Dodaj do ulubionych

Zakorkowane Gliwice - kto za to odpowiada ?

IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 21:55
Wszyscy mamy swiadomosc, ze poprawienie stanu drog wiaze sie pewnymi
niedogodnosciami, ale nawet owe chwilowe utrudnienia musza byc przemyslane,
przeanalizowane i zaplanowane.
Niestety, to co dzieje sie w ostatnich dniach to totalny, niekontrolowany
chaos... swiadczacy o tym, ze nikomu nie zalezy na jakosci "zycia w
miescie". Zeby nie byc bezpodstawnym przytocze 3 przyklady:
- sam bylem swiadkiem jak karetka pogotowia na sygnale utknela miedzy
scisnietymi samochodami (nie bylo fizycznej mozliwosci zrobienia miejsca
- samochody usilujace wjechac na ul. Dunikowskiego z 3 kierunkow na raz !!!
- woz strazy pozarnej, ktory, jak powyzsza karetka utknal miedzy
zakorkowanymi samochodami
Nowoczesne zarzadzanie miastem i jego infrastruktura polega na okresleniu i
sprecyzowaniu potrzeb oraz zadan, ktorych wykonanie poprawi jakosc zycia
mieszkancow...ale samo wykonanie owych celow powinno odbywac sie przy
zminimalizowanych, negatywnych skutkach dla mieszkancow - o tym chyba ktos
zapomnial.
A wystarczylo tylko przeanalizowac nastepstwa wynikajce z takiego
rozplanowania napraw nawierchnii i na ich podstawie odpowiednio etapowac
kolejne remonty tak, by w jak najmniejszym stopniu utrudnialy one zycie
Gliwiczanom.
Nasuwa sie pytanie: brak rozsadku czy brak woli ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Zakorkowane Gliwice - kto za to odpowiada ? IP: *.BMJ.net.pl 01.09.03, 22:08
      > Zakorkowane Gliwice - kto za to odpowiada ?

Jak to kto?
      "Gliwiczanie dla Gliwiczan" (czy jakoś tak) i inni imbecyle protestujący od lat
      przeciw budowie obwodnicy.

J.
    • Gość: polgodziny Re: Zakorkowane Gliwice - kto za to odpowiada ? IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 16:55
      Dzisiaj 3 km w centrum pokonywalem samochodem w 30 min. !!!
      Moza sie wqr.wic !!!
    • Gość: Ee Re: Zakorkowane Gliwice - kto za to odpowiada ? IP: *.necik.pl 02.09.03, 20:46
      Przyczynę tych wszystkich niedogodności mam pod oknem. Zamknięte i rozkopane
      skrzyżowanie Rybnicka-Nowy Świat, część Nowego Światu, Mikołowska, skrzyżowanie
      Pszczyńska-Nowy Świat-Mikołowska. Muszę przyznać, że mam bardzo mieszane
      uczucia. Jestem kierowcą - sama kiedyś wpisywałam sie do tematu o dziurach w
      Gliwickich ulicach. Ale było narzekania!! Że skandal, że jak te ulice
      wyglądają, że same dziury, że te cholerne władze nic nie robią.... No to teraz
      robią. I co - jak wyżej. Łatanie dziur plackami smoły to żadna naprawa. A nie
      da się zrobić remontu gruntownego w 1 dzień. Zdarli tu całą nawierzchnię aż do
      historycznego bruku i porządnie kładą całkiem nową. Też mnie wpieniają korki.
      Dzisiaj jadąc z dzieckiem na angielski, porzuciłam auto w korku pod komendą
      policji i poszłam na piechotę, bo jeszcze chwilę i zaczęłabym gryźć. Ale robić
      coś takiego można tylko w lecie - z przyczyn technologicznych nie można w zimie
      ani jak jest mokro, ani wiosną jak ziemia rozmarza. Czyli zostaje tylko lato a
      do naprawy jest MNÓSTWO ulic. To jak to mają zrobić? Uśpić nas wszystkich na
      miesiąć? Jakby tego nie zrobili toby był wrzask, że nic nie robią. Jakby robili
      po kawałeczku - narzekalibyśmy, że się pieprzą, że czemu nie porządnie od razu.
      Jesteśmy narodem malkontentów - zawsze nam sie coś nie podoba. Trudno.
      Pocierpimy (o ile wiem to do 11 września) ale potem wystarczy na lata....
      • kolcero Re: Zakorkowane Gliwice - kto za to odpowiada ? 02.09.03, 21:06
        Niestey masz racje: dziur jest wiel i trzeba je naprawic i to najlepiej latem.
        Ale kilka rzezcy rzuca sie w oczy:
        - remont Nowego Swiata trwa mimo wszystko zbyt dlugo. Wyszynskiego o podobnej
        dlugosci potrafiono wyremontowac gruntownie chyba przez weekend. Tam w nocy
        bylo jak na wojnie, a na Nowym Swiecie niedziela przypominala prace na budowie
        podczas komuny.
        - chaos ogarnal nie tylko krzyzowanie remontowane, ale i Dunikowskiego,
        Pszczynska, Kochanowskiego. I wlasnie tylko na Kochanowskiego mozna zobaczyc
        drogowke. A mysle, ze powinna sie ona takze pojawic na Dunikowskiego, ktore
        przyjmuje pierwsze uderzenia pojazdow. Pojady skrecaja z Dworcowej w obie
        strony z dwoch pasow bo brak wczesniejszego oznakowania, a wylaczenie jednego
        kierunku na Dunikowskiego raczej by nie zaszkodzilo nikomu.
        - odnosze wrazenie, ze zawiodla koordynacja prac remonotwych. Obok duzego placu
        robot na poludniowym pasie Nowego Swiata, wylacza sie i przeprowadza ( z pewnym
        opoznieniem) jakies drobne wykopki na np. polnocnej czesci. Moze sie myle, ale
        tak to wyglada.
        Wg mnie - totallo burdello
        • Gość: Ee Re: Zakorkowane Gliwice - kto za to odpowiada ? IP: *.necik.pl 02.09.03, 21:36
          No wiesz tu roboty szły "głęboko", nawet nie sądziłam, że tu było tyle różnych
          warstw.... A z moich obserwacji wynika jeszcze jedna uwaga - gdyby wszyscy
          kierowcy w Gliwicach mieli choć trochę więcej kultury i cierpliwości byłoby o
          niebo łatwiej. Wszystki. Nie ma ulicy, na której jakiś cham nie wymijałby
          kolumny a potem wciskał się na chama trąbiąc i machając rękami. Prez takich
          czekamy w tej kolumnie znacznie dłużej. Szczególnie widać na Dworcowej. Ja chcę
          jechać w JPII i stoję w kolumnie - po lewej gnają wozy (ciekawe, że głównie
          prowadzone przez gówniarzy lub facetów w bardzo drogich autach) do zjazdu i
          wciskają się do kolumny trąbiąc. Za każdym razem jest takich 10-12. O tylu
          skurwieli kolumna poruszałaby się szybciej.

• kolcero Re: Zakorkowane Gliwice - kto za to odpowiada ? 02.09.03, 21:42
            I znow masz racje. Wystarczy codzienne spojrzenie na tranzyt przez centrum.
            Wiekszosc TIRow MUSI wjechac na skrzyzowanie pomimo, ze nie mam najmniejszej
            szansy na jego opuszczenie. A panowie z drogowki..... z dala od problemow :(((
          • Gość: zz15e Propozycja... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 21:54
            Dunikowskiego na czas remontu powinna byc jednokierunkowa - 2 pasy w jednym
            kierunku (do wroclawskiej), to w doskonaly sposob uplynniloby ruch...a sam
            fakt chwilowej "jednokierunkowosci" az tak bardzo by nie przeszkadzal,
            tymbardziej, ze wiecej byloby z tego pozytku niz strat (z reszta miedzy 20'ta,
            a 5'ta rano Dunikowskiego moglaby funkcjonowac normalnie jako ulica
            dwukierunkowa).
            • kolcero Re: Propozycja... 02.09.03, 21:57
              Gość portalu: zz15e napisał(a):

> Dunikowskiego na czas remontu powinna byc jednokierunkowa - 2 pasy w jednym
              > kierunku (do wroclawskiej), to w doskonaly sposob uplynniloby ruch...a sam
              > fakt chwilowej "jednokierunkowosci" az tak bardzo by nie przeszkadzal,
              > tymbardziej, ze wiecej byloby z tego pozytku niz strat (z reszta miedzy
              20'ta,
              > a 5'ta rano Dunikowskiego moglaby funkcjonowac normalnie jako ulica
              > dwukierunkowa).

Ktos to powinien zrozumiec juz w ub. tygodniu :((
    • Gość: kunsek Spoko ludziska :) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 21:51
      Dziwię się conieco, dlaczego takie przyzwyczajenie w narodzie do *codziennego*
      używania samochodu?
      Czy chodzenie pieszo wyszło już z użycia?

Ja na okres tych korków zostawiłem karetę w garażu i chodzę pieszo (2,8km w
      jedną stronę). Stwierdziłem, że to całkiem przyjemnie przypomnieć sobie spacery
      do roboty w okresie "bez-autowym". A i na zdrówko dobrze spacerek robi ;)
      • kolcero Re: Spoko ludziska :) 02.09.03, 21:55
        Gość portalu: kunsek napisał(a):

> Dziwię się conieco, dlaczego takie przyzwyczajenie w narodzie do
        *codziennego*
        > używania samochodu?
        > Czy chodzenie pieszo wyszło już z użycia?
        >
        Owszem, nie przecze- sam dochodze codziennie do Centrum piszo i bardzo sobie to
        chwale. Ale nie zawsze jest czas na takie spacery,a poza tym nie kazdy korzysta
        z samochodu prywatnie. Wyobraz sobie jakiegos zaopatrzeniowca z plecakiem ;))
        • Gość: kunsek Re: Spoko ludziska :) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 22:09
          kolcero napisał:

> ...Wyobraz sobie jakiegos zaopatrzeniowca z plecakiem ;))

Patrząc na ten codzienny kociokwik trudno mi uwierzyć by ci wszyscy byli
          zaopatrzeniowcami ;)

Chyba to jednak przyzwyczajenie do "wygody".
        • jannnek Re: Spoko ludziska :) 15.10.03, 21:39
          dlaczego nie.
      • Gość: Ee Re: Spoko ludziska :) IP: *.necik.pl 02.09.03, 21:57
        Zgadza się - i to niezależnie od remontu przekonałam się, że jak mam interes w
        centrum to lece piechotą i jestem 2 razy szybciej... Nie mówiąc o tym, że
        dobijało mnie robienie piątej rundy wokół centrum w poszukiwaniu miejsca na
        parkowanie...
        • kolcero Re: Spoko ludziska :) 02.09.03, 22:06
          Gość portalu: Ee napisał(a):

robienie piątej rundy wokół centrum w poszukiwaniu miejsca na
          > parkowanie...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=6892493
      • Gość: Ee Re: Spoko ludziska :) IP: *.necik.pl 02.09.03, 22:02
        Jeszcze przypomniała mi sie jedna rzecz a propos policji drogowej. kieruja
        ruchem na skrzyżowaniu Rybnicka - Kochanowskiego. Róznie im to wychodzi. Ale
        wczoraj na skrzyżowaniu stał jeden z tych dwóch co sie po Gliwicach rozbijają
        motorami. Słuchajcie to był balet, poemat i co tam jeszcze chcecie w jednym!!!
        Gapiłam sie jak sroka w gnat (nie tylko ja - całe skrzyżowanie miało otwarte
        japy) Facet był perfekcyjny, stanowczy, genialnie wyczuwał natężenie ruchu na
        poszczególnych ulicach a w dodatku miał w ruchach tyle gracji, że nie mogłam
        oderwać wzroku. Mało brakowało a zablokowałabym skrzyżowanie, bo żal mi bylo z
        tamtąd odjeżdżać...
        • kolcero Re: Spoko ludziska :) 02.09.03, 22:05

> Jeszcze przypomniała mi sie jedna rzecz a propos policji drogowej. kieruja
          > ruchem na skrzyżowaniu Rybnicka - Kochanowskiego. Róznie im to wychodzi. Ale
          > wczoraj na skrzyżowaniu stał jeden z tych dwóch co sie po Gliwicach rozbijają
          > motorami. Słuchajcie to był balet, poemat i co tam jeszcze chcecie w
          jednym!!!
          > Gapiłam sie jak sroka w gnat (nie tylko ja - całe skrzyżowanie miało otwarte
          > japy) Facet był perfekcyjny, stanowczy, genialnie wyczuwał natężenie ruchu na
          > poszczególnych ulicach a w dodatku miał w ruchach tyle gracji, że nie mogłam
          > oderwać wzroku. Mało brakowało a zablokowałabym skrzyżowanie, bo żal mi bylo
          z
          > tamtąd odjeżdżać...

Taka skorzana bielizne dla meza mozna kupic na Pl. Inwalidow :)))))))))))
          • Gość: Ee Re: Spoko ludziska :) IP: *.necik.pl 02.09.03, 22:08
            Nie warto odpowiadać :(
            • kolcero Re: Spoko ludziska :) 02.09.03, 22:10

> Nie warto odpowiadać :(

No dobra-przepraszam. Ale jak Cie tych 2-ch jezdzcow znienacka lapnie - to nie
              beda juz tacy fajni :/
              • Gość: Ee Re: Spoko ludziska :) IP: 157.158.202.* 03.09.03, 10:26
                spodziewam sie.... zwłaszcza, że lubię "depnąć". Ale po prostu doceniłam
                fachowość!
                • kolcero Re: Spoko ludziska :) 03.09.03, 11:18

> spodziewam sie.... zwłaszcza, że lubię "depnąć". Ale po prostu doceniłam
                  > fachowość!

Niestety widzialem juz kilku zdziwionych na Pszczynskiej, ktorym ci dwaj
                  pojawili sie znienacka na ogonie
        • Gość: kunsek Re: Spoko ludziska :) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 22:15
          > ...w dodatku miał w ruchach tyle gracji, że nie mogłam
          > oderwać wzroku. Mało brakowało a zablokowałabym skrzyżowanie, bo żal mi bylo
          z
          > tamtąd odjeżdżać...

Podziwiać odwagę ! Tak pisać bez żadnych zahamowań? Co będzie gdy "Pan i
          Władca" pomyśli, że Ci w oko wpadł obiekt zachwytu? ;)
          • kolcero Re: Spoko ludziska :) 02.09.03, 22:22
            Gość portalu: kunsek napisał(a):

> Podziwiać odwagę ! Tak pisać bez żadnych zahamowań? Co będzie gdy "Pan i
            > Władca" pomyśli, że Ci w oko wpadł obiekt zachwytu? ;)

Widze, ze nie skorzystales z nauczki dla mnie :/
          • Gość: Ee Re: Spoko ludziska :) IP: 157.158.202.* 03.09.03, 10:28
            No tak, widać że pisał facet... Ja nie mam "Pana i władcy", mam przyjaciela i
            partnera.
            • Gość: kunsek Re: Spoko ludziska :) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 13:11

> ...Ja nie mam "Pana i władcy", mam przyjaciela i partnera.

To ucieczka od istoty kwestii ;)

• Gość: leo Re: Spoko ludziska :) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 13:40
                Swoją drogą to ciekawy sposób na odreagowywanie stresów spowodowanych staniem w
                korkach na zatłocznych ulicach. Okazuje się, że Panie doznają wrażeń niemal
                erotycznych na widok policjantów w skórzanych strojach, a co dla Panów. Możeby
                tak policjantki w obcisłych skórach - albo bez.
                • Gość: Ee Re: Spoko ludziska :) IP: 157.158.202.* 03.09.03, 14:10
                  No tak - znowu facet co widocznie dostaje orgazmu od patrzenia. Ja doceniam
                  mistrzostwo w tym kraju brakorobów. A skórzany strój wywołuje we mnie raczej
                  obrzydzenie.
                  A w ogóle, to dlaczego policjanci kierują ruchem na tym skrzyżowaniu tylko po
                  południu? W porannym szczycie gdy ludzie jadą do pracy dzieją się tam
                  dantejskie sceny.
                  • Gość: leo Re: Spoko ludziska :) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 17:06
                    No cóż, przyznaję, że bodżce wzrokowe są dla mnie bardzo istotne, ale widzę, że
                    spędziłabyś na tym skrzyżowaniu najchętniej cały dzień, żeby tylko ci
                    policjanci byli, ci w skórach oczywiście.
                  • Gość: ballest Re: Spoko ludziska :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.09.03, 01:41
                    A moze Gliwiczan do rowerka przyzwyczaic !:-)

pyrsk
                    ballest
    • Gość: miecio Re: Kiedyś będzie lepiej.... IP: *.necik.pl 03.09.03, 18:46
      Na stronie:

www.um.gliwice.pl/i.php?i=pl_kom_przyszly

można pooglądać przyszły układ komunikacyjny miasta, i.... pomarzyć. Zwróćcie
      uwagę na stosowną laurkę zamieszczoną pod mapką.
      • meg_s Re: Kiedyś będzie lepiej.... 04.09.03, 09:17
        Gość portalu: miecio napisał(a):

> można pooglądać przyszły układ komunikacyjny miasta, i.... pomarzyć. Zwróćcie
        > uwagę na stosowną laurkę zamieszczoną pod mapką.

jaka laurka???
        • Gość: hmmm Re: Kiedyś będzie lepiej.... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 21:09
          Na szczescie 10 sie zbliza - miejmy nadzieje, ze koniec remontu takze...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka