIBYŚMY uczniami najtęższymi w szkole świata teoretyzować nie moglibylibyśmy ani zimy, ani lata... Uśmiechnięci, wypoczęci, spróbujemy szukać zgody, choć różnimy się z {Kornelem} jak krople święconej wody... Teraz, kiedy tutaj, to pytanie ktoś wymówił głośno, tak nam było niekonkretnie, JAK BYŚMY {Droserię} ujźrzeli bez okno Źrenico oka dnia naszego, {Droserio} świetlista, kontekst podaj oczywista! Dar61 & M.J.P. Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: jeżelibylibyśmy kontekstu stęsknieni 22.11.08, 19:48 No proszę - z forum ortograficznego robi się kącik poetycki! "Jakby wiedział, jak by to napisać, toby napisał, ale by wiedzieć, powinien by się zapytać". Pisownia "by" to jeden wielki bałagan, reforma pilnie potrzebna!!! A już wszystkie te "boby", "więcby" i "zatemby" doprowadzają mnie do szału... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: jeżelibylibyśmy kontekstu stęsknieni 22.11.08, 20:02 aguerre napisał: > A już wszystkie te "boby", "więcby" i "zatemby" doprowadzają mnie do > szału... Jakże mogą doprowadzać do szału, albo do czegokolwiek innego, kiedy ich nie ma. "By" pisze się razem - o ile jestem dobrze poinformowana - tylko z czasownikami. Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: jeżelibylibyśmy kontekstu stęsknieni 22.11.08, 23:31 No cóż, nie jesteś dobrze poinformowana... Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: jeżelibylibyśmy kontekstu stęsknieni 23.11.08, 00:56 > "By" pisze się razem - o ile jestem dobrze poinformowana > - tylko z czasownikami. ...tudzież (2) ze sporą grupą partykuł: so.pwn.pl/zasady.php?id=629506 (faktycznie lista ta nie jest kompletna, brakuje następujących: chybaby, zaliby i otóżby - oraz wersji wzmocnionych partykułą "-ż (e)", np. niechże(ż)by, jakżeżby) a także (3) z praktycznie wszystkimi spójnikami, z wyjątkiem w szczególności spójników współrzędnych łącznych (i, oraz, tudzież): so.pwn.pl/zasady.php?id=629507 A o "bobach" ciekawie tutaj: www.obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=0 Na pewno redakcja dzieł Lema w serii Biblioteka GW - w osobie bliskiej nam specjalistki, pani Teresy - na "bobach" i tym podobnych zęby zjadła, bo narratorowi Pirxa nader często się przydają... Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: jeżelibylibyśmy kontekstu stęsknieni 25.11.08, 08:55 Pan Malinowski w swoim niewątpliwie słusznym tekście nieco się zapędził. Albowiem frazy "Choć to byłoby niemożliwe" i "Choćby to było niemożliwe" znaczą co innego... Przynajmniej moim zdaniem. A do postulatów dołączył-bym rozdzielną pisownię cząstek 'by' z czasownikami. W powszechnej świadomości są one jednak nadal niezależne. Łączną pisownię pozostawił-bym z niektórymi spójnikami - tam, gdzie tworzy się nowa jakość, czyli spójnik "warunkowy" (jakby, gdyby). Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: jeżelibylibyśmy kontekstu stęsknieni 25.11.08, 17:50 Z pisownią "by" z czasownikami jest spory problem. Mamy np. regułę, zgodnie z którą bezosobowe formy zakończone na "-no" i "-to" i cząstkę "-by" piszemy rozdzielnie (ustalono by, zamknięto by itd.). Mimo to piszemy "wydawałoby się", "zrobiłoby się" - choć przecież to też w istocie formy bezosobowe! Do tego dochodzi rozdzielny zapis wyrażeń typu "winien by", "powinni byście" itp. Dlatego powtarzam - pisownia "by" to jeden wielki bałagan... Odpowiedz Link Zgłoś