Dodaj do ulubionych

mały przewodnik po zabytkach

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 20:36
na początek wyciąg z tematów, które już się pojawiły + informacja ogólna

Stare Miasto ze średniowiecznym układem ulic
Rynek z ratuszem i kamienicami z XVIII w.
resztki murów obronnych i zamek z XIV w.
kościół parafialny p.w.Wszystkich Świętych z XVw.
kościół św. Bartłomieja "stary" romańsko-gotycki (ci co widzieli nie mogli się
zdecydować)1232 - ul.Toszecka
kościół św.Bartłomieja - neogotycki 1907-1911 - ul.Bernardyńska
drewniany kościół 1493 z Zębowic - ul.Kozielska
Muzeum Miejskie w tzw willi Caro - d.neorenesansowy dom mieszkalny przemysłowca
Oscara Caro z 1884, przed nim żeliwny odlew lwa T.Kalidy (1824)
Muzeum Odlewnictwa (GZUT) ul. Robotnicza
modernistyczny budynek proj.Mendelsohna przy ul. Zwycięstwa
Palmiarnia - pierwsze budynki 1880, Pawilon Główny-1925
radiostacja gliwicka - poza znaną historią - b.charakterystyczna

uzupełnijcie jeśli zechcecie

Obserwuj wątek
    • Gość: Ee Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 21:58
      Tyle się naczytałam o modernistycznym budynku Mendhelsona w Gliwicach. Który to
      budynek? (jestem architektonicznym laikiem!)
      • Gość: Szwager Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 22:12
        ul.Zwyciestwa 37
        • Gość: Ee Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 22:20
          Jutro będę w mieście, to polecę obejrzeć, wstyd nie wiedzieć.
          • Gość: Szwager Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 22:26
            postowili go wlatach 1921 , 22 .

Pyrsk !
            • Gość: Ee Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 22:29
              W kamienicy w której mieszkam, na framudze okiennej była wybita data 1931. Na
              zdjęciu Gliwic z 1920 roku w tym miejscu rośnie drzewo...
              • Gość: Szwager Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 22:50
                Jak mozesz to ulatw mi myslynie (kaj to moze byc)
                • Gość: Ee Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 157.158.202.* 02.07.01, 07:24
                  Róg Rybnickiej i Nowego Światu. Mam wspaniały album "Gliwice w starej
                  fotografii" i tam jest uwiecznione to skrzyżowanie na fotografii z 1920 lub 21
                  roku. Wielką frajdą było oglądanie tych zdjęć i dopasowywanie ich do
                  istniejących miejsc
                  • Gość: Szwager Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.01, 09:01
                    "Tera zech juz je w doma ".
                    Tyj ksionzki niy mom , ale mom inkszo kaj tysz je konsek zdjynciow "Gliwice
                    wczoraj , Gleiwitz gestern"

Pyrsk !
                    • Gość: Ee Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 157.158.202.* 02.07.01, 09:39
                      Znam tę książkę, kupiłam ją w prezencie pewnej "przyszywanej" ciotce,
                      pochodzącej z Gilwic z "dziada pradziada". Ale w mojej jest znacznie więcej
                      zdjęć
                      • Gość: Ballest Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 62.67.0.* 02.07.01, 21:41
                        Meg wszystko wymienila, ale mojej poczty nie , a to jest oprocz radiostacji
                        zbudowanej z drzewa ( modrzew) najwieksza atrakcja Gliwic.
                        No moze jeszcze ten ruski pancer co ten 16 letni synek z ul.Wiatreka z
                        panzerfaustem zestrzolyl (nie tylko jeden)i za to dostal zelazny krzyz.
                        No i Badehaus .
        • Gość: Ee Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 157.158.202.* 03.07.01, 06:55
          Obejrzałam ten budynek i płakać mi się chciało - wygląda jak ruina!!!
          • Gość: Ballest Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 62.67.2.* 03.07.01, 22:32
            Jaki budynek, poczte? mam na mysli ta na G.Walow.
            • Gość: Ee Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 157.158.202.* 04.07.01, 07:09
              Nie, ten wielokrotnie tu opisywany modernistyczny budynek autorstwa
              Mendelsohna - Zwycięstwa 37
    • Gość: piotlik Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.warsnet.trzepak.pl 15.08.01, 14:41
      • Gość: meg Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.01, 16:34
        Gość portalu: piotlik napisał(a):
        /.../

widziałeś to cacko pt kościół metodystów? - znasz przeszłość tego obiektu?

• hanys_hans Re: mały przewodnik po zabytkach 15.08.01, 19:14
        Gość portalu: piotlik napisał(a):
        >
        >
        >
        piotlik. Może napiszesz jednak cojś na tymat?
        • Gość: Niymrawa Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.01, 19:22
          Ale on sie obraziol !
          Ciekawe o co (?)
    • Gość: meg Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 22:21
      polecam ulicę Krzywą - dom w dom, zachowane oryginalne drzwi wejściowe, a w
      każdych piękna krata i prawie każda inna
    • Gość: Szwager Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.01, 23:16
      w Gliwicach je tysz zdaje sie stary cmyntorz zydowski . Jak my juz som przi
      cmyntorzach , to kery je nojstarszy ?
    • Gość: piotlik Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.warsnet.trzepak.pl 22.08.01, 00:18
      • Gość: Xj600 Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.necik.pl 23.08.01, 12:45
        Cmentarze żydowskie są co najmniej 2. Koło Pl.Piastów i na Lipowym. Co do
        starego kościoła św. Bartłomieja to według legendy pochodzi on z 1232r.
        (www.slask.de) Ale wdług badań najstarsza część to prezbiterium z XVw. Tak więc
        jest on późnogotycki. To co nazywano za komuny Zamkiem piastowskim a teraz
        Dworem Certycza mogło w rzecywistości być jedynie arsenałem. Zamek stał
        najprawdopodobniej koło Bramy raciborskiej i kościoła Wszystkich św. Tam obok
        była gmina Żydowska, a naród ten zajmujący się handlem osiedlał się zawsze w
        pobliżu zamku. Jest to poza tym najwyższy punkt w obrębie Starego Miasta, a
        poza tym w piwnicach domu parafialnego odkryto gotycki portal.
        Ciekawostką kościoła Wszystkich świętych jest jego układ halowy(wszystkie trzy
        nawy równej wysokości) niespotykany na tym terenie. Takie kościoły w Polsce
        spotkać można na Pomorzu. Obecny kształt wieży kościół uzyskał za komuny.
        O ile się nie mylę to jeszcze powojnie istniała znaczna część murów obronnych
        np. w miejscu pawilonu "Mieszko"(ul. Krupnicza) stała baszta.
    • Gość: meg Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 20:35
      w Oddziale Odlewnictwa Artystycznego w GZUT będzie do końca września wystawa
      ukazująca projekt adaptacji kompleksu budynków Starej Huty na cele muzealne
      jest też pomysł utworzenia w Gliwicach Górnośląskiego Muzeum Hutnictwa
      • Gość: Ballest Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 212.162.15.* 05.09.01, 06:22
        hop, hop - Zabrzanie !!! ???
        • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 05.09.01, 20:38
          na temat proszę
    • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 04.09.01, 23:53
      hop, hop - gliwiczanie !!!
    • Gość: Magiczna Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 192.168.100.* / *.bmj.net.pl 05.09.01, 15:49
      A moze by tak kiedys zebrac sie cala grupa i polazic po miescie, szukajac
      swiadectw dawnych czasow? Co wy na to?
      • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 05.10.01, 19:47
        dopiero dziś to przeczytałam - a pomysł niezły, tylko większa grupa jest za
        mało mobilna - no i mamy temat do przedyskutowania
      • Gość: Szwager Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.01, 20:23
        to je super pomys i zazdroszcza Wom ze przi tym niy moga byc .
    • Gość: piotlik Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 212.106.173.* 09.10.01, 23:38
      Chciałbym uzyskać możliwie najpełniejszą i najrzetelniejszą informacje na temat
      murów obronnych, okalajacych niegdyś stare miasto w Gliwicach.
      • Gość: Szwager Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.01, 00:27
        Postowili je przed 1431 rokym , sklodaly sie przodki ze piersciynia obwarowan a
        ku nich basztami i boly tysz dwie bramy (Biolo - Bytomsko i Czorno -
        Raciborsko). Do tego na zewnontrz boly fosa i waly , przi kerych stoly wieze
        prezd bramami polonczone muroma inaczyj szyi z wiezami bramowymi . Mury bolo
        miyjwiyncyj kajsik kole sto krokow wzmocnione basztoma w ksztalcie czworoboka .
        Mury te boly zbudowane ze kamiynia lomanego i cigelsztajnow(ceglow) w ukladzie
        wendyjskim i gotyckim . Boly wysoke na 8-98 metrow . W XVIII w. mury obronne
        obnizyli , a kole XIX w. trocha z nich rosebrali a fosa(y) zniwelowali . Stare
        mury trocha sie ostaly (we wiynkszych fragmyntach) przi ulicy Dolnych Walow
        (naprzeciw Poczty Glownyj i na placach domow tam kaj sie slazom z ulicom
        Gruszczynskiego), w ogrodku plebani kosciola p.w. Wszyskich Swiyntych (ul.
        Koscielna) i przi ulicy Pod Murami . Resztki murow i fragmyntow fosy odsoniyli
        archeologi w 1953 - 1959 i 1969 .

Pyrsk !
        • Gość: Szwager Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.01, 10:38
          Jako uzupelniynie cza sam pedziec , co tyn zameczek przi ulicy po murami je jak
          by w pewnym synsie czynsciom tych murow . Postowili go z wykorzystaniym baszty
          i konska muru obronnego . Najprzod bol to arsynal (idzie tysz trefic wersja ze
          bola to rezydyncja synkow Kazimierza II ksiyncia kozielsko-bytomskiego (jedyn z
          nich , Ziymowit nazywos sie ksieciem Gliwic) . Bol tyn "arsynal" tysz
          przebudowany w 1558-1561 , ale ostowili nojstarsze mury (czynsc zach. i
          srodkowo budynku) . Jeszcze roz w XVII w. przelonaczyli colko ta budowla , a w
          1956-59 odrestaurowano . Fragmynty muru sredniowiecznego som na zew. do
          obejrzynia w dolnych kondygnacjach abo bastzach i gornyj czynsci loncznika .
          Wiym ze i we srodku , ale nic dokladniyjszegoniy poradza pedziec .

Pyrsk !
    • Gość: Szwager Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.01, 00:59
      Mom sam do Wos maly rarytas .

Cytat ze "Zabytki Gliwic"

Wystroje ceramiczne wnetrz sklepow miesnych

Wystroje te znajduka sie przi ulicy Ormowcow 12 (narozny) , ul. Wieczorka -
      PKWN 2-4(narozny) , Zwyciestwa 38 i Bytomska 18 . Prziklady niemal kapletnie
      zachowanych , calosciowo potraktowanych kompozycji sciennych i podlogowych ,
      plaskich i reliefowych z konca XIX w. i poczatku XX w. W poszczegolnych
      ukladach wystepuja motywy barwne i monochromatyczne krajobrazow , zwierzat ,
      stylizowanych kwiatow i roslin .
      W poszczegolnych pomieszczeniach zachowaly sie poza tym akcety secesyjnej
      dekoracji sciennej i detale wystroju wnetrza . Najciekawszym z nich jest sklep
      przi ulicy Wieczorka nr. 2-4 z dekoracyjnym lustrem w scianie .

PS

Nazwy ulic zmienioly sie - moze niy wszyskich .

I jeszcze jedna rzecz - do Ballesta :

Fajnie dziynkuja za ta adresa internetowo . To je ciekawo strona i niy znolech
      jyj . Szkryklom to tukej , bo niy chciolech sie tam miyszac miyndzy
      tych "pamponi-gupielokow"

Pyrsk !
      • Gość: piotlik Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 212.106.173.* 10.10.01, 21:38
        Dziekuję Szwager !
        • Gość: meg Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 04:04
          czy w "naszych czsach" powstał w Gliwicach jakiś budynek, który za ileś tam lat
          zostanie szacownym zabytkiem nie z uwagi na wiek tylko na urodę???
          • Gość: XJ600 Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.necik.pl 10.11.01, 22:49
            Gość portalu: meg napisał(a):

> czy w "naszych czsach" powstał w Gliwicach jakiś budynek, który za ileś tam lat
            >
            > zostanie szacownym zabytkiem nie z uwagi na wiek tylko na urodę???

Całkiem fajna jest nowa aula przy Wydziale Automatyki
            • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 11.11.01, 07:02
              Gość portalu: XJ600 napisał(a):

> Całkiem fajna jest nowa aula przy Wydziale Automatyki

nie rzucił mi się w oczy żaden nowy budynek ? gdzie Automatyka wiem,
              a gdzie toto stoi ?

• Gość: XJ600 Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.necik.pl 14.11.01, 21:38
                meg_s napisał(a):

> Gość portalu: XJ600 napisał(a):
                >
                > > Całkiem fajna jest nowa aula przy Wydziale Automatyki
                >
                > nie rzucił mi się w oczy żaden nowy budynek ? gdzie Automatyka wiem,
                > a gdzie toto stoi ?
                >
                >

Aula została dobudowana do budynku automatyki. Dawniej część budynku stała na
                słupach teraz w tą przestrzeń wkomponowano aulę.

Co do Mendelshona to bardzo miła wiadomość! Czy wiesz może na co będzie
                adaptowany?

• meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 15.11.01, 06:37
                  Gość portalu: XJ600 napisał(a):

> Co do Mendelshona to bardzo miła wiadomość! Czy wiesz może na co będzie
                  > adaptowany?

Chyba nikogo nie zaskoczę - oddział pewnego znanego banku
                  • Gość: Ee Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 157.158.202.* 15.11.01, 12:54
                    Rany boskie, zaczynam się czuć jak na Wall Street. Opamiętania nie mają?
              • Gość: XJ600 Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.necik.pl 14.11.01, 22:00
                meg_s napisał(a):

> Gość portalu: XJ600 napisał(a):
                >
                > > Całkiem fajna jest nowa aula przy Wydziale Automatyki
                >
                > nie rzucił mi się w oczy żaden nowy budynek ? gdzie Automatyka wiem,
                > a gdzie toto stoi ?
                >
                >

• meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 14.11.01, 18:39
      modernistyczny budynek proj.Mendelsohna przy ul. Zwycięstwa

dobra wiadomość - w/w obiekt będzie lada moment adaptowany - pod nadzorem
      konserwatora, a osoba projektanta gwarantuje, że nie zostanie przy okazji
      przerobiony na "nowomodny"

• meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 23.02.02, 08:31
      żeby było bliżej do "albumu" :-)))
      • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 17.03.02, 21:58
        na tym temacie się znam, zna się również niewątpliwie Szwager - to dlaczego
        spadł tak głęboko?
        • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 17.03.02, 22:44
          a teraz o Cmentarzu Hutniczym - w jednej z najbliższych Wyborczych, ma sie
          ukazać artykuł - ciekawe czy będzie jakiś odzew ze strony miasta
          • Gość: Pieron Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 22:48
            z tyj ksionzki o keryj szkrykuas we ymailu wyszukom jakes dane o cmyntarzach i
            przetuplikuja. OK?
            • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 17.03.02, 23:16
              będę naprawdę wdzięczna, mam obiecane przez dyr.Gzut-u materiały (to chyba
              te "Zeszyty Gliwickie" o które kiedyś pytałeś)jak przejrzę to postaram się coś
              tu napisać
              • Gość: Pieron Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 23:22
                Fajne dziynki!
        • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 17.03.02, 23:56
          a wracając do ulicy Krzywej ( to już jak obsesja :-)))
          robiłam zdjęcia tych bram i dość długo czekałam aż słońce przejdzie z jednej
          strony ulicy na drugą, więc miałam czas dobrze się przyjrzeć
          jakaż to musiała być piękna ulica, daleka w stylu od neogotyku i wszystkich
          kamienic z dominującą w elewacji cegłą - delikatny detal, miejscami
          przypominający secesję wiedeńską - szkoda że to dziś taka biedna dzielnica -
          nieprędko doczeka się remontu
          • Gość: Pieron Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.02, 00:04
            Tu mi bez cufal prziszua jedna mysl. Proponuja Ci sie przijzec siyniom we
            starych domach(kamiynicach). A dokuadnie mom tu na mysli stare zeliwne, odlywane
            (tysz we gliwickyj giserni) schody. Som aby jeszcze kajs take?
            • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 18.03.02, 00:09
              ach, nie tylko schody, ale te kafle w sieniach, problem w tym, że teraz niemal
              we wszystkich domach są domofony i trudno się dostać do środka.
              a co do żeliwnych schodów - w Końskich (kieleckie) była taka odlewnia żeliwa -
              jedne z piękniejszych schodów jakie w ogóle widziałam, były w rodzinnym domu
              mojego ojca - dziś stoją w muzeum - tyle mojego co sobie popatrzę
              • Gość: Pieron Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.02, 00:18
                Zdziwisz sie ale jo w Konskich tysz pora razy bou i widziouech tysz na np
                furtkach od piecow napis odlywni ze Konskich. Jak sie niy myla to w Konskich
                bouech kedys na jakim targu(abo to bouo Skarzysko?)
                • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 18.03.02, 00:47
                  faktycznie się zdziwiłam, a to muzeum o którym pisałam jest w Sielpi -
                  "starożytne" hutnictwo okręgo staropolskiego, przy zakładaniu wiele zdziałał
                  mój dziadek
                  • Gość: Pieron Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.02, 00:59
                    No to faktycznie , nastymonym razym jak w te strony zawitom byda musiou to
                    zwiedzic. wiym ze tyn region polski mo ciekawo historia kej idziee o hutnictwo.
                    Poznouech i soutykow stomporkow, Opoczno, skarzysko i wszyske wioski miyndzy
                    Skarzyskym i Okolicamo takyj mauyj wsi Niekłań, kole keryj je bardzo fajny
                    zakontek "Piekiełko". Ale to juz je wiyncyj jak 20 lot nazot keich tam bou
                    ostatni roz i niywiym eli tam jeszcze kedys zawitom. Niywiym czi wiysz ale
                    kiedys dyrektor Bumaru bou ze tamtyj okolicy a gynau ze Wólki Plebanskiej.
                    Tera napewno zaniymowiouas ize take cos tysz wiym. Swiat je mauy. Ostatnio we
                    Egipcie tysz poznouech familia z Niymiec, kero je z Gliwic a "ona" pochodzioua
                    tysz z tamtych okolic z nad rzeki Kamiynnyj.
                    • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 18.03.02, 01:20
                      a teraz Ty zaniemówisz - PTTK-owski szlak turystyczny Kuźniaki -Pogorzałe
                      przechodzący przez rezerwat "Piekło" pod Niekłaniem - nosi imię mojego dziadka
                      • Gość: Pieron Re: mały przewodnik po zabytkach IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.02, 01:24
                        No to faktycznie. Poduech jak kafka.
                        Tak po prowdzie to niywiym jake to imie, ale kedys przi okazji moze mi je
                        zdradzisz. Mysla ze Ciebie to juz faktycznie niczym niy zaskocza, ale y mie
                        (tak jak juz roz szkryfnouch) co chwila. Proponuja ale na dzisiej skonczyc, bo
                        roz ze sjechali my totalnie z tematu a dwa to juz mi sie oczy zamykajom (co
                        widac po buyndach jaich je coroz to wiyncyj w moich tekstach).

Dobryjnocki i

Pyrsk!
                        • Gość: Ballest Re: mały przewodnik po zabytkach IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 18.03.02, 09:25
                          Jou bou kiedys na weselu w jakis wsi kolo Skarzyska, tam bylo ale do nas
                          geferlich.Chyba NIEKLAN.
                          Oczywiscie to nie mou nic z zabytkami do czynieniou.
    • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 18.03.02, 17:02
      ze strony Politechniki Śląskiej

Zespoły obiektów godnych uwagi znajdują się głównie w śródmieściu wzdłuż
      następujących ulic: Wieczorka, Kozielskiej, Sobieskiego, Zygmunta Starego,
      Ziemowita oraz Dworcowej, Gorzołki i Moniuszki. Istnieje w Gliwicach grupa
      wyróżniajacych się budowli neogotyckich: gmach Poczty Głównej, gmach Wydziału
      Chemicznego Politechniki Śląskiej,
      !!!! budynek Straży Pożarnej. !!!
      Ciekawe przykłady secesji w architekturze znajdują się na ulicach Gorzołki,
      Moniuszki i Spółdzielczej. Z monumentalnych gmachów reprezentacyjnych
      utrzymanych w stylach historyzujących godne uwagi są: gmach Sądu Rejonowego
      (ul. Powstańców Waraszwy), Biuro Projektów Górniczych (dawny budynek Zarządu
      Dóbr hr. Ballestrema) oraz jeden z dwóch gmachów Wydziału Chemicznego Pol. Śl.
      (neoromański). Z gmachów modernistycznych wymienić należy: dom towarowy Ikar
      (ul. Zwycięstwa), budynek Zespołu Opieki Zdrowotnej (ul. Ziemowita), Instytut
      Onkologii.
      • hanys_hans Re: mały przewodnik po zabytkach 18.03.02, 20:16
        www.zdzienicki.com.pl/www/swkrzyza.htm
        • hanys_hans Re: mały przewodnik po zabytkach 18.03.02, 20:17
          www.zdzienicki.com.pl/www/swbartlomieja.htm
          • hanys_hans Re: mały przewodnik po zabytkach 18.03.02, 20:28
            www.zdzienicki.com.pl/www/nsa41.JPG
            • hanys_hans Re: mały przewodnik po zabytkach 18.03.02, 20:34
              www.zdzienicki.com.pl/www/koscbarbary.htm
              • hanys_hans Re: mały przewodnik po zabytkach 18.03.02, 21:06

Je zech ciekawy czy kery zno tego chopa na tym obrosku i co uoon takigo zrobiyu
                do Glywic?

mitglied.lycos.de/fritz137/rauden2.jpeg
                • meg_s Re: mały przewodnik po zabytkach 19.03.02, 05:51
                  hanys_hans napisał(a):

> Je zech ciekawy czy kery zno tego chopa na tym obrosku i co uoon takigo zrobiyu
                  > do Glywic?

on "wisi" w Rudach, wygląda na cystersz, łaciny nie znam - ale coś w tym tekście
                  mi mówi że to pierwszy opat?
                  ale Gliwice?
                  • hanys_hans Re: mały przewodnik po zabytkach 19.03.02, 07:14
                    meg_s napisał(a):

> hanys_hans napisał(a):
                    >
                    > > Je zech ciekawy czy kery zno tego chopa na tym obrosku i co uoon takigo zr
                    > obiyu
                    > > do Glywic?
                    >
                    > on "wisi" w Rudach, wygląda na cystersz, łaciny nie znam - ale coś w tym tekści
                    > e
                    > mi mówi że to pierwszy opat?
                    > ale Gliwice?

Dziwia sie ze zodyn niy wiy! Sam na forum nikere umioom uacina perfekt! Ballest
                    byu pszeca dugi czas ministrantym mozno uoon woom to pszetuplikuje. Piotlik tysz
                    sam zakuodou we latajniszy gotce woontki. Szwager tego chopa zno na 100% ino
                    mozno chce obejzec´ jake z wos soom GLYWICZANY i besto narazie nic niy godo.
    • zocker Cmentarze 19.03.02, 07:07
      Gość portalu: Pieron napisał(a) 17-03-2002 22:48

> z tyj ksionzki o keryj szkrykuas we ymailu wyszukom jakes dane o cmyntarzach
      > i przetuplikuja. OK?

Gość portalu: meg_s napisał(a) 17-03-2002 23:16

> będę naprawdę wdzięczna, mam obiecane przez dyr.Gzut-u materiały (to chyba
      > te "Zeszyty Gliwickie" o które kiedyś pytałeś)jak przejrzę to postaram się
      > coś tu napisać

Artykuł na wspomniany temat:
      "Gliwickie cmentarze" - Jacek Schmidt, Rocznik Muzeum w Gliwicach Tomm III,
      Gliwice 1990

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka