Dodaj do ulubionych

mały przewodnik kulturalny

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 20:39
no i tu klapa - do tej pory na forum pojawił się tylko na chwilę Teatr w
ruinach, ani słowa o znaczących spektaklach i innych aktualnych wydarzeniach
z dziedziny kultury - chyba Gliwice nie są pustynią

Piszcie proszę
Obserwuj wątek
    • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.01, 22:56
      Prawie tera spiywo na TVN moja kolezanka ze liceum we Labyndach .
      Program "Droga do Gwiazd" , a je jyj Basia Maciag .
      • Gość: meg Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.01, 22:59
        to ile Ty masz lat - jeśli wolno zapytać
        • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.01, 23:54
          Powiym Ci zaroz , ale najpiyrw powiydz wiela bys mi dala - ale bez picu
          • Gość: meg Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 00:00
            do tej pory nie zastanawiałam się nad tym, ale gadałeś jak ktoś około 40
          • Gość: meg P.S. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 00:01
            tzn. około w górę
            • Gość: Szwager Re: P.S. IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 00:15
              Za pol roku byda miol 39 , ale starom sie odmodzac . Wela mom jak stary Hipi ,
              wosy do ramion . No i prawie terozki robia dieta . Slowym mody oupa .

Pyrsk !
              • Gość: ober Re: P.S. IP: *.arcor-ip.net 01.07.01, 18:16
                prowda godo szwagerek, a ta wela moja karolinka je
                zachwycono.
    • Gość: piotlik Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.warsnet.trzepak.pl 01.07.01, 01:30
      piszecie nie na temat - zobaczcie tytuł wątku !!!
      • Gość: meg Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 08:35
        no znalazłeś się - do pilnowania pierwszy, a teraz napisz coś na temat
        • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 09:49
          A mogas jo ?
          Co je ze operetkom gliwickom ? (abo tego juz niyma?)
          W Gliwicach je cos takego (niypamiyntom dokladnie nazwy) jak dom wspolpracy
          polsko niymieckyj - kery mi sam podpowiy jak sie to nazywo .

Pyrsk !
          PS
          Polecom wom ksionzki Horsta Bienka .
          • Gość: ober Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.arcor-ip.net 01.07.01, 18:18
            szwagerku "haus oberschlesien" zes zapomniol... no ja tera tam je "woolworth"
            • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 21:39
              Niych mi sam kerys przidzie z hilfom , bo mie sie wydaje , co Woolworth je we
              Ikarze , tam kaj bol zresztom przed wojnom (jo juz downo niy bol w Gliwicach).
    • Gość: Mada Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.necik.pl 01.07.01, 16:32
      Zagdzam się z tą "pustynią kulturalną", na której jedyną oazą są Gliwickie
      Spotkania Teatralne ( które nawet kiedyś nazwałam "Przeglądami Teatrów" :).
      W maju w rzeczy samej można się "dosztłacić kulturalnie" - przez resztę czasu,
      sporadycznie, przybywają z gościnnymi spektaklami jakieś Teatry... Czasami
      nawet są koncerty, które wszakże niekoniecznie satnowią atrakcję ( chodzi mi o
      te zamkniete, odbywające sie w Teatrze Muzycznym), gdyż akustyka ww. odbiega
      nieco od wysokiej jakości.
      A już całkowicie tragiczny jest dla mnie repertuar gliwickich kin, których, o
      bogowie, jest aż trzy (!) i rzadko można się wybrać na jakiś naprawdę
      interesujący film ( z wyjątkiem kina "Amok"). Z reguły można się raczyć
      filmami typu "Mumia Powraca" albo jakimiś w tym stylu. Nie mam nic przeciwko
      tego trodzaju produkcjom, ale dlaczego tylko one? Albo w przeważajacej
      większości?
      I właśnie najczęściej wtedy, kiedy mam ochotę wybrać się do kina i - albo
      muszę udać się do sąsiednich miast (a.e. Zabrze) lub w ogóle zrezygnować z
      wyjścia - myślę sobie - na jakiej to pustyni kulturalnej mieszkam ?!
      • Gość: MEG Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 17:51
        Gość portalu: Mada napisał(a):

> I właśnie najczęściej wtedy, kiedy mam ochotę wybrać się do kina i - albo
        > muszę udać się do sąsiednich miast (a.e. Zabrze) lub w ogóle zrezygnować z
        > wyjścia - myślę sobie - na jakiej to pustyni kulturalnej mieszkam ?!

a środowisko studenckie? - kiedyś kabarety studenckie były synonimem zabawy na
        dobrym poziomie - czy czasy się tak zmieniły?

• Gość: ober Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.arcor-ip.net 01.07.01, 18:19
          wlasnie, znom te igry studynckie. Fajno impreza bola... robiom to jesce?
          • Gość: BALLEST Re: mały przewodnik kulturalny IP: 62.67.7.* 01.07.01, 19:37
            Nie chcialem tu zabrac glosu, bo nie uwazam sie za intelektualnego, ale bedzie
            powiedziano ze w "HAUS OBERSCHLESIEN" , jest "woolworth" to musze sie odezwac.
            HAUS OBERSCHLESIEN to jest ten gmach kaj te trzy diobolki stoja a to byl kiedys
            najwiekszy hotel na Slonsku a pozniej tam ten bardzo robotny UM urzedowal, ze
            tam teraz woolworth jest to zech nie wiedziol.
            • Gość: ober Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.arcor-ip.net 01.07.01, 19:40
              no pora tydni tymu zech to we "Unser Oberschlesien" przecytol, bylo tyz
              zdjyncie.
            • Gość: meg Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 20:05
              Gość portalu: BALLEST napisał(a):

> HAUS OBERSCHLESIEN to jest ten gmach kaj te trzy diobolki stoja a to byl kiedys
              > najwiekszy hotel na Slonsku a pozniej tam ten bardzo robotny UM urzedowal,

i chyba nadal właśnie tam urzęduje (to należy do przewodnika po zabytkach)
              • Gość: ober Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.arcor-ip.net 01.07.01, 20:20
                co by niy bolo niyjasnosci, lobejrza wartko we archivach i sie sam zas
                zamelduja :-)
                • Gość: Ballest Re: mały przewodnik kulturalny IP: 195.122.190.* 01.07.01, 20:24
                  Kto wie czemu tam te trzy diobolki tanczom?
                  Jol ti juz tu kiedas pisol.
                  • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 21:48
                    Ober , Megi(tak se som toch z tym "imiyniym" wymyslol) mo recht .

Ballest , jo niywiym cos Ty o tych dziobelkach szkryknol , ale jo znom tako
                    geszichta kaj je godane o tym co jak tyn Haus stowiali to czi firmy sie za to
                    braly , bo tak ciynzko to bolo postowic na podmoklym gruncie (podobno colko
                    mocka belkow tam w grunt musieli wbic) ze mysleli co juz dziobly tam swoje
                    palce moczali i te czi dziobelki majom symbolizowac tak chocby te czi firmy . A
                    co Ty wiysz ?

Pyrsk !
                    • Gość: ober Re: mały przewodnik kulturalny IP: 193.194.145.* 02.07.01, 08:29
                      no jak lona mo recht to niy musza dzisoj poru ludzi telefonami nerwowac,
                      dziynki szwagerku ale te zdjyncie niy dowo mi spokoju kule na mole cy to bol
                      witz we tyj gazycie?
                      • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.01, 08:50
                        mozno to skuli tego , co tyn jedyn budynek stoi zaroz kole tego drugego
                  • Gość: Ee Re: mały przewodnik kulturalny IP: 157.158.202.* 02.07.01, 09:47
                    Ja słyszałam, że trzy firmy zbankrutowały stawiając ten budynek
                    • Gość: Ballest Re: mały przewodnik kulturalny IP: 62.67.0.* 02.07.01, 21:48
                      Mocie racja, ale oni tam nie balki tylko jakis fett ladowali.
                      Woolworh to byla Debeka a za Polski P.D.T.
                      Naprzeciwko byla Restauracja i Hotel Mysliwska nakezala do Faroscha z Rudna
                      niejakiego Michalca co tylko Faroschem zostol z kuli tego bo jak jechol gdzies
                      w opolskim po Grünfutter to sie Brat skryl na Fura do Grünfuttru i on go
                      widlami przebiol.
                      • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.01, 23:32
                        Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Mocie racja, ale oni tam nie balki tylko jakis fett ladowali.
                        > Woolworh to byla Debeka a za Polski P.D.T.
                        > Naprzeciwko byla Restauracja i Hotel Mysliwska nakezala do Faroscha z Rudna
                        > niejakiego Michalca co tylko Faroschem zostol z kuli tego bo jak jechol gdzies
                        > w opolskim po Grünfutter to sie Brat skryl na Fura do Grünfuttru i on go
                        > widlami przebiol.

Pyrsk !

Te balki wbijali na 100% . A bezto co sie fundamynty zatopialy(tam boly kurzawki)
                        i skiz tego tysz te 3 firmy plajta zrobioly(ponoc). A chyba Ci sie pomylola
                        Debeka z nazwom DEFAKA .
                        Defaka i Woolworth boly w tym samym(tym w kerym za moich czasow bol Ikar)
                        budynku . To z tym farozym to chyba zech kaisik slyszol alech niy ma zicher .
                        Kajs to wysznupol ?

Acha to z tym fetym przeca niy wykluczo teko inkszego . Niy smarowali tych balkow
                        tym fetym ?

PS
                        tam wbiyli 476 zelbetowych balkow , kozdy 7,6 m
                        dugi .

Pyrsk !

• Gość: piotlik Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.warsnet.trzepak.pl 02.08.01, 15:23
      Dlaczego ten wątek został zapomniany??? Wydobyłem go z szarego końca. Czyżby
      nikt nie miał nic do powiedzenia na temat szeroko pojętej kultury???
      • Gość: XJ600 Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.arch.polsl.gliwice.pl 03.08.01, 12:38
        Co sie dziwisz?
        Gliwice są pustynią. W kinach nie ma nic ciekawego. Noce w ruinach tez nie są
        jakies specjalnie rewelacyjne (rok temu byly lepsze). Jedyny porządny sklep
        muzyczny upadł. Jak więc tu rozmawiać o kulturze? Wszędzie jest już wolny rynek
        a ten kultury nie lubi.
    • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.01, 13:47
      Slonzokow studyntow informuja o zwionzku Salia Silesia . Adres internetowy
      poradzicie znalysc na zajtach Ruchu Autonomii Slaska (www.raslaska.org).
      Je tysz jeszcze pora inkszych adresow kere sie wom mogom przidac . Jak kery mo
      interesa niych godo . Niy szkryklom odrazu bo mozno juzas mi sam kerys wyjedzie
      ze jo ino po i o Slonsku poradza .

PS

Pytolch sie roz o "Zeszyty Gliwickie" . Wiy kerys cosik na tyn temat ?

Pyrsk !
      • Gość: piotlik Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.warsnet.trzepak.pl 03.08.01, 15:57
        Wypada sie zgodzić z XJ600. Mam od dłuższego czasu wrażenie, że Gliwice to
        rzeczywiście pustynia kulturalna. Trudno w takiej sytuacji nie być
        malkontentem. Bardzo rzadko przykuwają moją uwagę interesujące wydarzenia
        kulturalne. A wszystko to w mieście, które po Warszawie ma najwyższy w Polsce
        odsetek mieszkańców z wyższym wykształceniem. A najbardziej interesujący, a
        zarazem żenujący i wstydliwy jest fakt, że tylko nieliczni podejmują starania
        zmierzające do poprawy sytuacji. Starania, które nie zawsze kończą się
        zadowalającym i oczekiwanym sukcesem. Czyżby wszyscy ograniczyli swoje potrzeby
        intelektualno-kulturalne do minimum? Czy wszyscy obraliśmy sobie za współczesny
        wzór do naśladowania w kwestii kulturu Diogenesa z Synopy? Czy wszyscy zgodnie
        zaczniemy krzyczeć: "Chcemy chleba i igrzysk"? Nie dajmy się pokonać coraz
        bardziej widocznemu HOMO IDIOTICUS.
        • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.01, 16:02
          I sam sie z Tobom zgodzom w kozdym konsku . Ale mozno by tak jakes inicjatywy
          dzisiejsze Gliwiczanie wykazali (?)

Pyrsk !
        • Gość: meg Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 06:27
          ośmielę się, nawet w Zabrzu jest lepiej
          • Gość: kidd Re: mały przewodnik kulturalnyP IP: *.server.ntl.com 04.08.01, 16:20
            Piotlik: zgadzam sie z toba.Gliwice jest pustynia kulturalna.Tak bylo
            zawsze jak pamietam. Mieszkalem(mieszkam) ponad 40-ci lat w tym
            miescie.Jedynym rodzynkiem bylo "Kino-Teatr X", gdzie cos od czasu do
            czasu sie dzialo. Wystepy teatrow studenckich,koncerty muzyczne itp. Z
            jakiegos powodu nie bylo to reklamowane w miescie, bilety rozprowadzalo
            sie przez Politechnike oraz gliwickie instuty.Tutaj zaczyna sie moj nastepny
            watek.Fedrowalo sie wegiel, stal produkowalo i ordery wreczalo w
            Operetce.Jako dzieciak pamietam super przedstawienia dla nas,wlasnie w
            niej, potem zupelne nic.Dzialy sie tam ciekawe sprawy oczywiscie,
            problem byl z wiedza o tym.Nie mam tu na mysli rutynowych
            przedstawien gdzie autobusami widownia itd. Kultura, tak jak ja
            rozumiemy byla dozowana i rozmieszczana Nie pamietam inaczej.
            • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalnyP IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.01, 23:16
              Ostatnio zechslyszol , co i Jarocin odwolali . Co to je terozki w tyj Polsce
              los ?
              • Gość: piotlik Re: mały przewodnik kulturalnyP IP: *.warsnet.trzepak.pl 09.08.01, 15:40
                Właśnie dzisiaj zauważyłem na parterowych oknach gliwickiego ratusza dwa,
                mogące kogoś zainteresować, plakaty dotyczące wydarzeń kulturalnych w mieście
                (tych wyższych lotów). Po pierwsze odbywa się w Gliwicach już po raz
                drugi "festiwal muzyki bachowskiej" (od 27 lipca do 19 sierpnia), a po drugie w
                willi Caro ma miejsce wystawa (od czerwca do października)
                zatytułowana "Ormianie w Gliwicach".
                Pozdrawiam, a w szczególności Meg i Magiczną.
                • Gość: Magiczna Re: mały przewodnik kulturalnyP IP: 192.168.100.* / *.bmj.net.pl 09.08.01, 15:58
                  Gość portalu: piotlik napisał(a):

> Pozdrawiam, a w szczególności Meg i Magiczną.

Dziekuje :))) A wydawlo sie, ze sie nie lubimy... Jak widac w obliczu zagrozenia
                  zbieramy sie do kupy ;)))
                  M.

• Gość: Jimi Re: mały przewodnik kulturalnyP IP: *.gateway.silesianet.pl 10.10.01, 23:47
                  Trochę jakby poniewczasie, ale piszę. Otóż od przyszłego tygodnia (poniedziałek
                  15 pażdziernika) w ruinach teatru będze gościć wystawa "Szczęśc Boże" włoskiego
                  fotografa Lorenzo Castore, który był u nas na Śląsku i uchwycił to co według
                  niego było dla naszego regionu znamienne, ciekawe i charakterystyczne. Myślę że
                  warto się przejść - niestety mając w pamięci Twój wpis o czarno-białej
                  rzeczywistości i o tym, że masz już dość dyskusji o Śląsku, z żalem donoszę, że
                  wystawa ta jest tylko i wyłącznie o Śląsku a zdjęcia są wyłącznie czarno-białe
                  ;)) Niemniej jednak polecam wszystkim. Wystawa zwinie się za 2 tygodnie, wjazd
                  jest darmowy - myślę, że warto (od poniedziału do piątku godz 10.00 - 18.00)
                  Może i o tym podyskutujemy? Jestem autentycznie ciekawy Waszych wrażeń.
                  Pozdrawiam
        • Gość: Mada Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.necik.pl 02.09.01, 20:00
          A ja tak sobie myślę, że pogodzilismy się już z tym krajobrazem pustynnym w
          Glwicach, jeśli chodzi o kulturę. Nie ma już problemu z "wypadami" do innych
          miast, na tamtejsze ewnetualne (znacznie czestsze niż w Gliwicach) wydarzenia
          kulturalne... To po prostu konieczność...
          Meg!! - gratuluję "ośmielenia się " w kwestii Zabrza i jego repertuaru.
          Masz racje, choćby biorąc pod uwagę tylko "Dom muzyki i tańca"
    • Gość: piotlik Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.warsnet.trzepak.pl 15.08.01, 14:46
    • Gość: piotlik Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.warsnet.trzepak.pl 22.08.01, 00:16
      • Gość: meg Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 00:27
        Gość portalu: piotlik napisał(a):

> ...

czyżby Twoja wypowiedź była pełną recenzją stanu kultury w Gliwicach?

• Gość: XJ600 Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.necik.pl 22.08.01, 02:22
          Piotlik pisałeś o plakatach na ratuszu. Oprócz wymienionych dwóch plakatów
          jest tam jeszcze jeden. Informuje on o odbywającej się tam wystawie fotografii.
          Bayłem. Bardzo interesująca. Autorzy ukazują kontrast między zgiełkiem wielkiej
          metropolii amerykańskiej, a pustymi ulicami miasta zagubionego w piaskach
          Sahary. Ciekawe kompozycje czarno-białych i kolorowych obrazów uzupełnione
          cytatami z literatury. Polecam. Wystawie można jedynie zarzucić małą ilość
          prezentowanych fotografii. Przy wyjściu stoi skarbonka z napisem "zostań
          sponsorem wystawy" po odgłosie jaki wydały wrzucone przeze mnie monety
          stwierdzam, że albo opróżniają ją bardzo często, albo Gliwice rzeczywiście są
          kulturalną pustynią.
          • Gość: Ee Re: mały przewodnik kulturalny IP: 157.158.202.* 22.08.01, 07:02
            NIe kulturalną, ale finansową......
            • Gość: XJ600 Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.necik.pl 22.08.01, 11:07
              Znowu narzekasz. Wrzucic można choćby 50gr.
              • Gość: ballest Re: mały przewodnik kulturalny IP: 62.67.5.* 01.09.01, 23:26
                A jak ja 1 DM wrzuce czy jestescie wtedy na kulturalnej sciezcie????.
    • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 01.09.01, 21:07
      w Zabrzu rozpoczyna sie festiwal organowy - 10 koncertów, jako pierwszy
      wystąpił dzisiaj w kościele św. Anny Oskar Roithmeier z Marburga, następny - za
      tydzień w kościele św.Andrzeja - Wacław Golonka z Pragi

a wracając do Wrocławia, w moim ulubionym wątku "Bezsenność" ludzie dzielą się
      swoją ulubioną poezją, pisują wspólnie opowiadania, do innego wątku ściągnęli
      aktorów, itd, a u nas prym wiodą wice i przekleństwa (wyjaśnienie dla Ballesta -
      nie mam nic przeciw wicom, a i takie jak przedstawione tu przekleństwa mnie
      nie bulwersują, żal mi tylko, że nie ma chętnych do rozwijania np
      wątku "Książki )
      • Gość: Ballest Re: mały przewodnik kulturalny IP: 62.67.96.* 21.09.01, 19:34
        meg_s napisał(a):

> w Zabrzu rozpoczyna sie festiwal organowy - 10 koncertów, jako pierwszy
        > wystąpił dzisiaj w kościele św. Anny Oskar Roithmeier z Marburga, następny - za
        >
        > tydzień w kościele św.Andrzeja - Wacław Golonka z Pragi
        >
        > a wracając do Wrocławia, w moim ulubionym wątku "Bezsenność" ludzie dzielą się
        > swoją ulubioną poezją, pisują wspólnie opowiadania, do innego wątku ściągnęli
        > aktorów, itd, a u nas prym wiodą wice i przekleństwa (wyjaśnienie dla Ballesta
        > -
        > nie mam nic przeciw wicom, a i takie jak przedstawione tu przekleństwa mnie
        > nie bulwersują, żal mi tylko, że nie ma chętnych do rozwijania np
        > wątku "Książki )

Hallo Meg,
        Nie wiedzialem, ze interesujesz sie muzyka koscielna, Oskar Roithmeier z Marburga
        wystepuje czesto w Fuldzie.
        Co sadzisz o mszy Swietej Franza Schuberta ?
        • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 21.09.01, 20:02

> Nie wiedzialem, ze interesujesz sie muzyka koscielna,

organowa - nie znaczy zawsze kościelna, lubię od czasu do czasu
          muzykę "patetyczną"
    • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 21.09.01, 18:23
      DMiT zaprasza po sąsiedzku na "Nieszpory Ludźmierskie" - 30.09 o 18-tej
      soliści ci sami co w prawykonaniu, orkiestra "Filharmonii Zabrzańskiej"
      i chór "Resonans con tutti"
      natomiast 13-go października o 20-tej "Noc z gospel" - Oslo Gospel Choir oraz
      Soyka, Szcześniak, Kayah itp

• Gość: Ballest Re: mały przewodnik kulturalny IP: 62.67.96.* 21.09.01, 20:33
        To uwielbiasz ENIGME?
        (M.Cretu i Sandra)
        • Gość: meg Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.01, 20:53

> To uwielbiasz ENIGME?

zgadłeś w całej rozciągłości
          • Gość: Ballest Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.67.144.103.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 21.09.01, 21:17
            Podaj mi przez FAX twoj Adres a przesle Tobie paare CD, ktore zreszta sam
            nagrywam z okladka itd.
            Wiesz o tym , ze ta Sandra to zona od Michaela C. no i spiewala wczesniej w
            zespole Arabesque ( w Japonii byli najbardziej znani chyba pocz. lat 80')
          • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.01, 01:38
            Pyrsk !

No to napewno znosz to na czym jo sie wychowywol - SBB (J.Skrzek) , a do
            prawdziwych Pieronow tysz mom jedyn typ od niego brat Janek "keks" Skrzek -
            prawdziwy piykny hanyski blues .

Pyrsk !
            • Gość: Ballest Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.67.160.68.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 22.09.01, 01:54
              Nie , nie znam, napisz wiecej?
            • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 22.09.01, 01:59
              Gość portalu: Szwager napisał(a):

> Pyrsk !
              >
              > No to napewno znosz to na czym jo sie wychowywol - SBB (J.Skrzek) , a do
              > prawdziwych Pieronow tysz mom jedyn typ od niego brat Janek "keks" Skrzek -
              > prawdziwy piykny hanyski blues .

mój mąż jest ich fanem i ma chyba wszystko co wydali, ale w winylu
              • Gość: Ballest Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.67.160.68.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 22.09.01, 02:08
                Fajnie meg, kiedy zaczeli spiewac? co znaczy SBB i tak dalej?
                Masz meza Hanysa?
                • Gość: SBB Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.01, 02:44
                  SBB - szukaj , burz i buduj- Search , Break & Build

Publicznie zadebiutowali 4 lutego 1974 r.
                  Kedys Silesian Blues Band .

Jozef Skrzek
                  Antymos Apostolis
                  Jerzy Piotrowski

Moj ulubiony "konsek" - Memento z banalnym tryptykiem

PS

To cza posuchac - jak Ci to inaczyj pedziec ? - niy mosz tego kaj wysznupac ?!
                  • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 22.09.01, 02:59
                    a ja lubię te "kawałki" z Józefiną
                    • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.01, 03:02
                      To ino moga pochwolic - to je colki jo .
                  • Gość: rem Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.67.164.5.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 22.09.01, 03:02
                    Dzieki szwager, jou sie dali dom rady
                    pyrsk
                    • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.01, 03:10
                      Ale "Keksa" Skrzeka pieronym trudno snalysc . roz zech od niego konski posuchol
                      na Napsterze . Jak od niego co snaleziesz to dejsam znac .

Pyrsk !
                      • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.01, 03:18
                        Pora miesiyncy nazod leciol film o Kyjksie (tak mi je lepiyj godo) . Bolo to
                        jak sie niy myla skuli od niego "Abrachama" (a mozno mi sie ino zdowo-egal) .
                        Tyn Karlus niy poradzi ani po polsku (i niych mu Ponboczek to wynagrodzi) , a
                        tak fajnie tam spomino , spiywo i rozprawio - aze sie slimtac chce . Je tam
                        tako fajno piosynka we keryj spiywo "umiyrosz Slonsku moj ..." . Jo se to
                        nagrol - jak kery to dorwie to ino polecom . Tyn film i tyn "Kyjks" oddowo
                        blank wiernie colko prowda o nos "Hanysach" .

Kulenamole alech sie rozklejol - wyboczcie i do juzas !

Pyrsk !
                        • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 22.09.01, 03:27
                          jest teraz serial dokumentalny "Serce z węgla" o zwalnianych górnikach - "Kyks"
                          też się tam pokazuje
                          • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.01, 03:32
                            kaj toje i kedy ?!
                            • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 22.09.01, 03:46
                              we wtorki o 21.00 na TVP1
                              • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.01, 03:58
                                To byda miol dopiyro za dwa tydnie - ale piykne dziynki .

Pyrsk !
                                • Gość: Ballest Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.67.136.19.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 23.09.01, 21:21
                                  Tukej kiedys ktos podou adres kaj mozna slonskich konskow posluchac,(Hyba
                                  Hartmut abo Hanys) jou go teraz znolezc nie umiam , moze mi kto pomoze.
      • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 30.09.01, 20:23
        meg_s napisał(a):

> DMiT zaprasza po sąsiedzku na "Nieszpory Ludźmierskie" - 30.09 o 18-tej

żałujcie wszyscy, którzy nie byliście, jeszcze mi w uszach dźwięczy - chórem
        naprawdę możemy się (Zabrze) pochwalić, na koniec pojawił się nawet mistrz Jan
        Kanty wyraźnie zadowolony z wykonania
    • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 04.10.01, 22:11
      w Zabrzu rozpoczynają się Dni Muzyki Dawnej, oczywiście m.in. z
      chórem "Resonans con tutti" - pierwszy koncert u św. Anny
      • Gość: Szwager Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.01, 04:46
        Som w Gliwicach jeszcze jakes chory ?
      • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 05.10.01, 13:30
        meg_s napisał(a):

> w Zabrzu rozpoczynają się Dni Muzyki Dawnej, oczywiście m.in. z
        > chórem "Resonans con tutti" - pierwszy koncert u św. Anny

zapomniałam dodać - 12 października o godzinie 18.00
    • Gość: XJ600 Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.necik.pl 07.10.01, 01:10
      Czy znacie Jaromira Nohavice? To wspaniały czeski bard. Jesli lubicie Okudżawę,
      Wysockiego, Coena - to powinniscie się zapoznać również z twórczoscią Nohavicy.
      Już 19.10 o 19:00 bedzie ku temu doskonała okazja. Pieśniarz ten wystąpi bowiem
      w Kino-Tearze "X". W jego repertuarze znajdziecie zarówno piosenki wesołe jak i
      takie, które skłaniają do głębszych refleksji. Artysta śpiewa co prawda po
      czesku, ale ze zrozumieniem nie powinno być większych problemów.
      • Gość: XJ600 Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.necik.pl 10.10.01, 23:03
        Swego czasu na naszym forum sporo pisało się o Erichu Mendelsohnie. Jeżeli
        pragniecie dowiedzieć się więcej o jego twórczości, możecie odwiedzić wystawę
        we wrocławskim Muzeum Architektury. Pogoda jest ładna, autostrada prawie
        gotowa, więc może warto zrobić sobie małą wycieczkę :-)
    • Gość: meg Re: mały przewodnik kulturalny IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.10.01, 12:35
      w niedzielę 21.10 - rozpoczyna się w zabrzańskim Teatrze Nowym Festiwal
      Dramaturgii Współczesnej - przedstawienia codziennie - do 27
      m.in. - Teatr im. Słowackiego z Krakowa i Powszechny z Warszawy -
      rozpoczyna "Ballada o Zakaczawiu" Teatru im.H.Modrzejewskiej z Legnicy
      • meg_s Re: mały przewodnik kulturalny 11.11.01, 07:25
        rzopoczyna się festiwal Ars Cameralis - wydarzenia rozgrywać się będą w różnych
        miastach - i znowu na tej mapie nie widzę Gliwic :-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka