Dodaj do ulubionych

niedoczynność a anemia

19.07.10, 16:03
Cześć dziewczyny. Mam niedoczynność tarczycy od czasu operacji usunięcia guzka
tarczycy wraz z częścią tego gruczołu w 1998 r.
Moje ostatnie wyniki
17.05.2010
ft3 45,50%
ft4 78,21%
TSH III 2,63 (0,35-4,94)
TGO 0,71 (0,00-4,11)
TPO 0,23 (0,00-5,61)

Dotąd brałam Eutyrox 100 - 5 razy w tygodniu i Eutyrox 75 – 2 razy w tygodniu.
Lekarka u której byłam z wynikami, stwierdziła tylko, że muszę zwiększyć dawkę
do Eutyroxu 100 do 6 razy w tygodniu, biorąc pod uwagę to, że planuję ciążę.
Już na nowej dawce i za poradą dziewczyn z sąsiedniego forum zrobiłam sobie
następujące badania
5.07.2010
B12 - 223 pg/ml norma 211-911 1.71%
ferrytyna - 19 ng/ml norma 10-291 3.20%

Od lekarza pierwszego kontaktu dostałam Tradyferon fol (1xdziennie) oraz B12 w
zastrzykach 5x1x w miesiącu oraz Lanbax na bóle żołądka. Łykam jeszcze selen i
kapsułki z olejem z lnu.

Niestety nie udało mi się uzyskać odpowiedzi skąd ta anemia, co jest jej
przyczyną. Czy moje TSH jest za wysokie patrząc na to, że ostatnio uważa się
za normę wynik <2?
Czy mogę już bezpiecznie zacząć starania o dziecko?
Niestety nie trafiłam jeszcze na dobrego endo w Warszawie (a wcześniej w
Toruniu).
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: niedoczynność a anemia 20.07.10, 21:13
      Z ciążą poczekałabym do uzupełnienia żelazo, którego nie bierzesz tak dużo, ale
      to może przez dolegliwości żołądkowe?

Niedoczynność może powodować anemię z niedoboru żelaza i b12, choć przy b12
      warto porobić inne badania (odpowiednie przeciwciała, gastro).

Kiedy zrobisz FT4/3?
      • nieco8 Re: niedoczynność a anemia 21.07.10, 15:01
        Niestety lekarka nie powiedziała dlaczego taka dawka żelaza a nie większa.
        Obawiam się, że tak jak w wypadku b12, działa ostrożnie, może nazbyt ostrożnie.
        Wczoraj wzięłam 2 tabletki żelaza, później oczywiście Lanbax i żołądek mnie nie
        bolał. Nie mogę czekaż w nieskończoność z dzieckiem, mam 30 lat, PCO i wiem, że
        nie będzie łatwo.
        Szkoda tylko, że nie dała mi skierowań na badania tych przeciwciał w celu
        zdiagnozowania problemów z żołądkiem, tylko lek, który raczej leczy skutki a nie
        pomaga znaleźć przyczyny. W każdym razie planuję zrobić sobie potrzebne badania.
        Boję się trochę o te zastrzyki z B12, bo przeczytałam na ulotce, że w ciąży ich
        stosowanie jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy wzgląd dobro matki przewyższa
        dobro dziecka. Mam je niestety rozpisane na 5 miesięcy!
        Nie wiem w zasadzie, kiedy powinnam zrobić FT3i FT4. Dawkę Euthyroxu zwiększyłam
        od 3 czerwca, a żelazo biorę w dużej dawce dopiero od 2 tygodni i miałam 1
        zastrzyk B12. Czy to już czas?
        Idę jutro do nowego gin.-endo. i mam nadzieję, że będzie wart tych pieniędzy,
        które mam za wizytę zapłacić i może coś podpowie.
        • harmoniak Re: niedoczynność a anemia 21.07.10, 17:35
          Badania TSH, FT4/3 robimy po minimum 4 tygodniach na jednej dawce, choć im
          dłuższa przerwa, tym lepiej.
    • nieco8 nowe wyniki 05.08.10, 21:38
      Na zwiększonej dawce Euthyroxu 6x100 i 1x75
      TSH spadło - 2,07 (0,35-4,94)
      FT4 minimalny wzrost 79.49% [ wynik 1.32, norma (0.7 - 1.48)]
      FT3 23% [ wynik 2.17, norma (1.71 - 3.71)]
      Tardyferon brałam po obiedzie, b12 jeden zastrzyk miesiąc temu, selen (Cefasel),
      magnez i kapsułki z olejem z lnu na noc. Wygląda na to, że niestety jest gorzej.
      Byłam też u nowego endokrynologa, przepisał mi Novothyral 100. Czekałam jednak
      do tych wyników. Jak myślicie zacząć brać? Lekarz zaleciał brać w takiej samej
      dawce jak Euthyrox i nie stosować stopniowego wprowadzania większej dawki. Co wy
      na to, jakie zaleciłybyście dawkowanie? Doszedł mi jeszcze niestety nowy
      problem, przestałam właśnie brać antki, więc z tego co przeczytałam, zmniejszy
      mi się zapotrzebowanie na hormony.
      • harmoniak Re: nowe wyniki 07.08.10, 08:55
        > Tardyferon brałam po obiedzie

Lepiej brać 30 min. przed posiłkiem, więcej się wchłonie.

Lekarz zaleciał brać w takiej samej
        > dawce jak Euthyrox i nie stosować stopniowego wprowadzania większej dawki.

NIE! Matko, 20mcg T3 na dzień dobry jest fatalnym pomysłem.
        Napisz, jak się czujesz?

Myślę, że warto poczekać do następnych badań (bo przestałam właśnie brać antki) i wtedy ewentualnie włączyć Novo.
        • nieco8 Re: nowe wyniki 07.08.10, 13:38
          Dziękuję bardzo za odzew.
          Wydaje mi się, że czuję się troszkę lepiej od kiedy przestałam brać
          antykoncepcję, czyli od kilku dni. Zmniejszyło mi się uczucie ucisku szyi.
          Ostatnio nawet mniej śpię po południu. Pamięć i koncentracja bez zmian na
          lepsze. Przytyłam niestety, ale to pewnie z powodu diety anemiczkismile przestałam
          się kontrolować, więcej mięsa i te upały... zdecydowanie nadużywałam lodówsmile
          • djpa Re: nowe wyniki 08.08.10, 21:33
            Nabiału lepiej unikać jeśli się chce uzupełnić żelazo.

Polecam owoce zamiast lodów; brzoskwinie, nektarynki i winogrona można jeść
            zimne z lodówki - są pyszne, a witamina C w nich zawarta pomoże przyswoić żelazo.

Lody jadłam tylko raz w tym roku - z okazji urodzin córki. A bez świeżych owoców
            ciężko mi przeżyć dzień wink

To tak na zachętę!
    • nieco8 USG tarczycy 09.2010 24.09.10, 10:11
      Przypominam, że jestem po częściwej strumektomii.
      Byłam u polecanego rentgenologa - dra Elwertowskiego.
      wymiary płatów:
      P: 34*11*12 mm
      L: 21*6*8 mm
      i dodatkowo pewna "anomalia", poniżej tarczycy ektopowa tkanka tarczycowa 12*5 mm.
      Echogeniczność równomierna bez perfuzji w badaniu Dopplerowskim. Brak wola, guzków, węzły chłonne ok, dodatkowo prawdopodobnie naczyniak.

Z przeliczenia wyszedł mi wynik 2,748, ale nie wiem czy prawidłowo to wyliczyłam.

Dla porównania wyniki z 31 marca 2006 r. (też po operacji) wykonana w innym niż ostatnio miejscu.
      P: 30*10*17 mm
      L: 11*9*6 mm
      Razem wyszło mi 2,847.

Więcej wyników usg tarczycy do porównania nie posiadam niestety.

Mam jeszcze pytanie odnośnie gastroskopii, na którą zostałam skierowana w związku ze słabą B12. Robię pod narkozą razem z innym badaniem wink Czy bada się pobrane wycinki pod kątem przeciwciał p-ko komórkom okładzinowym żołądka i czynnikowi Castla? Czy może powinnam w końcu zrobić wyniki z krwi? Nie chcę zdublować badań i wydać niepotrzebnie kasy. Czy fakt, iż biorę zastrzyk z B12 raz w miesiącu może zafałszować wyniki?
      Dziękuję z góry za odpowiedzi.
      • harmoniak Pytanie o Castla 26.09.10, 09:42
        > Czy bada się pobr
        > ane wycinki pod kątem przeciwciał p-ko komórkom okładzinowym żołądka i czynniko
        > wi Castla?

Nie słyszałam o czymś takim.

> Czy fakt, iż biorę zastrzyk z B12 raz w miesią
        > cu może zafałszować wyniki?

Nie wiem, to pytanie do Wierki i Milaemalki.
        • wierka-5 Re: Pytanie o Castla 26.09.10, 21:29
          Witaj
          Gastroskopia pokaże czy nie masz zanikowego zapalenia żołądka, bo ono może być przyczyną złego wchłaniania B12.
          Koniecznie trzeba zrobić przeciwciała przeciwko komórkom okładzinowym zoładka i czynnikowi Castela- jest to badanie z krwi.
          Może być tak,ze gastroskopia jest ok, ale są obecne wyżej wymienione przeciwciała, które nie pozwalają się wchłaniać witaminie.
          Znalazłam informacje,ze badania przeciwciał nie należy robić badań bezpośrednio po iniekcjii z witaminą.
          Informacje te pochodzą ze stron angielskojęzycznych. Wiadomo,ze metody badań mogą się różnić. Nie mniej jednak lepiej dostosować się do tej informacji i badanie wykonać tuż przed następnym zastrzykiem.
          Czytałam również,że powinno się równocześnie oznaczyć poziom B12. Chodzi tu o to aby nie było nadmiaru witaminy.
          • nieco8 Re: Pytanie o Castla 28.09.10, 21:11
            Dziękuję za odpowiedzi, bardzo mi pomogły. Plan jest więc taki: w najbliższych dniach idę na badania krwi, gastroskopia 4 października, 5-10 października zastrzyk z B12. Mam nadzieję, że po tym wszystkim będę już miała pewność, co mi jest.
    • nieco8 przyczyna anemii i bólu żołądka 11.10.10, 18:51
      Znalazłam. Byłam na gastroskopii. Od razu powiedzieli mi, że mam helikobacter pylori oraz refluks żółciowy. Tak oto najprawdopodobniej ta wredna bakteria spowodowała moje niedobory żelaza i b12. Czekam jeszcze na wyniki badań wycinków i zobaczę, czy nie ma niczego więcej.
      • harmoniak Re: przyczyna anemii i bólu żołądka 11.10.10, 20:14
        Witaj w klubie.
    • nieco8 Re: niedoczynność a anemia 15.10.10, 18:55
      11.10.2010 r.
      2 miesiące na niezmienionej dawce Euthyroxu 6x100 i 1x75, ale po odstawieniu antykoncepcji

TSH 0,85 (0,35-4,94)
      FT4 89.74% [ wynik 1.4, norma (0.7 - 1.48)]
      FT3 27.50% [ wynik 2.26, norma (1.71 - 3.71)]

TSH znacznie spadło (poprzednio było 2,07), FT4 wzrosło (było 79.49%), a FT3 wzrosło z 23% do 27,5%.
      Muszę przyznać, że nie spodziewałam się aż tak dużego spadku TSH po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej, ale poziom jest niezły ze względu na planowaną ciążę.
      Brałam przez 2,5 miesiąca po jednej tabletce Tardyferon fol i Biofer folic, Cefasel i miałam 3 zastrzyki B12 w odstępach miesięcznych. Wszystko odstawiłam, żeby zobaczyć, czy jest jakaś poprawa. Czuję się minimalnie lepiej, choć kilka razy miałam palpitacje serca. Pamięć i włosy nadal do bani. Wczoraj zapomniałam odebrać pieniądze z bankomatu, mam nadzieję, że nikt się nimi nie zajął, tylko wróciły z powrotem do maszyny.
      W związku z tym, iż odkryłam przyczynę mojej anemii (helicobacter), myślę, że nie wrócę do suplementacji witamin, bo nie ma ona sensu, dopóki nie wybiję tego paskudztwa i nie podleczę żołądka. Co wy na to? Mam też opcję włączenia odrobiny novothyralu, ale nie wiem czy to jest konieczne.
      Zastanawiam się, czy jednak odrobinę nie zmniejszyć sobie dawki Euthyroxu i wyrównać dawkę tak, by codziennie przyjmować stałą. Co myślicie o dawce 93,75 (75 + 1/4z75), aktualnie średnio wychodzi mi 96,4286.
      • nieco8 nowe wyniki 11.10.2010 r. 15.10.10, 19:09
        Są powyżej, ale zapomniałam wpisać adekwatny temat
      • djpa Re: niedoczynność a anemia 15.10.10, 22:12
        >Mam też opcję włączenia odrobiny novothyralu, ale nie wiem czy to jest konieczne

Jeśli planujesz ciążę, to chyba więcej fT3 by się przydało. Ale może warto poczekać aż samo urośnie? Wydaje mi się, że powinno po odstawieniu antykoncepcji, ale nie wiem czy od razu?

Gdybyś nie włączała Novo, to ujednolicenie dawki do 93,75 codziennie moim zdaniem jest bardzo dobrym pomysłem.

Gdybyś włączyła Novo, to myślę, że dobrze byłoby brać 75 Euthyroxu plus ćwierć Novo (masz Novo 100, prawda?) Byłoby wtedy więcej tyroksyny, razem 100, ale przy Novo TSH spada i tym samym spadła by ci ilość T4 produkowanego przez tarczycę, więc więcej z tabletki byłoby mil widziane.

Niektórzy z forum radzą wprowadzać Novo po 1/8 tabletki.
        • jurmik Re: niedoczynność a anemia 15.10.10, 22:38
          Zastanawiam, ile naprawdę dostanie się do organizmu FT3, jak się podzieli tabletkę na 8 części. W tabletce Novotyralu jest 15 mikrogramów FT3, to 1/8 z tego to około 1,8 mikrograma, a przyswaja się w żołądku jakieś 60-70% czyli wychodzi 1,2 mikrogramy (o ile przy krojeniu tabletki część FT3 nie pokruszy się czy zostanie na nożu do krojenia, bo wtedy nie bedzie nawet 1 mikrograma. Ja bym na 8 części nie dzieliła.
          • djpa Re: niedoczynność a anemia 15.10.10, 22:46
            Autorka wątku ma Novo 100, czyli 20 mikro w tabletce.

Z reguły nie dzielę swojego Novo na 8 części. Dzielę na 4. I naprawdę "czuję" w sobie te 5 mikro trijodotyroniny.

We wrześniu zbadałam sobie poziom fT3 przed ćwiartką Novo oraz 2 i pół godziny po. Poziom fT3 wzrósł o 36%, czyli ponad 1/3 skali normy! Może mi się więcej wchłania? wink
            • jurmik Re: niedoczynność a anemia 15.10.10, 23:01
              Może? A może przez te 2,5 godziny Twój organizm wyprodukował już trochę FT3 z Ft4, która jest przecież też w Novotytralu i stąd taki wynik?
              • djpa Re: niedoczynność a anemia 16.10.10, 11:34
                Całkiem możliwe. smile
                A może być też tak, że poranny kortyzol wzmógł przemianę T4 na fT3?

Teraz biorę rano tylko Euthyrox 100, a w południe ćwiartkę Novo. Za kilka tygodni sprawdzę poziom fT3 rano, może też w południe i 2.5 godz po Novo.

Tak czy siak czuję te 5 mikro T3. Po około 30 minutach od połknięcia Novo czuję jak ciepło rozchodzi się po organizmie, senność ucieka, powraca energia, apetyt, jasność myślenia, precyzja wysławiania się. Mąż się śmieje, że dopalacze łykam wink
                • nieco8 Re: niedoczynność a anemia 17.10.10, 10:49
                  Dziękuję bardzo za odzew.
                  Mam problem z tym FT3. Chyba jeszcze wstrzymam się z Novothyralem, bo będę brała antybiotyki na wybicie helicobacter i pasożytów (też niestety mam jak się okazało), a one mogą mieć jakiś wpływ na poziom hormonów, zaś po wyleczeniu może anemia zniknie i FT3 samo się podniesie. Boję się eksperymentować z Novo, bo dopiero uczę się obserwować mój organizm. Chyba, że Novo powstrzymać może wypadanie włosów, pomimo tego, iż anemia nadal będzie, to włączę Novo bez wahania.
                  • nieco8 dawkowanie Novo + cukier 19.10.10, 17:16
                    Byłam dzisiaj u nowego endokrynologa. Pani dr zaproponowała mi wprowadzenie Novo 75 (1/2 tabletki) i Euthyrox 50. Co powiecie na taką dawkę dla mnie. Pewnie powinnam wprowadzić najpierw 1/4 Novo przez pierwszy tydzień (czy dłużej?) a Euthyroxu ile? Może dam się przekonać jednak do tego nowego leku, tylko co się stanie jak wybiję przyczyny mojej anemii?
                    Jeszcze jedno, robiłam sobie krzywą cukrową i inne hormony płciowe. Lekarka stwierdziła PCO, ale wyniki dla cukru uznała za dobre. Co wy powiecie na moje wyniki glukozy i insuliny, bo zdaje się, że niektórzy z Was potrafią je zinterpretować.
                    glukoza na czczo 82,92 (74-106); po 1h - 121,46; po 2h - 69,54
                    insulina na czczo <1 (2-17); po 1h - 28, po 2h - 9
                    • nieco8 Re: dawkowanie Novo + cukier 21.10.10, 21:28
                      up
                      Proszę poradźcie, czy pani dr, chce mi dobrze dobrać dawkę.
                      Ktoś może potrafi zinterpretowa moje krzywe cukrową i insulinową?
    • nieco8 1.12 nowe wyniki na Novo 08.12.10, 20:01
      poprzednie wyniki na dawce Euthyroxu 6x100 i 1x75
      TSH 0,85 (0,35-4,94)
      FT4 89.74% [ wynik 1.4, norma (0.7 - 1.48)]
      FT3 27.50% [ wynik 2.26, norma (1.71 - 3.71)]

nowe wyniki z 1.12.2010 r. na Euthyroxie 50 i Novothyralu 37,5 – po ponad 4 tygodniach na tej dawce
      TSH 1,4 (0,27-4,2)
      FT4 62.34% [ wynik 1.41, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 38.75% [ wynik 2.93, norma (2 - 4.4)]

Nie jest niestety idealnie, choć lepiej niż ostatnio. Senność popołudniowa opuściła mnie, włosy nadal wypadają, pamięć nadal nie ta. Nie biorę żadnych suplementów, bo leczę lamblie i od jutra helicobacter, ale stosuję zdrową dietę z dużą ilością wołowiny. Dlaczego TSH nie spadło do okolic 0? Czy waszym zdaniem powinnam zwiększyć dawkę Novo i zmniejszyć Euthyroxu? Niestety moja lekarka rozchorowała się i najwcześniej 23 grudnia będę mogła skonsultować wyniki i coś ewentualnie zmienić.

Chciałabym jeszcze ponowić moją prośbę o zerknięcie na wyniki krzywych cukrowej i insulinowej, jeśli oczywiście macie wiedzę z tego zakresu.
      glukoza na czczo 82,92 (74-106); po 1h - 121,46; po 2h - 69,54
      insulina na czczo <1 (2-17); po 1h - 28, po 2h - 9
      • nieco8 up - 1.12 nowe wyniki na Novo 10.12.10, 17:56
        Podnoszę. Są tu jakieś specjalistki od Novo?
    • nieco8 7.02 - nowe wyniki z Novo 13.02.11, 16:00
      kolejne wyniki na niezmienionej dawce (Euthyrox 50 i Novo 37,5)
      TSH 0,133
      FT4 57.14% [ wynik 1.37, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 37.92% [ wynik 2.91, norma (2 - 4.4)]

TSH spadło w końcu w okolice 0 - zbyt wcześnie zrobiłam poprzednie wyniki i nie zdążyło zareagować, ale FT4 i FT3 niezmienne. Nie biorę żadnych suplementów, stosuję tylko dietę bogatą w mięso wołowe i orzechy, chcę dać szansę organizmowi na podniesienie się po wyleczeniu helicobacter. Czuję się przyzwoicie, włosy, senność i pamięć poprawiły się, choć mogłoby być zawsze lepiej (ale pewnie mam ograniczone możliwoścismile), bo co będzie jak zajdę w ciążę?
      Moja lekarka stwierdziła, że może warto zejść z Euthyroksu do 37,5, a na koniec chce osiągnąć stan, w którym będę samo Novo brać. Kurczę coś mi w tym nie pasuje... Powinnam chyba zwiększyć Novo... Co wy na to wszystko powiecie, czy muszę szukać kolejnego nowego endokrynologa?
      Usłyszałam także (od innego endo), że nie jest wskazane branie Novo przed ciążą, tylko trzeba uregulować hormony i że odchodzi się od stosowania Novo, bo nic nie daje. Jest w tym choć część prawdy?
      Proszę pomóżcie, bo nie wiem, co mam robić.
      • djpa Re: 7.02 - nowe wyniki z Novo 13.02.11, 17:25
        Wiesz co, lepiej nie wchodzić w Novo jeśli nie trzeba. Novo działa silnie, ale krótko, przez co są spore wahania tego hormonu w ciągu doby. Ponoć na Zachodzie są tacy, co T3 przyjmują 4 razy na dobę lub biorą coś jakby Novo, ale o stopniowym uwalnianiu. Także Novo ma minusy, ale ma sporo plusów. Ważne, abyś Ty się dobrze czuła. Można spróbować zejść z E i dodać Novo, rozmawiaj z edno o swoich wątpliwościach. Można część Novo po południu jeść.

Jeśli planujesz ciążę, to warto oprócz wołowiny dać organizmowi trochę żelaza w tabletkach (np. zjeść do końca opakowanie żelaza które kiedyś brałaś). Żelazo dość długo się uzupełnia, a dziecko bardzo żelaza potrzebuje. Anemia to chyba najpowszechniejsza dolegliwość w ciąży. Nic ciekawego. W dodatku dzieci z takich ciąż mają skłonności do anemii. Podobnie z B12, jak zapisali, to ja bym wzięła do końca, aby odbić się od dna. smile
        • nieco8 Re: 7.02 - nowe wyniki z Novo 14.02.11, 16:32
          Niestety nie dogadałam się z lekarką, choć dyskusja była. Odebrałam wyniki tuż przed wizytą i jakoś źle obliczyłam sobie procenty, tak że myślałam, iż mam ft3 w okolicach 50 % a FT4 ok 80% (zapomniałam o dolnej granicy normy), dlatego zgodziłam się zmniejszyć dawkę Euthyroxu... Teraz boję się ją zmniejszać bez zwiększenia Novo, boję się powrotu gorszego samopoczucia, a i tak dobija mnie stan mojej cery (to związane z PCOS i androgenami). Może lepiej zostać przy dotychczasowej dawce, skoro mi służy, to po co zmieniać., a lepsze jest wrogiem dobrego...
          Chyba masz rację z tym dokończeniem suplementacji, może już nadszedł czas.
    • heyapple Drżeine mięsni - czy to anemia ? 16.06.11, 11:31
      Hej,
      Podobno w problemach z tarczycą nietrudno o anemię, prawda ?

Czy objawem anemii (czy to z b12 czy ferrytyny czy kwasu foliowego) występuje słabość i drżenie mięśni ? Bo czuje jakbym wogóle nie miał w nich siły i to nei chodzi o brak sily fizycznej, poprostu słabość mięśni. Czy to może być spowodowane anemią ?

Pozdrawiam

• nieco8 Re: Drżeine mięsni - czy to anemia ? 16.06.11, 21:14
        Pasuje do niedoboru b12, ja co prawda nie miałam prawie żadnych tego objawów. Poczytaj sobie z naszego przewodnika po forum docs.google.com/View?id=dfsrkn8m_64f53hv5c8#Dlaczego_warto_sprawdza%C4%87_poziom_witaminy_B12?
        Na marginesie, najlepiej będzie jak założysz własny wątek, takie u nas porządki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka