Dodaj do ulubionych

Wyniki i dawkowanie novothyral

22.06.10, 08:49
Witam wszystkich prosze o pomoc w ustaleniu dawki novo moje ostatnie wyniki to
TSH 6.1 (0.27-4.2)
FT4 109.09% [ wynik 1.77, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 -5.38% [ wynik 2.47, norma (2.57 - 4.43)]
anty tg 4000 <115
TPO 258.7 <34
lekarz po obejrzeniu wynikow zalecil novo jestem na 100 euthyrox zaczelam brac
novo 75 bez jakikokolwiek okresu przejsciowego nie odczuwam zadnej roznicy w
samopoczuciu moj wynik testu byl w granicach 48.Lekarz zasugerowal ze nie
toleruje sysntetycznych hormonow tarczycy. Wiecej o mojej chorobie i leczeniu
tiny.pl/ht6vk
Dziekuje za odp Monika
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 22.06.10, 08:58
      > TSH 6.1 (0.27-4.2)
      > FT4 109.09% [ wynik 1.77, norma (0.93 - 1.7)]

FT4 jest zdecydowanie za wysokie

> FT3 -5.38% [ wynik 2.47, norma (2.57 - 4.43)]

Smutno.

> lekarz po obejrzeniu wynikow zalecil novo jestem na 100 euthyrox zaczelam brac
      > novo 75 bez jakikokolwiek okresu przejsciowego

Bardzo mi się nie podoba takie gwałtowne przejście z 0 przyjmowanego T3 do 15.
      Ale już tak zrobiłaś, więc mleko rozlane smile

Obecna dawka (novo 75) nie jest zła. Od kiedy ją bierzesz?
      Czy bierzesz selen, żelazo?

Jak długo już chorujesz?
      • reed28 Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 22.06.10, 09:08
        Choruje od 3 lat lecze sie 1.5 roku novo biore od 2 tyg nie mialam dostepu do
        kompa bylam na urlopie w polsce wiec wzielam lek tak jak lekarz zalecil.
        ferrytyna 161.9 (12-150) vit b12 746 (191-663) selen biore.
        • harmoniak Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 22.06.10, 09:16
          Czyli za 3 tygodnie badania TSH, FT4 i FT3.
          TSH przy Novo będzie niskie
    • reed28 Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 24.06.10, 20:21
      Badania po novo za tydz wyniki za 2 tyg

--
      "A bad woman is a sort of woman a man never gets tired of" O. Wilde
      • harmoniak Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 24.06.10, 20:25
        Napisałaś w innym wątku:
        Witam po powrocie z polski i diagnozie od polskiego endo mialam wizyte w
        szpitalu u angielskiego endo i mam strasznie mieszane uczucia powiem szczerze
        ze niewiem co o tym myslec.... jestem zdezorientowana przy tsh ponad 6
        przekroczonej normie ft4 i pinizej normy ft3 lekarz stwierdzil ze mam za malo
        hormonow i prawdopodobnie nie wchlania mi sie tabletka zalecil brac na noc nie
        rano jak zawsze biore o 5 rano 2.5 godz przed posilkiem poaztym nic na temat
        braku przemiany mam zrobic endoskopie bo prawdopodobnie mam celaklie. Bo to
        sie zdaza u chorych na hashimoto.... nieweim co o tym myslec. Dobrze ze lakrz
        w polsce dal mi novo.
        • harmoniak Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 24.06.10, 20:27
          Czy przed tymi wynikami:
          TSH 6.1 (0.27-4.2)
          FT4 109.09% [ wynik 1.77, norma (0.93 - 1.7)]
          FT3 -5.38% [ wynik 2.47, norma (2.57 - 4.43)]

wzięłaś tabletkę?

Czy angielski endo wie, że bierzesz T3?
          • reed28 Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 24.06.10, 20:31
            Tak przy tych wynikach dostalam novo od polskiego lekarza, angielski niewie ze
            mam novo chcialam porownac diagnozy, ang endo powiedzial mi sie ze nie wchlaniam
            hormonu t4, gdzie on jest powyzej normy... i nic nie wspomnial o suplementacji
            t3 jak zrobie nowe wyniki musze mu poweidziec ze mam novo bo na wynikach to wyjdzie.
            • harmoniak Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 24.06.10, 20:38
              Reed, nie o to mi chodzi.
              Pytam, czy przed badaniem/pobraniem krwi, rano, wzięłaś tabletkę (wtedy brałaś 100 euthyroxu, nie?).
              • reed28 Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 24.06.10, 20:42
                Badania robie zawsze na czczo tabletke biore po badaniu.
                • harmoniak Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 24.06.10, 20:52
                  OK.

T4 wchłania Ci się wspaniale. Może endo FT4 pomyliło się z FT3?

W Hashi przydaje się badanie w kierunku celiakii, więc dobrze, że będziesz je mieć smile

Novo na noc? Czy ja wiem, to raczej dziwny pomysł. Czytałam o osobach, które brały Armour (hormon świński = t4 + t3 + t2 + t1 + kalcytonina) na noc, ale te osoby w ogóle dzieliły hormon na kilka dawek w ciągu dnia.
                  • reed28 Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 24.06.10, 21:01
                    Endo ang niewie ze biore novo wiec polecil mi brac t4 na noc ale jak na czczo
                    wziasc lek jak sie zje kolacje czasami jakies spotkanie itp.... dlatego mam
                    mieszane uczucia na moje pytanie o przemiane powiedzial mi tylko ze leki mi sie
                    zle wchlaniaja i ze mam za wyskokie tsh nic o tym ze nie mam wogole przemiany
                    mialam wrazenie ze gadam o kozie on o wozie ja o ft3 on o ft4...... musze go
                    poinformowac na nastepnej wizycie ze biore novo bo i tak na wynikach wyjdzie ze
                    tsh spalo ft3 podnioslo sie.... pomysli ze cud
                    • harmoniak Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 25.06.10, 09:39
                      No tak, napisałam, gdybyś miała refleksję może powinnam brać Novo wieczorem? smile

T4 wieczorem? Trzeba by zadbać o pusty żołądek, czyli wziąć tabletkę po min. 2h od jedzenia. Ja tak robiłam, gdy dzieliłam novo na 2 dawki w ciągu dnia.

Twoje wysokie TSH jest związane raczej (a jak dla mnie na pewno) z niskim FT3.

pomysli ze cud
                      big_grin
                      • milaemalka Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 25.06.10, 21:26
                        Harmoniak nie wiem jak Ty ale ja nie wyobrazam sobie,ze mogłabym brac samo
                        novo.Cały czas łaczę z euthyroxem bo inaczej Ft3 byłoby>Ft4 a to byłoby bardzo
                        nieprzyjemne.
                        • harmoniak Do MILAEMALKA 26.06.10, 19:30
                          Mila,

zwiększałam powoli Novo dodając go (1/4 Novo 75) do Euthyroxu, zmniejszając go
                          odpowiednio. Doszłam nawet do takiej dawki, że samo Novo 75 było dla mnie
                          odpowiednie. Po jakimś czasie na takiej dawce zmieniłam stosownie do badań
                          stosunek t4/t3 i obecnie biorę 3/4 Novo 75 i trochę Euthyroxu.

Zatem jest to sprawa osobnicza i ja jak najbardziej wyobrażam sobie, że można
                          brać samo Novo, bo sama tak miałam. Choć obecnie nie potrzebuję brać tyle T3.

Poza tym jestem za powolnym wprowadzaniem T3.
                          • djpa Re: Do MILAEMALKA 26.06.10, 20:23
                            Moja koleżanka ufa swojej endo w dobieraniu dawki. Chodzi do niej co 2-3 miesiące.

Rok temu dowiedziała się, ze ma Hashi, dostała Euthyrox. Jesienią zamiast
                            Euthyroxu dostała od razu Novo 75. Potem brała na przemian Euthyrox 75 i Novo
                            75. Potem 2 razy w tygodniu Novo 75 i 5 dni Euthyrox 75. Obecnie bierze
                            codziennie Euthyroxu 50 i co drugi dzień pół Novo 75.

Chętnie bym przysłała tę endo i koleżankę do Was, Milaemalko i Harmoniaku, na
                            szkolenie w dawkowaniu Novothyralu wink
                            • reed28 Dziekuje za odp, po 4 tyg brania novo 03.07.10, 16:36
                              Zrobialam wczoraj badania ale na wyniki musze czekac ok tyg co do samopoczucia
                              nie widze zadnej roznicy poza jedna spie duzo wiecej i jestem bardziej
                              zmeczona..... nawet ostatnio w pracy nie umiem przestac ziewac. A wczoraj nie
                              moglam wziasc lekow o normalnej porze ze wzgledu na badania dopiero o 10.30
                              czulam sie paskudnie tak bardzo chcialo mi sie spac ze nie umialam utrzymac
                              otwartych oczu i glowa strasznie mnie bolala.... zadnych objawow przedawkowania
                              ani zmiany samopoczucica poza wieksza sennoscia. Kiedy jakies zmiany na
                              lepsze..... czasami mam juz dosc tej choroby. Bo kazdy mysli ze symuluje ja sie
                              nie skarze bo i tak nikt nie wierzy, przeciez tego nie widac nie mam kataru
                              kaszlu czy innych objawow.
                              • harmoniak Re: Dziekuje za odp, po 4 tyg brania novo 04.07.10, 16:40
                                Za Twoje objawy może odpowiadać to:
                                lekarz po obejrzeniu wynikow zalecil novo jestem na 100 euthyrox zaczelam brac
                                novo 75 bez jakikokolwiek okresu przejsciowego

Opowiem Ci jak u mnie wyglądało wprowadzenie Novo.
                                Najpierw zaczęłam od 1/4 Novo 75, którą to ćwiartkę dołożyłam do Euthyroxu. Po tygodniu za radą endo spróbowałam wejść na 1/2 Novo T3 + tak samo Euthyrox. Ta dawka była dla mnie za duża. Co ciekawe, nie
                                miałam objawów nadczynności (wysokie tętno i ciśnienie, poty, drżenie itd) tylko pogłębiły mi się objawy niedoczynności
                                • reed28 Nowe wyniki 08.07.10, 18:40
                                  fT3 4.7 (5-10) -6%
                                  ft4 19.9 (12-24) 65.83%
                                  TSH 0,06 (0.5-4.5) Co o myslicie tsh ladnie spadlo ale ft3 nic nie ruszylo ft4
                                  tez poszlo w dol i to sporo...
                                  • milaemalka Re: Nowe wyniki 08.07.10, 23:10
                                    Trudno mi uwierzyć,ze te wyniki sa prawidłowo opisane.Tak wyglada jakby te
                                    tabletki w ogóle nie działały
                                    • reed28 Moja teoria 09.07.10, 08:46
                                      Moze sie myle ale wydaje mi sie ze leki dzialaja w listopadzie gdzie wyniki
                                      wygladaly nastepujaco TSH 0.05 (0.5-4.5)
                                      ft4 24.3 (10-22) 119.2%
                                      ft3 3.1 (5-10) -38% organizm nie wytwazal naturalnej ft4 a moj organizm jak
                                      stwierdzil lekarz nie przetwrza syntetycznych hormonow wiec gdy spadlo TSH i nie
                                      ma co pobudziac tarczcyc do wytwarzania naturalnych hormonow moj poziom ft3
                                      powinien oscylowac na poziomie -40% a jest tylko -6% to byly winiki z marca TSH
                                      1.2 (0.5-4.5) ft4 23.3 (12-24)FT4 94.17% ft3 3.4 (5-10)FT3 -32% wiec mysle ze
                                      leki dzialaja ale kwestia jest dobrania dawki..... dziekuje
                                      • milaemalka Re: Moja teoria 09.07.10, 18:32
                                        Ft4 z 94% na 66%(o 28%) Ft3 z -32% na -6%(o 24%)Zdziwiły m,nie wyniki bo u mnie
                                        przy wprowadzeniu małej dawki novo Ft4 poleciało z 77% na 28% a F3 skoczyło z
                                        -14% na 23%.Każdy jest inny smile Na Twoim miejscu zostałabym na tej samej dawce i
                                        zrobiła badania za 4 tyg. Łącze novo i euthyrox ale jak pisałam każdy jest inny
                                        i nie wiadomo jak będzie u Ciebie .Dlatego poczekałabym z jakąkolwiek zmianą
                                  • harmoniak Re: Nowe wyniki 11.07.10, 09:42
                                    Sorry, ale te wyniki są straszne, i to na Novo!
                                    Jak się czujesz?
                                    Masz ogromny problem z przemianą T4 w T3.

Jaki selen bierzesz i w jakiej dawce?

Wyniki rzeczywiście do powtórzenia za 4 tyg., ale jak tak dalej pójdzie to trzeba Ci będzie włączyć czyste T3, a może uda Ci się załatwić hormon świński, skoro jesteś w Anglii?
                                    • reed28 Re: Nowe wyniki 11.07.10, 11:44
                                      Powiem szczerze ze najgorzej czulam sie przed zaczeciem leczenia...a teraz nie
                                      jest tak strasznie pracuje ucze sie tylko strasznie chce mi sie spac....i
                                      zaczynam puchnac i tyc wlosy leca koszmarnie. Czyli wracaja wszytkie objawy,
                                      lekarz w polsce tlumaczyl mi brakiem tolerancji lekow syntetycznych, tutaj
                                      wogole nie widza problemu, z powtorzeniem badan nie bedzie tak prosto moge sie
                                      starac o powtorke za 3 miesiace. Chyba ze lekarz endo zaleci na nastepnej
                                      wizycie w co watpie dla niego nie ma problemu z przemiana tylko z wchlanianiem
                                      hormonu, mysli ze to przez celaklie. Nie wszyscy lekarze lecza armour i nie jest
                                      on ogolno dostepny tutaj musialabym isc prywatnie do endo ale to jest bardzo
                                      drogie koszt ok 200£ za wizyte. Biore selen 400mg od poczatku leczenia, dopuki
                                      nie zaczelam leczenia nie mialam klopotow z przemiana po rzucie choroby w marcu
                                      2009 moje oba hormony byly na ok 80% czulam sie odrobine nadczynnie. Dziekuje za
                                      odp.
                                      • milaemalka Re: Nowe wyniki 11.07.10, 16:39
                                        Radziłabym robic bardzo dokładne notatki przez najblizsze tygodnie.Jezeli nie
                                        będziesz mogła zrobić badan pozostanie dawkowanie na podstawie objawów.Nie
                                        będzie to proste i stwierdzenia jak naprawdę zmieniało sie Twoje samopoczucie
                                        moze pomóc..Rzuc pytanie do osób mieszkających w Angli czy na pewno nie mozna ,
                                        prywatnie gdzies zbadać Ft3 i ft4
                                      • harmoniak Re: Nowe wyniki 12.07.10, 18:49
                                        Myślę, że bierzesz za dużo selenu.
                                        200 mcg w zupełności wystarczy.
                                        • reed28 Po wizycie u ang endo 05.08.10, 20:00
                                          Lekarz zostal pinformowany ze biore novo zmienil podejscie do mnie zaczol mnie
                                          traktowac powaznie.....dostalam t3 w tabletkach tylko niewiem czy zmienic dawke
                                          i ja podniesc mam brac 3 razy dziennie po 5 mcg dostalam takze norprolac na
                                          mlekotok chociaz prolaktyna w normie zawsze byla.... za 3 miesiace kontrola i
                                          badanie krwi. Dziekuje
                                          • harmoniak Re: Po wizycie u ang endo 07.08.10, 09:00
                                            Trochę się pogubiłam... jaką dawkę teraz bierzesz?

5 mcg 3x dziennie nie jest złym pomysłem. Napisz, jaką dawkę teraz bierzesz, to
                                            może coś wykombinujemy.

Nie masz nowych wyników? Przydałyby się przed zmianą dawki/leku.
                                            • reed28 Re: Po wizycie u ang endo 07.08.10, 12:02
                                              Biore teraz 100mg eutyroksu jeden raz dziennie rano na czczo i 15 mg
                                              livothyroiny 3 razy dziennie nowe wyniku dopiero w pazdzierniku przed wizyta u
                                              endo....co do mojego samopoczucia z testu na niedoczynnosc mialam 52 przed
                                              wprowadzeniem novo teraz mam 25 wiec zaszlo sporo zmian...czuje sie dobrze tylko
                                              wlosy leca i waga nie drgnie...w dol do gory poszla o 3 kg. Brak objawow typu
                                              zmeczenie sennosc zimno... itp ostatnio cierpie na brak snu ale to moze byc
                                              wynik wprowadzenia norprolacu, jest w skutkach ubocznych wpisane ze moze
                                              wystapi bezsennosc a nie mialam dopuki nie wprowadzilam leku. Przed wprwadzeniem
                                              leczenia nie spalam prawie wcale pare godz na dobe. Bylam jak zombi. Dziekuje za
                                              odp.
                                              • djpa Re: Po wizycie u ang endo 08.08.10, 21:47
                                                Jeśli bierzesz 3 razy dziennie po 5T3, to Twoja bezsenność może być też od
                                                wieczornej dawki T3. Może, ale nie musi.

Może warto jakiś czas brać T3 tylko 2 razy dziennie, a wieczorną dawkę sobie
                                                darować, lub brać drugą dawkę w południe, a trzecią po południu zamiast nie
                                                wieczorem?

Trudno mi zasnąć, jeśli T3 wezmę później niż 14:00, choć z drugiej strony
                                                zdarzyło mi się kilka razy uciąć sobie popołudniową drzemkę 2-3 godziny po T3,
                                                czyli wtedy, gdy jest tego T3 teoretycznie najwięcej we krwi.
                                              • harmoniak Re: Po wizycie u ang endo 11.08.10, 12:26
                                                Reed,
                                                to włączyłaś już to T3 od ang. endo. Ile brałaś przedtem Novo?
                                                15 mcg T3 dzielisz na trzy i wychodzi 5mcg 3x dziennie?
                                                • reed28 Re: Po wizycie u ang endo 11.08.10, 15:34
                                                  Tak wlaczylam t3 biore teraz 100 eut i 5mgx3 t3 novo75 bralam 75 mg t4 +25mg t4
                                                  i 15 t3 w jednej dawce porannej. Jak w wchlanianiem t3 czy ma wplyw pozywienia
                                                  jak na t4 na czczo...itp jakies interakcje np wapnem lub innymi lekami. Dawki
                                                  mam podzielone pierwsza 5.00 rano 100 mg t4 +5mg t3 pozniej 11.00 oraz 17.00
                                                  popoludniu po 5mg t3. Dziekuje bardzo.
                                                  • jurmik Re: Po wizycie u ang endo 11.08.10, 15:50
                                                    Ja też myślę, że branie 3 razy dziennie T3 nie jest dobrym pomysłem
                                                    i może być przyczyną kłopotów ze spaniem.
                                                  • harmoniak Re: Po wizycie u ang endo 11.08.10, 16:12
                                                    Zaraz zaraz.

Czyli tak:
                                                    Teraz bierzesz W SUMIE: 100 T4 i 15 T3, T3 dzielisz
                                                    Wcześniej: całe Novo 75 + 25 T4 na raz
                                                    Tak?

Jak ja dzieliłam Novo, to brałam popołudniową dawkę 2h po jedzeniu i 30 min.
                                                    przed następnym posiłkiem. Podobno przy takim odstępie 2h wchłania się ok. 40%.
                                                  • reed28 Re: Po wizycie u ang endo 11.08.10, 19:22
                                                    Tak wlasnie bylo wczesniej jak zazywalam novo bralalm cala dawke rano. Teraz
                                                    biore rano t4 +5mg t3 a reszte dziele gdzie ostatnia dawke biore o 5 a chodze
                                                    spac ok 12 w nocy. Nie mam juz klopotow ze snem mialam po norprolac. Dziekuje za
                                                    odp.
                                                  • harmoniak Re: Po wizycie u ang endo 12.08.10, 09:06
                                                    No dobrze, to mam już wszystkie info, więc mogę Ci napisać:
                                                    mogłabyś zwiększyć poranne T3 do 10 mcg ze względu na ostatnie wyniki:
                                                    fT3 4.7 (5-10) -6%
                                                    ft4 19.9 (12-24) 65.83%
    • reed28 Re: Wyniki i dawkowanie novothyral 12.08.10, 20:21
      Dziekuje podniose dawke i poczekam do wynikow pazdziernikowych....milego dnia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka