telimena.f.szlafroku 19.10.20, 20:30 napis na płycie: GROBOWIEC RODZINY TROCHELEPSZYCH (czy to etyczne, że cyknęłam sobie fotkę?) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leziox Re: cmentarne concerto grosso 19.10.20, 21:07 Cykanie fotek jest nieetyczne tylko wtedy, kiedy ktoś żywy na tę fotkę się nie zgadza. Raczej. Odpowiedz Link
telimena.f.szlafroku Re: cmentarne concerto grosso 19.10.20, 22:33 raczej miałam na myśli wewnętrzną rozterkę, że ktoś nieżywy może mi najwyżej trzaskać drzwiami po nocach a nie to, że może mi natrzaskać i wyrażać niezgodę na trzeźwo raczej Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: cmentarne concerto grosso 20.10.20, 08:59 Ten ktoś nieżywy jest jednak Trochę lepszy niż inni Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: cmentarne concerto grosso 20.10.20, 09:00 Też robię zdjęcia na cmentarzach. Zdarzają się tam imiona, których... nie ma. A są, nierzadko wykute w marmurze. Odpowiedz Link
leziox Re: cmentarne concerto grosso 16.10.21, 20:28 A niedługo znowu Helloween. Na terenie PL na szczęście nadal nazywa się to jeszcze Swiętem Zmarłych. Odpowiedz Link
lounger Re: cmentarne concerto grosso 29.10.21, 14:01 Moja babcia zawsze dziwiła się jak można bać się cmentarzy. Zmarli nic ci nie zrobią, uważaj lepiej na żywych. I tu miała rację. cambria1.2 napisała: > Ten ktoś nieżywy jest jednak Trochę lepszy niż inni > Odpowiedz Link
leziox Re: cmentarne concerto grosso 02.11.21, 11:49 Oczywiście, to się zgadza. Ale nie każdy lubi chodzić po cmentarzach po zapadnięciu zmroku ze względu na swoisty nastrój, tam panujący. Odpowiedz Link
markiza.de.sad Re: cmentarne concerto grosso 28.11.21, 18:38 doprawdy, nie mam pojęcia co miałam na myśli, lub nie mam pojęcia kto mnie tak wkurzył, a przecież Ftedy jeszcze nie piłam Odpowiedz Link
leziox Re: cmentarne concerto grosso 28.11.21, 22:19 Telimena? To Twoje drugie wcielenie? Odpowiedz Link
markiza.de.sad Re: cmentarne concerto grosso 29.11.21, 18:29 Jesss, o mały włos już dzisiaj musiałabym się wcielić w trzecie. Przyjęte wczoraj hasło dzisiaj okazało się nieaktualne. po trzykroć resetowałam aż się udało Odpowiedz Link
leziox Re: cmentarne concerto grosso 29.11.21, 20:11 Osobowość wieloraka Nieraz chodzi na czworakach Ale gdy się jej uda postać w pionie To bardzo pewnie stoi na betonie I reset se robi na pewniaka. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: cmentarne concerto grosso 31.10.23, 20:18 wątek na czasie...szkoda, żeby się zmarnował ) a tu zdjęcie z nagrobka Odpowiedz Link
a74-7 Re: cmentarne concerto grosso 31.10.23, 20:46 A niech ma ostatnia przyjemnosc ... Odpowiedz Link
camella Re: cmentarne concerto grosso 31.10.23, 21:13 A tu foto z cmentarza na Rossie,zamiast krzyża drzewo z obciętymi konarami,oznacza brak potomstwa. Odpowiedz Link
leziox Re: cmentarne concerto grosso 31.10.23, 23:10 Jak pięknie. Po dwóch latach wątek zmartwychwstał I faktycznie, bardzo na czasie. Odpowiedz Link
leziox Re: cmentarne concerto grosso 31.10.23, 23:18 Przypomniała mi się taka fraszka, którą znam nie wiadomo, skąd: "Byli strażacy i była płachta Gdy leciał z któregoś piętra Lecz nie żyje - bo nikt nie pamiętał Ze płachta musi być naciągnięta." Odpowiedz Link
camella Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 00:22 Mnie się przypomniała ballada Adama Mickiewicza Zbrodnia to niesłychana, Pani zabija pana; Zabiwszy grzebie w gaju, Na łączce przy ruczaju, Grób liliją zasiewa, Zasiewając tak śpiewa: "Rośnij kwiecie wysoko, Jak pan leży głęboko; Jak pan leży głęboko, Tak ty rośnij wysoko." Potem cała skrwawiona, Męża zbójczyni żona, Bieży przez łąki, przez knieje, I górą, i dołem, i górą; Zmrok pada, wietrzyk wieje; Ciemno, wietrzno, ponuro Wrona gdzieniegdzie kracze I puchają puchacze. Odpowiedz Link
st_anlej_fox Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 06:21 Zbrodnia to niesłychana, ale czy doskonała? Czy pani o czymś jednak w amoku szału nie zapomniała? Zasłona z wielkiego żalu, albo licho wie co. By życia pana pozbawić, o co w tej zbrodni szło? Kwiecie i tkliwy śpiew alibi tła nie dają. A co z jej sumieniem? Pytania same się nasuwają. Mężobójczyni wyrachowana, zachciało się wolności? Zmrok, wiatr, wrona i puchacze nie drogą do wolności. I tak jak w każdej balladzie, zawsze coś dziać się musi. Kot przy jednej dziurze zdycha, pani przy gamoniu się dusi… st.f Odpowiedz Link
camella Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 08:30 Taką cechą ballady los człowieka nie leży w jego rękach Odpowiedz Link
st_anlej_fox Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 07:57 „Tu spoczywa chłop ubogi, wykonał plan i wyciągnął nogi” Taki napis zlecił syn na grobie ojca. Treść uzgodnili wspólnie. Odpowiedz Link
camella Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 08:28 „Na ch** się patrzysz? Też wolelibyśmy leżeć na plaży” – takie słowa znajdują się na pomniku, była to ostatnia wola zmarlych Odpowiedz Link
ruda.replay Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 09:24 Bardziej w prawo...za dużo w prawo...w lewo...i inne znam z autopsji! a potem nie miał kto iść i pozbierać te bardziej w lewo, lub w prawo i wyrzucić do pojemników na szkło... tak to wygląda w praktyce... Odpowiedz Link
leziox Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 10:49 Swięto zmarłych i jego oprawa wytwarzają setki tysięcy ton śmieci w Polsce. Co na to ekolodzy? Oj, niedobrze, proszę Państwa, niedobrze. Trzeba będzie zabronić chyba. Co na to naród? W**********ć. Odpowiedz Link
a74-7 Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 10:54 Te halloeenowe szmaty i plasticzek z ( maski szkielety pajaki giganty ) to tez smieci po jednonocnej zabawie,jakos nikt nie zabrania .... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 11:05 Kosze na śmieci już wczoraj były załadowane, a to co wokół, to nie do opisania. Nikt na bieżąco tego nie usuwał. Odpowiedz Link
leziox Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 11:27 a74-7 napisał: > Te halloeenowe szmaty i plasticzek z ( maski szkielety pajaki giganty ) to tez > smieci po jednonocnej zabawie,jakos nikt nie zabrania .... Chyba jeszcze nie doceniasz pomysłowości socjalistycznych komisarzy Ełu. Odpowiedz Link
st_anlej_fox Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 14:36 ruda.replay napisała: > Bardziej w prawo...za dużo w prawo...w lewo...i inne > znam z autopsji! > a potem nie miał kto iść i pozbierać te bardziej w lewo, lub w prawo > i wyrzucić do pojemników na szkło... > tak to wygląda w praktyce... A listopadowy pokaz mody? Nowe futerka, korzuszki, kozaczki…to dopiero był szał 😉 Te czasy minęły bezpowrotnie… Odpowiedz Link
leziox Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 14:38 Cmentarny pokaz mody. Nikt by tego nie wymyślił poza ludami ze wschodu. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: cmentarne concerto grosso 01.11.23, 15:08 I charakterystyczny zapaszek naftaliny, którego nie lubiłam..... Na szczęście pogoda sprzyjała dziś, więc żadnych ekscesów modowych nie zauważono Jesienny płaszczyk, kurteczka...bez apaszki, bo słońce fajnie przygrzewało.... Jak dobrze, że epoka futer, kapeluszy z nutrii i zakopiańskich kożuchów minęła bezpowrotnie.... Mole niepocieszone, ale cóż.... Odpowiedz Link