Dodaj do ulubionych

Witam po raz kolejny ! problem z włosami

04.10.10, 16:53
Witam wszystkich serdecznie po raz kolejny.Jeszcze parę miesięcy temu brałem ostro udział w dyskusjach dotyczących chorób tarczycy.Piszę ponieważ obiecałem że się odezwę i napiszę jak u mnie leci.Jestem ósmy miesiąc po wycięciu guzka z prawego płata, czuję się bardzo dobrze.Wszystkie objawy które opisywałem tutaj na forum powoli minęły , z jednych objawów jakie utrzymuje się do dzisiaj to raz na jakiś czas przez parę dni mam jakieś dziwne uczucie pracy serca.Nie wiem jak to opisać , coś jak by z sercem miałem nie tak ale wszystkie badania wykluczają choroby serca i ostatecznie dowiedziałem się że po prostu tak to już czasem bywa przy tarczycy.Po ostrej niedoczynności i operacji zaczynałem leczyć niedoczynność która po paru miesiącach się wyregulowała i wyniki mam bardzo dobre.Z najgorszych teraz objawów mam jeden bardzo mnie wkurzający smile Otóż chodzi o to że przez ten rok choroby powypadały mi włosy ! dosłownie tak mi się głowa przerzedziła że mam już tego dość.Zawsze miałem mocne i gęste kręcone włosy a teraz od paru miesięcy biorę Euthyrox 100+25 każdego dnia i moje włosy są w opłakanym stanie.Do problemów mogę również doliczyć pryszcze których nigdy jakoś nie miałem a teraz dosłownie wyleczę pierwsze to już wyskakują drugie przeważnie na twarzy i na ramionach.

Tutaj chciałbym spytać doświadczonych ludzi, jak to u Was było ? po jakim czasie cebulki się odrodziły i włosy nabrały zdrowia jak przed operacją i co by było najlepsze na te wypryski ? Chciałem również serdecznie pozdrowić tutaj Panie które pomagały mi w ciężkich chwilach podczas leczenia choroby ( nie muszę wymieniać o kogo chodzi gdyż na pewno wiedzą o kim myślę wink
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: Witam po raz kolejny ! problem z włosami 04.10.10, 17:07
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,107027344,107027344,Jestem_po_operacji_prosze_o_pomoc_.html?wv.x=1
      fajnie jakbyś się dopisywał do własnego wątku.
      Miałeś badaną B12 (może dawać objawy sercowe) i ferrytynę (tu z kolei wypadanie włosów)
    • czupakabra27 Re: Witam po raz kolejny ! problem z włosami 04.10.10, 19:02
      No to widzę, że nie jestem sama z tymi krostami. Twarz na szczęście super ale plecy okropnesad Przemyślałam już wszystkie możliwości i wychodzi na to, że to od hormonu bo skłonności do wyprysków nie mam. Smaruję Tormentiolem i trochę pomaga. Rozważałabym też wypróbowanie np. Eltoxinu zamiast Euthyroxu, ale mam zapas i szkoda byłoby go nie wyłykaćwink
      Z drugiej strony, wolę krosty niż nieustającą komę jaką maiłam przed leczeniem.

Stapelia ma rację, trzeba zrobić B12 i ferrytynę.
    • grudzien2007 Re: Witam po raz kolejny ! problem z włosami 04.10.10, 22:32
      Mi także wypadały cały czas włosy jak brałam euthyrox (zaczeły po ok miesiacu. od brania), to mnie tez lekko przerazilo, bo nawet kiedyś byłam modelką dla jednej fryzjerki podczas pokazów (tak jej sie podobay moje wlosy, sporo ich miałam) i igdy przedtem tak mi nie wypadały. Miałam inne skutki uboczne euthoryxu jeszcze i postanowiłam odstawic leki. W miare zmniejszania się dawki włosy coraz słabiej wypadały. Odstawiłam nie wypadają. Sporo ich zgubiłam, ale juz widze od paru tyg. małe kikutki / odrosty.
      Mam nadzieję, iż twoj organzm sie przystosuje i wlosy odrosną, myślę, ze powinny (nie wiem jako fakt, wydaje mi się to logiczne).
    • anka.83 Re: Witam po raz kolejny ! problem z włosami 04.10.10, 22:52
      U mnie zestaw "wypadajace włosy+pryszcze" był tylko w 2 przypadkach:

1) niedoczynność (nietypowa, bo FT3 ponad normę)
      2) ropne zapalenie zęba (kilka razy)

Może coś Ci bakteryjnego sieje i stąd objawy (bo twierdzisz, że hormony perfect)?
      • djpa Re: Witam po raz kolejny ! problem z włosami 05.10.10, 09:55
        Miałam skłonność do pryszczy gdy nie brałam codziennie tej same dawki hormonów, np. gdy brałam na przemian Euthyrox 75 i Euthyrox 100.
        Cera jest ładniejsza i włosy mniej wypadają, gdy fT3 i fT4 mam w górnej połówce normy zamiast w dolnej.
    • czupakabra27 skóra 05.10.10, 11:24
      Byłam dziś na pobraniu żeby zrobić sobie m in. czynnik Castla i przeciwciała przeciwko okładzinie żołądka. Trzeba było w związku z tym wypełnić specjalny formularz dla Diagnostyki. I jednym z pytań było czy występują zmiany skórne. To może jednak B12 nie jest tak zupełnie obojętne dla skóry? Zawsze warto to B12 zrobić.
      • animal1980 Re: skóra 05.10.10, 11:40
        z tego co wiem suplementowanie b12 może wywołać trądzik (b12 pobudza wzrost komórek).
        o tym, by jej niedobór zmiany skórne powodował nigdy nie słyszałam, ale to ciekawe, sama chętnie bym się czegoś na ten temat dowiedziała.
        • czupakabra27 Re: skóra 05.10.10, 11:47
          Krótko po tym jak zaczęłam łykać B12 zauważyłam, że plecy nie swędzą mnie tak po prostu ale że skóra wygląda wprost fatalnie. Odstawiłam witaminę, ale mimo że upłynął ponad msc nic mi to nie pomogło. Dlatego hormon pozostaje na placu boju jako główny podejrzany, ale muszę przyznać, że to pytanie w formularzu do badania było intrygujące.
          Na szczęście skóra na twarzy jest bardzo ładna, na dekolcie również więc nie popadam w rozpacz. Niestety kreacje na ramiączkach odpadają i mężowi pleców też staram się nie pokazywaćwink
        • maxhewas Re: skóra 05.10.10, 11:52
          Stapelia wybacz dawno mnie tutaj nie było dlatego zapomniałem że miałem dopisać i utworzyłem nowy temat.

Badania b12 mam w normie , wszystkie wyniki super.Jutro idę zrobić nowe po dwu miesięcznej przerwie i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.Te cholerne pryszcze mnie dobijają bo ledwo zejdą stare po paru dniach to już zaczynają wyskakiwać nowe ;/ włosy jeszcze przeboleję bo mam gęste i kręcone ale niestety stały się bardzo słabe i łamliwe.Mam specjalne szampony i kosmetyki które coś tam działają ale mi chodzi o to przede wszystkim żeby mi te wszystkie włosy odrosły tak jak przed rokiem jeszcze.
        • anka.83 Re: skóra 05.10.10, 11:55
          no więc wit B12 w nadmiarze może powodować trądzik (tzw. polekowy) ale jej brak również (zaburzenia w podziałach komórkowych skóry, jakoś to wpływa na pogorszenie odnowy naskórka, w zw z czym czopują się pory, robi się syf - jakoś tak to u mnie było).
      • anka.83 Re: skóra 05.10.10, 11:50
        Mi się wydaje, że w pytaniu chodziło o to: jak się ma przeciwciała przeciwko czynnikowi castle'a i/lub przeciw komórkom okładzinowym żołądka, to B12 się źle wchłania. A jego niedobór powoduje problemy ze skórą (między innymi). Więc jak się ma te problemy i podejrzenie o w/w przypadłość/ci, to to tylko przemawia za nimi.
        • maxhewas Re: skóra 10.10.10, 11:54
          Witam ponownie , dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.Zrobiłem sobie badania ( ostatni raz robiłem w maju) Aktualnie wyniki przedstawiają się następująco

TSH 0.37 0.39-6.16 mIU/L
          FT4 2.18 0.8-2.0 ng/dl
          FT3 2.66 1.4-4.2 pg/ml

Jak widać TSH mam obniżone a FT4 lekko podwyższone co wskazywało by na to że tarczyca chyba za dużo daje czadu smile Obecnie biorę Letrox 100+25 i tak się zastanawiam czy nie zrezygnować z 25 i brać tylko 100.Wizytę u swojego endo mam dopiero za miesiąc.
          • deepblue a u mnie odwrotnie 14.10.10, 16:29
            a to ciekawe..od kiedy zaczełam się leczyć, przestają mi wypadać włosy..a było masakrycznie, przy każdym myciu włosów płakałam, bo wypadały garsciami..lekko pociągnęłam włosy, zostawały w ręku...z tym , że u mnie zdiagnozowano również podwyższoną PRL i biorę teraz 1/2 bromergonu na noc...+1/2 25 Euthyroxu na początek dnia...
            i teraz wypada mi zdecydowanie mniej, i widzę że chyba zaczynają odrastać te co powypadały..[chyba to te same..]
            Może u Ciebie to "szok pooperacyjny"? [też mam guzki i pewnie je mi wytną....]
            Włosy Ci odrosną , daj im czas smile
            [dobrze włosom moim zrobiły szampon + odżywka ze skrzypem ]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka