Dodaj do ulubionych

slonske peruy

10.04.05, 12:13
Niywiym czi wiycie ale we dzisiejszyj polsce nikaj niy wystympujom(a raczyj
juz cza pedziec wystympowauy) peruy, nikaj ale we Slonsku ja. Peruy
suodkowodne bouy kedys bogactwym takich rzek jak Kwisa i Bobr, bouy we obu
Nysach. Cztyrdziysci lot tymu bouy proby prziwrocynia do coniykerych rzekw
Karkonoszach peruopuawow(tak sie to nazywo?). Czi ktos natrefiou na kajs
keedys na zmianki o peruach we wodach gornoslonskich?

We Slonsku jeszcze w XVIII wieku bouo cos takego jak titel "krolewskiego
pouawiacza peruow"
Obserwuj wątek
    • meg_s Re: slonske peruy 10.04.05, 12:15
      jakby ktoś nie wiedział - imię "Małgorzata" oznacza "perła" :D
      • laband Re: slonske peruy 10.04.05, 12:21
        Ctzyli Margotka pochodzi od "slimoka", he,he. Wiysz jak perua powstowo? Jak sie
        ziorko piosku dostonie pod skorupka od mauza to go drozni i on wytworzo tako
        substancja ze jakyj je odniego muszla - tak to je ze peruami.
        • laband ps /Margaritifera/ 10.04.05, 12:33
          www.lucianogiombini.it/Web%20lucianogiombini.it/pinctada_margaritifera____linne1.htm
    • laband Re: slonske peruy 10.04.05, 12:29
      Rozdziynski szkryfnou tak we "Officina ferraria":

"Pod Gryfibergą perły śliczne z rzeki Kwisy wyjmują, jak grochowe ziarna tymi czasy"

a ktos inkszy we 1607 szkryfnou juzas tak:

"W piasku Kwisy łowią niekiedy rybacy perły, różne co do wielkożci, kształtu,
      piękności i kolorowożci. Jedne są małe inne wielkie, w niektórych małżach tkwi
      wiele małych perełek w ciele mięczaków, w innych (i te są częstsze) tylko jedna
      duża i dwie luźno pomiędzy ciałem a skorupą."
      • laband Re: slonske peruy 10.04.05, 12:41
        www.artbiznes.pl/jsp/admin/multimedia/cielecki-kolia01019604.jpg

kedys downo ludzie wiezyli ize peruy to som uezki od sierot i niyszczynsliwych
        ludzi kere ocean zawar we skorupach muszli i zamiyniou w klejnoty
        • laband Re: slonske peruy 10.04.05, 13:06
          a sam cos co leko ino zahoczo o tyn temat a co znodziecie we moim zbiorze legynd:

Szczynsc Boze!

Niydowno’ch posuou mojego synka do bierzmowanio i wzion se on przi tym miano
          Hyazinth/Jacek. Znocie naszego swiyntego Jacka przeca wszyske, ale niy wszyske
          znocie ta legynda(y), keroch znod niydowno we blank starym(März 1958) numerze
          „Gleiwitzer und Beuthener Heimatblatt”. No tosz kery zno niymiecko szpracha
          niych tuplikuje zaro inkszym. A idzie tam o stary kosciou we
          Beuthen-Roßberg/Bytom-Rozbark.

Die Sage erzählt, daß sich dem Heiligen einst beim Gebet die Schnur seines
          Rosenkranzes gelöst hat und die Perlen desselben in das Geröll gefallen sind und
          nich mehr vollständig zusammengelesen werden konnten. Da soll der Missionar die
          Worte gesprochen haben: „Wachset hier, bis einst die Quelle versieget“. Kurze
          Zeit darauf verließ St. Hyazinth unsere Gegend, reiste nach Krakau zurück und
          unternahm von dort eine mehrjährige Missionsreise bis nach dem Inneren Asiens,
          von der er erst im Jahre 1257 zurückkehrte und bald darauf am 15 August
          desselben Jahres gestorben ist.

Die versteinerten Perlen, die früher zahlreich um das alte Kirchlein herum
          gefunden worden sind, (Encriniten, Versteinerung von Teilen der Seeligen) führt
          der Volksmund auf den hl. Hyazinth zurück, und sie wurden allgemein nur St.
          Hyazinth-Perlen genannt.

Die St. Hyazinth-Perlen wurden von den Kindern gern gesucht und auf Schnüre
          gereiht. Im Beuthener Museum ist ein Rosenkranz aus St. Hyazinth-Perlen zu
          sehen. Es mag hier auch erwähnt werden, dass bei dem Jubiläums-Ablaß im Jahre
          1900 dem damals regierenden Papst Leo XIII. von dem Stellenbesitzer Peter Spyra
          aus Roßberg, Kaminerstraße 1, ein in Gold gefasster Rosenkranz aus den St.
          Hyazinth-Perlen überreicht worden ist. Die kostbare Rosenkranz ist von dem
          Uhrmacher Hahulski gefertigt worden.“

„Eine ander Sage berichtet, dass der Heilige einmal bei einer Predigt von den
          Elstern oder Schalastern gestört worden ist. Voll Unwillen verbannte er sie aus
          der Gegend von Beuthen, und diese Vögel meiden fortan den Ort bis zum heutigen Tag.“

„Die dritte erbauliche. Legendenhafte Sage, dass der hl. Hyazinth bei dem
          Priestermorde in Beuthen OS. mit den Roßberger Bürgern zum Schutze der armen
          Priester eingegriffen hätte, lässt sich geschichtlich nicht aufrecht erhalten,
          weil diese Greueltat im Jahre 1363 geschehen ist, während St. Hyazinth bereits
          1257 gestorben ist.

Deshalb können auch die Prophezeiungen, die ihm über den Niedergang der Stadt
          und des Bergbaues in den Mund gelegt werden, ebenfalls nur als fromme Sage gelten.“

No tosz pozykejcie dzisiej fajnie do naszego slonskego swiyntego.
          Amyn!

Szwager

• ballest Re: slonske peruy 10.04.05, 13:16
            Laband w polsce se kedys perelka na sprzataczki godauo
            • laband Re: slonske peruy 10.04.05, 13:21
              kule na mole, kajs Ty to juzas wynaloz

a to o tych Hyazinthperuach to mom ze tyj gazetki cos mi kedys posuou - jeszcze
              roz Dziynki!
              • ballest Re: slonske peruy 10.04.05, 13:31
                no to se uopuaciouo ci to posuac ! ;)
                • laband Re: slonske peruy 10.04.05, 13:44
                  ;) - dopowia jako ciekawostka ize to swiynty Jacek sprowadziou rozaniec na
                  teryn dzisiejszyj polski - prosiou go o to osobiscie swiynty Dominik

• Gość: Ramon Re: slonske peruy IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.04.05, 19:21
                    Laband,
                    prawie czytom to uo tych perlach i mi sie pszipomnialo,ze my jako dzieci je w
                    potoku Toszeckym szukali.
                    Eli wtojs cojsik znoud, tego to niywia, ale boly wtedy jeszcze muszle -take
                    wielke jak dziecincou rynka- w tym potoku. Niy jeno muszle ale i raki, atych to
                    my kupa w koszykach na kartofle nachytali.
                    • ballest Re: slonske peruy 10.04.05, 19:40
                      Jedno jest pewnw w Rudzincu kolo kaluze bouo kedys kompielisko zaroz kolo
                      stacji. a t6am bplo malze, ale ich otworzyc nie szuo, a wiym, ze tysz chopcy
                      perlow szukali !
                      • laband Re: slonske peruy 10.04.05, 21:15
                        to my Zakanauym we Laband na tzw "cygelni" tysz te mauze znodli niyroz i tysz
                        sie zastanowiali eli tam peruy znondymy. Jak es tako muszla fajnie wypucowou to
                        tysz fajnie wyglondaua. A raki i mauze straciouy sie skisz nawozow - pamiyntom
                        jak to bouo, najprzod raki mieli coroz to miynksze pancerze, aze wkoncu ich juz
                        nic niy bouo ...

raki my do zokow na tzw "zaba" chytali - niy powia jak bo sie frelki pogorszom
                        na mie do konca zycia!
    • sloneczko1 Re: slonske peruy 10.04.05, 21:43
      laband--a wiysz jak tego małża to boli ,jak mu sie takie ziorynko piosku
      dostanie do środka?jak ciebie do szczewika wleci kamyczek,to boli cie abo
      niy?kiż tego to są łzy,łzy bólu
      • laband Re: slonske peruy 10.04.05, 21:48
        padosz ize jak Ci kizlok do zandala fleci to puakosz pereukoma?

to Toj chop ci musi ino otwrte szczewiki kupowac, a bydziesz bogato jak jako
        princesa.
        • sloneczko1 Re: slonske peruy 11.04.05, 06:12
          mosz recht-laband-jak mi kamyczek do zandala wleci to płakom perełkoma,ale ich
          niy zbiyrom,kiż tego niy je jo bogato jak princesa-a moj chop mi otwartych
          szczewikow niy kupi bo go niy mom--miłego dnia życza wszystkim
          • laband Re: slonske peruy 11.04.05, 10:58
            Ooo, to bydmy musieli Ci sam jakegos poszukac - tako mondro dzioucha a chopa
            niymo(???)
            • braid Re: slonske peruy 11.04.05, 11:29
              laband napisał:

> Ooo, to bydmy musieli Ci sam jakegos poszukac - tako mondro dzioucha a chopa
              > niymo(???)

Problem Sloneczka1 tkwi wlasnie w tym ze
              Slazacy nie toleruja "inteligentnych" pareuek.

Slaski ideal to kobieta "Spolegliwa"
              • laband ignor 11.04.05, 11:30
                • braid Prawda w oczy kole ;))) 11.04.05, 11:31
                  .
                • sloneczko1 sloneczko prosi 11.04.05, 20:15
                  Panowie---nie chcę ,żeby mój post był pretekstem do zwady-proszę ,bądźcie
                  przyjaciółmi. Proszę
                  • ballest Re: sloneczko prosi 11.04.05, 21:12
                    Sloneczko z Braidem na forum zgody nie bedzie, bo on poniza kobiety a takze
                    ludzi pracujacych fizycznie.

--

"Ooo, to bydmy musieli Ci sam jakegos poszukac - tako mondro dzioucha a chopa
                    niymo(???)"

Godosz, jou by se sloneczka zapytou czy ono chopa chce, moze mou chopow dosc !
                    • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 21:29
                      witaj ---Ballest-
                      • ballest Re: sloneczko prosi 11.04.05, 21:42
                        Jak ja napisalam mosz chopow dosc to mam na mysli, ze nie chcesz juz zodnego
                        chopa.
                        Jak jou komus napiszam, ze mom go dosc, to wiasz ze go nie chcam widziec, cos
                        takiego mogam np. Bradowi napisac!
                        >Tys je gorolka prowda a udajesz nasza?
                        • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 21:51
                          Ballest--to masz szczęście żeś mi to tak wyjaśnił. Ja,jo je
                          gorolka spod samiutkich Tater.A co? żol Ci ześ niy je taki gorol jak jo? he,he
                          boroku , a może jestyś a sie niy chcesz przyznać? co?
                          • ballest Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:03
                            Tas ale na pytanie nie odpedziaua, mou Ci Laband chopa szukac?
                            • meg_s Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:11
                              czemu jej tak źle życzysz ? ;)
                            • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:36
                              niy wiym czy znejdzie takiego co by mi sie podoboł,co by mnie kochoł do samiutki
                              śmierci,szanowoł,i chcioł tako jakoch jo je,i cobych jo go kochała--jak myślisz
                              ? dołby rady znyjść takiego? a Ty? tysz chciołbyś mi chopa znyjść? i niy
                              odpowiedziołeś mi czyś taki som gorol jako i jo , he,he ,czekom na odpowiydź
                              • ballest Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:44
                                Sloneczko, w Internecie trudno takego znejsc, do tego nie ma KOBIETY BEZ SKAZY
                                A CHOPA SOWIESO NIY !
                                • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:47
                                  he,he, ale escie se pogodali - suoneczko powiydz, mosz szaca co ci pszaje abo niy?
                                  • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:50
                                    niy powiym -
                                    • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:51
                                      no niy byc zas tako ...
                                      • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:53
                                        laband
                                        • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:54
                                          jo pszaja wszyskim frelkom!

i to tak z coukego serca, ale Ty es je we piyrszyj setce juz!
                                          • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:55
                                            w piyrwszy setce? to znaczy 99 abo 100?
                                            • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:56
                                              take cos sie niy godo

• sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:57
                                                moga Cie sie coś zapytać?
                                                • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:58
                                                  ale prosto z mostu!
                                                  • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:59
                                                    co jo mom zrobić zeby widziec od razu nowe posty? jo wychodza z wątku i na nowo
                                                    wchodza a to czas zabiyro,jak to Ty robisz?
                                                  • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 23:00
                                                    kliknij se na F5 - pomoguo?
                                                  • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 23:02
                                                    to napisz co a jo obejrza
                                                  • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 23:03
                                                    suoneczko niychce nynac!
                                                  • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 23:03
                                                    ja ,szybci to tera było
                                                  • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 23:04
                                                    no to dowej tera kusika na papla!
                                                  • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 23:05
                                                    słoneczko idzie nynać--dobryjnocki życza
                                                  • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 23:05
                                                    kule na mole

dobryjnocki!
                                                  • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 23:07
                                                    to jeszcze roz--napisać i przycisnońć F5--ja?

mosz sam kusik na ta papla
                                                  • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 23:08
                                                    no ja, ale niy zapomnij miyndzy szkryfninciym a F5 jeszcze wysuac post, he,he!

aze mi lepi, he,he!
                                                  • braid Re: 12.04.05, 10:22
                                                    Mialem kiedys adres strony z rysunkiem "Mleczki" ilustrujacym
                                                    faceta prowadzacego przez park pawia na smyczy....
                                                    mial zamiar go puscic przechodzac kolo konkretnej osoby.

Szkoda ze mi ten link zaginal bo chcialem go wam zadedykowac
                                • sloneczko1 Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:48
                                  to sie ciesza ,że byda dali Wasza koleżanka a niy dziołcha do kiery jakiegoś
                                  chopa szukocie--dobranoc wszystkim na forum--kamiyn mi z serca zlecioł jak toś
                                  mi sam pedzioł
                                  • laband Re: sloneczko prosi 11.04.05, 22:49
                                    no to niych ci sie fajnie kawalyrow couko kompania sni, he,he!!!
                                    • Gość: ballest Re: sloneczko prosi IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 12.04.05, 06:18
                                      "i chcioł tako jakoch jo je"

Sloneczko, przypuszczom, ze prawie kazdy chop wezmie cie takou, jakou ues je ,
                                      musisz ale uwazac, zebys jakegos bronka abo szergi nie dostaua, bho wtedy mosz
                                      popano w zyciu!

--

pyrsk

ballest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka