Gość: Mirek IP: *.sympatico.ca 12.07.01, 02:05 Uwielbiam komedie, wychodze z zalozenia, ze mam dosyc swoich problemow aby przejmowac sie tymi na ekranie. Dla mnie rozrywka kojarzy sie ze smiechem. Opinie...Recenzje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ee Re: Film IP: 157.158.202.* 12.07.01, 07:00 A ja lubię dodatkowo jak mnie straszą. Dlatego najlepsze dla mnie jest połączeniu humoru i strachu. Np "Mumia" - dawno się tak nie uśmiałam a i dreszczyk był (głównie spowodowany dobrymi efektami), Albo "Lake PLacid" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: *.warsnet.trzepak.pl 15.07.01, 13:09 Tylko należy ubolewać nad stanem współczesnej polskiej kinomatografii. Dlatego z niecierpliwością i nadzieją czekam na "drugiego" KIEŚLOWSKIEGO. Dobrze, że chociaż czasem mogę podłączyć się do "filmowej europejskiej kroplówki", ponieważ tam jeszcze można zobaczyć dobre kino. Coraz bardziej zaskakuje mnie również (i to miło) kino azjatyckie!!! Natomiast na temat produkcji zza oceanu mam wyrobione zdanie (czysto subiektywne) i poza nielicznymi wyjątkami nie warto poświęcać na nie czasu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Re: Film IP: *.pagi.pl 17.07.01, 12:57 Gość portalu: piotlik napisał(a): > Tylko należy ubolewać nad stanem współczesnej polskiej kinomatografii. Dlatego > z niecierpliwością i nadzieją czekam na "drugiego" KIEŚLOWSKIEGO. > Dobrze, że chociaż czasem mogę podłączyć się do "filmowej europejskiej > kroplówki", ponieważ tam jeszcze można zobaczyć dobre kino. > Coraz bardziej zaskakuje mnie również (i to miło) kino azjatyckie!!! > Natomiast na temat produkcji zza oceanu mam wyrobione zdanie (czysto > subiektywne) i poza nielicznymi wyjątkami nie warto poświęcać na nie czasu . No co ty, piotlik - to marzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: *.warsnet.trzepak.pl 15.07.01, 19:44 A wszystkim zwolennikom dobrego humoru i inteligentnych komedii polecam francuski film pt. "Kolacja dla palantów". Widziałem go 2 razy podczas przeglądu kina francuskiego w gliwickim kinie AMOK i jestem zachwycony (podobnie moi znajomi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Re: Film IP: *.pagi.pl 17.07.01, 12:55 Zanussi,Lynch i Sylvester Stallone - mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Film IP: 157.158.202.* 17.07.01, 14:46 A wszyscy w jednej produkcji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Film IP: *.BMJ.net.pl 22.08.01, 22:54 Ten film jest naprawdę super, dawno tak się nie uśmiałam w kinie. Goraco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: *.warsnet.trzepak.pl 20.08.01, 00:03 "Przypadek" K.Kieślowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Film IP: *.sympatico.ca 20.08.01, 02:55 "Rush hour II" - OK ale bez entuzjazmu... "Planet of the Apes" - ciekawe ze wzgledu na efekty, ale zakonczenie psuje caly film... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XJ600 Re: Film IP: *.necik.pl 23.08.01, 12:12 Kolacja dla palantów jest na prawdę super. Piotliku też byłem na Nocy kina francuskiego w Amoku. Z komedii polecam też wczesny film Formana "Pali się moja panienko" a so do produkcji zza wiejkiej wody to idźcie na Shreck''a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Film IP: *.*.*.* 09.09.01, 00:49 Mamy festiwal filmow w Toronto i przyjechala Zoska Loren - alez ona sie trzyma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIrek Re: Film IP: *.*.*.* 02.09.01, 02:32 "Enemy at the gate"!! Absolutnie fantastyczny z punktu widzenia czysto rozrywkowego (po prostu swietnie zrobiony) ale rowniez z historycznego; pokazana prawda o Stalingradzie. Goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XJ600 Re: Film IP: *.necik.pl 01.10.01, 00:14 Czy ktoś z Was zna film pt."Między złem, a głębokim błękitnym oceanem" ? To jeden z lepszych filmów jakie dane mi było widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Film 01.10.01, 00:44 w tej chwili (od pewnego już czasu) na dwójce leci świetny film bez słów, za to z doskonałą muzyką w zasadzie taneczną - o (bo ja wiem) - miejscu tańca w życiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XJ600 Re: Film IP: *.necik.pl 05.10.01, 00:07 Wspaniałe filmy o tańcu nakrecił Carlos Saura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: 212.106.173.* 05.10.01, 18:41 Rusza FILMOSTRADA. Jest to niezwykły, jak zapewniają organizatorzy, festiwal filmowy. To przegląd filmów festiwalowych. FILMOSTRADĘ stworzyła SPInka, nawiązując do najlepszych polskich tradycji Konfrontacji Filmowych i DKF-ów. Można będzie zobaczyć najciekawsze filmy europejskiej i światowej kinematografii. FILMOSTRADĘ gości wiele miast, a wśród nich Gliwice. W każdym mieście pokazy filmowe odbywać się będą przez tydzień. W Gliwicach projekcja filmów w ramach FILMOSTRADY będzie miała miejsce w kinie AMOK. - 26.10 - Malena, Happy Texas - 27.10 - Intymność, Happy Texas - 28.10 - Intymność, Malena - 29.10 - Pół Serio, Wojny Domowe - 30.10 - Wojny Domowe, Aimee & Jaguar, Mordercze Lato - 31.10 - Mordercze Lato, Aimee & Jaguar To tylko 7 filmów, mało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: 212.106.173.* 09.10.01, 23:36 Byłem na "Samotnych" Davida Ondricka. Pomimo, iż film ten zdobył nagrodę publiczności na 41 międzynarodowym festiwalu filmowym w Salonikach oraz na 16 warszawskim międzynarodowym festiwalu filmowym, to uważam , że znacznie lepszy (pod każdym względem - treści czy formy) był film tegoż samego reżysera pt. "Kola". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: 212.106.173.* 01.11.01, 23:40 Od ostatniego wpisu nie byłem w kinie ;-)! Ale pójdę na "Amelię". Odpowiedz Link Zgłoś
x600 Re: Film 01.11.01, 23:53 A ja bylem i to calkiem niedawno. Poszedlem do Amoka na "Malene". Bardzo przyjemny film utrzymany w stylu "Kino Paradiso" i trochę też "Życie jest piękne". Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re:Film 06.11.01, 20:46 Piykny Film hollestyle.sytes.net/beno1/bilder/animation/row.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Film IP: *.sympatico.ca 07.11.01, 20:24 "Monster Inc" zabawny i lekki, ale na prawde dla malych dzieci - bylem z corka i nie zaluje, ale nie polecam jako wyprawe do kina. Polecam natomiast "Bandits" z Bruce Willis - lekki i przyjemny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Film IP: *.sympatico.ca 09.11.01, 17:43 Chyba po raz setny ogladalem "Pretty women" z Julia Roberts i Richard Gare - nie naleze do tych "sentymentalnych" ale ten film ma cos w sobie. Nasowa mi kilka tytulow, ktore bym ogladal zawsze i wszedzie po set-ki razy. Oprocz powyzeszego mam na mysli "Forest Gamp" - swietna gra Tom'a Hanks'a i doskonaly film, "Platoon" - to ze wzgledu na moja adrenaline :)) "Sexmisja" - swietna komedia no i Stur, "Wodzirej" - Stur, ale tez w polaczeniu z "Barwy ochronne" Zanusiego, przypomina mi ze nie wszystko jest proste. "Kanal" Wajdy plus "Czlowiek z zelaza i marmuru, jako klasyka, "Matka Krolow" - kawalek historii. Nie mowie ze sa to wedlog mnie najlepsze, ale moje ulubione. Czy to w koncu obudzi forum? Chyba ogladacie filmy i macie swoje ulubione pozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Film IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 02:56 z wymienionych przez Ciebie w mojej pierwszej dziesiątce jest oczywiście "Seksmisja", ale na pierwszym miejscu bije wszystkie na głowę "Misja", rok bez obejrzenia "Kabaretu" uważam za niedopełniony poza tym nie będę oryginalna jeśli wymienię "Misia" jest ich jeszcze parę, ale pora późna - na wrocławskim forum robiono kiedyś ranking i niestrudzony Wędzonka podawał co tydzień wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Film 11.11.01, 07:32 w ramach festiwalu Ars Cameralis odbędzie się przegląd czeskiego kina "oskarowego" (Piotlik!!)- filmy nominowane i nagrodzone 13.XI - 17 K-ce GCK - "Pali się moja panno" i "Kola" 21.XI - 17 K-ce GuGalander - "Sklep przy głównej ulicy" "Pociągi pod specjalnym nadzorem" "Wsi moja sielska, anielska" 23.XI - 18 K-ce Gugalander - pokaz przedpremierowy obecnie nominowanego filmu "Musimy sobie pomagać" + spotkanie z reżyserem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Film IP: *.sympatico.ca 11.11.01, 23:44 Nie widzialem nic polskiego od wyjazdu - pomozcie mi z kilkoma tytulami od '76go, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Film IP: 157.158.202.* 12.11.01, 07:22 Nie ma co pisać. Polskie kino się skończyło. Powstają głównie żałosne kalki amerykańskich filmów gangsterskich osadzonych w naszych realiach. A wielkie ekranizacje wielkiej literatury (Qwo vadis, Pan Tadeusz, Przedwiośnie) są wielkie tylko wg reżysera. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Film 12.11.01, 15:16 lata mi się mieszają - cały Kieślowski to jakie lata? czyż nie 80-te? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: 212.106.173.* 12.11.01, 18:57 Kieślowski to lata 70-te (piękne filmy dokumentalne), 80-te (piękny Dekalog i przewspaniały "Przypadek" - z pierwszą i ostatnią wielką rolą B.Lindy) oraz początek 90-tych (m.in. "Trzy kolory" z niebieskim na czele wg.mnie).....szkoda tylko, że Polacy docenili jego twórczość zbyt późno, powiedziałbym za późno....no, ale to jest typowa i powszechna cecha Polaków - doceniają osobę, gdy ta osiagnie sukces i uznanie za granicą........ :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Film 12.11.01, 19:11 w 100% zgadzam się co do Lindy - dobrze się zapowiadał, dopóki nie zagrał w "Psach" i nie uwierzył w swoje gwiazdorstwo a w "Przypadku" za każdym razem odkrywam kolejne warstwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Film IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 20:56 Mea culpa, OK Kieślowski. I co dalej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Film IP: *.sympatico.ca 12.11.01, 21:03 Meg wspomniala o Misu - co to? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Film 12.11.01, 23:18 "Miś" - to sztandarowa komedia Stanisława Barei - te komedie powinny być prezentowane małolatom na lekcjach historii jako najwierniejsza ilustracja swoich czasów razem z serialem "Alternatywy 4" - życie codzienne w socjalizmie sprowadzone do absurdu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Film IP: 157.158.202.* 13.11.01, 07:04 Tylko zwróć uwagę, kiedy komedie Barei powstawały - za tzw komuny, podczas której podobno kultura polska nie istniała - a przynajmniej tak nam wmawiają panowie spod prawej ściany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys_hans Re: Film IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.01, 10:25 Rozstrzygnięto plebiscyt tygodnika "Polityka" na najlepszy film polski i zagraniczny. Głosowało kilka tysięcy czytelników. Wyniki części "polskiej" były, hmmm co najmniej bardzo zaskakujące: 1.Rejs 2759 głosów 55,65% 2.Sami Swoi 2557 głosów 51,57% 3.Seksmisja 2471 głosów 49,84% 8.Miś 1472 głosy 29,69% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Film IP: 157.158.202.* 14.11.01, 12:11 Co cię tak zaskoczyło? Rejs jest filmem "kultowym" i to od dawna. Również od dawna nic ciekawego w polskiej kinematografii się nie dzieje. Zasze ludzie wolą oglądać komedie niż filmy tragiczne lub obyczajowe, a dzisiejsze komedie, są poniżej wszelkiej krytyki. Na co mieli głosować? Na 13-ty posterunek, czy na Kiepskich??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Film IP: *.sympatico.ca 18.11.01, 05:06 "Harry Potter and the Philosopher's Stone". Jest u nas Harry Potter's mania na przeogromna skale. Corcia moja byla, widziala i...jest rozczarowana, bo nie ma jak ksiazka. Ja zas ciesze sie, ze ze nauczylem moje dziecko rzadkiej rzeczy w dzisiejszych czasach; nawet najlepsza ekranizacja, jest jedynie ogladaniem wytworu CZYJEJS (rezysera) wyobrazni a film nigdy w pelni nie zastapi ksiazki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Re: Film IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.01, 13:29 Gość portalu: Mirek napisał(a): > "Harry Potter and the Philosopher's Stone". Jest u nas Harry Potter's mania na > przeogromna skale. Corcia moja byla, widziala i...jest rozczarowana, bo nie ma > jak ksiazka. Ja zas ciesze sie, ze ze nauczylem moje dziecko rzadkiej rzeczy w > dzisiejszych czasach; nawet najlepsza ekranizacja, jest jedynie ogladaniem > wytworu CZYJEJS (rezysera) wyobrazni a film nigdy w pelni nie zastapi ksiazki.. > . Kurde chopie, kaj Ty zyjesz i skad wziales to dziecko? Moje "inteligenty" patrza tylko na "South park" albo "Dragenball Z". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Film IP: *.sympatico.ca 18.11.01, 16:15 Gość portalu: Emma napisał(a): > Kurde chopie, kaj Ty zyjesz i skad wziales to dziecko? Moje "inteligenty" patrz > a > tylko na "South park" albo "Dragenball Z". "South Park" u nas jest od 18 lat i nawet mnie sie nie osmielaja spytac czy mozna ogladac (jestem znanym domowym terrorystom pod pewnymi wzgledami) a "Dragenball" to w zamian za kazda godzine przed telewizorem chce jedna godzine z ksiazka w reku. W przypadku corki (12) to dziala, ale chlopaka (16) to wolami do ksiazki nie zaciagniesz :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Film IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 18:05 Starszemu kazałam 30 stron dziennie czytać - poskutkowało - teaz ma 14 lat i kocha czytać. Właśnie wrócił z kina, był na "Wiedźminie" (to ekranizacja Sapkowskiego, którego syn uwielbia) bardzo rozczarowany. Stwierdził, że to nawet nie leżało koło Sapkowskiego, i straszna tandeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: *.warsnet.trzepak.pl 18.11.01, 22:24 W ostatni weekend widziałem dwa, robiące piorunujące wrażenie na widzu, filmy. Są to: "CZEŚĆ TERESKA" oraz "REQUIEM DLA SNU". Zaznaczam - filmy te nie należą do "lekkich" i przyjemnych. Na marginesie zaznaczam, że w gliwickim kinie "Amok" rozpoczął się w piątek przegląd bardziej ambitnych filmów - NOWE HORYZONTY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: *.warsnet.trzepak.pl 15.01.02, 19:07 Już za niedługo w gliwickim AMOKU przegląd filmów braci COEN. Zainteresowanych ambitnym kinem zapraszam. Również aktualny repertuar kina jest bardzo interesujący. Niedawno byłem na oryginalnym "MEMENTO", a przedwczoraj na "DROBNYCH CWANIACZKACH" W. ALLENA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: do Piotlika IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 22:41 co za zbieg okoliczności, że wróciłeś do tego wątku - właśnie chciałam Cię zapytać czy nie wiesz gdzie trafić na film "Himalaya"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: do Piotlika IP: *.warsnet.trzepak.pl 18.01.02, 00:17 Czy osoba, która widziała "MULHOLLAND DRIVE" D.LYNCH'A, jest w stanie przedstawić logiczny ciąg zdarzeń ;-). p.s. "Himalaya" to tylko w wypożyczalniach kaset video (spróbuj na rogu Dworcowej i Konstyucji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Film IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 03:13 dałam się ogłupić i właśnie wróciłam z "Harry'ego Pottera":-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hobbit Re: Film IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.02, 15:12 to se poradzisz wynagrodzic ino Wuadcom Piersciyni Odpowiedz Link Zgłoś
emma1 Re: Film 18.01.02, 17:13 Gość portalu: Hobbit napisał(a): > to se poradzisz wynagrodzic ino Wuadcom Piersciyni Widzialm, naprawde fajnie zrobiony. Juz sie nie moge doczekac nastepnych odcinkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hobbit Re: Film IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.02, 18:13 Pyrsk ! Nastympne dwa bydom pokoleji na nastympne dwie Wilije. Polecom ale w miyndzyczasie ksionzka. Wedug mie tyn film jako wyjontek je po lekturze ksionzki jeszcze lepszy. Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: Film IP: *.czarnecki.silesianet.pl 19.01.02, 22:58 Gość portalu: meg napisał(a): > dałam się ogłupić i właśnie wróciłam z "Harry'ego Pottera":-) Ja też właśnie wróciłem - co do samego filmu: Wspaniałe efekty specjalne, świat tam przedstawiony wydaje się naprawdę realny!! Dzieci poniżej 8-10 lat powinny chyba (bardziej ich rodzice) przemyśleć czy na pewno chcą wybrać się na to do kina (dla dzieci w tym wieku niektóre sceny są moim skromnym zdaniem chyba trochę za mocne - szczególnie w kinie wyposażonym w system Dolby Surround). W kinie zaraz za nami siedziała mała dziweuszka, która tak strasznie to wszystko przeżywała (często bała się) że chyba bidulka złe sny po tym będzie miała... Poza tym OK Wyjaśnienia: Nie czytałem książki, nie jestem PotteroManiakiem ;)) nie mam porównania do samej książki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Film IP: *.warsnet.trzepak.pl 31.01.02, 00:33 David Lynch "Mulholland Drive" : "...this is the girl..." ! Odpowiedz Link Zgłoś