Dodaj do ulubionych

Zdeprawowane spoleczenstwo

IP: *.sympatico.ca 27.01.02, 03:24
Jest to nastepna obserwacja z tego samego programu Tele Polonia (mam dosyc na
nastepne kilkanascie lat). Mysle o sprawe "skor". Chece jednak podejsc do tego
ogolniej; w dobie internetu, kilkuset programowej telewizji, techniki dajacej
wrecz nieograniczone mozliwosci, wszychobecnych i necacych reklam, oraz mojego
pieprzenia o dobrobycie w Kanadzie na "Money", bardzo latwo dac sie zwiesc
mirazom konsumpcji. Uznanie pracy i uczciwosci, latwo moze byc zastapione
akceptacja cwaniactwa i kombinowania. Juz to przerabialismy, prawda? Nigdy
jednak z perspektywy kraju, ktory wskoczyl w ten XXI wiek z zascianka XIX w
ciagu jednego dziesieciolecia! Niemcy i inne kraje wysoko rozwiniete, doszly do
dnia dzisiejszego droga stopniowej ewolucji. Przez nich Polacy moga byc
odbierani jako zdemoralizowane prymitywy - ja uwazam ze jest to obraz
spoleczenstwa zdeprawowanego, ktore chce zyc normalnie, jak inne, ale nadbudowa
polityczno gospodarcza nie jest jeszcze gotowa. Nie bronie mordercow, ale i oni
sa tez ofiarami...
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirek errata IP: *.sympatico.ca 27.01.02, 04:40
      jest;

...oraz mojego pieprzenia...

mialo byc;

...oraz pieprzenia takiego jak moje...

Pisze zwykla prawde, ale wlasnie ta zwyklosc, czesto naciagana przez bajerantow,
      wytwarza wizerunek czegos trudnego do osiagniecia w Polsce. Mysle ze minie
      jeszcze wiele lat, nim w pelni oszacowac bedzie mozna ogromna cene, jaka placi
      nasze spoleczenstwo za lata deprawacji komunistycznej.
    • magiczna Re: Zdeprawowane spoleczenstwo 27.01.02, 11:19
      Czasami mysle, ze narod polski nigdy sie nie zmieni. Cokolwiek by sie nie
      dzialo, zle czy dobrze, zawsze wygrywa "Ja" i "moj prywatny interes". Kazdy
      jest troche egoista, ale patrzac na to co dzieje sie teraz, zastanawiam sie
      powaznie nad nie powiekszaniem rodziny...
      • meg_s Re: Zdeprawowane spoleczenstwo 27.01.02, 12:53
        magiczna napisał(a):

patrzac na to co dzieje sie teraz, zastanawiam sie
        > powaznie nad nie powiekszaniem rodziny...

z jednej strony doskonale Cię rozumiem, bo czasami strach oprzyszłość mojego
        dziecka jest tak wielki, że nieomal martwię się, że je mam,
        jest jeszcze druga strona - jakkolwiek głupio to nie zabrzmi, kiedy zastanowić
        się nad takim aspektem "demograficznym" - a jakich śrdowisk pochodzi większość
        rodzących się ostatnio dzieci, liczebność których narodów rośnie, a których nie?

• Gość: Ee Re: Zdeprawowane spoleczenstwo IP: 157.158.202.* 28.01.02, 11:21
      To nie nadbudowa polityczno-gospodarcza nie nadąża, ale poziom moralno-
      intelektualny społeczeństwa jako całości. Ale to jest znowu to co już dawno
      pisałam - poczytaj historię Polski. W każdym okresie dominowała głupota i
      kompletny brak kośćca moralnego. Kretyńskie zrywy powstańcze (w większości wg
      zasady jakoś to będzie, bez rozeznania, bez szans - dlatego z wyjątkiem JEDNEGO
      wszystkie przegrane) a zaraz po nich koncerty prywaty, sobiepaństwa,
      bezhołowia. Czytałeś Bocheńskiego "Dzieje głupoty w Polsce"? Dlatego nie ma
      szans na rozwój, na dogonienie, bo społeczeństwo jako całość nie jest zdolne do
      ewolucji we właściwym kierunku, skoro od stuleci tego nie robi. Wartościowe
      jednostki będą uciekały w poszukiwaniu lepszego życia - integracja im to , mam
      nadzieję, umożliwi, a tu dalej będzie to samo.
      • Gość: Guciek Re: Zdeprawowane spoleczenstwo IP: 195.117.171.* 28.01.02, 11:32
        Niestety przykro to mowic ale Ee ma zupełna racje. I ma tez racje przywołując
        historie Polski na swiadka. Przez całe wieki setki lat naszego bytu państwowego
        zawsze dazylismy do tego aby nasz kraj pograzyc, zniszczyc i zagarnac jak
        najwiecej dla siebie. jak bywało dobrze to pojawialy sie siły destrukcyjne na
        tyle zorganizowane ze realizowały swoj zamierzony ce. Teraz wspolczesnie taka
        siła prezed ktora sie na szczescie obroniono był (jest) pan Andrzej Lepper.
        Dlaczego my nie potrafimy sie zjednoczyc??? Dlaczego u nas nie ma instynktu
        zamozachowawczego? Dlaczego nie dbamy o swoje? Czy to wynika z mentalnosci? Nie
        wiem trudno mi powiedziec ale wiem, ze jesli tak dalej pojdzie, jesli sie to w
        jakims stopniu nie zmieni to... kazdy wie jak sie zakonczyla historia Polski w
        XVIII wieku. Czyzby sparwdzic sie mialo porzekadło: historia kolem sie toczy???
        • Gość: Dziki Re: Zdeprawowane spoleczenstwo IP: *.pagi.pl 29.01.02, 13:48
          o matko, teksty jak z referatu na sesję UM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka