ramon6 23.10.05, 07:16 ciekawa audycja; poszezy horyzont;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meg_s Re: WDR5 9:15 "Alte und Neueheimat" 23.10.05, 07:39 w mojej kablówce nie ma takiej stacji :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ramon6 Re: WDR5 9:15 "Alte und Neueheimat" 23.10.05, 08:18 Hallo Meg, Szkoda:-( Chdzi tutaj o radiostacje z Köln. "West Deutscher Rundfunk 5" A audycja leci jusz ponad 25 lat. Kiedys redakcja zajmowala sie glownie problemami wysiedlencow i krajow z ktorych pochodzili. Przed trzema laty zostala redakcje prawie calkowicie wymieniona i skalla tematow poszezona na wiadomosci z krajow Europy Centralnej ktore przystapily do UE. Duzo miejsca zajmuja tesz informacje o mniejszosciach narodowych, np cygani we Slowacii, Zydzi na Ukrainie, albo Wegrzy w Rumini, no i o "nas". Redakcja jest teraz - mojim zdaniem - bardzo politycznie poprawna, tematyka nie jest jusz taka kontrowersyjna, ale mimo to odczasu do czasu interesujaca. Masz moze mozliwosc odbioru radja poprzes antene satelitarna? Tam mozna te stacje tesz uslyszec. Przyjemnej niedzieli:) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: WDR5 9:15 "Alte und Neueheimat" 23.10.05, 09:10 nie mam anteny sat. - ale skoro to radio (początkowo źle zrozumiałam - myślałam, że TV), to obawiam się że i tak niewiele bym zrozumiała - z obrazem łatwiej podobnymi tematami zajmuje się Telewizja Polska - "Trójka" - program "Etniczne klimaty" z Krakowa, prowadzony przez Briana Scotta Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s za szybki klik ;) 23.10.05, 09:14 .... "Zawitali" przy okazji jednego z programów na CH - przyprowadzeni przez lidera jednej z list w ostatnich wyborach :) (chyba uniknęłam sprytnie ujawnienia danych ;) - a ostatnia, bardzo ciekawa audycja była o liceum białoruskim - tylko zabijcie mnie, nie pamiętam w jakiej miejscowości (w Polsce oczywiście). Wzajemnie życzę miłej niedzieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
ramon6 Re: za szybki klik ;) 23.10.05, 10:20 Meg, byly dla mnie interesujace tematy. Np: Nazywanie parkingow przy autostradach nazwami miast z bylych terenow niemieckich. Sam fakt nazywania byl mi znany, ale cos nowym dla mnie bylo, ze W. Brandt ze wzgledu na swoja polityke wobec Polski, nadawanie tych nazw jusz w 1967 (byl wtedy ministrem od spraw zagranicznych) zaczymal, A drugi interesujacy i mnie nie znany temat bylo, ze Hollandija chciala (1948 - 1952)sobie czesc Polnocnej Nadrenii (pow. Kleve)wcielic. Niemcy oswdlili na tych terenach wysedlonych ze Slaska stawiajac Hollendrow przed faktem dokonanym. Do czego wszystkiegi Slazacy sa dobrzy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: za szybki klik ;) 23.10.05, 16:53 i pomyśleć - sss9 uczy się od ballesta Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: za szybki klik ;) 23.10.05, 16:56 :))) nie uczy - nieomal cytuje... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: WDR5 9:15 "Alte und Neueheimat" 23.10.05, 10:44 Dobry Rano Meg_s i Ramon;)) Odpowiedz Link Zgłoś