Dodaj do ulubionych

Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpieczne

11.04.10, 16:22
Poniższą informację znalazłam na blogu Mary Shomon.
Bezprośrednie źródło: www.endocrine-abstracts.org/ea/0021/ea0021oc5.6.htm

Przeprowadzono badania z udziałem ponad 16000 osób (86% to kobiety, średnia wieku 60 lat), w latach 1993-2001.

Sprawdzono jak wygląda bezpieczeństwo terapii substytucyjnej tyroksyną (T4, np. Euthyrox, Letrox lub Eltroxin) w zależności od wartości TSH, które może być:

- 'stłumione' (≤ 0.03 mU/l),
- niskie (0.04–0.4 mU/l),
- normalne (0.4–4.0 mU/l),
- podwyższone (>4.0 mU/l).

Osoby zażywające przez dłuższy czas tyroksynę :
- mające 'stłumione' lub podwyższone TSH
Obserwuj wątek
    • kasiahashi Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 11.04.10, 18:44
      A moje 0,007 ..... z początku marca...... biorę tylko euthyrox .....
      niby wiem ,że olać , ale gdzieś mi się tłucze obawa o przysadkę ,
      nie bardzo mam pomysł co sprawdzać.... a FT3 i 4 całkiem ,
      całkiem..... ????????
      • harmoniak Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 13.04.10, 10:10
        Może wpisz nowe wyniki do swojego wątku smile
        • kasiahashi Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 20.04.10, 08:23
          Cały wątek na hashimoto smile z nowymi wynikami...... ze starymi też .
          Złapię chwilkę to skopiuję tu też bo to TSH straaasznie spadło i
          łazi mi po głowie.... miłego dnia
          K
          • harmoniak Kasia 20.04.10, 08:55
            Na tamtym forum nie mogę się wypowiadać.
            smile
            • kasiahashi Re: Kasia 20.04.10, 09:30
              Wiem , wiem smile a szkoda boś mądra...... skopiuję wieczorkiem, będę
              sobie na obu .... pozdrawiam
              K
    • harmoniak UP :-) 14.04.10, 18:35
      • anusha14 Re: Dziękuję :) 29.04.10, 12:52
        Harmoniak, bardzo dziękuję. Informacja od Ciebie rozwiewa moje
        wątpliwości czy lekarz dobrze postąpił każąc zmniejszyć trochę dawkę
        euthyroxu (TSH 0,03 z prawdopdobnym dalszym spadkiem w przyszłości).
        Teraz też czuję się dobrze, na mniejszej dawce, a badania kontrolne
        wkrótce.
        Wielkie dzięki smile
        • mariaelenaa moje tsh 03.05.10, 16:10
          aktualnie mam tsh 0,35 przy normie(0.27-4,2) mam zacząć się bac?
          idzie w kierunku niskiego. Ft3 i ft4 dobrze ustawione(od kwietnia).
          mam hashimoto a słyszałam ze wtedy TSH jest mało ważne. Więc jak mam
          to rozumiec?
          • harmoniak Re: moje tsh 03.05.10, 19:02
            Nie rozumiem pytania. Masz TSH w normie i do tego jeszcze powyżej dolnego
            poziomu 0.04, który
    • anka.83 Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 18.05.10, 17:12
      Bezpieczne, jeżeli chodzi o wymienione przez Ciebie negatywne objawy. Nie możemy raczej mówić, że ogólnie jest bezpieczne - bo być może inne negatywne konsekwencje już przy niskim TSH mogą wystąpić.

Tzn. bezpieczne, jeżeli chodzi o choroby układu krążenia, zaburzenia rytmu serca i złamania, ale tylko na to jest potwierdzenie naukowe, prawda? Tytuł wątku mylący moim skromnym zdaniemsmile
      • harmoniak Mylący tytuł? 19.05.10, 13:07
        Zazwyczaj mówi się o skutkach wymienionych przez Ciebie i przeze mnie powyżej. Czy znasz jakieś inne problemy, które mogą wystąpić przy niskim TSH?

Albo inne pytanie: co jeśli przy TSH 1 masz jeszcze objawy niedoczynności, a przy TSH 0.1 czujesz się świetnie. Czy odczuwanie objawów niedoczynności jest "bezpieczne"
        • harmoniak Re: Mylący tytuł? 19.05.10, 13:12
          A, i gdybym mogła, to dodałabym słówko "raczej" przed "bezpieczne" smile
          • anka.83 Re: Mylący tytuł? 19.05.10, 16:34
            W ogóle chodziło mi o coś innego. Że naukowo udowodnione zostało, że
            niskie TSH wpływa pozytywnie na w/w problemy, a raczej, że nie
            występują jeszcze przy takim jego poziomie. Dopiero wchodzą przy
            stłumionym.

Ale być może (nikt nie wie, bo nikt nie badał) już przy niskim (a
            jeszcze nie stłumionym) TSH ujawniają się jakieś inne negatywne
            objawy (no nie wiem, wymyślając bzdurnie - nadmierne łzawienie oczu
            albo problemy z rogowaceniem skóry albo halucynacjewink) - nie zostało
            to zbadane (czyli nie można wykluczyć takiej możliwości), w zw. z tym
            nie można przyjąć, że niskie TSH dobre na wszystko. Bo tego nie
            wiadomo. Może i jest może i nie.

Swoją drogą trzeba by zacząć od tego, w jaki sposób TSH wpływa na
            układ krążenia itd.? Tzn. mi się wydawało, że jedyną funkcją tego
            hormonu jest pobudzanie tarczycy do pracy. Z artykułu (abstract) nie
            wynika nawiązanie do tyroksyny. A w sumie to chyba właśnie ona, a nie
            TSH, mogłaby mieć wpływ na krążenie i tą całą resztę.

Ogólnie jeszcze chciałabym gdzieś przeczytać, co to za mechanizm,
            który powoduje, że TSH przy sztucznej tyroksynie wygląda inaczej, niż
            przy naturalnej. Podobnie nie mogłam znaleźć potwierdzenia naukowego
            efektu zaniżonego TSH w stosunku do poziomu hormonów T3 i T$ w
            przypadku suplementacji T3. A wiadomo, że coś jest na rzeczy.
            • anka.83 Re: Mylący tytuł? 24.05.10, 16:45
              A to na naszym Forum znalazłam n/t. negatywnych skutków :

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,106786279,106826494,Re_Wojna_o_TSH.html

Tu link do fragmentu artykułu:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11685172
    • djpa Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 31.10.10, 22:28
      Skoro łykamy hormon T4, a niektórzy nawet hormon T3, to może wato by ktoś wymyślił tabletki z TSH?

Z jednej strony osobiście niskiego TSH się nie boję - bardziej boję się powikłań niedoczynności tarczycy. Z drugiej strony moja tarczyca jest tak zniszczona, że odrobina TSH w tę czy we tą nie zrobi tarczycy różnicy - myślę. A przynajmniej TSH wskoczyłoby w normę.

A jeszcze się ostatnio zastanawiałam, co się dzieje z TSH? Tak sobie krąży po organizmie? I co potem? Cy tarczyca jakoś wychwytuje to TSH? Czy jest związek między objętością tarczycy a ilością produkowanego TSH? Bo u mnie dopóki tarczyca była taka w miarę, to TSH fajnie obrazowało mój stan, tzn. standardowe leczenie na podstawie TSH tylko zadowalało mnie. A teraz, gdy tarczyca malutka i ledwo widoczna na usg, bo taka zniszczona, TSH musi być za niskie abym miała siły żyć. Może przysadka dostaje jakiś odzew od tarczycy typu: hej, jestem tutaj, odebrałam TSH! Przecież medycyna wszystkiego nie wie...

Choć z drugiej strony, dzieci z wrodzoną niedoczynnością tarczycy mają bardzo wysokie TSH, a tarczycy nie mają lub prawie nie mają...
      • djpa Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 16.11.10, 16:33
        Znalazłam, są zastrzyki z TSH:

leki-informacje.pl/lek/epar/1282,thyrogen.html

Jest to kopia naturalnego hormonu tyreotropowego (TSH).
      • anka.83 Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 22.11.10, 15:12
        djpa napisała:

> Skoro łykamy hormon T4, a niektórzy nawet hormon T3, to może wato by ktoś wymyś
        > lił tabletki z TSH?

Miałoby to tylko sens, gdyby jedynym problemem organizmu na osi przysadka-tarczyca było niedostateczne wydzielanie TSH. Żadka przypadłość.
        >
        Z drugiej strony moja tarczyca jest tak zniszczona,
        > że odrobina TSH w tę czy we tą nie zrobi tarczycy różnicy - myślę. A przynajmni
        > ej TSH wskoczyłoby w normę.

Jedyną rolą TSH jest pobudzanie tarczycy do pracy. Im więcej TSH, tym bardziej tarczyca powiększa się, zwiększa się w niej przepływ krwi i następuje większy wychwyt jodu do produkcji T3 i T4. Jak masz nędzne resztki tarczycy, która ledwo zipie, to nie dokładaj bidulce jeszcze TSH, bo szybciej padnie.
        Dla nas, ludzi, TSH niesie dodatkowo wartość informacyjną - nawet jeżeli nie masz tarczycy, to dzięki TSH wiesz, czy dawkę leku masz dobrą czy złą.

>
        > A jeszcze się ostatnio zastanawiałam, co się dzieje z TSH? Tak sobie krąży po o
        > rganizmie? I co potem? Cy tarczyca jakoś wychwytuje to TSH?

Dokładnie. Wychwytuje i dostosowuje swoją pracę do ilości wychwyconego TSH.

Czy jest związek mi
        > ędzy objętością tarczycy a ilością produkowanego TSH?
        Im większe TSH, tym teoretycznie większa tarczyca. Wyjątek - hashimoto zaawansowane, gdzie taczyca jest tak zniszczona, że nawet jakby chciała, to się nie powiększy.

Jak masz niedoczynność z niedoboru jodu, to dostajesz wole - bo tarczyca tak mocno się powiększa, bo to ułatwia jej zebranie jak najwięcej jodu.

Bo u mnie dopóki tarczyca
        > była taka w miarę, to TSH fajnie obrazowało mój stan, tzn. standardowe leczeni
        > e na podstawie TSH tylko zadowalało mnie. A teraz, gdy tarczyca malutka i ledw
        > o widoczna na usg, bo taka zniszczona, TSH musi być za niskie abym miała siły ż
        > yć. Może przysadka dostaje jakiś odzew od tarczycy typu: hej, jestem tutaj, ode
        > brałam TSH! Przecież medycyna wszystkiego nie wie...

To nie tak. Poziom TSH jest odpowiedzią przysadki na poziom hormonów. Sam fakt odbioru TSH przez tarczycę niczego nie czyni. Tarczyca nie wysyła sygnału do przysadki "odebrałam wiadomość". Jej reakcją na TSH może być tylko wyplucie większej ilości hormonów, na podstawie których przysadka obniży ilość TSH.
        Dlatego mamy wysokie TSH, niskie hormony i małą tarczycę w hashimoto.
        >
        > Choć z drugiej strony, dzieci z wrodzoną niedoczynnością tarczycy mają bardzo w
        > ysokie TSH, a tarczycy nie mają lub prawie nie mają...

Dokładnie. Jakby to określić... Przysadka to taki szef tarczycy, który wydaje jej rozkazy i ocenia efekty pracy, ale nie otrzymuje bezpośrednio od traczycy raportów działaniasmile
        • djpa Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 24.11.10, 18:40
          Dzięki za odzew smile

Jedyną rolą TSH jest pobudzanie tarczycy do pracy.
          Ale czy na pewno?? A jeśli nie, a moje TSH jest za niskie? Jeśli TSH ma jeszcze wpływ na kości, serce?

Dla nas, ludzi, TSH niesie dodatkowo wartość informacyjną - nawet jeżeli nie ma
          > sz tarczycy, to dzięki TSH wiesz, czy dawkę leku masz dobrą czy złą.

Ale TSH nie badam. Dawkę ustalam na podstawie fT3 i fT4. Poza tym, biorę dwa leki - dwa hormony. Wg którego hormonu pracuje TSH? No i, skoro biorę trijodotyroninę, to TSH jest ponoć niemiarodajne.

Dokładnie. Wychwytuje i dostosowuje swoją pracę do ilości wychwyconego TSH.
          Czyli przysadka widzi, czy tarczyca reaguje, czy pracuje i czy jest, czy tak? Rozumiem, że przysadka jakoś wie, ile tego TSH ma produkować?

Dlatego mamy wysokie TSH, niskie hormony i małą tarczycę w hashimoto.
          Nie wszyscy... miałam swego czasu wszystko niskie: i TSH i wolne hormony i niedoczynność w objawach.

Mnie zastanawia nadal, dlaczego moje TSH nie działa tak, jak kiedyś. W trakcie 4 lat leczenia Hashi TSH super korelowało z potrzebną dawką i objawami, a potem nagle przestało. I przy TSH 1.0 miałam się tak źle jak kiedyś przy TSH 75.
          • anka.83 Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 25.11.10, 10:30
            djpa napisała:

> Dzięki za odzew smile
            >
            > Jedyną rolą TSH jest pobudzanie tarczycy do pracy.
            > Ale czy na pewno?? A jeśli nie, a moje TSH jest za niskie? Jeśli TSH ma jeszcze
            > wpływ na kości, serce?

Ma pośrednio - bo steruje ilością hormonów tarczycy. A to one mają wpływ na pracę serca i na kościec. Ale TSH bezpośrdnio wpływu nie ma. Tylko na działanie tarczycy, bo tylko na niej są receptory komórkowe odbierające TSH! Rozumiesz, taki efekt domino. Dlatego uważam, że tytuł postu jest lekko mylących dla osób, które nie mają dużej wiedzy nt. funkcji hormonów tarczycy i TSH.

>
            > Dla nas, ludzi, TSH niesie dodatkowo wartość informacyjną - nawet jeżeli nie
            > ma
            > > sz tarczycy, to dzięki TSH wiesz, czy dawkę leku masz dobrą czy złą.

> Ale TSH nie badam. Dawkę ustalam na podstawie fT3 i fT4. Poza tym, biorę dwa le
            > ki - dwa hormony. Wg którego hormonu pracuje TSH? No i, skoro biorę trijodotyro
            > ninę, to TSH jest ponoć niemiarodajne.

Dokładnie. Nie do końca poznany jest mechanizm powodujący gwałtowny spadek TSH przy braniu syntetyku T3. Być może nie jest aż tak stopniowo uwalniany, jak to organizmowi jest potrzebne, w zw z czym za duża jego dawka na raz powoduje spadek TSH (choć rozkładając tą dawkę na okres całej doby wcale nie wychodzi za dużo).
            >
            > Dokładnie. Wychwytuje i dostosowuje swoją pracę do ilości wychwyconego TSH.
            > Czyli przysadka widzi, czy tarczyca reaguje, czy pracuje i czy jest, czy tak? R
            > ozumiem, że przysadka jakoś wie, ile tego TSH ma produkować?

Droga reakcji jest dłuższa, podwzgórze mniej więcej orientuje się w zapotrzebowaniu organizmu na hormony (z braku laku tak to określę), produkuje hormon TRH, inaczej zwany tyreoliberyną, który pobudza przysadkę do produkcji TSH (która pobudza tarczycę). Taki skomplikowany lekko układzik, ale cały nasz organizm funkcjonuje na zasadzie takich (i jeszcze bardziej skomplikowanych) powiązańsmile
            >
            > Dlatego mamy wysokie TSH, niskie hormony i małą tarczycę w hashimoto.
            > Nie wszyscy... miałam swego czasu wszystko niskie: i TSH i wolne hormony i nied
            > oczynność w objawach.

To też prawda. Mój przykład był typowy, są oczywiście czynniki zaburzające ten typowy obraz (chociażby branie sztucznego T3 czy problem z przysadką). A czasem się zdaża, że badanie nastąpiło akutrat w momencie, gdy hormony były już niskie a TSH jeszcze nie (czasem działa z dużym opóźnieniem, nie wiedzieć czemu). Ale nie komplikujmy sprawybig_grin
            >
            > Mnie zastanawia nadal, dlaczego moje TSH nie działa tak, jak kiedyś. W trakcie
            > 4 lat leczenia Hashi TSH super korelowało z potrzebną dawką i objawami, a pote
            > m nagle przestało. I przy TSH 1.0 miałam się tak źle jak kiedyś przy TSH 75.

A od kiedy masz Novo?
            • djpa Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 25.11.10, 17:20
              Mój wątek:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,112720686,112720686,Skaczace_fT3.html
              TSH od ponad roku nie badałam, ale na dawce E100 było 0.8. Więc teraz powinno być poza normą.
              • anka.83 Re: Wyniki badań:niskie TSH (0.04-0.4) jest bezpi 29.11.10, 22:15
                OMG, kobieto, jakie Ty masz zakręcone te hormony, trzeci raz podchodzę do Twojego wątku i w połowie juz mi się kićka wszystkobig_grin Spróbuję w weekend jeszcze raz rozpracować (będę już pisać w Twoim wątku) big_grin
    • waszkowa Wyniki badań TSH 19.12.10, 20:42
      Proszę o wypowiedz na temat moich wyników
      TSH - 3,47
      w przeliczeniu na procenty:
      FT4 - 14,29%
      FT3 - 30%
      • jurmik Re: Wyniki badań TSH 19.12.10, 20:46
        Nie rozumiem dlaczego zamiast założyć własny wątek dopisujesz się do wątku o bardzo niskim TSH, skoro nie masz TSH 0,0... Tylko dlatego, że jest jako pierwszy?
        • waszkowa Re: Wyniki badań TSH 21.12.10, 21:06
          Przepraszam, ale nie wiedziałam, ze moge założyc własny watek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka