Dodaj do ulubionych

Gdzie Mu postawić pomnik?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 18:38
Przeczytałem autoreklamę:

www.gliwicka.pl/index2.php?pl=more&id=0&dz=rozm&wyd=a080220

Omal popłakałem się z dumy: jakiego to mamy bohatera działającego w samym
środku jaczejki gliwickiej, w czasie Stanu Wojennego !

Po ochłonięciu z przejęcia nad odkryciem drugiego męża zasłużonego dla Gliwic
(po tym tirofilem - dobroczyńcy firm przewozowych), zamarzyło mi się
ogłoszenie konkursu lokalizacji pomnika dla upamiętnienia potomnym drugiego
Wallenroda walczącego z komuną...

Aha, dlaczego nasz Wallenrod2 nic nie wspomniał o internowaniu Go, jakie chyba
powinien doświadczyć na sobie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adin Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: 67.159.54.* 20.02.08, 18:57
      Wszystko jasne:

"Kiedy 20-letni Chłopek znalazł się w stolicy Francji, przeżył szok. "

"Dobrze rozumie się z Ludwikiem Dornem, choćby ze względu na wspólne
      zainteresowania "

"Jarosław Kaczyński to ciepły człowiek, mający poczucie humoru. On żyje pod
      ogromną presją ciągłego ataku i ostracyzmu wobec nas. Wiem, co to znaczy, bo
      dla mnie też jakiś czas temu skończyło się życie towarzyskie, tylko dlatego, że
      jestem z PiS…"

...dodam tylko że radny Berezowski jest z Pis....

• Gość: halina Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 19:35
        A ja dodam, ze jestes klamca, a klamstwo jest karalne. Radny Berezowski nie jest
        z PiS, jest tylko w klubie PiS w Radzie Miejskiej, a to zupelnie co innego.
        • Gość: gosc Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.gl.digi.pl 20.02.08, 20:19
          Gość portalu: halina napisał(a):

> A ja dodam, ze jestes klamca, a klamstwo jest karalne.

No akurat nie jest. Przynajmniej nie przez polskie prawo ale doniesienie do
          prokuratury zawsze możesz zrobić zdaje się, że masz wprawę.
        • Gość: Amedi Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.west.biz.rr.com 20.02.08, 21:04
          Gość portalu: halina napisał(a):

> A ja dodam, ze jestes klamca, a klamstwo jest karalne.

>Radny Berezowski nie jest z PiS, jest tylko w klubie PiS w Radzie Miejskiej, a
          to zupelnie co innego.

Jasne, jasne. Do rady Miasta dostał się też z listy Pis w Radzie miejskiej ?
          Pochodzi z listy PiS - skompromitowanej partii której Polacy pokazali co o niej
          myślą. Wstydzi się teraz swej partii ?
          • Gość: gosia Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: 85.17.150.* 20.02.08, 21:39
            PIS skompromitowany ? To PO się kompromituje każdego dnia, gdzie te obiecane
            cuda kolego ?

• Gość: kuba Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 23:04
              Potrafisz udowodnić, że OBIECAŁ ?
              • Gość: kuba Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 16:10
                No i nie potrafi "gosia" podać dowodu o który prosiłem ;)

Widocznie posłużyła się dyżurnym hasłem partii braci mniejszych?
                • Gość: zych Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 16:40
                  Ja potrafie. Mam nagrania przemowien wodza.
              • Gość: kamil-kolega gosi Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.suckered.us 22.02.08, 16:50
                tutaj marudo forumowa masz wykaz obiecanych cudów:

DZIESIĘĆ ZOBOWIĄZAŃ PO
                Polska zasługuje na cud gospodarczy

1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy
                2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty
                3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic
                4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ
                5. Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną,
                zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych
                6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012
                7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku
                8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i
                inwestować w Polsce
                9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet
                10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.

Donald Tusk

tiny.pl/lkxk
                • Gość: zatkało kube? Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.suckered.us 22.02.08, 17:07
                  Kuba niedoczytała jeszcze? to za długi tekst dla Kuby?
                • Gość: maruda Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 20:18
                  Zamiast przyłączyć się do pochwał i uwielbienia czynów Dzielnego Gliwiczanina
                  stawiacie zarzuty, że nie zrealizowano w ciągu 100 dni zamiarów które "cudem"
                  nazywacie.

To jest klasyczna próba odwrócenia uwagi od tematu właściwego.
                  • Gość: kolega gosi Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.suckered.us 23.02.08, 09:41
                    Dzielny Gliwiczanin to zapewne Frankiewicz, który za 25 mln zł buduje firmie
                    logistycznej estakadę z ul.Portowej na os.Kopernika.

To Tusku swój program wyborczym nazwał cudem, więc kto tu kota odwraca

" DZIESIĘĆ ZOBOWIĄZAŃ PO
                    Polska zasługuje na cud gospodarczy "

autor: Tusku
                    • Gość: Jan-Kalosznik Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 12:27
                      Pytanie jest o wybór lokalizacji pomnika. Dlaczego zbaczasz z tematu ?

Powinno ci zależeć na dobrym wyborze miejsca, tak jak dobrym wyborem są kadry
                      PISu, których znamienitą gwiazdą jest nasz Dzielny Gliwiczanin...

A co do ZF: nic nie przeszkadza, by mu postawić też pomnik, tuż obok, oczywiście
                      jeśli nie wypali pomnik-Podium ;-)
                      ---
                      "Przed wyborami w 2005 roku PiS obiecywało budowę 3 milionów mieszkań w ciągu 8
                      lat. I na obietnicach się skończyło".
                      • Gość: geng Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 14:34
                        > Pytanie jest o wybór lokalizacji pomnika. Dlaczego zbaczasz z tematu ?
                        >
                        > Powinno ci zależeć na dobrym wyborze miejsca
                        To ty zbaczasz. Nie ma potrzeby wybierac miejsca dla lwa. On ma od dawna swoje
                        miejsce przed muzeum. Ale jakis koles ZF nie moze zaparkowac tam i trzeba pomnik
                        wyrzucic! Na placu przed UM.
                      • sss9 Re: przed magistratem 25.02.08, 15:58
                        jeśli już musi być pomnik, bo innej formy wdzięczności nie znasz, to elegancko
                        będzie się prezentować przed wejściem do magistratu tak, żeby trzeba było go
                        mijać w wejściu.

przy okazji ten gość, którym jesteś tak podniecony (trochę dziwne, ale rozumiem,
                        że nie każdy jest hetero) zaprasza na obchody gliwickiego Marca '68. chyba
                        wpadniesz z "koleżankami"?
                        • stasiek17 Re: przed magistratem 25.02.08, 17:14
                          Gdzie o obchodach gliwickiego Marca '68 mozna poczytać, bo moja googlarka nic na
                          ten temat nie znajduje.
                          • sss9 Re: przed magistratem 25.02.08, 17:23
                            dokładniej to konferencja historyczna dotycząca protestów studenckich w
                            Gliwicach '68 z ilustrowanymi i udokumentowanymi wykładami gości z IPN w
                            Katowicach i uczestnikami tamtych wydarzeń.
                            8.03. godz. 10:30 Centrum Edukacyjno-Kongresowe P.Śl.
                            zaprasza: Poseł RP A. Chłopek.

info z NG.
                            • stasiek17 Re: przed magistratem 25.02.08, 17:45
                              dzięki
                        • Gość: Jan-Kalosznik Re: przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 20:30
                          "ten gość, którym jesteś tak podniecony (trochę dziwne, ale rozumiem,
                          że nie każdy jest hetero) zaprasza na obchody gliwickiego Marca '68"

Z pewnością nie wiesz, (bo skądże) dziwnie bym się czuł tam.

Dlaczego? Bo doświadczyłem wówczas "troskliwego" zainteresowania m. innymi K.M.
                          i służb, w efekcie czego zafajdano mi prawie 2 lata z najlepszego okresu życia.
                          • sss9 Re: przed magistratem 26.02.08, 15:15
                            wobec tego miejsce i okoliczności w sam raz dla ciebie, więc skąd te wątpliwości?

a co z pomnikiem dla A.Chłopka? lokalizacja odpowiada? bo coś się cichutko
                            zrobiło w temacie. :)
                            • Gość: Jan-Kalosznik Re: przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 12:11
                              sss9 napisał:

> wobec tego miejsce i okoliczności w sam raz dla ciebie, więc skąd te wątpliwośc
                              > i?

To, jak widzę, nie zrozumiałeś sytuacji.
                              Nie dziwota, młody jesteś, nie znasz realiów tamtego okresu.
                              • sss9 Re: przed magistratem 05.03.08, 15:00
                                chyba rzeczywiście nie rozumiem ani twojej sytuacji ani twoich rozterek, bo
                                "dziwnie" na tej imprezie może czuć się chyba tylko ubek albo d. dygnitarz partyjny.
                                • Gość: Jan-Kalosznik Re: przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 20:21
                                  Dalej nie kapujesz? Czy tylko udajesz?
                                  Odśwież swoje słowa - w drugim zdaniu:
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=75980151&a=76190847
                                  Chodzi o to KTO zaprasza...
                                  • sss9 Re: przed magistratem 05.03.08, 20:52
                                    chyba nadal nie kumam. :) możesz dokładniej naświetlić swoją fobię wobec Chłopka?
                                • Gość: Jan-Kalosznik Re: przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 14:59
                                  Napisał żeś drogi sss9:

...ten gość... zaprasza na obchody gliwickiego Marca '68...

..."dziwnie" na tej imprezie może czuć się chyba tylko ubek albo d. dygnitarz partyjny...

Pytanie: "Ten gość" jest dawnym dygnitarzem partyjnym ? Chyba nie zaprzeczysz, bo on sam się do tego przyznał, z dumą oczywiście!

A że "dziwnie" się nie będzie czuł... ba! będzie tam brylował jako wykładowca o tych wydarzeniach - to fakt ten jest godny uwagi psychologa lub speca od robienia kariery politycznej.

To jak? Jak według ciebie JA miałbym się czuć na tej "imprezie"? Dalej nie kapujesz?
                                  • sss9 Re: przed magistratem 06.03.08, 15:14
                                    to ten gość w marcu '68 był już partyjnym dygnitarzem? ciekawe...
                                    a jakim, polskim czy francuskim? :)
                                    dziwnie, to ty się podobno czujesz. pewnie ci dwudziestoletni Chłopek zniszczył
                                    karierę. żal i łzy do śmierci.
                                    • Gość: Jan-Kalosznik Re: przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 17:56
                                      Czy tak ktoś powiedział? (że "w marcu '68 ")
                                      • sss9 Re: przed magistratem 06.03.08, 18:03
                                        Gość portalu: Jan-Kalosznik napisał(a):

"ten gość, którym jesteś tak podniecony (trochę dziwne, ale rozumiem,
                                        że nie każdy jest hetero) zaprasza na obchody gliwickiego Marca '68"

Z pewnością nie wiesz, (bo skądże) dziwnie bym się czuł tam.

Dlaczego? Bo doświadczyłem wówczas "troskliwego" zainteresowania m. innymi K.M.
                                        i służb, w efekcie czego zafajdano mi prawie 2 lata z najlepszego okresu życia.
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=75980151&wv.x=2&a=76202200
                                        myśl człowieku, myśl - nie pieprz bez sensu. :)
                                        • Gość: Jan-Kalosznik Re: przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 18:53

sss9 napisał:
                                          > myśl człowieku, myśl - nie pieprz bez sensu. :)

Właśnie, myślenie jest bardzo pożądane podczas czytania (nawet postów na forum) :)

Czytanie czegokolwiek ze z góry nastawionym przekonaniu o jakimś fakcie prowadzi do nieuzasadnionych pretensji a nawet ataków na autora.

Usiłujesz wiązać fragment życiorysu Wielkiego Gliwiczanina (praca w KM) z okresem w jakim doznałem szczęścia "czułej opieki" władzy, ale w INNYM okresie.

Powiem więc wyraźniej: Przewodniej ówcześnie partii, jej dygnitarzy na różnych szczeblach - w tym na szczeblu Komitetu Miejskiego w Gliwicach, nie mam powodu kochać ani przynajmniej darzyć szacunkiem.
                                          Niezależnie od całego okresu istnienia PRL.

Zdumiewa mnie u niektórych ludzi akceptacja owych "dygnitarzy" dziś, i tylko dlatego, że są podporą pewnej, ostatnio przegranej partii.

Krótka pamięć?

O "pieprzenie bez sensu" się nie gniewam, słyszałem bardziej dosadne epitety ;-)
                                          • sss9 Re: przed magistratem 06.03.08, 19:18
                                            mnie zdumiewa jak można mieć a priori dożywotnie pretensje wobec jakiegoś faceta
                                            tylko dlatego, że kiedyś gdzieś należał. to takie pisowskie. :)
                                            • Gość: zych Re: przed magistratem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 13:48

sss9 napisał:

> mnie zdumiewa jak można mieć a priori dożywotnie pretensje wobec jakiegoś facet
                                              > a
                                              > tylko dlatego, że kiedyś gdzieś należał. to takie pisowskie. :)

co??? pisowskie?
        • Gość: marianK Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.pke.pl 21.02.08, 07:07
          Tak, on tylko pomaga, ale cyngiel naciska kto inny, on tylko donosi
          naboje...
        • pr51 Re: Gdzie Mu postawić pomnik? 05.03.08, 19:46
          > Radny Berezowski nie jest
          > z PiS, jest tylko w klubie PiS w Radzie Miejskiej, a to zupelnie
          co innego

Taki Pisowiec II kategorii?
    • Gość: halina Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 19:39
      Internowany tez nie byl, ani nawet nie byl na 5 minut aresztowany, Jerzy Buzek,
      mimo, ze byl przewodnizcacym Solidarnosci. Natomiast mogl i wyjezdzal w stanie
      wojennym do NRF kiedy chcial i na jak dlugo chcial.
      • Gość: czciciel zasłużony Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 20:29
        Gość portalu: halina napiSAŁ:

> Internowany tez nie byl, ani nawet nie byl na 5 minut aresztowany, Jerzy Buzek,
        mimo, ze był przewodniczącym Solidarności.

No i co z tego?

Z resztą tej rangi bycie "przewodniczącym" było wówczas w kraju dziesiątki
        tysięcy. Twórca Stanu wojennego nie byłby bowiem w stanie wszystkich
        zapudłować, co jest "oczywistą oczywistością", jak zwykł mówić Jego
        (Wallenroda2) nowy obiekt zauroczenia.
        • Gość: gosia Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: 85.17.150.* 20.02.08, 20:43
          Czemu zawdzięczamy tą nagonkę na posła Chłopka ? Te fakty z jego życiorysu są
          przecież znane.
          • Gość: czciciel zasłużony Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 21:04
            Gość portalu: gosia napisał:

> Czemu zawdzięczamy tą nagonkę na posła Chłopka ?

Eee, gdzie tu "naganianie"?

Toż to zachwyt i uwielbienie dla nieustraszonego i prawego Gliwiczanina.

> Te fakty z jego życiorysu są przecież znane.

tak, ale jak pięknie dowartościowane...
          • Gość: amedi Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: 72.232.255.* 20.02.08, 21:10
            Gość portalu: gosia napisał(a):

> Czemu zawdzięczamy tą nagonkę na posła Chłopka ? Te fakty z jego życiorysu są
            > przecież znane.

Jak to zawdzięczacie ? Jesteście towarzyszu chłopkiem ? Jak kuba Bogu tak Bóg
            kubie...robicie nagonkę na każdego oprócz "waszych" ale i oni mają swoje
            grzeszki. Gliwice sa miastem ludzi wykształconych i nigdy nie będą głosowały na
            Pisoszołomów.
          • Gość: pek Re: Gdzie Mu postawić pomnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 19:08
            > Czemu zawdzięczamy tą nagonkę na posła Chłopka ? Te fakty z jego życiorysu są
            > przecież znane.

Nie wszystkie i nie dokładnie!

Na przykład nie wiadomo dlaczego nie ukończył "studia" we Francji, jak to
            opisuje wywiad?

Można dopuścić możliwości:

- miał trudności z nauką,

- został relegowany przez RF za czynny udział w zadymach,

- został zdekonspirowany,

- został wezwany z powrotem do kraju przez Partię,

- zachorował, lub ktoś z rodziny,

- z innego powodu niż wyżej (jakiego?).

Tak więc pozostaje biała plama w życiorysie Bohatera Gliwickiego...
    • Gość: sowa Re: Gazeta Gliwicka to szmatławiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 21:52
      > Internowany tez nie byl, ani nawet nie byl na 5 minut aresztowany, Jerzy Buzek,
      mimo, ze był przewodniczącym Solidarności.

>No i co z tego?

>Z resztą tej rangi bycie "przewodniczącym" było wówczas w kraju dziesiątki
      tysięcy. Twórca Stanu wojennego nie byłby bowiem w stanie wszystkich
      zapudłować

Nie byl jednym z wielu "przewodniczącym",ale przewodniczącym obrad ostatniego
      przed stanem wojennym Zjazdu Solidarności,wiec mieli go niemal na widelcu,ale
      woleli z niego zrobic "Karola"
      • Gość: puhacz Re: Gazeta Gliwicka to szmatławiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 23:40
        Wy tu o Buzku, a watek jest o kims innym .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka