Dodaj do ulubionych

Hashimoto i inne :/

08.07.10, 16:40
W lutym urodziłam córkę i mam wrażenie, że od ponad dwóch miesięcy czuję się coraz gorzej.
Cztery lata temu wykryto u mnie guzki tarczycy i zdiagnozowano wole guzkowe nietoksyczne (guzki pojawiały się i znikały, rosły, malały i tak w kółko). Powtarzane USG nie wykazywało specjalnych zmian, ostatnie USG (sprzed kilku tygodni) wyglądało tak:
gruczoł tarczowy asymetryczny z przewagą płata prawego. Płat prawy 42x26x33 mm. Największy guzek (26x22x14) o mieszanej echostrukturze z komponentą płynową. Płat lewy odpowiednio: 50x16x15 z pojedynczymi drobnymi hypogenicznymi obszarami o wymiarach do ok.6 mm. Węzły chłonne niepowiększone.
Wyniki biopsji: komórek podejrzanych nie znaleziono. Obraz cytologiczny łagodnej zmiany tarczycy (jak w wolu guzkowym).
Ostatnie (sprzed dwóch tygodni) badania krwi (badania poprzednie robiłam około pół roku temu, jeszcze w ciąży, więc pewnie miało to wpływ na wynik).
TSH 2,054 (0,350 - 4,9) [w poprzednich badaniach 1,8 przy tych samych normach]
FT3 2,71 (1,71 - 3,71) ---> 50% [w poprzednich badaniach 66,49%]
FT4 1,2 (0,7 - 1,48) ---> 64,10% [w poprzednich - 11,9%]
antyTG 2,04 (0,00 - 4,11)
antyTPO 55,03 (0,00 - 5,61)
Na podstawie wyników i obrazu USG pani dr zdiagnozowała u mnie wstępnie chorobę Hashimoto.
W teście na niedoczynność robionym tydzień temu miałam 55 pkt, przed chwilą zrobiłam ponownie - 59 pkt.
Zwykła temperatura ciała - około 36 stopni C, czasem mniej.
Przez ostatnie miesiące, a nawet lata, nie miałam pojęcia, czemu mnie co jakiś czas boli tarczyca i co jakiś czas czuję się gorzej niż zwykle. Hashimoto wyjaśniałoby te okresowe zmiany.
Owszem, jestem zmęczona (wiadomo, małe dziecko), ale to nie wyjaśnia dziur w pamięci, wypadania włosów, potwornie szorstkiej (mimo pielęgnacji) skóry na łokciach i innych wątpliwych atrakcji.
Jutro idę do endo - mam nadzieję, że ustawi mi jakąś przyzwoitą dawkę leków, bo jest mi coraz trudniej uncertain
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Hashimoto i inne :/ 08.07.10, 18:07
      Witaj na Forum.

PP: 18ml
      PL: 6ml
      razem 24 ml, norma 13-18 ml

Wiesz co, Twoje wyniki tarczycowe nie pasują do tak licznych objawów (dużo
      punktów w teście). Hormony masz całkiem wysokie.

Na Twoim miejscu zbadałabym ferrytynę, może b12.
      Niedobór żelaza daje bardzo podobne objawy jak niedoczynność tarczycy (więcej
      poczytaj w FAQ).
      • kawka74 Re: Hashimoto i inne :/ 08.07.10, 20:09
        Zbadam, oczywiście, i ferrytynę, i b12.
        Dzięki za sugestię, bo mam dość i chciałabym coś z tym zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka