Dodaj do ulubionych

Wyburzanko

06.06.07, 15:26
od paru dni trwa masakra starych, zrujnowanych zabudowań fabrycznych przy
zbiegu ulic Toszeckiej, Warszawskiej, Składowej i Boh. Getta Warszawskiego.
macie jakieś foto postępującego czyszczenia, albo info o przyszłości tego terenu?
Obserwuj wątek
    • pitrix Ciekawość 06.06.07, 15:44
      Czy to już są wyburzenia związane z DTŚ?
      • sss9 Re: Ciekawość 06.06.07, 15:48
        pitrix napisał:

> Czy to już są wyburzenia związane z DTŚ?

to nieco poza wytyczoną trasą DTŚ, więc raczej nie.

strzelaj dalej.
        pozostały ci dwie szanse. ;)
    • mieszko966 Re: Wyburzanko 06.06.07, 15:51
      Gdzieś mi się obiło o uszy, że ma tam być Kaufland, ale pewności nie mam. Tak
      czy inaczej, wszystko lepsze, niż ta ruina, która tam stała.
      • sss9 Re: Wyburzanko 06.06.07, 15:59
        mieszko966 napisał:

> Gdzieś mi się obiło o uszy, że ma tam być Kaufland, ale pewności nie mam. Tak
        > czy inaczej, wszystko lepsze, niż ta ruina, która tam stała.

owszem, wszystko lepsze, ale dokument fotograficzny byłby wskazany. w IR nie
        interesują się takimi sprawami?

w sumie, to trochę żałuję, że nie dokumentujecie zmian w mieście. mnie nie
        starcza czasu, a chętnie bym to robił.
    • kl-2 Re: Wyburzanko 06.06.07, 16:04
      www.gliwiczanie.edl.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=17&start=15
      Na samym dole strony sę zdjęcia z tych wyburzeń stan sprzed kilkunastu dni.
      podobno tam była przed wojną fabryka oleju.
      • sss9 Re: Wyburzanko 06.06.07, 16:28
        kl-2 napisała:

> www.gliwiczanie.edl.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=17&start=15
        > Na samym dole strony sę zdjęcia z tych wyburzeń stan sprzed kilkunastu dni.
        > podobno tam była przed wojną fabryka oleju.

ha! też się spóźnili. fotki są już z okresu czyszczenia.
      • Gość: przepedzany Re: Wyburzanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 16:30
        Wycina sie drzewa, burzy domy, potem przyjdzie czas na ludzi. Juz sa zreszta
        przepedzani ze swych domow pod DTS
        • Gość: inka Re: Wyburzanko-Miasto w likwidacji!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 17:59
          Oczywiście tych co myślą trzeba się z miasta jak najszybciej pozbyć
          a na ich miejsce sprowadzić poPGRowską ciemnotę(Wesołe autobusy z 800
          werbownikami)Będzie to żelazny elektorat ZF. A,że zdemolują pijackimi burdami,
          zaśmiecą,zadepczą i zawrzeszczą miasto do
          reszty to kogo to obchodzi.Będzie świetny pretekst,żeby centrum też zrównać z
          ziemią, a na tym miejscu pobudować dla nich TBSobaraki (jak te na JPII) i wtedy
          ZF będzie już panował po wsze czasy, wybierany i uwielbiany przez ową ciemnotę.
          • kl-2 Re: Wyburzanko-Miasto w likwidacji!!! 06.06.07, 18:53
            Gość portalu: inka napisał(a):

> Oczywiście tych co myślą trzeba się z miasta jak najszybciej pozbyć
            > a na ich miejsce sprowadzić poPGRowską ciemnotę

Bez paniki. Skutecznośc tego werbunku będzie bliska zera. Zastanówmy się, co
            ktoś musiałby nam zaproponować, żebyśmy rzucili swoje życie w Gliwicach, swoją
            pracę, swoje mieszkania, swoich znajomych, swoją małą ojczyznę i postanowili
            się przeprowadzić - powiedzmy nad morze. Ktoś musiałby nam zaproponować WIECEJ
            (w każdej sferze, nie tylko tej policzalnej), niż mamy. Mało prawdopodobne.

Więc podejrzewam, że tu raczej chodzi o te wakacje nad morzem dla "werbowników"
            i o odrobinę szumu medialnego. No i ktoś w UM ma najwyraźniej za dużo
            pieniędzy. A tak płaczą, że zmiana nazw ulic drogo kosztuje...
            • mieszko966 Off topic 06.06.07, 19:57
              > Zastanówmy się, co ktoś musiałby nam zaproponować, żebyśmy rzucili swoje
              > życie w Gliwicach, swoją pracę, swoje mieszkania, swoich znajomych, swoją
              > małą ojczyznę i postanowili się przeprowadzić - powiedzmy nad morze.

Nie zapominaj, KL, że nie wszyscy tak bardzo kochają swoje miasto, jak Ty. Są
              tysiące ludzi, którzy czują się źle w swoim miejscu zamieszkania. Niektórzy
              kończą liceum i uciekają na studia na drugi koniec kraju, nawet nie myśląc o
              powrocie (nie mówiąc o tych, którzy uciekają za granicę). Nie każdy ma też
              gromadkę nieodłącznych przyjaciół czy kochającą rodzinę, z którą nie potrafi
              się rozstać na krok. Jest naprawdę sporo ludzi, którzy marzą tylko o tym, żeby
              zacząć życie od nowa. I tu nagle przychodzi taki człowiek na festyn w swojej
              maleńkiej Ustce i się dowiaduje, że jak przyjedzie do Gliwic, to właściwie z
              miejsca dostanie jakąś pracę. Na pewno nie za najniższą krajową, bo u nas tego
              typu zakładów raczej nie ma. No generalnie mu się to podoba. Poza tym, wcale
              nie jest powiedziane, że to będzie bezrobotny z popegeerowskiej wsi. Wręcz
              przeciwnie. Taki wypad do Gliwic wymaga jednak posiadania pewnego kapitału,
              zarówno finansowego, jak i kulturowego. Wymaga też samozaparcia, zdecydowania,
              orientacji na pewien cel. Byli robotnicy rolni takich cech nie posiadają, więc
              nie spodziewałbym się, że to oni skorzystają z oferty. Jeśli ktoś mieszkający
              nad morzem będzie w stanie (zarówno finansowo, jak i mentalnie) przenieść się
              nagle na Śląsk, to gwarantuję (o ile mój socjologiczny nos mnie nie myli), że
              będzie to osoba naprawdę wartościowa i potrafiąca sporo wnieść w nasze miasto.

Zresztą, nawet jeśli rzeczywiście liczba mieszkańców Gliwic po tej akcji nie
              wzrośnie, to przynajmniej sama marka się wypromuje. Myślę, że jeszcze pamiętasz
              o tym, co prof. Szczepański mówił o promocji miejskiej marki. Moim zdaniem, 500
              tys. zł za kampanię promocyjną przeprowadzoną z takim rozmachem to są po prostu
              głupie pieniądze. A ci rzekomi "werbownicy", to będą przecież wolontariusze z
              gliwickich organizacji pozarządowych, którzy pewnie nie dostaną za swoją robotę
              ani grosza. A dwa dni pobytu nad morzem, wypełnionego pracą od rana do wieczora
              trudno raczej nazwać urlopem. Na mój gust, to będzie harówa jakich mało. Co
              tylko dowodzi, że są ludzie kochający to miasto i wierzący w nie. Nie każdy
              jest "łowcą tirów", który "ma dość Gliwic". To myślę jest pozytywne. Teraz
              wystarczy, żeby tym pozytywnym myśleniem zarazić ludzi nad morzem i sukces
              murowany. Moim zdaniem to świetny projekt. Wart nawet rozszerzenia. Jeśli się
              powiedzie, to w przyszłym roku możnaby zaatakować kurorty górskie.
          • jeanalesi Re: Wyburzanko-Miasto w likwidacji!!! 06.06.07, 19:51
            miedzy lokalnym patriotyzmem a ksenofobią jest bardzo mała różnica. Co gliwice
            tylko dla Gliwiczan? najwyraźniej obawiasz się utraty pracy przy zamiataniu
            ulic prymitywie. Wstyd byłoby ci cos takiego pisać. Chyba że ty pochodzi z
            PGRowskiej wsi. Moze mi powiesz, że pochodzisz z gliwickiej rodziny z dziada
            pradziada? Nie bój sie. Do twojego Stowarzyszenia się nie zapiszą. co za jełop
            • Gość: inka Re: Wyburzanko-Miasto w likwidacji!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 02:29
              Nie pochodzę z Gliwic z dziada pradziada,
              nie jestem członkiem GDG,ale wiem jak powinno wyglądać centrum zadbanego miasta
              i jaka grupa społeczna powinna je zamieszkiwać
              • mieszko966 Re: Wyburzanko-Miasto w likwidacji!!! 07.06.07, 09:08
                > i jaka grupa społeczna powinna je zamieszkiwać

A to już jest rodzaj rasizmu. Mówienie, że komuś wolno mieszkać w centrum
                miasta (albo w Gliwicach w ogóle), a komuś innemu nie wolno jest co najmniej
                niedopuszczalne.

• Gość: honza Re: Wyburzanko-Miasto w likwidacji!!! IP: *.gl.digi.pl 07.06.07, 11:20
                  blala blalala ale pytanie brzmi co dam będzie budowane ???????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka