Gość: Ramon IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 09:31 czy moga w Polsce bradz udzial w wyborach do parlamentu UE miyszkajac w Koloni? Jestem Obywatelem UE. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pit Re: mom pytanie IP: 150.254.85.* 23.05.05, 09:44 Gość portalu: Ramon napisał(a): > czy moga w Polsce bradz udzial w wyborach do parlamentu UE miyszkajac w > Koloni? Jestem Obywatelem UE. Chyba nie panie Ramon. To co wiem ( moze sie myle ) do parlamentu UE wybierani sa przedstawiciele krajow, ktore wchodza w sklad UE. I na przedstawiciela danego kraju musi glosowac tylko obywatel tego kraju. Chyba ze ma pan podwojne obywatelstwo ( ale nie wiem jak w tym przypadku stanowi prawo wyborcze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wybory Re: mom pytanie IP: *.arcor-ip.net 23.05.05, 09:48 Nie ma czegos takiego, jak obewatelstwo UE. Kazdy kraj w Unii ma swoje przepisy dotyczace posiadania, nadawania czy tracenia obywatelstwa. Jesli idzie o czynne prawo wyborcze, to obywatele krajow Unii zyjacy na stale w Niemczech maja prawo glosowac albo w miejscu zamieszkania na lokalnych kandydatow, albo w kraju pochodzenia (np. za posrednictwem ambasady) na tamtejsze listy. Poniewaz mieszkasz w Niemczech i nie masz jednoczesnie obywatelstwa polskiego, nie masz mozliwosci glosowac na listy kandydatow z terenu Polski. Nie wiem, na kogo moga glosowac obywatele niemieccy zyjacy na terenie RP (ale to Ciebie nie dotyczy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 10:06 Gość portalu: wybory napisał(a): > Nie wiem, na kogo moga glosowac obywatele niemieccy zyjacy na terenie RP (ale > to Ciebie nie dotyczy). mosz recht, narazie jeszcze niy, ale i to sie poradzi blank gibko zmiynic. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: mom pytanie 23.05.05, 10:45 Pojawia sie pytanie ...czy chcesz glosowac dwa razy??? Na Niemiecka liste z niemieckim paszportem ... i na sojego kandydata z listy Polskiej z racji Polskiego obywatelstwa?? Jesli chodzi o wybor z listy Niemieckiej ...przebywajac za granica ..to zawsze mozna bylo to zglosic wczesniej w lokalu wyborczym i zostac wyborca listownym. No chyba ze zamierzesz jakies kombinacje alpejskie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: mom pytanie 23.05.05, 11:02 Ramon, mogesz ino we niymieckyj ambasadzie oddac twoja sztima, a jak bys sie wkludziou i zameldowou to tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: mom pytanie 23.05.05, 11:38 Oj. laband, laband - po co Ramon z Kolonii ma jechać do niemieckiej ambasady? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: mom pytanie 23.05.05, 11:46 :))) mosz na mysli ta kolonia na kero sie godo śląsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 11:59 wydaje ni sie, ze powinna byc mozliwosc na glosowanie na "swojego" posla (obojetnie skat on startuje) do parlamentu UE/EU z kazdego punktu Europy. Nie wybieramy jakiegos polityka ktory ma tylko i wylacznie dobro jakiegos regionu (kraju)europejskiego, tylko kogos ktory dziala dla calej Europy. Dlaczego mam wybierac kogos z CDU czy z SPD do parlamentu w Straßburgu jezeji np. jakis posel z Florencji mojej mysli politycznej o wiele blizej jest a nizeli ci z poprzednich partii? Jestesmy nadal konglomeratem panstw nacjonalistycznych albo chcemy byc Eurpejczykami. Und Braid wenn jemand meint, dass er einen Abgeordneten aus Schlesien wählen will - warum nicht. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: mom pytanie IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.05, 12:04 Uodczekopmy czy konstytucja przyjndzie, byc moze to nawet koniec UE a poczontek Osi Paris, Berlin, Moskau ;) -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: mom pytanie 23.05.05, 12:35 Gość portalu: Ramon napisał(a): > wydaje ni sie, ze powinna byc mozliwosc na glosowanie na "swojego" posla > (obojetnie skat on startuje) do parlamentu UE/EU z kazdego punktu Europy. > Nie wybieramy jakiegos polityka ktory ma tylko i wylacznie dobro jakiegos > regionu (kraju)europejskiego, tylko kogos ktory dziala dla calej Europy. > Dlaczego mam wybierac kogos z CDU czy z SPD do parlamentu w Straßburgu jezeji > np. jakis posel z Florencji mojej mysli politycznej o wiele blizej jest a > nizeli ci z poprzednich partii? > Jestesmy nadal konglomeratem panstw nacjonalistycznych albo chcemy byc > Eurpejczykami. > Und Braid wenn jemand meint, dass er einen Abgeordneten aus Schlesien wählen > will - warum nicht. No .. w tej konstalacji ktora podales nie powinno byc zadnych problemow;))) na kandydata z Florencji niech zaglosuje Twoja zona ;))) a jesli chcesz glosowac na Slazaka to ...wielu politykow pewnie ma korzenie Slaskie.... albo wyrobisz sobie Polski paszport i wtedy juz chyba problemu nie bedzie;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 13:34 braid napisał: > na kandydata z Florencji niech zaglosuje Twoja zona ;))) ona sobie wybrala kandydata z Köln i niekiedy jest nawet z tego nawet zadowolona;-) > a jesli chcesz glosowac na Slazaka to ...wielu politykow pewnie ma korzenie > Slaskie.... albo wyrobisz sobie Polski paszport i wtedy juz chyba problemu nie >bedzie;)) Posel niemusi byc koniecznie Slazakiem. Moze byc np. Czechem, albo Szkotem - nacjonalnosc nie odgrywa dlamnie osobiscie zbyt duzej roli, ale jezeli zajmnie sie tematem zwrotu posadlosci ludziom ktorym zostala odebrana z powodu polityki jakiegos rzadu, to ma natychmiast moj glos. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: mom pytanie 23.05.05, 13:37 Biorac pod uwage Twoje priorytety ;))) najpewniej znajdziesz dobrego kandydata w kraju zamieszkania ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: mom pytanie IP: *.pc.tek.pl 23.05.05, 13:39 ramon , poczekać musisz na Erikę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: mom pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:42 Nie masz to jak dokładnie sprecyzować swoje priorytety. Potem już nie ma wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: mom pytanie 23.05.05, 13:44 Gość portalu: Ramon napisał(a): > braid napisał: > > na kandydata z Florencji niech zaglosuje Twoja zona ;))) > ona sobie wybrala kandydata z Köln i niekiedy jest nawet z tego nawet > zadowolona;-) > > a jesli chcesz glosowac na Slazaka to ...wielu politykow pewnie ma korzen > ie > > Slaskie.... albo wyrobisz sobie Polski paszport i wtedy juz chyba problem > u nie > >bedzie;)) > Posel niemusi byc koniecznie Slazakiem. Moze byc np. Czechem, albo Szkotem - > nacjonalnosc nie odgrywa dlamnie osobiscie zbyt duzej roli, ale jezeli zajmnie > sie tematem zwrotu posadlosci ludziom ktorym zostala odebrana z powodu polityki > > jakiegos rzadu, to ma natychmiast moj glos. Ramon !!! to Twoja zona jest tak nieczula na krzywde wyrzadzona Slazakom??? A moze ona wlasnie jest juz Europejka bez balastu "wiecznie wczorajszych" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 13:51 Braid, wyglada na to, ze znasz moja zone lepiej jak ja! Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: mom pytanie 23.05.05, 13:53 Gość portalu: Ramon napisał(a): > Braid, wyglada na to, ze znasz moja zone lepiej jak ja! ;)))) mozesz spac spokojnie ;) Oparlem moja wypowiedz wylacznie na faktach podanych przez Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 13:57 spie bardzo dobrze, ale wyglada na to, ze musze czesciej die Klappe halten;-) Odpowiedz Link Zgłoś