Dodaj do ulubionych

Święte księgi

05.09.22, 20:13
kot-peter napisała:
Jakiś czas temu zaproponowałam założenie wątku poświęconego książce. Pomysł zyskał poparcie kilkorga forowiczów, ale wszyscy baliśmy się, czy taki wątek będzie miał szanse się utrzymać. Ponieważ jednak przywiozłam z podróży kolejne zdjęcia i zbiór mam już spory, postanowiłam zaryzykować. Widziałabym w tym wątku wszelkie księgi liturgiczne religii chrześcijańskiej, rękopisy, inkunabuły i starodruki; zwoje Tory; kodeksy Koranu; rękopisy z Qumran; święte księgi - o dowolnej formie - innych religii. Zdjęcia z muzeów (pewnie głównie takie będą) i ze świątyń. Chodzi mi głównie o zabytki, ale jeśli ktoś zrobi ładne zdjęcie nowej książce leżącej na kościelnym pulpicie, także może je zamieścić. Podobnie jak zdjęcie samego pulpitu - dotąd pokazywaliśmy je w wątku poświęconym wyposażeniu kościołów. Nie zamieszczajcie tu jednak lektur religijnych czy pozycji o tematyce świątynno-cmentarnej, książek "do czytania". Od tego jest wątek "Polecane lektury”. W tym wątku traktujemy książkę - w dowolnej postaci - jako przedmiot materialny. Zapraszam do wklejania zdjęć i proszę o trzymanie kciuków za rozwój wątku. smile

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/file/d/1NMqpEp2vDQaObw973A-zGwN54kN1AvdG/view?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • kot.peter Codex Lebuinus, Utrecht, Holandia 07.01.23, 14:42
      Powstał w północnej Francji z latach 825-850, obecna oprawa pochodzi z Kolonii z XI-XII wieku. Do jej wykonania użyto srebra, kości słoniowej i kamieni szlachetnych. Centralna postać oprawy - głowa - to Bachus.
      Obecnie księga znajduje się w Utrechcie w Holandii, w Muzeum Konwentu św. Katarzyny.

Nie udało mi się znaleźć informacji, co właściwie kodeks zawiera, a zdjęcie wyszło mi niezbyt ostre, ale zamieszczam ten post, żeby przypomnieć Wam o książkowym wątku.

• kot.peter Olenderski Park Etnograficzny - Biblia luterańska 19.03.23, 23:13
      Już o nim wspominałam. Linki:
      etnomuzeum.pl/parki-etnograficzne/olederski-park-etnograficzny/
      www.facebook.com/olederskiparketnograficzny/?locale=pl_PL
      Na zdjęciu luterańska Biblia w zrekonstruowanym wnętrzu przeniesionej do skansenu zagrody z Niedźwiedzia.

• orkaa.ff Francja, Owernia-Rodan-Alpy, Annecy 28.03.23, 13:41
      kościół św. Maurycego
      • kot.peter Re: Francja, Owernia-Rodan-Alpy, Annecy 28.03.23, 20:08
        orkaa.ff napisała:
        > kościół św. Maurycego

Faktycznie niezbyt ona święta - w wątku gotyckim słabo się jej przyjrzałam.
        Ale to zabawne, że informacje dla zwiedzających udają średniowieczny rękopis.
        Ciekawe, czy wystrzępił się sam, czy też od początku tak wyglądał?
        • baga Re: Francja, Owernia-Rodan-Alpy, Annecy 28.03.23, 20:32
          kot.peter napisała:

> Ciekawe, czy wystrzępił się sam, czy też od początku tak wyglądał?

To nie robiłaś w podstawówce takich starych manuskryptów? Przy pomocy podpalania świecą i moczenia w herbacie? big_grin big_grin big_grin
          • kot.peter Re: Francja, Owernia-Rodan-Alpy, Annecy 29.03.23, 00:21
            baga napisała:

> kot.peter napisała:
            >
            > > Ciekawe, czy wystrzępił się sam, czy też od początku tak wyglądał?
            >
            > To nie robiłaś w podstawówce takich starych manuskryptów? Przy pomocy podpalani
            > a świecą i moczenia w herbacie? big_grin big_grin big_grin

Jasne! Np. laurki dla Rodziców.
            • orkaa.ff Re: Francja, Owernia-Rodan-Alpy, Annecy 29.03.23, 20:51
              smile))
    • baga Święte księgi - Pszczyna 19.10.23, 12:33
      Ewangelicki modlitewnik w kościele parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Pszczynie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka