Dodaj do ulubionych

Z Podium na karku

22.11.07, 17:28
wygląda na to, że dofinansowanie budowy Podium ze środków europejskich zmaleje
z hurraoptymistycznych 85% do... może 25%. powód jest prozaiczny - Podium, to
przedsięwzięcie komercyjne. forowi klakierzy wszystkiego co wypełza z
magistratu milczą w tym temacie, na stosownej stronie internetowej magistratu
też ciągle świeci tych 85%. hej! czy nie wiecie dlaczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: m. centr. Gliwic Re: Z Podium na karku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 19:24
      Widocznie metoda taka (dezinformacji) skutkowała poprzednio przez 14 lat
      prezydowania, do póki mieszkańcy nie obudzili sie z ręką w nocniku, i
      świadomością że ich sprawy stoją w miejscu, a nawet są cofane.
      • Gość: wilczur Re: Z Podium na karku IP: *.gwardii.osi.pl 22.11.07, 20:17
        bo nikt nie chce powtarzać takich bzdur które przytaczasz. Jeżeli to będzie
        komercyjny ośrodek to w ogóle nie dostanie dofinansowania.
        • fesia Re: Z Podium na karku 22.11.07, 20:57
          Gość portalu: wilczur napisał(a):

> bo nikt nie chce powtarzać takich bzdur które przytaczasz. Jeżeli to będzie
          > komercyjny ośrodek to w ogóle nie dostanie dofinansowania.

A frankiewicz uważa inaczej:

[...] "W założeniu miało to być 85
          procent kosztów inwestycji.Niestety, polski rząd w swoich działaniach
          zakwestionował przyszłe funkcjonowanie Podium jako obiektu użyteczności
          publicznej.A w przypadku uznania obiektu za komercyjny Unia może dofinansować
          jedynie 40 proc.inwestycji. I choć w takiej sytuacji można staraæ się o
          pozyskanie ośrodków z innych źródeł, to
          zdaniem prezydenta Frankiewicza niezbędne będą bardzo szerokie
          konsultacje. Nie tylko z radnymi ale również z mieszkańcami- zastrzega
          prezydent.Ponieważ budżet miasta
          będzie musiał wziąć na siebie ciężar poniesienia 60 procent
          kosztów".
          • Gość: basiora Re: Z Podium na karku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 21:13
            Niestety, szukam i nie mogę znaleźć, gdzie to czytałam.
            A czytałam na pewno, że szacunkowe (niedoszacowane koszty) 200 mln., mogą się
            rozszerzyć nawet na 300 mln, ale jak powiadam, nie potrafię na razie znaleźć
            • fesia Re: Z Podium na karku 22.11.07, 22:04
              Gość portalu: basiora napisał(a):

> Niestety, szukam i nie mogę znaleźć, gdzie to czytałam.
              > A czytałam na pewno, że szacunkowe (niedoszacowane koszty) 200 mln., mogą się
              > rozszerzyć nawet na 300 mln, ale jak powiadam, nie potrafię na razie znaleźć

Taka sytuacja ma miejce przy budowie podobnej hali widowiskowo-sportowej w
              Krakowie – Czyżynach. Koszt budowy hali wynosi obecnie około 400 mln zł, czyli
              jeszcze raz tyle ile zapowiadano w 2005 , kiedy podejmowano pierwsze decyzje o
              inwestycji.Koszt budowy miał wynosic 2o7 mln , obecnie opiewa na 400 mln zł.
              Hala miała stanąc jesienia 2007, ale prace nie ruszyły chyba do dzisiaj ;(

[...]"Budowa" hali zakończy się skandalem?
              2007-06-23, ostatnia aktualizacja
              Wczoraj wykonawca hali sportowej - prestiżowej inwestycji magistratu - rozmawiał
              z władzami miasta o inwestycji. Wykonawca żąda kolejnych milionów, inaczej umowa
              zostanie zerwana.
              Hala widowiskowo-sportowa miała być gotowa... za kilka miesięcy. Nic z tego -
              budowa nawet nie rozpoczęła się.

Koszt inwestycji dwa lata temu szacowano na 207 milionów złotych. Potem
              Budimex-Dromex (zwycięzca przetargu) zażądał dopłaty, która dziś wynosi już 150
              milionów złotych. Wykonawca tłumaczy, że wzrosły ceny materiałów budowlanych i
              za pierwotną kwotę hali wybudować się nie da.

Miasto ani myśli dopłacać, zresztą jest nawet prawnie niemożliwe".
              • Gość: m. centrum Gliwic Re: Z Podium na karku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 07:56
                Wyciągajmy wnioski z cudzych błędów.
                Jakieś bliżej nieokreślone oszołomy manipulujące frankiem, chcą nas uzależnić od
                spłat kredytu na długie lata.

Podobnie ma sie rzecz z DTŚ, gdyby ją przeforsowano w korycie dawnego kanału.
                Już pal licho jej budowa, bo te koszty pewno nie obciążyły by Gliwic (?), ale
                jej późniejsze kosztowne utrzymanie bylo by nasze jak nic.
                • Gość: wilczur Re: Z Podium na karku IP: *.gprs.plus.pl 23.11.07, 09:45
                  jeden przykład niepowodzenia a sukcesów tysiące. Przy takim podejściu to w ogóle
                  nic nie róbmy to może nic nie zepsujemy. Tak to sobie wyobrażasz?

Wierzę że odpowiedzialni za projekt PODIUM dobrze go napiszą i dostaną kasę z
                  innych źródeł. Nawet jeżeli nie to jestem za tym żebyśmy sami sfinansowali taki
                  obiekt w Gliwicach.

Ryzyko klęski jest duże tak duże jak PODIUM ale podejmuje je magistrat więc ja
                  także w to wierzę.
                  • Gość: wiktor [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 10:21
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mieszko966 Re: Z Podium na karku 22.11.07, 23:32
      > forowi klakierzy wszystkiego co wypełza z magistratu milczą w tym
      > temacie

"Klakierzy" być może milczą, ale w mediach ta kwestia pojawiała się
      wielokrotnie.

www.tv.gliwice.pl/artykul.php?id=543

Z tym, że mowa była raczej o 40% dofinansowania. Nie bardzo wiem,
      skąd wytrzasnąłeś te 25%. Nie jestem pewien, czy przy
      dofinansowaniach unijnych w ogóle funkcjonuje taka stawka.
      • Gość: miecio Chłopaki dogadajta się kuźwa same/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 10:35
        pitolicie każdy inaczej! no i jak wam wierzyć!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=72376265&a=72383040
        • Gość: wilczur Re: Chłopaki dogadajta się kuźwa same/ IP: *.gprs.plus.pl 23.11.07, 13:30
          co ci jest miecio?
          jak byś nie zauważył ja to nie mieszko i vice versa :) mamy różne opinie i różne
          źródła wiedzy - co powoduje inne opinie.

Nie jesteśmy żadnym stowarzyszeniem ujednolicającym wypowiedzi pod jeden nurt
          tylko (piszę za siebie) zwykłym mieszkańcem tego miasta.

Rozumiem że to burzy twoją wizję układu i szarej sieci ale cóż prawda jest naga,
          mam nadzieję że jakoś z tym przeżyjesz.
          • Gość: miecio No to powinno być "jesteśmy", a nie jestem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 15:11
            Gość portalu: wilczur napisał(a):
            > Nie jesteśmy żadnym stowarzyszeniem ujednolicającym wypowiedzi pod jeden nurt
            > tylko (piszę za siebie) zwykłym mieszkańcem tego miasta.
            >

Nie było by wątpliwości gdyby napisano tak:

"Nie jesteśmy żadnym stowarzyszeniem ujednolicającym wypowiedzi pod jeden nurt,
            tylko (piszę za siebie) zwykłymi mieszkańcami tego miasta."

lub tak:

"Nie jestem członkiem żadnego stowarzyszenia, ujednolicającego wypowiedzi pod
            jeden nurt, tylko (piszę za siebie)zwykłym mieszkańcem tego miasta."

A co do tego, że macie różne opinie, zdania, i różne źródła wiedzy, to sie
            zgadza, sam prezydent ZF ma ich kilka, tyle ilu doradców zwanych "lobby"stami.
    • mieszko966 Re: Z Podium na karku 22.11.07, 23:51
      > forowi klakierzy wszystkiego co wypełza z magistratu milczą w tym
      > temacie

"Klakierzy" być może milczą, ale w mediach ta kwestia pojawiała się
      wielokrotnie.

www.telewizja.gliwice.pl/artykul.php?id=543

Z tym, że mowa była raczej o 40% dofinansowania. Nie bardzo wiem,
      skąd wytrzasnąłeś te 25%. Nie jestem pewien, czy przy
      dofinansowaniach unijnych w ogóle funkcjonuje taka stawka.
      • Gość: opserfer A Ciebie pogieło? nie ćpaj tylko śpij. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 10:35
        (j/w).
      • sss9 Re: Z Podium na karku (40% : 85%) 23.11.07, 14:56
        mieszko966 napisał:

> > forowi klakierzy wszystkiego co wypełza z magistratu milczą w tym
        > > temacie
        >
        > "Klakierzy" być może milczą, ale w mediach ta kwestia pojawiała się
        > wielokrotnie.
        >
        > www.telewizja.gliwice.pl/artykul.php?id=543

i także z tego powodu pytałem m.in. o twoje milczenie. :)

>
        > Z tym, że mowa była raczej o 40% dofinansowania. Nie bardzo wiem,
        > skąd wytrzasnąłeś te 25%. Nie jestem pewien, czy przy
        > dofinansowaniach unijnych w ogóle funkcjonuje taka stawka.

a widzisz, skąd ja wytrzasnąłem tych 25%, to nie tak ważne bowiem nie jestem
        specem od tych spraw, ale dlaczego magistrat z uporem muła powtarza nieprawdziwe
        dane i mami nimi jeszcze mniej zorientowanych mieszkańców - oto jest pytanie!
        przecież dopiero co, przy okazji kanałów, forowy klub klakierów zapewniał, że w
        U.M. wiedzą co robią, bo są ekspertami, bądź ekspertów pytają. to jak to się
        stało, że w tym przypadku nagle przestali być specami? a może są większymi niż
        sam sądzisz i mają kolejny tajemniczy plan: jak przekręcić stosowną agendę
        europejską i wmówić jej, że ten stuprocentowo komercyjny wodotrysk ma być
        instytucją non profit?

gliwicki tłum w swojej ciemnej masie może nie kojarzyć, że ta impreza ma ich
        kosztować znacznie więcej niż się im mówi, mogą nie mieć świadomości, że nie
        będą korzystać w takim stopniu jak się im obiecuje z tego obiektu. nie zdają
        sobie sprawy, że ten za mały na to by być kuszącą alternatywą dla już
        istniejących na Śląsku i w Polsce, a za duża jak na gliwickie potrzeby bańka,
        będzie ich słono kosztować.

• mieszko966 Re: Z Podium na karku (40% : 85%) 23.11.07, 15:10
          > ale dlaczego magistrat z uporem muła powtarza nieprawdziwe
          > dane i mami nimi jeszcze mniej zorientowanych mieszkańców - oto
          > jest pytanie!

Może nie chce zapeszać...
          • sss9 Re: Z Podium na karku (40% : 85%) 23.11.07, 17:23
            mieszko966 napisał:

> > ale dlaczego magistrat z uporem muła powtarza nieprawdziwe
            > > dane i mami nimi jeszcze mniej zorientowanych mieszkańców - oto
            > > jest pytanie!
            >
            > Może nie chce zapeszać...

paradne. wy, fanatyczni wyznawcy tezy o magistrackiej nieomylności też i stąd to
            zakłopotane milczenie?
            • mieszko966 Re: Z Podium na karku (40% : 85%) 23.11.07, 19:43
              Nie wiem, jak inni "fanatyczni wyznawczy", ale ja osobiście nie
              lubię mnożyć nie istniejących bytów. Po co rozpisywać się nad tym,
              że miasto może stracić X milionów dotacji, skoro sprawa cały czas
              jest w toku?? Z dziennikarskiego obowiązku wspomniałem o tym w
              materiale telewizyjnym i wystarczy. Zresztą, nawet nie tyle ja
              wspomniałem, co prezydent sam od siebie wspomniał. Trudno więc mówić
              tu o uporze czy o kłamstwach. Sprawa dofiansowania cały czas się
              waży i może się okazać, że jednak otrzymamy je w pełnej kwocie.
              Nieustanne marudzenie, że nie dostaniemy, nie dostaniemy zakrawałoby
              więc o swego rodzaju masochizm. Ja osobiście jestem optymistą, więc
              nie mam zamiaru niepotrzebnie krakać.
              • sss9 Re: Z Podium na karku (40% : 85%) 24.11.07, 11:00
                "mnożenie nieistniejących bytów"? a czym innym jest magistrackie bajanie o 85%
                dofinansowaniu z funduszy europejskich jeśli doskonale zdają sobie sprawę z
                tego, że to mydlana bańka? i jeśli to nie jest szkodliwe, to właściwie mogą
                zacząć twierdzić, że całą kwotę na budowę, wyposażenie i utrzymanie da UE. po co
                krakać, nie? :)

widzisz sprawa z Podium ma szerszy kontekst. jeżeli miasta nie stać na
                podstawowe inwestycje potrzebne mieszkańcom, to historyjka z Podium jest
                kwiatkiem do kożucha.
    • Gość: gosc Re: Z Podium na karku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 01:45
      Dalej Frankiewicz zrobi zapowiadana fikcje, mianowicie "zasiegnie" oponii
      publicznej, czyli wydrukuje w MSI rubryke do wyciecia nozyczkami i wrzucenia do
      urny w holu UM. A w rubryce bedzie napisane czy chcesz miec hale Podium. Potem
      te kilkanascie glosow sam "policzy" w swoim gabinecie i oglosi swiatu, ze 99,99%
      mieszkancow blaga go zeby wydal 200 mln zl z kasy miasta na budowe Podium. Jakby
      cos szlo nie tak (co jest malo prawdopodobne), to na pomoc wezwie rektora
      politechniki i ten mu napisze opdowiedni hymn w MSI i po krzyku.
      • Gość: symp. GdG No chyba tego tak nie może zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 10:35
        Ja bym na miejscu opozycji lokalnej, informowała na bieżąco Tuska.
        Bo po niewczasie będzie za późno.
        Tusk już gościa przejrzał na wylot, a to co Frankiewicz sobie konfabuluje, jest
        bardzo niebezpieczne nawet w skali makro.
        No bo załóżmy czysto teoretycznie że Unia da te pieniądze na PODIUM, no to z
        automatu nie da ich na co innego.
        Nawet założywszy że większość Gliwiczan będzie za PODIUMem, choć referendum
        wykazało że Gliwiczanie (potrafią znać umiar) opowiedzieli się za remontem dachu
        SPODKA, to będzie to stworzenie "wątpliwej perełki" na obrzeżu aglomeracji.

Frankiewicz przez 15 lat niszczył Gliwice, a teraz w spoaob watpliwy chce to
        nadrobić. Takie jest moje zdanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka