Dodaj do ulubionych

mom pytanie

IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 09:31
czy moga w Polsce bradz udzial w wyborach do parlamentu UE miyszkajac w
Koloni? Jestem Obywatelem UE.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pit Re: mom pytanie IP: 150.254.85.* 23.05.05, 09:44
      Gość portalu: Ramon napisał(a):

> czy moga w Polsce bradz udzial w wyborach do parlamentu UE miyszkajac w
      > Koloni? Jestem Obywatelem UE.

Chyba nie panie Ramon. To co wiem ( moze sie myle ) do parlamentu UE wybierani
      sa przedstawiciele krajow, ktore wchodza w sklad UE. I na przedstawiciela
      danego kraju musi glosowac tylko obywatel tego kraju. Chyba ze ma pan podwojne
      obywatelstwo ( ale nie wiem jak w tym przypadku stanowi prawo wyborcze)
    • Gość: wybory Re: mom pytanie IP: *.arcor-ip.net 23.05.05, 09:48
      Nie ma czegos takiego, jak obewatelstwo UE. Kazdy kraj w Unii ma swoje przepisy
      dotyczace posiadania, nadawania czy tracenia obywatelstwa.

Jesli idzie o czynne prawo wyborcze, to obywatele krajow Unii zyjacy na stale w
      Niemczech maja prawo glosowac albo w miejscu zamieszkania na lokalnych
      kandydatow, albo w kraju pochodzenia (np. za posrednictwem ambasady) na
      tamtejsze listy.

Poniewaz mieszkasz w Niemczech i nie masz jednoczesnie obywatelstwa polskiego,
      nie masz mozliwosci glosowac na listy kandydatow z terenu Polski.

Nie wiem, na kogo moga glosowac obywatele niemieccy zyjacy na terenie RP (ale
      to Ciebie nie dotyczy).
      • Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 10:06
        Gość portalu: wybory napisał(a):
        > Nie wiem, na kogo moga glosowac obywatele niemieccy zyjacy na terenie RP (ale
        > to Ciebie nie dotyczy).
        mosz recht, narazie jeszcze niy, ale i to sie poradzi blank gibko zmiynic.
    • braid Re: mom pytanie 23.05.05, 10:45
      Pojawia sie pytanie ...czy chcesz glosowac dwa razy???
      Na Niemiecka liste z niemieckim paszportem ... i na sojego kandydata
      z listy Polskiej z racji Polskiego obywatelstwa??

Jesli chodzi o wybor z listy Niemieckiej ...przebywajac za granica ..to zawsze
      mozna bylo to zglosic wczesniej w lokalu wyborczym i zostac wyborca
      listownym. No chyba ze zamierzesz jakies kombinacje alpejskie ???
    • laband Re: mom pytanie 23.05.05, 11:02
      Ramon, mogesz ino we niymieckyj ambasadzie oddac twoja sztima, a jak bys sie
      wkludziou i zameldowou to tak samo.
      • bartoszcze Re: mom pytanie 23.05.05, 11:38
        Oj. laband, laband - po co Ramon z Kolonii ma jechać do niemieckiej ambasady?
        :)))))
        • laband Re: mom pytanie 23.05.05, 11:46
          :)))

mosz na mysli ta kolonia na kero sie godo śląsk
          • Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 11:59
            wydaje ni sie, ze powinna byc mozliwosc na glosowanie na "swojego" posla
            (obojetnie skat on startuje) do parlamentu UE/EU z kazdego punktu Europy.
            Nie wybieramy jakiegos polityka ktory ma tylko i wylacznie dobro jakiegos
            regionu (kraju)europejskiego, tylko kogos ktory dziala dla calej Europy.
            Dlaczego mam wybierac kogos z CDU czy z SPD do parlamentu w Straßburgu jezeji
            np. jakis posel z Florencji mojej mysli politycznej o wiele blizej jest a
            nizeli ci z poprzednich partii?
            Jestesmy nadal konglomeratem panstw nacjonalistycznych albo chcemy byc
            Eurpejczykami.
            Und Braid wenn jemand meint, dass er einen Abgeordneten aus Schlesien wählen
            will - warum nicht.
            • Gość: ballest Re: mom pytanie IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.05, 12:04
              Uodczekopmy czy konstytucja przyjndzie, byc moze to nawet koniec UE a poczontek
              Osi Paris, Berlin, Moskau ;)

--

pyrsk

ballest
            • braid Re: mom pytanie 23.05.05, 12:35

> wydaje ni sie, ze powinna byc mozliwosc na glosowanie na "swojego" posla
              > (obojetnie skat on startuje) do parlamentu UE/EU z kazdego punktu Europy.
              > Nie wybieramy jakiegos polityka ktory ma tylko i wylacznie dobro jakiegos
              > regionu (kraju)europejskiego, tylko kogos ktory dziala dla calej Europy.
              > Dlaczego mam wybierac kogos z CDU czy z SPD do parlamentu w Straßburgu jezeji
              > np. jakis posel z Florencji mojej mysli politycznej o wiele blizej jest a
              > nizeli ci z poprzednich partii?
              > Jestesmy nadal konglomeratem panstw nacjonalistycznych albo chcemy byc
              > Eurpejczykami.
              > Und Braid wenn jemand meint, dass er einen Abgeordneten aus Schlesien wählen
              > will - warum nicht.

No .. w tej konstalacji ktora podales nie powinno byc zadnych problemow;)))

na kandydata z Florencji niech zaglosuje Twoja zona ;)))
              a jesli chcesz glosowac na Slazaka to ...wielu politykow pewnie ma korzenie
              Slaskie.... albo wyrobisz sobie Polski paszport i wtedy juz chyba problemu nie
              bedzie;))
              • Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 13:34
                braid napisał:
                > na kandydata z Florencji niech zaglosuje Twoja zona ;)))
                ona sobie wybrala kandydata z Köln i niekiedy jest nawet z tego nawet
                zadowolona;-)
                > a jesli chcesz glosowac na Slazaka to ...wielu politykow pewnie ma korzenie
                > Slaskie.... albo wyrobisz sobie Polski paszport i wtedy juz chyba problemu nie
                >bedzie;))
                Posel niemusi byc koniecznie Slazakiem. Moze byc np. Czechem, albo Szkotem -
                nacjonalnosc nie odgrywa dlamnie osobiscie zbyt duzej roli, ale jezeli zajmnie
                sie tematem zwrotu posadlosci ludziom ktorym zostala odebrana z powodu polityki
                jakiegos rzadu, to ma natychmiast moj glos.
                • braid Re: mom pytanie 23.05.05, 13:37
                  Biorac pod uwage Twoje priorytety ;)))
                  najpewniej znajdziesz dobrego kandydata w kraju zamieszkania ;)))))))
                  • Gość: sss Re: mom pytanie IP: *.pc.tek.pl 23.05.05, 13:39
                    ramon , poczekać musisz na Erikę...
                    • Gość: bravo Re: mom pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:42
                      Nie masz to jak dokładnie sprecyzować swoje priorytety. Potem już nie ma
                      wątpliwości.
                • braid Re: mom pytanie 23.05.05, 13:44

> braid napisał:
                  > > na kandydata z Florencji niech zaglosuje Twoja zona ;)))
                  > ona sobie wybrala kandydata z Köln i niekiedy jest nawet z tego nawet
                  > zadowolona;-)
                  > > a jesli chcesz glosowac na Slazaka to ...wielu politykow pewnie ma korzen
                  > ie
                  > > Slaskie.... albo wyrobisz sobie Polski paszport i wtedy juz chyba problem
                  > u nie
                  > >bedzie;))
                  > Posel niemusi byc koniecznie Slazakiem. Moze byc np. Czechem, albo Szkotem -
                  > nacjonalnosc nie odgrywa dlamnie osobiscie zbyt duzej roli, ale jezeli
                  zajmnie
                  > sie tematem zwrotu posadlosci ludziom ktorym zostala odebrana z powodu
                  polityki
                  >
                  > jakiegos rzadu, to ma natychmiast moj glos.

Ramon !!! to Twoja zona jest tak nieczula na krzywde wyrzadzona Slazakom???

A moze ona wlasnie jest juz Europejka bez balastu "wiecznie wczorajszych" ??
                  • Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 13:51
                    Braid, wyglada na to, ze znasz moja zone lepiej jak ja!
                    • braid Re: mom pytanie 23.05.05, 13:53

> Braid, wyglada na to, ze znasz moja zone lepiej jak ja!

;)))) mozesz spac spokojnie ;)

Oparlem moja wypowiedz wylacznie na faktach podanych przez Ciebie
                      • Gość: Ramon Re: mom pytanie IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 13:57
                        spie bardzo dobrze, ale wyglada na to, ze musze czesciej die Klappe halten;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka