Gość: Ramon IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 28.05.05, 15:36 Wto s wous wiy jako to je s tymi jaskolkami, przyniosom uone szczynscie albo obmaraszom jyny sciana. Poczebuja odpowiec, bo mom uod wczora cztyry jaskolcze pary jako lokatorow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laband Re: Jaskolki 28.05.05, 15:39 i to i to, a to niy ino ze szwalbkami tak je, godo sie tysz ize "szczynsliwy tyn dom w kerym pajonki som" mosz tysz pajonka kajs we izbie? :) ps a som to richtik jaskouki(szwalbki) abo ino mozno jerzyki?? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Jaskolki 28.05.05, 15:46 Ramon, to gratulujam, my na Slonsku zawsze jaskolki mieli, som ale rozne surty, tak jak jusz Laband napisou. Som tysz take co na dworze, na scianie budujom gniozda i takie co w srodku np, w chlywie to robiom! Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Jaskolki 28.05.05, 15:51 Jaskółki na szczęście ,nie ma co ich przeganiać. <godo sie tysz ize "szczynsliwy tyn dom w kerym pajonki som"> A tam gdzie są pajęczyny to i piękne dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Jaskolki 28.05.05, 16:17 Tera se nie tumacz, napewno same pajonczyny w doma mosz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Jaskolki 28.05.05, 16:24 A jakże pełniuśko ,czego się nie robi dla urody.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Jaskolki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 28.05.05, 17:19 Czy to naprowdy jaskolki som?, no ja majom dwa skzidla, furgajom choby szczelone i som teraz na zoulytach. Co mie jyno dziwi, to je czamu u nous? Ballest pszisla Ci bild. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Jaskolki 29.05.05, 07:45 Mozno to som te szwalbki co sie wykludziouy ze Slonska :). Wiysz ize podobno one potym pokolynia tam miyszkajom kaj se nest narichtujom, jak ich niy szterujesz? :)) A te jerzyki som pieronym podobne do szwalbkow, tak ze kuknij lepiyj eli mosz richtik to co myslisz - sam cos o jerzykach: www.salamandra.org.pl/magazyn/b17a08.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Jaskolki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 29.05.05, 08:00 Hallo Laband, To jednak jaskolki, bo majom biolol plama na bzuchu. Prawie je uoglondom we ogrodku jak zbiyrajom glina na gniouzdo. Ale mie sie zdou, ze sie przekludzioly, bo u mie wczora jeszcze koparkom jejzdziyli. Niewia eli mom s tego byc roud abo niy? Z jedny strony zostanie swiyzo uopucowanou sciana czysto, ale s drugi te zyjontka jednak czowiekowi uciecha robiom. Odpowiedz Link Zgłoś
laband :) 29.05.05, 08:20 jak majom biouy brzuch to som jaskouki - mosz recht i moszn szczynscie :))! jerzyki majom nojwyzyj biouy flek na karku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Jaskolki 29.05.05, 11:44 Ramon co tam ściana ,jaskółki się liczą,też bym chciała,żeby u mnie zrobiły gniazdo a tu nic,jak je skusić do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Jaskolki 29.05.05, 11:45 Laband a co to są szwalbki?i czymu sie wykludziyły ze Ślaska? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Jaskolki 29.05.05, 16:56 :))) suoneczko szwalbki to som jaskouki, ale jako kobiyta wiysz na zicher ize na oknie take szwalbki tysz som(sam sie kuanio slonske nazywnictwo, - sztory, gardiny, szwalbki, halbki, gardinynsztangi itd, usw) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jaskolki 29.05.05, 22:39 Wiecie, co, jeśli ptaki robią sobie gniazda w domach i przy domach , to znaczy , ze dom jest bezpieczny i nie grozi mu żadne niebezpieczeństwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Jaskolki 30.05.05, 22:35 he, he, to ja miałem bardzo bezpieczny dom, całe watahy próżnych ptaszków (no, jaskółek nie było) chciały opanować mój górny strych. Stoczyłem z nimi prawdziwą walkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Jaskolki 30.05.05, 08:59 sloneczko1 napisała: > Laband a co to są szwalbki?i czymu sie wykludziyły ze Ślaska? witam Slazaczke z dziada pradziada ;)))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Jaskolki 30.05.05, 13:03 Na oknach od strony wschodniej od lat gnieżdżą się jaskółki oknówki. Przylatują w kwietniu lub w maju, budują gniazda z mokrej glinki z zagajnika za domem. Pierwszy raz młode mocno zasrały okna, teraz jestem przygotowany. Pod koniec marca wieszam osłony chroniące okna. Jaskółki mieszkają u mnie do końca sierpnia lub do początku września. Po ich odlocie zrzucam gniazda, czyszczę i maluję obramowanie okna. Dlaczego żyję z nimi w zgodzie, po pierwsze lubię je, po drugie przynoszą szczęście, po trzecie są objęte o c h r o n ą g a t u n k o w ą. pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Delichon_urbicum.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Jaskolki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 30.05.05, 22:28 laband napisał: > Ramon a bocianow bys tak niy wolou??? :) Hallo Laband, jou dopiyro co wybudowol i wkludziol sie i tera je tak, ze kazde uszkodzynie odczuwol sie körperlich. Jo niymom nic przeciw jaskolkom abo bocianon, ale wto to chce miec obsranou sciana abo dach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: Jaskolki IP: *.net-htp.de 30.05.05, 22:35 no zwlaszcza ze gliniane gniazdo bocianie przylepione na scianie domu jest nieco wieksze niz jaskolcze co? ;)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Jaskolki 31.05.05, 06:15 jo tak skisz modych "Ramonkow" ino zagodou :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Jaskolki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 31.05.05, 07:23 Ja,ja Laband, niy jyno uobsrane sciany i dachy ale i jeszcze pieluchy. Musi miec szczynscie zawdy cojs s gownym do czyniynia. Wedle motto: mousz gowno mousz szczynscie abo na uopy mousz szczynscie mousz...??? - niy tak to niy idzie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jaskolki 31.05.05, 19:50 widzicie, ptaki gnieżdzące sie w domach oznaczają bezpieczeństwo i tak dzięki Ramonowi Gliwice ocalały na odległość. Nawałnica zatrzymała sie we Wrocławiu ;) A wszystko dzieki jaskółkom ;)))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Jaskolki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 31.05.05, 22:50 rita100 napisała: > widzicie, ptaki gnieżdzące sie w domach oznaczają bezpieczeństwo i tak dzięki > Ramonowi Gliwice ocalały na odległość. Nawałnica zatrzymała sie we Wrocławiu ;)A wszystko dzieki jaskółkom ;)))) pozdrawiam Droga Rita, wydaje mi sie ze tutaj troche przesadzilas;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jaskolki 31.05.05, 23:01 nie Ramon :) Kiedy budowaliśmy dom i nie było jeszcze stolarki okiennej, to prawie w każdym pokoju zagnieżdziły sie ptaki. Wchodzimy, a tu pełno kupek ptasich i gniazda . Wyobraż sobie, chcielismy to wysprzątać, bo stolarka czekała, a robotnicy zakazali - powiedzieli - nie ! Nie wolno, bo to oznacza , ze dom jest bezpieczny przez dlugie długie lata. I tak z oknami czekaliśmy aż same nie wyfruną z dzieciakami. A przyzansz, ze Wrocław poniósł wielkie straty po tej burzy wczorajszej, nawet ogromne , nawet ludzie zgineli. Jestem trochę przesądna , ale Twoje jaskółki przyniosły szczęście Gliwicom. Przyznasz , ze zalożyłes na forum gniazdo jaskółek. Burza do nich nie doszła , choć w radio u nas ostrzegali przed nią. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś