Dodaj do ulubionych

Ciekawy artykol...

IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.04.05, 12:31
W Gliwicach powstanie jedno z największych na Śląsku kin Cinema City

Tomasz Głogowski 27-04-2005, ostatnia aktualizacja 28-04-2005 11:28

Kino Cinema City, sto sklepów, hotel i podziemny parking powstaną w Forum
Gliwice, największym centrum handlowym, którego budowa lada dzień rozpocznie
się w centrum miasta

Kompleks powstanie pomiędzy ulicami Lipową, Traugutta i Witkiewicza, na
terenie Gliwickich Zakładów Materiałów Ogniotrwałych, gdzie wyburzono kilka
starych budynków. Nowoczesny budynek będzie miał dwa piętra o łącznej
powierzchni 46 tys. m kw. Znajdzie się tu jeden z największych na Śląsku, i
pierwszy w Gliwicach, multipleks Cinema City z 12 lub 15 salami kinowymi.

W Forum Gliwice, które będzie naturalnym przedłużeniem ul. Zwycięstwa,
znajdzie się też ponad 100 sklepów, supermarket i kilka restauracji. Wynajem
pierwszych powierzchni handlowych rozpoczął się już w marcu i jak zapewnia
firma, która się tym zajmuje, zainteresowanie jest spore.

W oddzielnym budynku, połączonym z centrum handlowym, będzie hotel, a w
podziemiach parking na tysiąc samochodów.

Jan Olav Braaten, dyrektor firmy "Braaten+Pedersen", która wybuduje kompleks,
zapowiada, że budowa rozpocznie się wczesną jesienią. - Otwarcie
zaplanowaliśmy na grudzień 2006 roku - obiecuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ballest Re: Ciekawy artykol... IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.05, 12:46
      Ramon, to bedzie Stau na Zerniki ;)

--

pyrsk

ballest
    • Gość: sss Re: Ciekawy artykol... IP: *.pc.tek.pl 28.04.05, 12:57
      nareszcie !
      jeden nieużytek dobrze zagospodarowany.
      wiem ,wiem , że zaraz zgłosi się Mieszko(nr?) i powie ,że to też zasługa
      naszego prezia.
      czekam z nadzieją , że coś wreszcie stanie się z placami wokół hotelu Cubus i
      pomiędzy Mikołowską a Wrocławską.
      • Gość: ballest Re: Ciekawy artykol... IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.05, 13:18
        Kiedys czytalem, ze chyba tern Huty Gliwice (kiedys VOH- 1Maja) tez do tego
        komplexu nalezec miala?

--

pyrsk

ballest
        • macpor Re: Ciekawy artykol... 28.04.05, 13:21
          Dwie różne konkurencyjne inwestycje.
          Trzecie multikino miało, o ile pamiętam, powstać na terenie koło poczty. W
          zakresie ambitnych planów ukinowienia miasta przodujemy!!!!
      • macpor Re: Ciekawy artykol... 28.04.05, 13:20
        Gość portalu: sss napisał(a):

> nareszcie !
        > jeden nieużytek dobrze zagospodarowany.
        > wiem ,wiem , że zaraz zgłosi się Mieszko(nr?) i powie ,że to też zasługa
        > naszego prezia.
        Prezio jest naprawdę kultową osobą. Sporo osób było lub jest jego fanatycznymi
        zwolennikami. :))))

> czekam z nadzieją , że coś wreszcie stanie się z placami wokół hotelu Cubus i
        > pomiędzy Mikołowską a Wrocławską.
        W okolice Hotelu Cubus należało by najpierw wysłać specjalistę do odczyniania
        uroków (egzorcysta, woodooo - do wyboru). Nad tym placem wisi jakieś
        przekleństwo.
        Mikołowska - Wrocławska - już coś tam się dzieje w okolicy, może to znak
        dobrego. Pytanie czyją są własnością tamtejsze grunty.
        • Gość: snieg galerie i multipleksy w gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:35
          ZA hotelem Qubus mialo powstać Cinema City, ale inwestycja CCI zostala
          przeniesiona do Forum Gliwice (tereny GZMO, ok 46 tys m2).

Na terenach Huty do 2008 roku ma powstac drugie najwieksze centrum handlowe w
          polsce FOCUS PARK (www.parkridge.pl) ok 140 m2.

Kolo cmentarza juz niedlugo rozpocznie sie budowa galerii z ok 80 sklepami,
          carrefourem i leroy merlin ok 33 tys m2.

Multikino i ITI nigdy nie chcialo inwestowac w Gliwicach!
          • Gość: bux Re: galerie i multipleksy w gliwicach IP: *.gliwice.pl 05.09.05, 09:41
            multikino i media markt beda w Focus Park, juz sa poczynione rezerwacje

www.parkridge.pl/pl/index.php-menu=projekty&m=3&co=1.htm
    • olab1 Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 10:01
      No i po co jeszcze jedno takie coś? mało tego w Gliwicach i okolicach?
      Jestem przeciw.
      A jak tam to niby rondo na pl. Piastó? Coś w końcu ruszy?
      • sss9 Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 10:06
        i bardzo dobrze ! mam już dość wycieczek do Zabrza czy Katowic do kina.
        nareszcie zdechną te archaiczne i niewygodne stare budy Bajka, Kinoteatr X i
        zupełne kuriozum Amok.
        • Gość: szwager_ze_laband Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 10:32
          jeszcze bydziecie slimtac za tymi mauymi normalnymi kinami, kaj zodyn niy
          chrupie, mlasko i kaj niy chliptajom, take kina jak te co tera stowiajom to jo
          delikatnie godajonc smola ...
          • sss9 Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 10:41
            gupoty szwager piszesz, bo w każdym kinie dziś chrupajom i mlaskajom. w teatrach
            też. tęsknić to ja na pewno nie będę, bo wolę siedzieć w klimatyzowanej sali,
            wygodnie, dobrze widzieć i słyszeć, a tego te stare budy mimo "restauracji" nie
            dają.
            repertuar także w multipleksach jest zróżnicowany, obok topowych gniotów idzie
            ambitne kino, projekcje "tematyczne", koncerty, itp.
            do czego mam tęsknić, do Bajki - zimą zimnej, latem parnej ? do X-a, zamkniętego
            na okres wakacji ? do Amok-u, komentarz zbyteczny..? we wszystkich trzech
            repertuar zawsze spóźniony,a tzw. Hity idą we wszystkich seansach tygodniami...
            • Gość: szwager_ze_laband Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 10:54
              jak lubisz jak ci mlaskajom przi filmie, to nic wincyj niy dodom

mie je ajnfach zol starych dobrrych kin i tyj atmosfery jak w kosciele
              • sss9 Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 11:26
                Gość portalu: szwager_ze_laband napisał(a):

> jak lubisz jak ci mlaskajom przi filmie, to nic wincyj niy dodom
                >
                > mie je ajnfach zol starych dobrrych kin i tyj atmosfery jak w kosciele

widzisz szwager, wiele zależy od repertuaru, na jaki się wybrałeś. jeśli
                chodzisz na pierdoły dla szczeniaków, to będziesz siedział wśród mlasków i
                pierdnięć.
                a ta nabożna atmosfera, do której tak tęsknisz, istotnie bardziej pasuje do
                kościoła niż do kina. jeśli pamiętasz bądź widziałeś w kronikach czy innych
                dokumentach - sala kinowa zawsze była żywa,(z tyłu bywał barek i palenie tytoniu
                było zwyczajem), a nie martwa jak podczas mszy. ty zdaje się tęsknisz zwyczajnie
                do komuny, bo tylko w jej czasie podczas seansów było cicho jak teraz w domu w
                otoczeniu "kina domowego".
                • Gość: szwager_ze_laband Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 11:49
                  sala mo byc zywo duchym kina a niy pouno papiyrkow po cukerkach, pustych
                  flaszkach i zadymiono cygaretami
                  • sss9 Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 12:03
                    dajesz dowód za dowodem na to, że jesteś "wczorajszy". możesz sobie tęsknić, ale
                    to same kina oferują dziś przed salami projekcyjnymi pop corn, napoje, itp. tak
                    jest i tego nie zmienisz - "kożdy wiek mo swoje prawa". . może stąd wielka
                    popularność domowego kina.
                    od uczenia kultury, to jest dom rodzinny, szkoła ale nie kino czy TV. ale może
                    niektórzy stamtąd właśnie nasiąkają "KEiK", dzięki czemu nawet na FG mamy gości,
                    którzy Gliwiczan nie szanują.
                    • Gość: szwager_ze_slonska Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 14:20
                      w tym synsie wola byc jednak wczorajszym, a tobie winszja coby cie z przodku niy
                      zabrakuo :))
                      • meg_s Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 14:35
                        w świetle powyższej wymiany zdań wyniknęło mi niezbicie że jestem
                        przedwczorajsza
                        przegiąłeś sss
                        • sss9 Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 14:50
                          niby dlaczego ? ja też mogę z rozrzewnieniem wspominać seanse, podczas których
                          nikt nawet nie westchnął głośno, ale tamte czasy minęły. teraz jest jak jest i
                          może tylko jakaś nowa, sztucznie wykreowana moda spowoduje, że do kin znowu
                          będzie się chodziło jak do "świątyni". osobiście na to nie liczę, bo kino
                          spowszedniało, w czasach dvd i komputera ze sztywnym łączem w domu, oferującego
                          znacznie więcej możliwości rozrywki - któżby się przejmował (poza właścicielami
                          kin i dystrybutorami) słabą frekwencją, czy postępującą "anarchizacją" widzów...
                          ile razy w roku chodzicie do kina, dla siebie - nie dla dzieci i wnuków ?
                          • Gość: lebiodazebrzydowsk Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 14:54
                            mysla ize Margotka miaua na mysli wiyncyj Twoj zaczepny sposob wyrazania sie :)))
                            • sss9 Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 15:06
                              akurat w tym szwager, to akurat ty masz spore doświadczenie, pra ?
                              wobec tego myślę, że się mylisz co meg miała na myśli... :)))
                              • Gość: lebiodazebrzydowsk Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 15:08
                                proponuja se przeanalizowac naszo wymiana suow :)))

pamiyntej - kozdo akcja budzi reakcja, ale jak przesolosz to dostowosz ... co???

ignora :)))
                                • sss9 Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 15:14
                                  analizuj, analizuj... (update) :)))
                                  podesłać ci parę przykładów twojej "kultury", czy sam sobie znajdziesz ? na
                                  twoją pamięć nie liczę... ignorancie. :)))
                                  • Gość: obrzidazebrzydowsk Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 15:16
                                    padouech juz roz "kozdo akcja budzi reakcja", ale chyba mosz recht i przestana
                                    blank na cia reagowac :))
                                • braid Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 15:16
                                  Gość portalu: lebiodazebrzydowsk napisał(a):

> proponuja se przeanalizowac naszo wymiana suow :)))
                                  >
                                  > pamiyntej - kozdo akcja budzi reakcja, ale jak przesolosz to dostowosz ...
                                  co??
                                  > ?
                                  >
                                  > ignora :)))

najpierw przeanalizoj twoje wypociny tego watku ..a znajdziesz post kiedy
                                  zamiast o kinie zaczales tylnymi dzwiczkami obrazac.

wydaje mi sie ze wlasnie ci ktorzy sie na forum zachowac nie potrafili musza
                                  pisac pod nowymi nickami ..
                                  Nie wystarczy balwochwalczo do kosciola chodzic tak zeby inni widzieli..
                                  umnoralnianie i wychowanie zacznij od siebie.
                                  • Gość: lebioda zebrzydows Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 15:19
                                    szkryfnij do admina, mozno ci do recht w tym przipadku

koniec przepychanki
                                    • sss9 Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 15:26
                                      i tu cię mam, szwagierku. "przepychanka" - to twoje ulubione zajątko, pra ? byle
                                      nie na temat...
                          • meg_s Re: Ciekawy artykol... 05.09.05, 19:59
                            żeby było wiadomo "co autor miał na myśli" ;) - wyjaśniam

sss pisał o tym że od uczenia kultury jest dom - i to jest prawda, szkopuł w
                            tym że wiele jest domów niekulturalnych :D
                            myślę, że w imię dziwnie pojętej "nowoczesności" i "luzu" pozwalamy spychać
                            kulturę codziennych kontaktów spychać w niebyt - cóż chamstwo nas zalewa panowie
                            (i akurat nie mam na mysli forum ;)
                            • Gość: szwager_ze_laband Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 20:36
                              i drobnomieszczanstwo, zapomniauas dodac :)))
                            • sss9 Re: Ciekawy artykol... 07.09.05, 16:17
                              meg_s napisała:

> żeby było wiadomo "co autor miał na myśli" ;) - wyjaśniam
                              >
                              > sss pisał o tym że od uczenia kultury jest dom - i to jest prawda, szkopuł w
                              > tym że wiele jest domów niekulturalnych :D
                              > myślę, że w imię dziwnie pojętej "nowoczesności" i "luzu" pozwalamy spychać
                              > kulturę codziennych kontaktów spychać w niebyt - cóż chamstwo nas zalewa panowi
                              > e
                              > (i akurat nie mam na mysli forum ;)

tak jest, ale dzięki komu ? dzięki zapracowanym rodzicom, czy dzięki tzw.
                              wolności ? pozwalamy czy nie - tak jest.
                              no i ile razy w roku chodzicie do kina , tak tylko dla siebie ? bo zdaje mi się,
                              że rzadko albo wcale.
                              taki laband/szwager to chyba wcale, bo jak już napisze coś o sali kinowej, to
                              nie wiadomo gdzie on mieszka, w tajdze ?
                              • meg_s Re: Ciekawy artykol... 07.09.05, 16:29
                                sss9 napisał:

> no i ile razy w roku chodzicie do kina , tak tylko dla siebie ? bo zdaje mi
                                się, że rzadko albo wcale.

no nie - następny co lepiej ode mnie wie co robię (bo już jest jeden, co lepiej
                                ode mnie wie co ja myślę)

luz panowie
                                • sss9 Re: Ciekawy artykol... 07.09.05, 16:34
                                  dopiero co przestrzegałaś przed tym "luzem"... ;)))
                                  napisałem: zdaje mi się - nie, że wiem.
                                  • meg_s Re: Ciekawy artykol... 07.09.05, 16:39
                                    nie przed "tym" luzem - a przed "tamtym" ;)
    • Gość: szwager_ze_laband Re: Ciekawy artykol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.05, 10:28
      kino we forum ???

no to bydymy miec pieronowo konkuryncja :)))
    • Gość: Malinka Re: biurowiec GCH ... IP: 83.136.224.* 05.09.05, 10:39
      A co z budową biurowca koło GCH?? Już parę lat temu m.in. w Nowinach Gliwickich
      ogłaszano wielkie budowanie, zamieszczano zdjęcia przyszłego budynku, plany
      zagospodarowania... a tu ani widu ani słychu... Rozpoczęta budowa w samym
      centrum jak stała tak stoi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka