ballest 29.11.04, 07:15 Namacili i zwiali ! co teraz bedzie, byc moze podzielona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciupazka Re: Polacy i co dalej z Ukraina? IP: *.it-net.pl 29.11.04, 11:51 Ciekawość na co Ty i Tobie podobni cekajom, he? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Polacy i co dalej z Ukraina? 29.11.04, 12:55 Ciupazka tylko pokoju a nic wiecej. Uwazam, ze bledem bylo wtracac sie do Ukrainy, bo Polacy nie zapomnieli ukrainskich mordow na polskiej szlachcie i UPA a Ukraina czula przez wieki brzemie polskiej okupacji do tego akcja Wisla! Wiec, tu powinni byc bardzo wstrzemiezliwi, obojetnie jaki nacisk ze strony USA byl ! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Polacy i co dalej z Ukraina? 29.11.04, 12:59 oglondouech tyn polski koncert na Placu Niypodleguosci we Kijowie i miouech naprowdy jakes miysmaczne odczucie - jak wy 'escie to odebrali. ps swojom drogom Gorniak i Kukiz (0ba krojcoki ze opolskego) niy wypadli nojlepi ... Odpowiedz Link Zgłoś
laband ps 29.11.04, 13:16 Śląsk solidaryzuje się z Ukrainą Zobacz powiększenie Fot. Grzegorz Celejewski / Agenc Przemysław Jedlecki, Wioleta Niziołek 28-11-2004 , ostatnia aktualizacja 28-11-2004 22:17 Pomarańczowa moda opanowała ulice Śląska. Palimy świeczki w oknach, przypinamy wstążki. - Szkoda, że nie możemy demonstrować na ulicach Kijowa - żałują studenci śląskich uczelni. Tylko politycy nie potrafią zdecydować - solidaryzować się z Ukrainą czy nie? czytaj dalej » r e k l a m a Sobota rano. Restauracja KFC w Katowicach. Ania Burnat, studentka V roku Akademii Medycznej, pochylona nad gazetą. Czyta o Ukrainie. Pomarańczowa koszulka, szalik, rękawiczki. To nie przypadek. Ubiera się tak od zeszłej niedzieli. - Ze znajomymi śledziliśmy wyniki wyborów. Zakładaliśmy wariant optymistyczny, dlatego nie mogliśmy uwierzyć w to, co się stało - mówi. Z szafy wyciągnęła wszystkie pomarańczowe rzeczy i teraz nosi tylko takie. - Żałuję, że w Katowicach nie organizuje się manifestacji poparcia jak w Warszawie - mówi. Z innymi studentami ze swojej uczelni chce wysłać petycję do rządu Ukrainy. - Można to zrobić ze strony Wolnej Ukrainy. To niesamowite, co się tam teraz dzieje. Szkoda, że nie możemy demonstrować na ulicach Kijowa - dodaje. Z pomarańczową apaszką nie rozstaje się też Małgorzata Drozd, studentka politologii Uniwersytetu Śląskiego. Przez kilka dni mieszkały u niej Ukrainki - Veronika i Julia. Przyjechały na konferencję naukową zorganizowaną przez UŚ. - Zabrały do domu wszystkie wycinki z gazet o Ukrainie, mnóstwo zdjęć z plakatami na pomarańczowym tle. Ucieszyły się, że jest ktoś, kto się nimi interesuje - mówi Gosia. Yarkopol Tymkivow, doktorant Europejskiego Kolegium Polskich i Ukraińskich Uniwersytetów w Lublinie, też przyjechał na konferencję. Był na demonstracji studentów w Katowicach. - Wy nie udajecie poparcia, w waszych oczach widać zapał jak u Ukraińców - mówi. Pomarańczową modę widać w Katowicach na każdym kroku. Rzeczy w tym kolorze opanowały wystawy sklepów. W pasmanteriach dawno zabrakło pomarańczowych tasiemek. - Najpierw kupowali studenci, potem reszta, po kilkanaście metrów - mówi Dominika Gruszka ze sklepu Guzik w Katowicach. Pomarańczowe opaski dostali m.in. kelnerzy w rosyjskiej Restauracji Fanaberia w Katowicach. Prowadzi ją Ukrainiec Siergiej Marczak. Od 14 lat mieszka na Śląsku. Jego mama studiowała w Tarnopolu z Wiktorem Juszczenką. - Dzisiaj rozmawiałem z nią przez telefon. Prawie nie ma jej w domu. Przychodzi, żeby się trochę przespać, i wraca na demonstrację. Ukraina szybko się nie podda - zapewnia Marczak. Z Ukrainą starają się solidaryzować lokalni politycy. Anna Sporyszkiewicz, radna Unii Wolności z Sosnowca, przyniosła na sesję rady własnoręcznie zrobione pomarańczowe kokardki. - Poszłam z nimi do przewodniczącego rady Bogusława Kabały z SLD. Powiedział jednak, że nie życzy sobie żadnych politycznych akcentów, a ja nie chciałam przecież, by rada podejmowała jakąś rezolucję czy apel. Powiedziałam tylko, że są kokardki i można je sobie przypiąć - mówi Sporyszkiewicz. Kokardki przypięli radni opozycji, prezydent Kazimierz Górski i nieliczni radni z SLD. W sobotę Kabała nie chciał rozmawiać o Ukrainie. - To moja osobista sprawa. To jest samorząd, a nie polityka - uciął. Zachowanie przewodniczącego wzburzyło niektórych mieszkańców Sosnowca. Piotr Dudała wezwał na niezależnej stronie www.sosnowiec.info, by każdy, kto może, zapalił w niedzielę o godz. 21 świeczkę lub lampkę i postawił ją na pięć minut w oknie. - Róbmy tak do czasu, aż sytuacja na Ukrainie wyjaśni się. To znak, że sprawy demokracji nie są nam obojętne. Pokażmy, że Sosnowiec to nie tylko przewodniczący Kabała, ale ludzie trochę większego formatu, o szerszym spojrzeniu na świat - uważa Dudała. Ksiądz Sergiusz Dziewiatowski, proboszcz parafii prawosławnej w Sosnowcu, również śledzi ukraińskie wydarzenia. - Razem z wiernymi modlimy się o pokój, ale nie politykujemy - mówi ksiądz Dziewiatowski. Niektóre gminy naszego regionu mają swoje miasta partnerskie na Ukrainie. Zabrze współpracuje np. z Równem. Tymczasem władze Zabrza, w przeciwieństwie do urzędników z Będzina czy radnych z Siemianowic, nie wykonały jeszcze żadnego gestu w sprawie ukraińskich wyborów. - Dlaczego? Nie mnie o to pytać - mówi Katarzyna Kuczyńska, rzeczniczka magistratu. Dodała, że w poniedziałek prezydent Zabrza zadzwoni do burmistrza Równego z pytaniem, czy może jakoś pomóc. - Będzie to jednak prywatna rozmowa - zastrzega. - Lepiej najpierw sprawdzić, czy Równe popiera Juszczenkę - dodaje Tadeusz Wita, szef Rady Miejskiej w Zabrzu. Bielsko-Biała, które współpracuje z Bierdiańskiem, też udaje, że nie ma problemu. - Dlaczego mielibyśmy coś w tej sprawie robić? - zastanawia się Tomasz Ficoń, rzecznik Urzędu Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Zabrze dobrze robi !! 29.11.04, 13:31 a ksiadz tez ! "Ksiądz Sergiusz Dziewiatowski, proboszcz parafii prawosławnej w Sosnowcu, również śledzi ukraińskie wydarzenia. - Razem z wiernymi modlimy się o pokój, ale nie politykujemy - mówi ksiądz Dziewiatowski" Dzieki Laband za artykul ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Polacy i co dalej z Ukraina? IP: *.gce.gliwice.pl 29.11.04, 13:35 Co was tak boli? Coś konkretnego czy "wszystko"? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 29.11.04, 13:39 no właśnie ballest - twoim zdaniem to mer Moskwy się nie wtrąca, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: 29.11.04, 13:52 on po prostu nie robi tego "na zlecenie USa" a tylko to jest dyskwalifikujące (w oczach ballesta, oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: IP: *.gce.gliwice.pl 29.11.04, 13:53 Moim zdaniem Polscy w tej sytuacji naprawdę zdali egzamin na 5. Zarówno Wałęsa jak Kwach, ale i inni stanęli na poziomie. Słuchałem Wałęsy na wiecu w Kijowie z obawą, ale zadziwiająco dobrze sobie poradził. Panowie dojczlanderzy - nie zapominajcie, że zarówno Kwaśnieskiego jak Wałęsę tam ZAPROSZONO. Niek się tam nieproszony nie pcha. Oczywiście, z cazsem można sie spodziewać wielu rzeczy. Leper może spróbować (na przykład) swoich błzeństw na arenie międzynarodowej. LPR też stać na wiele. Na razie jednak, w tych najgorętszych dniach, nie stało się nic, czego Polska miałaby sie wstydzić. (okupant) Nu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest W Niemcach sa inne oceny ! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 30.11.04, 07:13 W Niemczech ta 5 wlasnie dwojka jest. -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: W Niemcach sa inne oceny ! 30.11.04, 10:56 to bouo piyrsze coh miou na mysli jak uon to szkryfnou, he,he! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Polacy i co dalej z Ukraina? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 29.11.04, 14:52 Mnie boli fakt, ze Polska sie wtraca, czy zaproszeni, czy nie, jak dojdzie do rozlewu krwi, albo posdzielania Ukrainy, to Polacy bez winy nie sa, bo stali po jedenej stronie barykady! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Polacy i co dalej z Ukraina? 29.11.04, 16:13 jo widza sam powtorka ze geszichty - Ukaince sie zawsze na czi dzielyli zresztom proponuja poczekac, a czs som pokozre - ino potym niy zmiyniejcie mantli tak jak we przipadku Iraku Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Polacy i co dalej z Ukraina? 29.11.04, 16:20 laband napisał: > zresztom proponuja poczekac, a czas som pokozre Ciupazka napisała : > Ciekawość na co Ty i Tobie podobni cekajom, he? na to żeby zobaczyć kto będzie górą ?? a wtedy wołać "ja ZAWSZE byłem za tymi"? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Polacy i co dalej z Ukraina? 29.11.04, 16:23 wydowo mi sie ize niy o tym sam sie rozprawio, wydowo mi sie ize idzie o przedstawiynie swojego punktu widzynia - niy zastanowiouo Cie ize we mocce(Hallo Alojz!) rzeczy mom ze Ballestym podobne zdanie(zresztom niy ino jo), chociosz niy we wszyskim - to tysz musza Ci sam przipomniec! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Polacy i co dalej z Ukraina? 29.11.04, 16:31 ależ każda wypowiedź prezentuje jakiś punkt widzenia - tylko że jedni przedstawiają SWOJĄ opinię, a niektóry przypisuje innym motywy wg własnego widzimisię Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Polacy i co dalej z Ukraina? 29.11.04, 16:39 mosz na mysli krytyka, ok - jo niy mom problymow jak mi ktosik konstruktywnie "nazdo" Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 29.11.04, 17:09 nie mam na myśli krytyki (a zwłaszcza KONSTRUKTYWNEJ) tylko przypisywanie mi motywów działań wg widzimisię przypisującego Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Polacy i co dalej z Ukraina? 29.11.04, 17:11 Rok 1981 - pamiętacie ile państw wtedy się wtrąciło do sprawy Polski? I co dalej z Polską? Słusznie to było, czy nie? Hę? Obawiam się, że to wszystko grubymi nićmi szyte i sama R. chce Ukrainy z Juszczenką. Po co im byłyby te dowody fałszowania wyborów i to matactwo? A że mają problem z dugim J... to nie dziwota. A po co by sam "Rasputin" jeździł na Ukrainę, tak bez celu? Wątpię. Podejrzewam, ze ten cały przewrót (ba, to nasze popacie zaczynam rozumieć) jest 2x2 zaplanowane i teraz dobrze pilnowane przez tych, którym na tym zależy. Sami swoi, hehe. Obaczymy... A ze się może spod kontroli wypsnąć? Może i nie.... Jeżeli tak - zacznę domniewywać inny cel, o którym delikatnie wspomniał w swojej odpowiedzi dla mnie Pan.B. Pokój? I wtedy nie dziwota, że bedziemy sie wszyscy bać. Ech, ta polityka. Chytra i obrzydliwa. Dziel i rządź, stare jak świat i skuteczne. Pożyjom, uwidim. Może jestem w błędzie, hale to syćko mi barz brzyćko pochnie, kie patrze, fto tam jeździ z tym poparciem, a do tego, kie widze to bośkanie i uściski Judasza. Cosik w tym jest. Uwidzimy, co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laband Re: Polacy i co dalej z Ukraina? IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.04, 17:41 mie to tysz nifajnie wonio, bezto jak godouech - porzyjymy i obejzymy co namodzom ... Odpowiedz Link Zgłoś
laband ps 29.11.04, 19:23 Niy dauo mi spokuju to co padaua Ciupazka - wydowo mi sie ize tamtych czasow we Polsce niy idzie tak ajnfach porownywac ze dzisiejszom Ukrainom Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ps 29.11.04, 20:10 Tak byłoby dla nich i wszystkich najlepiej, ale...czy to nie pobożne zyczenia?. Obawiam się , że będą powtórne wybory i gra na zwłokę, zmiany moze w ordynacji wyborczej? Może i lepiej. Dojrzeją? Odpowiedz Link Zgłoś
kolcero Re: ps 29.11.04, 20:19 Niestey Ukraina jest mocniej powiazana z Rosja- ekonomicznie, niz z Europa. I to, ze i Polska i Rosja pozostawi Ukraine w spokoju- nie daje "rownych" szans demokracji. Jesli twarde jadro Europy boi sie powiedziec, co to demokracja - to dobrzez ze Polska to potrafi./ Widocznie inaczej sie ceni cos czego sie nie ma od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ps .ps.ps, bo sie wyda... 29.11.04, 21:15 Narazie fałszerstwo w wyborach udowodniono obu kandydatom, komisje rozp... , powołają nową, unieważnią wybory, Kuczma będzie dalej sprawował władzę a powtórne wybory, moze za pół roku, a wynik? Hehe, może ktoś przewidzi wynik? A może będą nowi kandydaci, a może stan wyjątkowy, ile możliwości....w zależności od rozwoju sytuacji. Ech, gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta. To mój babski scenariusz, a dalej Wy układajcie, hehe. Już nie mogę o tej Ukrainie słuchać, w połowę "Faktów" nie wierzę. Hej! Witom i pozdr. Kolcero! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ha Re: ps .ps.ps, IP: *.proxy.aol.com 29.11.04, 21:29 Tak cos sie wydaje ze polityka polska nie ma planu b,no to teraz obojetnie co by sie stalo bedzie sie bronic tej opcji ktora sie wybralo....po polsku to sie nazywa racja stanu.....taka jedna racja stanu lezy nad Tygrysem i Eufratem.... Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Politycuny instynkt Polakow !!!? 29.11.04, 21:44 Jou to widzam z ty strony, wyobrazcie sobie w Israelu ta sytuacje, a Niemcy sie wtraca, malo tego poprza tylko jedna strona, to byloby tragiczne dla Niemiec i swiadczyloby o braku instynktu politycznego, albo? Dla mnie ZABRZE zachowaly sie naprawde wspaniale, ale chyba tylko z tego powodu, ze znaja tamtejsza sytuacja, podobnie jak ten prawoslawny ksiadz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sv Re: Politycuny instynkt Polakow !!!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 22:16 No właśnie, Niemcy powinny w końcu zająć stanowsiko w sprawie przepuszczania przez lokalnych kacyków palestyskich kasy płynących szerokimi strumieniami z UE. Jak na przykład kwot, które dziwnym trafem znalazły się na kontach terrorysty Arafata! Całe szczęście, że na Bliskim Wschodzie funkcjonuje jeszcze jedyne cywilizowane państwo o nieźle funkcjonującej demokracji jakim jest Izrael, gdzie obywatele narodowości arabskiej mają tyle praw i cieszą się takim poziomem życia, o jakich ich rodacy z Palestyny mogą tylko pomarzyć. No właśnie, ja święcie wierze, że kolega ballest zajmie się marnotrawieniem pieniędzy europejskich przez palestyńskich oszustów i nie pozwoli, aby jego podatki szły na kolejnych terrorystów samobójców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Politycuny instynkt Polakow !!!? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 30.11.04, 07:21 Jak juz nie na temat piszemy, to powinni sie tez zajac pieniedzmi UE, ktore do polski strumieniem plyna a do odbiorcow nie trafiaja ! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
grba balestowi i labandowi 30.11.04, 07:54 Czytam wasze komentarze na temat Ukrainy i polskiego zaangażowania. Jesteście małymi ludźmi, którzy nie zasługują na złotego orła; nie zasługują nawet na złotego orła z kuprem obciętym kosą; waszym godłem przepiórka, ptaszek mały, jajeczka małe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Wielki Bialy PTAK ! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 30.11.04, 08:02 Tak, za to Polacy w tym konflikcie zasluzyli na wielkiego bialego Ptaka, czytaj Polska Ges ! Za calkowity brak instynktu politycznego ! zreszta nie pierwszy raz, patrz konstytucje, zakup samolotow, agresje w Iraku, czy uchwale o nienawisci do wszystkiego co niemieckie! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: balestowi i labandowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.04, 08:16 Dla jednych jest to zaanagazowanie, dla innych mieszanie sie w wewnetrzne sprawy innego panstwa. Polsce / Polakom sie wydaje, ze wszystko, co im odpowiada, jest dobre dla calej reszty swiata. A niestety tak nie jest. Mania wielkosci Polski i ciagla nieodparta chec "zajecia (rzekomo) naleznego jej miejsca na tzw. arenie miedzynarodowej", powoduje u wiekszosci mieszkancow miedzy Odra i Bugiem kompletny brak obiektywnosci i utrate poczucia rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: balestowi i labandowi 30.11.04, 08:37 Gość portalu: as napisał(a): > Dla jednych jest to zaanagazowanie, dla innych mieszanie sie w wewnetrzne > sprawy innego panstwa. Polsce / Polakom sie wydaje, ze wszystko, co im > odpowiada, jest dobre dla calej reszty swiata. A niestety tak nie jest. Mania > wielkosci Polski i ciagla nieodparta chec "zajecia (rzekomo) naleznego jej > miejsca na tzw. arenie miedzynarodowej", powoduje u wiekszosci mieszkancow > miedzy Odra i Bugiem kompletny brak obiektywnosci i utrate poczucia > rzeczywistosci. Przepiórki wybaczcie! Nie chciałem was, wdzięczne ptaszki obrazić! Wieści z Ukrainy z lwowskiej ukraińskiej gazety Wysoki Zamek www.rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_041130/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: balestowi i labandowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.04, 08:56 Malo smieszne, raczej zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: balestowi i labandowi 30.11.04, 09:06 Gość portalu: as napisał(a): > Malo smieszne, raczej zalosne. as - nick o krótkim żywocie. Nie pultaj się, czytaj artykuły ukraińskich dziennikarzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: balestowi i labandowi IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 30.11.04, 09:33 Grba, zrozum jedno, mnie nie chodzi o fakt, ze Ukraina walczy o demokracje, tylko o fakt, ze Polacy troche wstrzemiezliwie sie odnosic musza do sasiada, ktorego okupowali , przez ktorego mordowani byli i ktorego tez mordowali o akcji Wisla nie wspomne. To jest niesmaczne i nie na miejscu, jesli ktos z taka przeszloscia stronniczy jest ! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
grba balestowi 30.11.04, 09:57 Co ty wiesz o Ukrainie. Byłeś tam? Moja rodzina pochodzi z województwa lwowskiego. członkowie mojej rodziny mieszkali w okolicach tarnopola, w Haliczu, we Lwowie. W mojej rodzinie byli Ukraińcy. Piszesz o historycznej wrogości między Polakami a Ukraińcami. Dowiedz się, że mój dziadkowie walczyli z UPA; dowiedz się, że mojej prababce upowiec przyłożył rewolwer go skroni i gdyby do drugiej nie przyłożyła różańca i nie powiedziała "strzelaj zobaczymy kto silniejszy", zastrzeliłby ją. Zapamiętaj sobie, że to jest historia, przeszłość. Zdecydowana większość Polaków chce wolnej, demokratycznej Ukrainy, która w przyszłości będzie w Unii Europejskiej. Gdyby ten twój tok myślenia na tematy polsko-ukraińskie, przenieść na stosunki polsko-niemieckie... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: balestowi 30.11.04, 10:58 trafiony - zatopiony! nic przeciwko Ukraincom we Twojyj familii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: balestowi i labandowi 01.12.04, 09:55 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041201/publicystyka/publicystyka_a_8.html Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: balestowi i labandowi 01.12.04, 15:33 mozno sam admin weznie se przikuad, i aby te nasze forum bydzie miec szyld "Glywice - Gleiwitz - Gliwice" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Jest taki kraj IP: 62.206.176.* 30.11.04, 09:15 Jest taki kraj w europie ktory przedwczesnym i pospiesznym uznaniem niezaleznosci Sloweni i Kroacji przyczynil sie do rozpadu konfederacji Jugoslowianskiej- czytaj rozlewu krwi. nastepnie podwinal ogon i debatujac w nieskonczonosc (jedyne co potrafia) czekal az Amerykanie przyjada i zaprowadza spokoj na starym kontynencie. O dziwo w wiadomosciach tego kraju mowa byla wczoraj o sukcesie polskiej delegacji na Ukrainie w bardzo pozytywnym tonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Jest taki kraj IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 30.11.04, 09:42 Gość portalu: Braid napisał(a): > > Jest taki kraj w europie ktory przedwczesnym i pospiesznym uznaniem > niezaleznosci Sloweni i Kroacji przyczynil sie do rozpadu konfederacji > Jugoslowianskiej- czytaj rozlewu krwi. Hallo Braid, Sloweni i Kroaci sa bardzo nieszczesliwi wobec swojej niezaleznosci od Serbi;-). Pytam Ciebie jak Ty wogule w tym przez Ciebie opisanym kraju mozesz zyc? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Jest taki kraj 30.11.04, 10:08 Gość portalu: Ramon napisał(a): > Gość portalu: Braid napisał(a): > > > > > Jest taki kraj w europie ktory przedwczesnym i pospiesznym uznaniem > > niezaleznosci Sloweni i Kroacji przyczynil sie do rozpadu konfederacji > > Jugoslowianskiej- czytaj rozlewu krwi. > Hallo Braid, > Sloweni i Kroaci sa bardzo nieszczesliwi wobec swojej niezaleznosci od Serbi;- ) > . > Pytam Ciebie jak Ty wogule w tym przez Ciebie opisanym kraju mozesz zyc? Wakacje w Dalmacji. Kilka lat temu wybraliśmy się do Chorwacji. Po drodze przejeżdżaliśmy przez tereny na których toczyły się walki. Wypalone domy, ruiny nie były przyjemnym widokiem. Jechaliśmy na wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Wrazipytki IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 30.11.04, 10:18 Mysle, ze pomimo polskiej stronniczosci, w Ukrainie nie dojdzie do tego, do czego doszlo w Jugoslawii ! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Wrazipytki 30.11.04, 10:26 Gość portalu: ballest napisał(a): > Mysle, ze pomimo polskiej stronniczosci, w Ukrainie nie dojdzie do tego, do > czego doszlo w Jugoslawii ! > > -- > > pyrsk > ballest Jesteśmy stronniczy, bo wolna i demokratyczna, która przypomnę jest sąsiadem Polski, leży w naszym interesie. Oczywiście, tobie trudno jest zrozumieć, że walka o wolność słowa, wolność wyboru ma swoją cenę. Opisz swoją drogę do wolności. Walizka, bilet i na dworzec? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Wrazipytki 30.11.04, 10:59 Ciebie osobiscie bych niy nazwo stonniczym, ciebie bych nazwou polskim rewanzystom, he,he-! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Jest taki kraj IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 30.11.04, 10:22 grba napisał: > Wakacje w Dalmacji. Kilka lat temu wybraliśmy się do Chorwacji. Po drodze > przejeżdżaliśmy przez tereny na których toczyły się walki. Wypalone domy, ruiny > > nie były przyjemnym widokiem. Jechaliśmy na wakacje... Jechalismy na wakacje na Gorny Slask. Po drodze przejezdzalismy przez Dolny Slask. Zawalone domy mieszkalne, stodoly, ploty, ruiny ludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grba Re: Jest taki kraj IP: *.pl / 80.51.191.* 30.11.04, 10:33 Gość portalu: Ramon napisał(a): > grba napisał: > > Wakacje w Dalmacji. Kilka lat temu wybraliśmy się do Chorwacji. Po drodze > > > przejeżdżaliśmy przez tereny na których toczyły się walki. Wypalone domy, > > ruiny > > > > nie były przyjemnym widokiem. Jechaliśmy na wakacje... > Jechalismy na wakacje na Gorny Slask. > Po drodze przejezdzalismy przez Dolny Slask. Zawalone domy mieszkalne, stodoly, > > ploty, ruiny ludzkie. A kto ci kazał podążać na kwitnący Górny Śląsk, szlakiem menelowni i zakazanych dzielnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Jest taki kraj IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 30.11.04, 10:39 ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Jest taki kraj 30.11.04, 11:00 Bravo Ramon! aze mi puaczki wyskoczouy, he,he! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: Jest taki kraj IP: 62.206.176.* 30.11.04, 12:54 Hallo Ramon, wybacz zwloke , ale musialem zadbac o dobrobyt kraju w ktorym mieszkam ;) i wypracowac socjal dla wielu jego rdzennych mieszkancow ktorzy co prawda maja wiele checi do labrowania a nieco mniej do uczciwej pracy. Zauwazam u Ciebie tendencje do nadinterpretacji moich postow;) otoz , wczesniej nie mialem najmniejszego zamiaru "wypraszac "Cie z tego ani innego forum. Podjalem jedynie sposob wyrazania sie ballesta ( to byly jego zdania do Wilyma) i jak widzisz poczules sie dotkniety. Zareczam Cie ze bardzo sobie zycze wiecej takich slaskich forumowiczow jak Ty . Aha, wracajac do Twojej idei ekspansji gazety i umiedzynarodowiania forow: Axel Springer Verlag wydajacy m.i. "Auto Bild" w jezyku niemieckim dokonal takiej ekspansji i jest w Polsce wydawany jako "Auto Swiat" po Polsku. Ide o zaklad ze na forum "Auto Bild" pisuje sie po Niemiecku a na "Auto Swiat " po Polsku. Ja sam biore udzial na forum sympatykow "mojej marki auta" (nietypowe) w jezyku niemieckim. Mamy tam tez paru Holendrow , Belgow, i wiesz .. o dziwo wszyscy staraja sie pisac po Niemiecku - bo to Niemieckie forum - prosta zwykla etykieta tego wymaga. Tylko im tego tlumaczyc nie trzeba. To wlasnie jest to o czym wspominalem o M.Python- oni maja RECHT pisac po Holendersku ale potrafia sie zachowac. Co do sprawy Ukrainy to zaczynam dostrzegac ze "NIENAWISC do POLAKOW "jednoczy Slazakow. Belkotu i klamstw ballesta komentowac nie bede. > Hallo Braid, > Sloweni i Kroaci sa bardzo nieszczesliwi wobec swojej niezaleznosci od Serbi;- ) Czy Ukraincy nie maja prawa do demokratycznych niefalszowanych wyborow? > Pytam Ciebie jak Ty wogule w tym przez Ciebie opisanym kraju mozesz zyc? Nie narzekam , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laband Re: Jest taki kraj IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.04, 13:05 My do wos niy momy niynawisci chociosz to niy we Warszawce miyszkajom same Slonzoki ino we Slonsku same Gorole no, na szczynscie jeszcze niy same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Jest taki kraj IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 30.11.04, 14:58 Gość portalu: Braid napisał(a): > > Hallo Ramon, > > wybacz zwloke , ale musialem zadbac o dobrobyt kraju w ktorym mieszkam ;) > i wypracowac socjal dla wielu jego rdzennych mieszkancow ktorzy co prawda > maja wiele checi do labrowania a nieco mniej do uczciwej pracy. Braid, pod tym zdaniem pozostaje mi tylko sie podpisac. > > Zauwazam u Ciebie tendencje do nadinterpretacji moich postow;) mozliwe,ale ocenic siebie samego nie nalezy do najlatwiejszych ciwiczen. > > otoz , wczesniej nie mialem najmniejszego zamiaru "wypraszac "Cie z tego ani > innego forum. Podjalem jedynie sposob wyrazania sie ballesta ( to byly jego > zdania do Wilyma) i jak widzisz poczules sie dotkniety. Du hast mir immer vorgeworfen, dass ich im Namen anderer geschrieben hätte, habe aber nicht. > > Zareczam Cie ze bardzo sobie zycze wiecej takich slaskich forumowiczow jak Ty. Jestesmy tutaj bardzo kolorowa grupa i to jest OK. > Aha, wracajac do Twojej idei ekspansji gazety i umiedzynarodowiania forow: > Axel Springer Verlag wydajacy m.i. "Auto Bild" w jezyku niemieckim dokonal > takiej ekspansji i jest w Polsce wydawany jako "Auto Swiat" po Polsku. > Ide o zaklad ze na forum "Auto Bild" pisuje sie po Niemiecku a na "Auto Swiat " > > po Polsku. Ja sam biore udzial na forum sympatykow "mojej marki auta" > (nietypowe) w jezyku niemieckim. Mamy tam tez paru Holendrow , Belgow, > i wiesz .. o dziwo wszyscy staraja sie pisac po Niemiecku - bo to Niemieckie > forum - prosta zwykla etykieta tego wymaga. Tylko im tego tlumaczyc nie trzeba. > To wlasnie jest to o czym wspominalem o M.Python- oni maja RECHT pisac po > Holendersku ale potrafia sie zachowac. Mnie nie chodzi tak bardzo o pisanie po niemiecku albo po polsku,ale o to aby kazdy mial ta sama szanse swoje mysli przedstawic. Wielu z nas wyjechalo ze Slaska w bardzo mlodych latach i dlatego nie maja oni mozliwosci dyskutowania w jezyku Polskim na tym samym szczeblu jak ci ktorzy ukonczyli np. prawo na US. > > Co do sprawy Ukrainy to zaczynam dostrzegac ze "NIENAWISC do POLAKOW "jednoczy Slazakow. Belkotu i klamstw ballesta komentowac nie bede. Nienawisc jest bardzo mocnym slowem. > > Hallo Braid, > > Sloweni i Kroaci sa bardzo nieszczesliwi wobec swojej niezaleznosci od Se > rbi;- > ) > > Czy Ukraincy nie maja prawa do demokratycznych niefalszowanych wyborow? maja - tylko co bedzie jesli po nowych wyborach sytuacja pozostanie taka jak jest? > > > Pytam Ciebie jak Ty wogule w tym przez Ciebie opisanym kraju mozesz zyc? > > Nie narzekam , jetzt bin ich aber beruhigt;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Jest taki kraj 30.11.04, 12:25 czyli, jak pisze NIEOMYLNY - " Namącili i zwiali !" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
laband do korby 30.11.04, 10:55 fajnies sam nazdou, ale dali niywia jake mosz argumynty - poradzisz tak fajnie po polskymu szkryflac, to mozno i to szkryfniesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Ukraina podzielona? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 30.11.04, 14:07 Wschod Ukrainy pracuje na dobrobyt jej Zachodu, to tak jak kiedys Slask na Warszawa pracowal i pol gorolowic. Co sie stanie, Ukraina bedzie podzielona, bo Putin nie pozwoli zeby Rosja calkowicie wplywy stracila a juz napewno nie w przemyslowej czesci Ukrainy. Stanie sie cos takiego jak kiedys na Slasku, wymiana czesci ludnosci pomiedzy Wschodem i Zachodem. -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Ukraina podzielona? 30.11.04, 15:05 Czas przestać patrzyć się na wszystko przez "sloonske okulary". Zmien miejsce patrzenia, to i widoki będą inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Ukraina podzielona? IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 01.12.04, 07:33 Bush popiera Kwasniewskiego, he, he 1 Mnie sie wydaje, ze to Kwasniewski w tej sprawie pozycje Busha popiera, albo popierac musi, bo Bush mu napewno zniesienie Wiz obiecal. "Rosyjski prezydent Władimir Putin, który przed wyborami zdecydowanie popierał premiera Janukowycza, stwierdził wczoraj, że zaakceptuje każdy wynik powtórki wyborów na Ukrainie, jeśli do niej dojdzie. Wieczorem dodał jednak, że konflikt nad Dnieprem powinien zostać rozwiązany na miejscu, a nie za pomocą interwencji z zewnątrz. Można to interpretować jako sprzeciw wobec misji mediacyjnej Kwaśniewskiego nad Dnieprem." A to pozycja Putina, jak czytamy. Polcy znowu miedzy dwoma frontami. -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sigma Re: Ukraina podzielona? IP: *.it-net.pl 02.12.04, 16:37 I co? Wybory w całości powtorzyć ? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2424280.html Odpowiedz Link Zgłoś