Dodaj do ulubionych

Pilnie proszę o interpretację wyników

19.09.11, 22:17
Hej na tarczycę choruję już 16 lat,jestem 15 po operacji wycięcia guzków tarczycy.
Moja endo cały czas opierała się tylko na wynikach tsh i usg które sama mi robiła.
Brałam euthyrox 100 + tabletki antykoncepcyjne.Dwa lata temu odstawiłam antykoncepcję i endo zmieniła mi dawkę euthyroxu na 75.Po 2 miesiacach było super(tsh 1) ale...pół roku później się pochrzaniło.Tsh wzrosło do prawie 3 i podwyższyłam sobie dawkę do 88,poprawiło się (tsh1) ale niestety znowu na pół roku.Popsuło się (tsh 1,5)Kolejne podwyższenie dawki już do 100 i ..... bez poprawy a do tego ogromnie mi lecą włosy.Czytam teraz forum i zrobiłam dzisiaj badania.Moje wyniki:
TSH 0,578 (0,27-4,2)
fT4 27,87 159 % (12-22)
fT3 4,44 36 % (3,1-6,8)

Jestem na 100 euthyroxu i nie wiem co teraz ? Biorę też selen+wit E,wit b12,cynk

Jutro mam do odbioru ferrytynę i B12.

Zmniejszyć dawkę euthyroxu ?
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 19.09.11, 22:49
      Czy zmniejszyć? Zależy, jakie to były guzki - czy lekarka dąży do utrzymywania TSH na jak najniższym poziomie (na granicy nadczynności)? Nie podejmowalabym decyzji bez konsultacji z lekarzem.

Inna rzecz, masz bardzo niski poziom fT3 w por do ewidentnego nadmiaru fT4 (czy tak bylo wcześniej czy też na niższej dawce poziom był wyższy?). Przy następnej wizycie zwróciłabym na to uwage lekarce, bo to może byc powód złego samopoczucia.
      • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 19.09.11, 22:55
        Nie wiem jakie to były guzki (15 lat temu wiedza była minimalna,endokrynologów nawet nie było w mniejszych miastach jak u mnie),leczenie źle znosiłam więc dostałam skierowanie na operację.
        Mało tego po operacji brałam euthyrox 25 przez 3 miechy i koniec.Że niby ok.A po ładnych paru kolejnych latach sie zaczeło.....Nie wiem jakie miałam poziomy fT3 i fT4 wcześniej,bo nikt ich nie wymagał,tylko tsh.I za każdym razem kiedy mówiłam mojej lekarce że ciagle czuje się źle to mówiła,ze to nie od tarczycy.Zbadałam wiele innych rzeczy i wszystko dobrze.A teraz te tarczycowe no i nie są dobre...Wizytę mam za 3 miesiace....taka kolejka,prywatnie....Umrę do tego czasu chyba.
        • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 20.09.11, 00:16
          Bardzo proszę o radę,może ktoś miał podobnie ? Ja już nie wiem jak mam funkcjonować normalnie.Raz mi gorąco a a raz zimno,biegunki gonią zaparcia,trzęsą mi się ręce,mam mega skurcze stóp i łydek,nie moge zasnąć wieczorem a jak już zasnę to bym mogła nie wstawać(autentycznie jak już zasnę to jak tylko mogę to śpie 12 godzin,jak nie moge to przymusowe drzemki w ciągu dnia,gdziekolwiek),mega zmęczenie po wszystkim a czasami mega power na chwilę i to tego te lęki albo depresja.Nie da się tak żyć crying
          • anka.83 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 20.09.11, 00:55
            Do czasu wizyty: zmniejszyć do 75 mcg i brać selen na poprawę przemiany. Jeżeliferrytyna i/lub B12 wyjdą źle - wdrożyć suplementację żelaza i/lub B12. I na prawdę postarć się, o ile to możliwe, o wcześniejszą wizytę, bo zestaw objawów masz baaardzo nieprzyjemny i za te 3 miesiące faktycznie się wykończysz.
            Z tego, co napisałaś, lekarz po operacji nie widzial potrzeby stałego nadzoru endokrynologicznego, więc ew zaryzykowałabym manipulację dawką. Musisz mieć też możliwość telefonicznego kontaktu z lekarzem -takie brzydkie objawy masz, nie możesz czekać z tym do wizyty!
            • anka.83 Poprawka 20.09.11, 01:06
              Późno już i nie widzę, co czytam.
              Nie wiem, w jaki sposób wykombinowalaś dawkę 88 mcg (nie bylo to 75 + 12,5 mcg?), ale wróć do tej dawki. Następnie zrób badania (po ok 6 tygodniach od zmiany) wszystkich 3 hormonów, żeby zobaczyć, jak reaguje fT3.
              Bierzesz selen regularnie?
              Kortyzol byl kiedykolwiek badany?
              Wykluczono inne schorzenia poza tarczycą? Bo objawy wyglądają na typowo tarczycowe - przedawkowanie Euthyroxu często objawia się mieszaniną nad- i niedoczynnych objawów.

Lekarz jakiś nieudany powiem szczerze, poszukalabym lepszego!

Napisz, jak wyjdzie ferrytyna.
              • genowefffcia Re: Poprawka 20.09.11, 16:25
                Wyniki:
                ferrytyna 32 (13-150)
                B12 509 (191-663)
                Selen biorę od 10 dni (selen+ wit.E firmy naturell)

Kortyzolu nigdy nie miałam badanego.Czy można go badać obojętnie którego dnia i czy na czczo ?
                Jest euthyrox 88,ma fioletowe paski i nie jest wcale droższy niż inne a to sugerowała mi pani endo.Dodzwonić sie do niej nie mogę a u nas to jedyna endo oprócz tej na NFZ (kolejka 6 miechów).
                Obniże dawkę z powrotem na to 88.75 to chyba było za mało.W ogóle to dziwne bo czułam sie lepiej do kilku miesięcy po zmianie dawki na wyższa.Przy odstawieniu antykoncepcji zmiana dawki ze 100 na 75-po dwóch miesiacach czułam się tak jak nigdy dotąd...rewelacyjnie.
                Niestety nie na długo bo po kolejnych 6 miesiacach zaczęło być gorzej.Znowu zmiana ale zmiana dokładnie po roku i 3 m-cach od poczatku brania dawki 75.Zmiana na 88,lepiej się poczułam.Niestety po pól roku znowu gorsze samopoczucie i zmiana po tym pól roku na dawkę 100.To było na początku czerwca a teraz znowu gorzej.I za każdym razem tsh po zmianie dawki spada a potem stopniowo rośnie.Myslę,że dawka 88 to maximum które moge wyciągnąć z euthyroxu.Może powinnam brać Novothyral ?
                Czuje się kompletnie bezradna.
                • anka.83 Re: Poprawka 20.09.11, 18:34
                  Chciałam zasugerować Novo, ale selen bierzesz króciótko i ferrytyna za wysoka nie jest. Na razie beierz regularnie selen i zobaczymy jak na 88 (pierwsze słysze o tak dziwnej dawce) będzie wyglądalo fT3 i samopoczucie.
                • harmoniak Re: Poprawka 20.09.11, 19:12
                  Genowefffcia, brałabym też żelazo. Jak wygląda Twoja hemoglobina? Czy masz poprzednie wyniki FT4/3?

Anka, są też dawki 112 i 137. Producent dba o to, żebyś nie musiała kroić tabletek big_grin
                  • jurmik Re: Poprawka 20.09.11, 19:57
                    Na wszelki wypadek zapytam, czy na pewno przed pobraniem krwi nie bierzesz Eutyroxu?
                    Jeśli nie, zmniejszyłabym dawkę do 75 i brała żelazo, po kilku tygodniach sprawdzilabym wyniki i wtedy zdecydowałabym, czy nadal 75 czy 88.
                    Ty na wizytę do swojej endo musisz czekać 3 miesiące i jak się coś dzieje, masz problem, a z kolei moja endo nie przyjmuje już nowych pacjentów (by nie trzeba było do niej czekać miesiącami) - no to ci, co się nie mogą dostać, mają pretensje.
                    Mnie jako stałej pacjentce to pasuje (mogę też do niej dzwonić, jak trzeba), ale rozumiem tych, co nie mogą się dostać. U nas w Trójmieście jest na szczęście sporo endo, więc jest nieźle i zawsze można kogoś wybrać - Ty masz gorzej.
                    Pamiętaj, że żelazo trzeba brać po południu albo wieczorem, a nie rano. I pamiętaj o jedzeniu tego, co zawiera dużo żelaza (poszukaj w internecie).
                    • genowefffcia Re: Poprawka 20.09.11, 23:44
                      No więc tak,hemoglobinę mam 13,9 (12-16)
                      żelazo 89 (37-145)
                      wapń 9,1 (8,5-10,8)
                      magnez 2,14 (1,90-2,50)
                      fT3 i fT4 badałam 2 godziny po przyjęciu euthyroxu,ale kilku lekarzy po drodze mówiło mi że mam zbadać fT3 i fT4 bo jak to że nie było badane no i badać mam właśnie po euthyroxie,bo liczy się niby mój stan po lekach a nie bez nich.
                      No i dodzwoniłam się do endokrynologa z odległego miasta i on powiedział,że taki wynik fT3 niskie a fT4 wysokie to znak,że jestem w nadczynności.A pozatym skoro jestem po operacji to u mnie liczy się przede wszystkim fT4.I kazał mi obniżyć dawkę do 88.
                      No tak ale jak brałam 88 to też miałam takie objawy jak teraz,wieczne spanie,zmęczenie,drżenie rąk,silne pocenie w nocy,trudność w zasypianiu a jak już zasnęłam to mogłabym nie wstawać,skurcze stóp i łydek,wrażenie że jest mi słabo,deprechy,strasznie lecące włosy z głowy,raz mi zimno raz gorąco.
                      No ale zmiejszę dawkę i zbadam fT 3 i fT4. Bo co zrobić sad
                      • anka.83 Re: Poprawka 20.09.11, 23:55
                        Przede wszystkim badamy przed wzięciem tabletki! Zaraz po ilość hormonu jest zawyżona (to nie jest tarczyca, która systematycznie przez cały dzień wydziela T4 - na raz dajesz dużą dawkę na cały dzień). Nie miałaś usuniętej calej tarczycy przecież (tak wynika z Twojego opisu).

Tak więc te wyniki są (przynajmniej zgodnie z naszą praktyką) nieważne. Zrób na czczo.
                        Antykoncepcja odstawiona definitywnie?
                  • anka.83 Re: Poprawka 20.09.11, 23:47
                    harmoniak napisała:

"Anka, są też dawki 112 i 137. Producent dba o to, żebyś nie musiała kroić tabletek big_grin"

Kochane chłopaki. Ale to chyba wprowadzili w tym roku, bo pamietam, jak kiedyś przegladalam w necie liste dawek na dozie i takich dziwnych nie było. Albom ślepa i jużsmile
                    • genowefffcia Re: Poprawka 21.09.11, 00:41
                      To zrobię jeszcze raz badanie,tym razem zanim wezmę euthyrox.

Antykoncepcja odstawiona na dobre,nie mam zamiaru do niej wracać,nigdy.Te hormony mam dobre,badałam ostatnio,no i @ zawsze na czas jak nigdy tylko obfite bardzo w 2 i 3 dniu.

A euthyrox 88 był na pewno już w styczniu tego roku bo na wizycie mi endo zapisała.Na ulotce od euthyroxu 100 który kupiłam na początku czerwca nie ma żadnej wzmianki o tej dawce.Ale jest.Aaaa tu pisze,że jest o 2009 roku Tekst linka
                      • duzooka Re: Poprawka 21.09.11, 06:00
                        o cholercia rzeczywiście są takie dawki, jestem w szoku, niepotrzebnie biorę 125 na przemian ze 150, dzięki genoweffcia za informacje smile
                        • jurmik Re: Poprawka 21.09.11, 18:22
                          Czyli dobrze podejrzewałam, że pewnie wyniki są po wzięciu tabletki.
                          Moja endo wytłumaczyła, dlaczego trzeba je robić przed wzięciem tabletki Eutyroxu: po połknięciu tabletki poziom hormonów rośnie powoli przez jakieś 2-3 godzin (najbardziej dotyczy to FT4, bo Eutyrox to syntetyczna FT4) i żeby porównywać wyniki z różnych badań, musi być zawsze tyle samo czasu od połknięcia tabletki do pobrania krwi, a tak się nie da - raz jest kolejka w labie, raz jej nie ma, raz jest korek w drodze, raz go nie ma. Dlatego bez tabletki robi się wyniki.
                          W tej sytuacji brałabym też 88 a nie 75.
                          A jak to jest ze zniżką na te nowe dawki? Wszystkie są na zniżkę?
                          • genowefffcia Re: Poprawka 21.09.11, 20:08
                            Wyniki bez tabletki:
                            fT4 23,4 (12-22)
                            fT3 4,42 (3,1-6,8)
                            TSH nie powtarzałam bo wynik to i tak stan TSH sprzed miesiąca i można go robić i po tabletce.

fT3 prawie takie samo a fT4 niższe niż było.
                            Dodzwoniłam się do mojej endo i powiedziała,że mam nie zmieniać dawki.A o ferrytynie powiedziała,że nie mam suplementować tylko jeść produkty bogate w żelazo,wątróbkę,buraczki,kaszankę itd.

No i nie wiem co teraz.W sumie to jakoś na początku sierpnia TSH miałam 0,41 teraz lekko wzrosło do 0,578.Dodatkowo idzie jesień i zima więc zapotrzebowanie na tyroksynę wzrośnie.Najlepiej się czuję jak mam TSH 1,0.Ale selen i żelazo będę brała.

Co do zniżki to moja endo zapisując mi dakę 88,5 mówiła że są one droższe bo ok 30 zł ale za to nie musiałąbym mieć dwóch 75 + 25 dzielone na pół.Jednak w aptece zapłaciłam za nie 10-11 zł.Wiec ceny są normalne i na zniżki.
                            • genowefffcia Re: Poprawka 23.09.11, 01:02
                              Nadal nie wiem czy dobrze robię pozostając na tej samej dawce euthyroxu......Czy stanie się cud ? I się lepiej poczuje ? ..... Ręce mi opadają od tej choroby......Chętnie ja oddam...

A co do selenu to hmmm pozostanę przy przy jednej tabletce 50,bo z tego co przeczytałam tutaj Tekst linka to lepiej nie szaleć i za dużo nie wchłaniać.
                              Ale zaciekawił mnie artykuł dotyczacy wit. D i wapnia.Jak badałam poziom wapnia to miałam w połowie normy ale po ostrej suplementacji.
    • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 25.09.11, 18:07
      Coraz bardziej swędzi a w sumie chyba piecze mnie skóra,na głowie + cała góra pleców i ramiona.Już nie mogę wytrzymać tego crying Włosy wypadają jak zapałeczki utknięte w piasku crying Do tego strasznie łatwo się denerwuję crying I głowa mnie boli od kilku dni crying
    • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 24.11.11, 23:01
      Nie zmieniałam dawki,cały czas byłam na 100 euthyroxu.Moje nowe wyniki :
      TSH 1,360 (0,27-4,20)
      fT3 2,53 (2,57-4,43) -2.15%
      fT4 1,27 (0,93-1,7) 44.16%

Miesiąc temu miałam ostry stan zapalny nerek przy którym spadło mi żelazo do 14.Biorę tardyferon w ilości 2 tab./dz.
      Wstaję po to żeby położyć się za chwilę spać.Ręce mi drżą jak alkoholikowi.A najgorsza jest deprecha....Doły,smutki i brak czegokolwiek co przynosiłoby mi radość miesza się z atakami,które nawet nie wiem jak nazwać.Mega rozpacz z chęcią zniknięcia z powierzchni ziemi.Najdrobniejsza rzecz potrafi wywołać ten stan....
      • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 02.12.11, 20:41
        Czy na prawdę nikt nie miał podobnych wyników ? Czy nikt tutaj z własnego doświadczenia nie może powiedzieć jak wpłynęła zmiana dawki na takie wyniki ?
        • anka.83 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 02.12.11, 22:00
          Masz definitywnie problem z przemianą fT4 do fT3. Niedobór fT3 = objawy, jakie opisujesz. Selen nie pomógł. Podejrzewam, że jest Ci niezbędny Novothyral. Porozmawiaj z lekarzem!
          • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 03.12.11, 01:52
            Duuże duże dzięki za odpowiedź.
            Z moją endokrynolog rozmawiałam dzisiaj przez tel. wg niej hormony mam ok sad
            Oprócz tej endokrynolog jest jeszcze dwóch.Jedna na NFZ i jeden prywatny.Do tej pierwszej dostanę się w...czerwcu a do tego prywatnego w kwietniu sad
            Myślę,że chyba powinnam pójść do rodzinnego po receptę na novo.Bo od dawna czuję się jak żywy umarły a ostatnio to już jak nie żywy i umarły.Po prostu do niczego.
            Jak jestem na 100 euthyroxu to wg tego co wyczytałam na forum najlepiej gdybym wzięła novo też 100 tak ?
            • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 04.12.11, 02:20
              Ok zajęło mi trochę czasu,żeby przeszukać to niestety chaotyczne forum ale znalazłam wskazówki Harmoniaczki odnośnie stosowania novothyralu.Więc zacznę od euthyrox'u 75 + 1/4 tabletki novothyralu 100.

Ps:Wielkie dzięki za pomoc wink
              • djpa Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 04.12.11, 18:08
                Novo koniecznie po ćwiarteczce wprowadzamy. Myślę, że dobrze myślisz. Poczujesz się lepiej, szczególnie psych powinnaś czuć się lepiej. smile
                • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 04.12.11, 18:57
                  Mam nadzieję,wielką nadzieję,że w końcu poczuję się lepiej.Wiecie,że ostatnio policzyłam i w ciągu 24 godzin ja nie śpię tylko 5 godzin.
                  I oby rodzinny dał mi receptę....
                  Jak się uda to za jakiś czas napiszę,jak się nie uda to też.Ale musi się udać.
    • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 22.02.12, 16:54
      A wiec tak biorę Novothyral i przez pierwsze 2 tygodnie brałam novo 100 1/4 tabl. + euthyrox 75 1 tabl. Po dwóch tygodniach zaczęłam brać połowę tabletki novothyralu 100 + 1 tabletka euthyrox 50.I po ponad 2 miesiącach moje wyniki wyglądają tak:

Tsh 0,035 (0,27-4,20)
      fT3 18,34 (2,57-4,43) 847.85%
      fT4 2,41 (0,93-1,7) 192.21%

Już nie wiem o co chodzi.Na samym euthyroxie 100 miałam fT4 na poziomie 40 % a fT3 - 2 % a po przejściu na novothyral takie wyniki ?
      Czy ktoś biorący novothyral miał może podobny problem ?
      Bardzo proszę osoby które biorą novo o pomoc.

Ps:Musze dodać,że czuję się lepiej niż na samym euthyroxie.Jestem dużo spokojniejsza psychicznie.Ale nadal jestem senna,mam problem żeby rano wstać a jak już wstanę to po kilku godzinach muszę sie połozyć itd.
      • harmoniak Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 24.02.12, 20:18
        Badania były przed czy po tabletce?
      • pies_z_laki_2 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 25.02.12, 00:10
        A dlaczego tak gwałtownie wchodziłaś w Novo?
        "Po dwóch tygodniach zaczęłam brać połowę tabletki novothyralu 100"
        • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 27.02.12, 00:11
          Badanie robiłam oczywiście bez tabletek,novo i euthyrox wzięłam po badaniu.
          Może za szybko i niepotrzebnie zwiększyłam dawkę novothyralu do połówki.
          Wróciłam do ćwiartki novothyralu i euthyroxu 75.Zobaczę co będzie.
          Ogólnie to czuje się lepiej,dużo lepiej i przestały wypadać mi włosy.
          Ale ten wynik to masakra jakaś,żeby aż tak wysokie wyszły ? Gdzie ja wcześniej miałam niedobór fT3 ? Ciekawi mnie czy mogło mieć na to wpływ rzucanie palenia.Badanie robiłam po tygodniu abstynencji.Nie udanej niestety sad
          • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 07.03.12, 14:04
            Dostałam zalecenie,żeby powrócić do leczenia samym Euthyroxem sad
            Jednak pozostanę na E 75 1 tabl + Novo 100 1/4 tabl.Za kilka tygodni zrobie ponownie badania fT3 i fT4.Jak będę nadal dobrze się czuła to nie zrezygnuje z novo i tyle.Za nic w świecie nie chciałabym wrócić do samopoczucia sprzed novo.
            • djpa Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 07.03.12, 17:00
              Genowewcia, to fT3 bardzo wysokie Ci wyszło. Z tego, co piszesz, wydaje mi się, że chyba nie czujesz się adekwatnie do wyniku. Same wyniki też są nieprawdopodobne jak na pół Novo. Samo Novo u mnie aż tak fT3 nie podnosi, musiałabym chyba z 5 tabletek Novo dziennie jeść aby mieć takie fT3 wink
              Może warto powtórzyć fT3 (i fT4) w innym lab? I wtedy zdecydować? Bo jeśli rzeczywiście masz tyle fT3, to Novo trzeba odstawić. Przynajmniej na jakiś czas.
    • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 16.08.12, 05:07
      A więc tak.Po tych wysokich wynikach zmniejszyłam dawkę novo 100 do 1/4 tab. + euthyroks 75. W maju zrobiłam badania:
      tsh 0,323 (0,27-4,20)
      fT3 2,67 (2,57-4,43)
      fT4 1,61 (0,93-1,7)

Byłam z tymi wynikami u nowego endo i zrobił mi usg tarczycy:

Stan po operacji tarczycy.
      Płat prawy: 12x10x35 mm (v=2,10 cm3)
      -echogeniczność niejednorodna,nieco obniżona,
      -w górnym biegunie zmiana ogniskowa lito-torbielowata 6x7 mm ze słabym "halo".
      Kikut lewego płata: 8x12 mm (przekrój podłużny)

kazał mi podnieść novo 100 do 1/2 tab +50 euthyroksu i biorę tak od 11 czerwca.
      Nowe wyniki:
      tsh 0,0082
      fT3 1,96 (2,57-4,43) -32.80%
      fT4 1,45 (0,93-1,7) 67.53%

Samopoczucie ok,czasami po 9 godz. od novo napad snu,zero biegunek jak już lekkie zaparcia,drugi dzień okresu z silnym krwawieniem jak rok temu na samym euthyroksie,
      problem z zaśnięciem ale jak zasnę to śpię,nie było dla mnie problemem jak musiałam wstać po 4 godzinach snu,apetyt średni,nie chudnę i nie tyję no może z 1-2 kg ale jestem chudzielcem więc to mnie nie martwi.Martwi mnie to,że znów okropnie swędzi mnie skóra i wypadają mi włosy i wypadły już wszystkie te nowe,krótkie sad I jak tak dalej pójdzie to autentycznie będę łysa sad A no i do tego wyskoczyło mi parę pryszczy i ogólnie skórę mam tłustą a włosy muszę myć codziennie,bo swędzą i są tłuste a mam ich tak malutko,że jak nie umyję to na drugi dzień mam łepetynę w tłustych kilku strączko-piórkach.

Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego ft3 spadło poniżej normy pomimo brania novo ?
      Czy ktoś miał może podobny problem i go rozwiązał ?
      • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 24.08.12, 05:23
        Widzę,że jestem zbyt trudnym przypadkiem dla was domorosłych znawców chorób tarczycy sad Więc skoro nie ma na forum przypadku podobnego do mojego to znaczy, że niezła kiszka ze mną sad Nie wiem już co mam i z czym....Czasami myślę,że może jestem w nadczynności ? Ale jakto rozpoznać ? Nawet jak byłam w nadczynności po odstawieniu antykoncepcji to nie miałam innych objawów poza wypadającymi włosami ale one lecą mi w każdym wahaniu tarczycowym...a nie mam już ich zbyt wiele.....i nie przesadzam, wiem dla was to drobiazg a ja za chwilę będę łysa jak kolano.Czasami strasznie żałuję, że kiedykolwiek zaczęłam leczyć tę chorobę,bo jak tylko zaczęłam to robić jakieś 16 lat temu tak z tym momentem zaczęłam tracić włosy.Nie nie cierpię na otyłość (chociaż mam od miecha rozstępy...nie wiem co u mnie ma się rzostępować...oprócz kości),nie bolą mnie stawy,serce ok i na novo mam energię ale włosy.....jestem kobietą i ciężko mi z tym...ciężko słyszeć od znajomych:"Ty prawie nie masz włosów!" i inne takie.....I wiem,że to od tarczycy.Gdyby ktoś tu zajrzał z podobnymi wynikami to prosze o kontakt.
        • djpa Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 24.08.12, 08:06
          Genowefcia, wiele osób z forum jest na urlopie...
          Masz bardzo niskie fT3 pomimo Novo, ale z Twoich postów wynika, że Twój endo potrafi leczyć Novo i wie, co robi. Novo pewnie do zwiększenia - odwiedź endo. Moja sugestia - gdyby Novo Ci zwiększył, porozmawiaj z nim o podziale całej dawki Novo na 2 dzienne raty: na ratę poranną i ratę południową.
          Włosy - mi bardzo mocno wypadały, tuż nad czołem byłam niemal łysa. Włosy przestały wypadać a nawet odrosły po doprowadzeniu hormonów (fT3 i fT4) do porządku. Jednak nigdy w badaniach nie wychodziło mi aż tak niskie fT3 jak Twoje...
        • pies_z_laki_2 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 25.08.12, 11:33
          > Widzę,że jestem zbyt trudnym przypadkiem dla was domorosłych znawców chorób tarczycy sad

No dziękuję bardzo. Twoje złe samopoczucie to raczej problem kiepskich lekarzy i złego leczenia, a nie leczenia przez forumowiczów tongue_out

Może w końcu ten ostatni endo będzie umiał tobą pokierować... czego ci serdecznie życzę.

O ile dobrze widzę, to ferrytynę rok temu miałaś (i zapewne masz nadal) na bardzo niskim poziomie. I miałaś uzupełniać żelazo dietą!!! Ha, ha, ha, dobre sobie. I zalecił ci to lekarz! A skąd niby masz niedobory? Jakbyś miała wszystko w porządku z wchłanianiem, to nie miałabyś niskiego poziomu ferrytyny i nie wypadałyby ci włosy.

> Więc skoro nie ma na forum przypadku podobnego do mojego to znaczy, że niezła kiszka ze mną sad

Jesteś jednym z setek podobnych przypadków tongue_out Tyle, że niekoniecznie jesteś identyczna z kimś jeszcze, bo tak się nie da smile Każdy jest inny, ma inny zestaw genów, inne środowisko, inną dietę. A z drugiej strony wszystkie tu jesteśmy z podobnych powodów, też nam lecą włosy, tyjemy, czy chudniemy, miewamy kiepskich lekarzy itd. Bo niby skąd byśmy się tu wzięły?

> .Czasami myślę,że może jestem w nadczynności ? Ale jakto rozpoznać ?

Po wysokości wolnych hormonów T4 i T3. Tsh przy łykaniu Novo nie jest dobrym wyznacznikiem, co powinnaś wiedzieć już dawno, gdybyś choć trochę poczytała wątki dziewczyn suplementujących T4 i T3 tongue_out Wykaż się nieco aktywnością, nie czekaj biernie na porady, marudząc i narzekając, tylko sama poszukaj na forum historii podobnych do twojej tongue_out
          • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 26.08.12, 01:37
            djpa podzielę dawkę novo na dwie części.Ja mam łysy już prawie cały łeb.Gdyby moje włosy nie były jakieś takie poskręcane i stojące na wszystkie strony świata albo gdybym je potraktowała prostownicą.......wtedy nie musiałabym się schylać żeby ktoś zobaczył masakryczne prześwity i rzadziznę na mojej głowie.Wiem, że ludzie mają większe problemy i choroby które odbierają zycie i to dosłownie a ja...włosy....Ale jak słyszę jak ktoś obok pyta kogoś innego:"Zobacz ona jest chyba po chemii?" To mam ochotę uciec na Grenlandię sad

Psie z łąki nie miałam nic złego w nazwaniu stałych i najbardziej doświadczonych tu osób "domorosłymi znawcami chorób tarczycy" często was tak nazywam mówiąc o forum swoim przyjaciołom.I nie jest to złe wręcz przeciwnie, bo nie jesteście lekarzami a często wydaje mi się że choć domorosli i nie po studiach medycznych i specjalizacjach to wiecie od nich więcej.
            I gdyby nie to forum to nie wiedziałabym o istnieniu novo, które włosów moich nie ratuje ale nie przesypiam już połowy zycia jak niedawno.
            Żelazo brałam od połowy października do końca marca.Od 2 tygodni biorę znowu i coś mi się wydaję, że to żelazo z tabletek zostanie ze mną na zawsze.A to co radziła mi endo......dieta ? Jem dużo mięsa i innych pro żelazowych rzeczy od zawsze, bo mnie ciągnie do takiego jedzenia tak bardzo, że nie przepadam za słodyczami, bo po prostu mi ich nie brakuje.
            A nie wiem jakim jestem przypadkiem, szukam podobnego bo nie wiem dlaczego to fT3 jest takie niskie ? Czy przyczyną tego może być ząb do leczenia kanałowego który mi się odezwał z tydzień temu ? podobno przy wszystkich takich problemach fT3 spada.Czy przyczyną jest niedoczynność a może nadczynność.Bo gdzieś czytałam, że w nadczynności organizm broni się zmniejszając ilość ft3.I podobno byłam w nadczynności jak odstawiłam antykoncepcję latem 2009 roku.A ja wtedy nie czułam nic oprócz wypadających włosów,tsh miałam na poziomie 0,4 (ft3 i ft4 nie wiem jakie miałam,bo tamta endo chciała tylko tsh...że ja wtedy na to forum nie trafiłam....) i wtedy w tej nadczynności,po obniżce euthyroksu włosy przestały wypadać po jakichś 2-3 miesiącach i nawet zaczynały odrastać.Ale co z tego jak od wiosny poleciały w cholerę.
            I czytam wątki z tego forum, chyba już wszystkie przeczytałam ale nie spotkałam się tutaj z kimś kto pomimo stosowania novo ma ft3 poniżej normy.Mój endo mówi, że to błąd labu i mam brać dawkę tę co biorę czyli 1/2 100 novo + euthyroks 50 a pod koniec roku on mi zrobi badania hormonów u siebie.Ja po prostu szukam kogoś kto miał podobnie i zrobił coś co podciągnęło hormony na normalne tory.Bo nie wiem czy biorę za dużo czy za mało.
            • djpa Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 27.08.12, 08:26
              Chyba na sąsiednim forum spotkałam wątek osoby, która musiała brać tylko Novo, bo inaczej miała fT3 poniżej normy.

Myślę, że nie warto czekać z badaniem fT3 do końca roku, ale po prostu powiedzieć w lab, że bierzesz czyste T3 i Twoje endo mówiła, że wynik jest błędny, niemożliwy. Może za darmo Ci go powtórzą. Jeśli nie, warto zapłacić.

Dobry poziom fT3 naprawdę świetnie wpływa na stan włosów. Po niecałym roku mojego brania Novo kilka osób pochwaliło stan moich włosów smile Zrobiły się gęściejsze, błyszczące - zdrowe.
              • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 27.08.12, 21:46
                Dzięki za odpowiedź.I sorry, że tak błądzę ale taki ze mnie typ człowieka,że każdemu innemu bez problemu potrafię doradzić co i jak i to dobrze doradzić a..... jak chodzi o mnie to jestem jak dupa na rowie.Bo trudno rozpoznaje u siebie wiele objawów i symptomów....Muszą być już masakrycznie widoczne, tak jak włosy żebym cokolwiek zauważyła.
                Zrobię jutro nowe badania w moim labie hormony są po 10 zeta to jakoś to przeżyję,chociaż nie powiem że mój budżet po tych wszystkich badaniach leży i kwiczy już.I jak fT3 będzie nadal nisko to podniosę nowo 100 do 3/4 tabletki + 1/2 euthyroks 50 i tak zostanę kilka tygodni,zrobię znowu badania i jak będzie potrzeba to przejdę na samo novo.
                Tylko mam pytanie do osób doświadczonych:czy naprawdę latem organizm potrzebuje mniej hormonów z tabsów a zimą więcej ?
                Bo u mnie było tak,że po dostawieniu antyków w kwietniu 2009,endo powiedziała że jestem w nadczynności,na tydzień kazał mi odstawić euthyroks a potem zmniejszyć z 100 na 75.To było na początku czerwca tamtego roku.Było burzliwie,włosy leciały jak głupie,miałam najad pryszczy no i przytyłam 18 kg.Ale od września zrobiło się po prostu bajkowo.Włosy zaczęły odrastać i waga spadać.Niestety gdzieś w kwietniu następnego roku zaczęło się dziać coś dziwnego.Zaczęłam być mocno poddenerwowana,włosy leciały na stopy jak deszcz i stały się takie dziwne,poskręcane,tworzące coś na kształt wielkiej szopy złożonej paru piórek.Podniosłam euthyroks do 88 i zero poprawy,więc we wrześniu podniosłam do 100 i też zero poprawy.I jakaś taka nie do życia byłam,non stop doły i senność.Jak zaczęłam brać novo to czuję, że zyje,już nie śpię w dzień ale włosy znowu lecą i to dziwne bo tylko te nowe które odrosły zimą,tych starych długich leci malutko.Aaa no i nie wiem dlaczego ale włsoy lecą mi od marca do grudnia.W grudniu zaczynają odrastać ale wiosną się powoli zaczyna masakra.Od sierpnia to już apogeum.....Pewnie w grudniu znowu się uspokoi....Ale co z tego jak wszystko co odrośnie to wypadnie....te wszystkie kochane 2,3,4 centymetrówy sad I w tym roku jak nie znajdę przyczyny to.....będę musiała pomyśleć o peruce sad A wiecie kiedy zaczęły mi wypadać włosy ? Wtedy kiedy w 96 roku zaczęłam leczyć tarczycę i zaczęłam brać eltroxin sad Już mając lat 10 słyszałam od ciotki,że mam chorą tarczycę.Lekarze to zbywali....dopiero po skończeniu średniaka trafiłam na lekarza który zaczął to leczyć.I żałuję,strasznie żałuję bo przez to straciłam włosy.Nie wiem czy konieczne było wtedy to leczenie.Miałam dwa guzki ale czułam się rewelacyjnie....A potem ? .............. I wiecie co jest ciekawe ? To,że brałam eltroxin od stycznia do października,bo potem poszłam pod nóż.Po operacji brałam euthyroks 50 prze 1,5 miesiąca i tyle.Bo miałąm lat naście i nikt mi nie powiedział,że to trzeba brać do końca życia.I żyłam sobie całkiem dobrze z tym e bywały okresy w których stawałam się nerwowa i leciały mi włosy.Zaszłam w ciąże po 3 miechach starań,urodziłam zdrowe dziecko.A potem ktoś mi powiedział,że po operacji tarczycy trzeba brać leki do końca życia.I od 2008 się zaczęło.......Euthyroks wcale mi nie pomagał,wręcz czułam że szkodził.
                Stąd moje wątpliwości i zastanawianie się czy to czasami nie nadczynność,choć byłoby to dziwne przy mojej 2 mililitrowej tarczycy,lewego płata mam tylko kikut a prawy jest maleńki i nawet nie wiem czy on zmalał czasem cy też jakąś część wycięli.Ale raczej zmalał,bo gdyby wycięli to miałabym dwa kikuty.Kiedyś oba płaty miałam normalnej wielkości.
                Aaa i miałam zrobiony profil hormonalny rok temu w najgorszym czasie i wyniki były wzorowe,wszystko pośrodku norm i stosunek fsh do LH 1.
                Wiem, że nie jedna osoba pomyśli,że co to za ci.... co nie potrafi odróżnić nadczynnosci od niedoczynności?A ja biorę novo,które daje mi teraz energię i nie mam żadnych sercowo i nadciśnieniowo zajdów bo od zawsze jestem osobą bardo niskim ciśnieniem i hipotonią ortostatyczną.Skórę mam od zawsze tłustą,nigdy nie tyłam poza epizodem po odstawieniu antyków.Mam 176 cm wzrostu i ważę 60 kg (przed operacją ważyłam 45).A reszta objawów typu depresje i zmęczenia są chyba podobne w nad i niedoczynności.I dlaczego przed wznowieniem leczenia miałam tsh 13 a czułam się fizycznie jak teraz po novo a włosy nie leciały ? I nikt mi nie powie, że to nie od tarczycy, bo to jest dla mnie jasne jak słońce.Dwa razy zaczynałąm brać hormony i za każdym razem żegnałam się z włosami.Przepraszam za chaotyzm wypowiedzi ale trudno mi składać myśli i zwalczyć jakieś takie rozbieganie.
                • pies_z_laki_2 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 28.08.12, 09:09
                  To może usystematyzujmy:
                  - od dziecka wiesz, ze coś się dzieje z twoją tarczycą, ale nie wiesz co
                  - od 2008 leczysz coś, nie wiesz co
                  - leczysz, ale dolegliwości są cały czas, jak nie takie, to inne, wszystkie związane z tarczycą
                  - teraz nadal nie bardzo wiesz co ci właściwie jest
                  A największym problemem jest... wypadanie włosów.

Przy 176 cm wzrostu ważyłaś 45 kilo? To dość niewiele, nie sądzisz? Twój wskaźnik BMI: 14.5! Skrajna niedowaga, czy dobrze liczę? Teraz, przy 60kg twój wskaźnik BMI: 19.4 czyli w normie, ale i tak dość nisko. Może to jest twój największy problem?

• genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 28.08.12, 23:21
                    Pojechałam do mamy poszukać moich starych wyników w rzeczach które zostawiłam na strychu.Mam w nosie i oczach tony kurzu ale nalazłam smile
                    A więc tak.
                    Początek leczenia był w styczniu 1996.Dostałam eltroxin 25 + propanolol+ signopam.
                    Badania hormonów miałam robione w klinice endokrynologii kwietniu 1996 oto wyniki:
                    TSH 0,7 (0,3-5,5)
                    T3 95 (80-200)
                    T4 7 (4-12)
                    (Wtedy jeszcze nie robiono chyba ft3 i ft4 sad )

USG:
                    płat prawy 26x30x60mm
                    płat lewy 27x24x72mm
                    cieśń do 12 mm

Gruczoł tarczowy w całości powiększony,płat prawy izoechogenny,lewy o niejednorodnej echogenności..W górnej części płata lewego torbiel 13x14x12 mm,w biegunie dolnym drobna torbielka 5 mm.Reszta gruczołu bez zmian.

W biopsji tylko niewielka ilość koloidu.

Rozponanie struma nodosa non toxica.

Źle tolerowałam wtedy leki i dostałam skierowanie na operację.

Wyniki szpitalne przed operacją:
                    T3 3,1
                    T4 158
                    TSH 0,8
                    (Niestety nie ma norm)

Na wypisie ze szpitala po operacji w październiku 1996 r:
                    Strumectomia subtotalis.

Potem brałam eltroxin 50 mg przez miesiąc i tyle....Miałam lat 17 i nikt mi nie powiedział,że trzeba brać leki do końca życia.Neta nie było i tylu osób chorych co teraz....

Potem wysłam za mąż urodziłam dziecko...
                    Do endo trafiłam w 2007 roku z wynikiem TSH 13.
                    Innych hormonów pani doktor badać nie kazała.Brałam euthyroks od dawki 25 dochodząc do 100.TSH miałam w granicach 2,78 zawsze.Dopiero po odstawieniu antykoncepcji (brałam tylko niecały rok) wpadłam niby w nadczynność polekową.I po tygodniowym odstawieniu euthyroksu miałam zmniejszyć ze 100 na 75.Proces trwał od początku czerwca do września,proces złego samopoczucia,utycia 18 kg i masakrycznie wypadających włosów.A we wrześniu.....bajka smile Niestety tak jak pisałam od wiosny zaczęło być źle dawka euthyroksu była podwyższana najpierw na 88 a potem na 100.TSH po 6-8 tygodniach od każdej z tych zmian dawek spadało do 0,8 i 0,5 a potem sobie radośnie rosło do 1,5 albo 2.A czułam się nic nie lepiej,włosy masakra od marca do grudnia,duża senność,depresje,długie i baaaardzo obfite miesiączki (które mam do dzisiaj) czasami plamienia w środku cyklu albo na tydzień przed okresem.
                    A potem trafiłam na to forum i zrobiłam badania ft3 i ft4
                    TSH 0,578
                    fT4 23,4 (12-22)
                    fT3 4,42 (3,1-6,8)
                    I to były badania robione po 6 tygodniach od podniesienia dawki euthyroksu do 100.

Potem zaczęłam brać novo ale o tym pisałam wyżej.

Od mniej więcej początku czerwca biorę cały czas 1/2 tabl novo 100 + euthyroks 50 i tabl

Badań dzisiaj nie robiłam bo znowu rozbolał mnie ząb leczony kanałowo i nie wiem czy to ma wpływ na wyniki czy nie ale na wszelki wypadek wolę iść je robić jak nie będzie bolał.

Nie wiem co robić czy zwiększyć novo czy nie ? Bo sama nie wiem czy mam za mało hormonów czy za dużo.Nie jest mi zimno ale mamy lato,mam problemy zasypianiem ale jak zasnę to mogę spać i 14 godzin (i to też zawsze u mnie było) irytacje,poddenerwowanie to też mam zawsze.Włosy lecą jak głupie i tłuste są codziennie więc musze myć codziennie (no ale jest ich tak mało,że wystarczy im w sumie mało tłuszczu,żeby wyglądały źle.Z twarzy też spływa łój ale nie mam pryszczy (gdzieś tydzień temu pojawiło się kilka takich nieciekawych bolących ale już prawie nie ma po nich sladu a nowe nie wychodzą.
                    Tylko te włosy...........i to wypadają te wszystkie nowe.......stare też ale tych mini mini było całkiem dużo a teraz już ich nie ma.

Biorę też tardyferon 2 tabl.
                    Selen naturell 2 tab.

• genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 26.09.12, 09:24
                      Mineło troszkę więcej niż miesiąc,nic nie zmieniałam, nadal byłam na 1/2 novo 100 + 1 tabl. euthyroks 50.Zrobiłam nowe wyniki i tak:
                      fT3 2,39 (2,57-4,43) -9%
                      fT4 1,21 (0,93-1,7) 36%

Dla przypomnienia,poprzednie wyniki z 13.08.2012,po 2 miesiącach na zmianie dawek,podniesienie novo i zmniejsz. euth. - na 1/2 novo 100 + 50 euthyroks :
                      tsh 0,0082

I pytanie do bardziej niż ja doświadczonych forumowiczek-co z tym fantem zrobić ? Podnieść dawki ale o ile ? fT4 spadło do 36 % no i chyba jak podniosę tylko novo do 3/4 tabletki to fT4 jeszcze spadnie no nie ?
                      Dobre samopoczucie już mi się skończyło,znowu jestem senna i zimniej mi niż innym, do tego depresyjnie bardzo i włosy oczywiście lecą jak głupie.
                      Dodam listę piguł które biorę oprócz novo i euth.
                      Selen+e 2 tab
                      tardyferon fol 1 tab
                      cynk chelatowy olimpu 2 tab
                      wit, b kompleks 2 tab
                      tabsy ze skrzypem i witaminami 2 tab
                      magnez magne b6 forte 3 tab
                      calcium 1 tab, musująca
                      W tym selen i tardyferon biorę już dłuuugo
                      tabsy ze skrzypem i vit b kompleks od miesiaca
                      a od kilku dni cynk,magnez i wapń

Ratujcie kochane, bo wizytę u endo mam w listopadzie i nie chciałabym jej przespać i pójść tam łysa jak kolano sad

Z góry dzięki za każdą sugestię i pomoc.
                      • procesor Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 26.09.12, 10:41
                        nie mam czasu czytać całości - źle znosisz podnoszenie dawek?
                        bo ja bym od razu brała całą 100 Novo i ewentualnie 12,5 Euthyrox
                        albo 100N a za 4 tygodnie badania i dołożenie dopiero tego co potrzebne
                        • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 26.09.12, 11:07
                          Nie znoszę źle podnoszenia dawek.Tylko nie chciałabym podnieść za dużo,żebym potem nie musiała oglądać złych wyników i żebym nie cieszyła sie złym samopoczuciem.U mnie nie ma oznak,że biorę za dużo na samym początku podwyżek,że niby tętno zbyt wysokie i serducho wariuje.Jedynie głowa mnie boli prze 2 dni po podniesieniu novo.Wiem,że na pewno muszę podnosić novo ale stopniowo po 1/4 tabsa.Więc podniosę novo do 3/4 tabletki.Ale martwi mnie ft4....Bo jak podniosę samo Novo to ft4 spadnie mi na bank i to na łeb i na szyję i dupsko.Chyba, że się mylę i podniesienie samego novo mi posłuży ? Nie wiem, jestem w kropce strasznej i nie wiem co robić.Racjonalnie myśląc podniosłabym novo o 1/4 tabl. plus podwyżka euthyroksu o 1/4 50tki czyli o 12,5.Dobrze myślę ?
                          • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 26.09.12, 20:57
                            Cały dzień miałam tarczycowo-dawkowaniową burzę mózgu...Doszłam do wniosku,że większę novo 100 o 1/4 tab. a euthyroks 50 zmniejszę nie o 25 a o 12,50.Czyli dotychczas brałam 1/2 novo 100 + 1 tab. euth. 50 a teraz będę brała 3/4 novo 100 + 3/4 tab. euth. 50 co łącznie da 5 µg T3 i 112,5 T4. Czy to dobre rozwiązanie ?
                            • djpa Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 26.09.12, 22:26
                              A może wcale nie odejmuj Euthyroxu tylko dodaj ćwierć Novo i już? Możesz dodać tę ćwiartkę Novo w okolicach południa. Novo nie musi być na pusty żołądek, bo T3 zawsze ładnie się wchłania. T4 trochę gorzej, ale jeśli nie odejmiesz Euthyroxu, to nie będzie żal jeśli T4 z ćwiartki Novo trochę gorzej się wchłonie. I tak będzie T4 więcej. Novo w południe rozłoży całą dawkę T3 bardziej równomiernie i bardziej naturalnie na całą dobę. Poza tym na jesień, zimę, u wielu chorych na tarczycę potrzeba więcej hormonów niż latem. Dodanie ćwiartki Novo nie powinno być za dużo przy takich wynikach. Pomyśl o tym, decyzja należy do Ciebie (i lekarza?)

3/4 Novo 100 i 3/5 E 100 daje razem 15 µg T3 i 112,5 T4.
                              • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 26.09.12, 23:21
                                Dziękuję djpa. Rozkładanie dawek na 2 w ciagu dnia mi nie pasowało ze względu na wchłanialność bo mi trudno nie jeść czegokolwiek przez więcej niż 2 h i nawet jak się staram nie jeść to i tak często się z czymś zapomnę. Ale skoro t3 zawsze się dobrze wchłania to zrobię tak jak piszesz. Podwyższę novo i nie ujmę euthyroksu. I tak pewnie z novo będę musiała dojść do setki.Mówi się, że organizm potrzebuje więcej hormonów jesienią i zimą.Mój delikatnie zaczyna wołać o podwyżkę już wiosną. Bo co roku w maju mam początek gorszych wyników ale samopoczucie jeszcze ok.I patrząc z dystansu na to, to stwierdzam, że dawki powinnam podnieść już dawno.... ale nie chciałam szaleć i chciałam poobserwować swój organizm. Za dużo złego zrobiłam już swojej tarczycy swoją niewiedzą.
                                A i przepraszam za błąd przy tym ile dostarczałabym t3...zgubiłam jedynkę....
                                • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 29.09.12, 02:14
                                  Zmieniłam dawkowanie na takie jak wyżej.Jak mi ktoś z mądrzejszych za jakiś czas napisze, że mogłam zrobić tak albo jeszcze inaczej to zapytam gdzie był jak pytałam. Dziękuję za pomoc!
                                  • pies_z_laki_2 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 29.09.12, 12:20
                                    Na ogół jest tak, że jeśli ktoś napisze "białe" i reszta się z nim zgadza, to nie dopisuje już potwierdzeń, żeby nie mnożyć niepotrzebnych bytów. Jeśli jednak ktoś się z czymś nie zgadza, to z reguły opisuje w kolejnym poście swoje wątpliwości.

Z drugiej strony czekamy na wieści od ciebie, napisz koniecznie jak zadziałała zmiana smile
                                    • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 06.11.12, 20:20
                                      Hej, minęło 6 tygodni od podniesienia dawki z 1/2 novo 100 + 50 euthyroksu na 3/4 novo 100 + 50 euthyroksu i zrobiłam badania.

Dla przypomnienia i lepszej przejrzystości wrzucam najpierw poprzednie wyniki i dawki leków.
                                      (Wszystkie badania robione bez tabletek i robione co najmniej po 6 tygodniach od zmiany dawki)

A więc:

22.02.2012 -wprowadzenie novo
                                      dawka 1/2 novo 100 + 50 euthyroksu (przez pierwsze 2 tyg.1/4 novo 100 + 50 euthyroksu)

Tsh 0,035 (0,27-4,20)
                                      fT3 18,34 (2,57-4,43) 847.85%
                                      fT4 2,41 (0,93-1,7) 192.21%

06.05.1012
                                      po zmniejszonej dawce do 1/4 novo + 75 euthyroks

tsh 0,323 (0,27-4,20)
                                      fT3 2,67 (2,57-4,43) 5.38%
                                      fT4 1,61 (0,93-1,7) 88.31%

14.08.2012
                                      po podwyższonej dawce 1/2 novo 100 + 50 euthyroks

tsh 0,0082

25.09.2012
                                      nadal 1/2 novo 100 + euthyroks 50

fT3 2,39 (2,57-4,43) -9%
                                      fT4 1,21 (0,93-1,7) 36%

I teraz nowe wyniki:
                                      05.11.2012

po zwiększonej dawce 3/4 novo 100 + 50 euthyroksu

Tsh 0,018 (0,27-4,20)
                                      fT3 2,94 (2,57-4,43) 19,89%
                                      fT4 1,4 (0,93-1,7) 61,04 %

W czwartek mam wizyte u Endo.Drugą wizytę u tego endo.Ciekawa jestem co powie.Latem w rozmowie telefonicznej dotyczącej minusowego fT3 stwierdził,że to nie możliwe i nie kazał nic zmieniać.Ja jednak zmieniłam,podwyższyłam 6 tygodni temu, czego nie żałuję.Pokładam ogromne nadzieje w tym lekarzu,bo to lekarz,który się nie boi novo i to też lekarz który po wizycie w rozpisce jaką daje pacjentowi na temat tego co wykazało usg itd. przy niskim fT3 nakazuje zażywać selen (chociaż pisze tam,że w żywności i podaje co zawiera najwięcej selenu).
                                      A jakie jest moje samopoczucie.Hmmm psychicznie odrobinę lepiej.Czasami bolą mnie mięśnie i kości.Takie wrażenie ciepła-zimna jak przy gorączce albo po poparzeniu słonecznym.Nie mogę zasnąć w nocy,nawet po ciężkim dniu.Za to jak już zasnę......to mogłabym nie wstawać.No ale w życiu jest tak,że wstać trzeba.No i wstaje ale potem cały dzień podsypiam.Nie pocę się i jakoś mi zimnawo,nie jakoś baaardzo przesadnie ale jednak.
                                      No i to co mnie martwi najbardziej-włosy a raczej to coś co pozostało sad Nadal wypadają w ilości ktoś by powiedział śmiesznej bo 60 szt./dziennie ale 60 sztuk to ja mam na 4 cm kwadratowych czachy,więc jak na ilość włosów na głowie to jest to dużo.Jedyna pozytywna zmiana to taka,że przedtem miałam włosy jakieś dziwne,poskręcane,puszyły się przy czubku,tworząc jakieś takie hmm słoneczka ? Wyglądały jak przesuszone i zniszczone a przecież łepetyna mi się mocno przetłuszczała i nadal tak jest.No więc zmiana jest taka,że zrobiły się o wiele bardziej gładkie (co niestety bardziej uwidacznia mój problem z prawie łysa glacą sad ) (Odnośnie objawów to muszę napisać coś czego nigdy nie pisałam.Moja tarczyca niedomaga od dawna,od lat dziecięcych,lekarze to zbywali,długo trwało zamin ktoś mnei wysłał na badania.Dlatego dla mnie większość objawów negatywnych to moja norma.Ja po prostu nie wiem jak się czuje zdrowy człowiek.)
                                      No i podstawowe pytanie co radzicie w kwestii dawki ? Trzeba by podnieść no nie ? Na ile ? 1 novo 100 + 25 euthyroksu ? Czy 1 novo 100 + 50 euthyroksu ?
                                      • pies_z_laki_2 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 07.11.12, 11:16
                                        Super!
                                        Trend jest doskonały, idziesz w dobrą stronę smile
                                        Ja bym na razie nie podnosiła dawki (ani T4 ani T3), tylko zajęła się niedoborami.

Wypadanie włosów to objaw nie tylko braku hormonów tarczycowych, ale także jakichś braków (anemia chorób przewlekłych). U Hashimotek na ogół brakuje B12, D3 i żelaza (bada się ferrytynę!!! nie żelazo!!!). Poczytaj wątki o wypadaniu włosów i jak je ratować, bo można!!!

Dzięki uzupełnieniu niedoborów (ale najpierw wyduś z endo skierowanie na badania, niech sobie tsh daruje, jak już pewnie wiesz tsh przy Novo jest niemal zerowe), poprawią się nie tylko włosy, ale i konwersja T4 do T3 i wykorzystanie aktywnego hormonu T3 w organizmie. Pewnie wtedy będzie potrzebna korekta dawki. Na razie fT4 może nie powala na kolana, a fT3 jest jeszcze dość niskie, ale trend utrzymuje się dobry. A jak znosisz zmiany dawki?

A że długo to wychodzenie z problemów trwa? Moja endo (której ufam) mówi, że wychodzi się tak samo długo, jak się w niedoczynność wchodzi, a może i dłużej... A ty piszesz o problemach tarczycowych od dziecka... A więc to właściwie sukces, że tak szybko wracasz do ludzi smile bo mogło to trwać całe lata, a tu myk, myk, jeszcze rok nie minął i już widać światełko w tunelu smile

Trzymaj się ciepło smile
                                        • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 08.11.12, 00:11
                                          Robiłam badanie ferrytyny i b12. Gdzieś wyżej są wyniki. B12 na bardzo przyzwoitym poziomie,górna granica normy.Ferrytyna słaba ale z tardyferonem się praktycznie nie rozstaje od roku.Ostatnie badanie,którego wynik poznałam telefonicznie był też pod górną granicą.Oczywiście wcześniej zrobiłam solidną przerwe w braniu tardyferony, żeby wynik był miarodajny.Jendak nie odstawiłam na dobre tardyferonu.Brałam go non stop po 2 tabl. dziennie prze z ponad pół roku, teraz biorę jedno opakowanie i robię trochę przerwy.Wit D3 miałam w normie ale badanie robiłam latem no i łykam preparaty,które zawieraja w sobie tę witamine.Oprócz tardyferonu od roku łykam też selen,vit. b compleks,tran,olej z wiesiołka,cynk,magnez,tabletki ze skrzypem i biotyną zamiennie z falvitem.Nie piję kawy,alkoholu z wyjatkiem jakiegoś jednego piwka czasami w letni upalny grilowy wieczór,dzięki e-papierosowi rzuciłam palenie już ładny czas temu.Ogólnie to nigdy,żadne suplementy nie pomogły mi na włosy.Moje włosy są ok jak hormony tarczycy są ok.Ostatnio przestały wypadać jak wprowadziłam novo i to prawie z dnia na dzień.Niestety tylko na chwilkę,bo jak widać stabilizowanie poziomu moich hormonków trochę jeszcze potrwa.Aaaa i widzę,że suplementy też nie mają wpływu na moje hormony.Biorąc je przemiana mi się nie poprawia.fT3 rośnie tylko po syntetycznym z tabletki.
                                          Zmiany dawek toleruje bardzo dobrze.Nigdy nie miałam opisywanych tu na forum sensacji sercowych,bólów głowy czy innych.Nawet jak wprowadziłam novo i wynik wyszedł bardzo podwyższony obu hormonów,nie odczuwałam tego.Baaa czułam się lepiej.Wtedy chyba za bardzo i za szybko się przestraszyłam wynikiem,powinnam nie zmniejszac dawki tylko dać organizmowi czas na przystosowanie się do nowej sytuacji w której t3 dostaje z tabletki.
                                          Posłucham Cię piesku z łaki bo wiem,że masz doswiadczenie w tarczycowych bojach.No a druga sprawa to teraz chcę robić wszystko na spokojnie,poczekać jeszcze troszkę i zobaczyć w którą stronę pójdą hormony.Chociaż mam odczucie,że podwyżka będzie konieczna.Novo 100 do jednej tabletki,tylko nie wiem co z euthyroksem.
                                          • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 08.11.12, 00:22
                                            Ach to tarczycowe rozkojarzenie.....Zapomniałam dodać,że ja bym badania tsh przy novo nie pomijała.U mnie ono ładnie pokazuje, że droga do stabilizacji jeszcze troszkę potrwa.Bo ono się obniża ale po chwili jednak podwyższa, co wg mnie świadczy o tym,że dawka była dobra na chwilę,organizm się nasycił hormonami ale jest ich jednak nadal za mało.
                                            I dodam jeszcze, że przeczytałam ogrom wątków na tym forum i strasznie boleję nad tym,że jak znajdę problem podobny problem i już się cieszę...bo o to na końcu pojawi się radosny opis jak dana osoba doszła do normy to.........niestety wątek się urywa.Szkoda,że jak się komuś poprawi to nie dzieli się tym w jaki sposób do tego dana osóbka doszła.Ja obiecuję pisać tutaj o moich zmaganiach do końca.I może któregoś dnia mój wątek będzie pociechą i drogowskazem dla kogoś z podobną historią jak moja.
                                            • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 08.11.12, 20:44
                                              Po wizycie u endo lekki zawód....pan doktor kazał mi zmniejszyć euthyroks o 25,czyli mam brać novo 75 1 tabl + 25 euthyroksu.Powód- niskie tsh i mogę wpaść w nadczynność.
                                              • bebelu Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 08.11.12, 21:38
                                                Tylko krótko skomentuję poradę pana doktora - wrrrrr. Niby zapisuje Novo, a opiera się na TSH, zwyczajnie paradoks jakiś. A wolne hormony pacjent sam ma badać i jeszcze umieć interpretować, jasne, dobrze, że Pan dr chociaż recepty potrafi wypisać...
                                                • czupakabra27 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 09.11.12, 09:18
                                                  Paranoja z tym TSH na Novosad Chyba czas skserować niemiecką ulotkę do Novo, gdzie jest rozszerzona informacja o TSH na T3 i rozrzucić w przychodniach i pod gabinetami prywatnymi. Dla lekarzy suplementowanie T3 nie różni się niczym od suplementowania T4 a różnice jednak są!
                                                  • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 05.04.13, 03:00
                                                    Próbowałam odpocząć od choroby i całkiem nieźle mi to wychodziło. Samopoczucie było znośne a włosy z głowy przestały lecieć. No niestety czas powrócić do tarczycowych zmagań, bo niedługo wizyta u endo. Jak na złość od jakichś 2 tygodni znowu mnie bardzo swędzi skóra i zaczęły lecieć włosy. Zrobiłam badania, choć do wizyty u endo jeszcze trochę bo pod koniec kwietnia. Cały czas jestem na tej samej dawce czyli 3/4 novo 100 i 1 tabl. euthyroks 50, czyli 15 t3 i 125 t4. Wyniki:
                                                    Tsh 0,006 (o,27-4,20)
                                                    fT3 3,78 (2,57-4,43) 65%
                                                    fT4 1,65 (0,93-1,7) 93,5 %
                                                    Niby w wynikach t3 mi podskoczyło ładnie do góry ale obecnie wcale tego nie czuję. Słyszał ktoś może o leczeniu samym t3 ? Nie wrzucę linka bo niestety piszę z pracy a nawet nie wiem czy w domu zapisałam. No ale czytałam na nie polskiej stronie, że niektórzy muszą przyjmować tylko t3 a nawet, że leczenie t4 jest nieskuteczne. Szczególnie osoby, które mają problemy z odwróconym t3, bo wtedy każda dawka t4 niestety zamienia się w odwrócone t3 a lecząc tylko i wyłącznie t3 mamy organizm zaspokojony właściwym hormonem. U nas to mrzonka niestety sad
                                                  • jurmik Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 05.04.13, 07:44
                                                    Skoro lecą Ci znów włosy i strasznie długa zima nie chce się skończyć, sprawdź najpierw wit.D3 i ferrytynę, a dopiero potem myśl o zmianie leczenia. Na mój gust masz za wysokie FT4 i całkiem przyzwoite FT3, więc to nie tak, że wszystko zamienia się w odwrócone T3. Nienajlepsze samopoczucie to może byc sprawka za niskiej wit.D i ferrytyny - sprawdź, zanim pójdziesz do endo, to będziesz mogła dostac receptę na to, co Ci będzie potrzebne.
                                                    Ja bym brała trochę mniej Eutyroxu.
                                                  • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 07.04.13, 03:43
                                                    Tardyferon to ja już od jakiegoś czasu biorę systematycznie. To znaczy biorę 1 lub 2 opakowania a potem 1 do 2 miesięcy przerwy i znowu biorę. Badanie na wit D3 jest strasznie drogie i najzwyczajniej mnie na nie w chwili obecnej nie stać. Ale dam sobie odciąć wszystkie członki, że przy tak długiej zimie to jej poziom u mnie nie jest najlepszy. Choć paradoksalnie nie za bardzo służy mi a raczej mojej skórze i włosom słońce. Nawet jedna głupia wizyta w solarium skończyła się mocniejszym swędzeniem skóry i dużo większym ubytkiem włosów. O wylegiwaniu się w poprzednie lato, przez 4 dni nad naszym polskim morzem..... to już nie wspomnę, bo efekt hmmm nie fajny. Ale dorzucę sobie wit. D3 i odejmę trochę euthyroksu (takie było zalecenie endo w listopadzie, nie posłuchałam bo ledwo co mi włosy przestały wypadać i bałam się, że znowu zaczną). Tylko nie wiem czy odjąć od razu 25 czy 12,5 ?

Pssmirkorki, że marudzę o tych włosach, wiem że od tego się nie umiera jednak coraz mniej chce się żyć. Bo będąc kobietą to nie jest łatwo z kilkoma piórkami na głowie, ogromnymi prześwitami i do tego mega swędzeniem i przetłuszczaniem (ale wiecie jak się przetłuszcza 5 piórek cienkich na głowie ? Łatwo). Ech....
                                                  • pies_z_laki_2 Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 08.04.13, 18:10
                                                    > Ale dam sobie odciąć wszystkie członki, że przy tak długiej zimie to jej poziom u mnie nie jest najlepszy.

Owszem. I dorośli niespecjalnie różnią się w tym od dzieci, jeśli już, to może mniej przebywają na powietrzu... A Hashimotki z naszym gorszym działaniem całego organizmu w ogóle są na szarym końcu... O niedoborach D3 w PL poczytaj tu:
                                                    "Coraz częściej zwraca się uwagę na powszechne występowanie niedoboru witaminy D u dzieci i młodzieży, co jest szczególnie niekorzystne w okresie intensywnego wzrastania i dojrzewania. Dowodzą tego także wyniki naszych wieloośrodkowych badań populacji dzieci w wieku od 9 do 12 lat, przeprowadzone w 2011 r. w 6 regionach Polski (ośrodki: Łódź, Katowice, Lublin, Poznań, Szczecin, Białystok). Niedobór witaminy D (25OHD sur) „na przedwiośniu” sięgał od 70 do 90% badanych dzieci, a po lecie odsetki niedoboru znacznie się zmniejszyły średnio o około 40%. Wyniki tych badań potwierdzają konieczność prowadzenia profilaktyki niedoborów witaminy D w wieku szkolnym."
                                                    - www.endokrynologiapediatryczna.pl/userfiles/pdfs/a_1394.pdf

> Choć paradoksalnie nie za bardzo służy mi a raczej mojej skórze i włosom słońce. Nawet jedna głupia wizyta w solarium skończyła się mocniejszym swędzeniem skóry i dużo większym ubytkiem włosów.

Nie myl solarium z działaniem słońca. Nawet skutek jest inny, chociaż wydaje się, że i tu się opalasz, i tam. Nie, to jednak duża różnica!

> O wylegiwaniu się w poprzednie lato, przez 4 dni nad naszym polskim morzem..... to już nie wspomnę, bo efekt hmmm nie fajny.

Nie wolno się wylegiwać na słońcu, ma być 15-20 minut i do cienia!!! Naprawdę nie widzisz różnicy między smażeniem się (nowotwory) a wystawianiem się na słońce (łapanie witaminy D3)?
                                                  • papysia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 08.04.13, 18:25
                                                    W moim przypadku suplementacja D3 nie tylko poprawiła moje samopoczucie, ale, śmiem twierdzić wink, pozwoliła na względne wyrównanie fT3 i fT4 (wcześniej wyraźnie mniejsze było fT4). Co do włosów, to akurat przestały wypadać, ale tutaj nie będę się przy D3 upierać - one chyba mi wypadają najbardziej wtedy kiedy maleje TSH bo uaktywniają się TRAb-y, jak zaczęłam się nad tym zastanawiać to tak mi to wygląda. Ale to tylko takie przypuszczenia, dopiero uczę się mojej tarczycy. Pozdrawiam.
                                      • bobina5 ODPOWIEDZI NT. NOVO I WLOSOW 09.04.13, 00:32
                                        Witaj!
                                        Gratulacje za tekst o domoroslych endo wiec pytanie czy uwierzyc kolejnej ...
                                        Wyglada na to, ze swego watku niestety nie bedzie ci latwo dokonczyc ale dam ci pare rad.
                                        Oto krotki kurs jak sie leczyc Novothyralem, ktorego nie ukrywam, ze jestem fanką mimo paru minusow ale kto ich nie ma ...
                                        Zauwaz, ze malo kto od razu podpowiada ten lek lub inne z trojjodotyronina ... ludzie chowaja to jako swoja slodka tajemnice a ci ktorym dobrze na T3 nie siedza na forach a jezeli juz to sa besztani przez tych ktorym dobrze na Euth i na tym konczy sie ich wiedza lub mieli zle doswiadczenia z novo.
                                        Chyle nisko czola przed tymi ci doradzili novo, nie chyle przed tymi ktorzy zabawiaja sie na forach kosztem ludzkiego zdrowia sprowadzajac ich na manowce niewiedzy i braku kokkretow.
                                        Ostro napisane ale to przeciez tylko kolejna domorosla endo ... wink

1. Popelniasz zasadniczy blad utrzymujac lub zwiekszajac T4 przy wprowadzaniu T3, nalezy wowczas T4 nieco zmniejszyc czyli ...
                                        Od poczatku, samego T4 maks dla ciebie to 100 bo mialas wtedy TSH - 0,5 wiec
                                        wlaczajac 10 mcg T3 (1/2 Novo 100) powinnas dodac jakies 42 mikro Euthyr. srednio na dobe i dalej jak zrobilas 15 T3 to plus okolo 14 mikro na dobe (mozesz to usrednic np. 12,5 przez 6 dni w tygodniu a 25 raz w tygodniu).

2. Dlaczego zmniejszac T4 wprowadzajac Novo?
                                        Zeby sprobowac utzrymac dobre TSH oraz poniewaz wiemy co potawfi zdzialac u ciebie 100 T4 - czyli nie wszystko po twojej mysli.
                                        Majac duzy zapas T4 jest co zmniejszac.
                                        Co innego gdy ktos ma male zapotrzebowanie na T4 a duze na T3, wtedy Novothyralem nie utrzymamy TSH w normie i musi byc 0,0 czyli musimy przedawkowac T4 by wprowadzic sensowna dawke T3.
                                        Ciebie zreszta ta sytuacja tez dotyczy poniewaz w obecnej chwili 15 mikro T3 to za malo, przynajmniej z tego co piszesz o objawach i z wynikow (FT3 - 19%).
                                        Najlepiej by bylo dalej zmniejszyc T4 i zwiekszyc T3 ale tego sie juz nie da zrobic kombinujac z Novo i Euth, no chyba, ze sprowadzisz sobie samo T3 np. z Niemiec: Thybon 20 mcg (drogi bo 30 Euro za 100 tbl) lub Trijodthyronin Sandoz 25 gamma z Austrii (1,8 Euro za 30 tbl) - bardzo dobry. Jest tez Ti-Tre 20 we Wloszech lub Cytomel 5 lub 25 w USA.
                                        Wtedy np. Novo 100 3/4 tbl lub Novo 75 1 tbl plus T3 1/4 do 1/2 tbl codziennie lub na przemian.
                                        Spytasz tu ale od czego to ma zalezec ile brac T3?
                                        Oczywiscie od obecnosci objawow bo przeciez leczymy zawsze tylko objawy a nie wyniki bo leczenie wynikow dorowadzi do absolutnego szalenstwa i kompletnej bezradnosci.
                                        Oczywiscie wyniki powinny sie pokrywac z objawami ale tak latwo niestety nie ma a przynajmniej rzadko. Zgoda, ze F3 i FT4 okolo polowy normy - niedoscigniony ideal.
                                        Zazywajac osobno T3 i T4 zawsze wszystkie trzy wyniki lub jezeli TSh jest 0,0 to wlasciwie wystarczy FT3 i FT4 jezeli nie zmniejszamy dawek.

3. Wracajac do obecnego dawkowania niestety Novo 100 uwazam, ze powinnas brac 1 tbl juz bez euth. Jezeli nadal bedziesz miala dolegliwosci i niskie FT3 to dalej zwiekszaj stopniowo o 1/4 tbl co drugi dzien do nawet codziennie 1i1/4 tbl.
                                        Kontrolujac FT3 oczywiscie nie po leku, nawet mozesz dojsc do 1,5 tbl Novo 100. Indywidualnie.
                                        Warunkiem zwiekszania leku jest brak objawow ubocznych od hormonow (najczesciej kolatania i pobudliwosc) wtedy zawsze mozna dawke zmniejszyc.
                                        Korekty dawek Novo mozna wykonywac nawet niemalze z dnia na dzien jezeli nie widzisz poprawy ale oczywiscie na okreslonej dawce powinnas byc powiedzmy minimum tydzien lub dwa. Gdy sa ubjawy uboczne to od nastepnego dnia zmniejszasz dawke.

WLOSY:
                                        Bardzo trudny bo zwykle zlozony problem.
                                        1. Tarczyca - nad tym zaczynasz panowac
                                        2. Nadmiar hormonow meskich (testosteron, androstendion, DHEA-S, 17-OH progesteron, SHBG - kosztowne) - brak swoistego leczenia, czasem pomaga antykoncepcja, wcieranie Alpicortu E)
                                        2a. niedobor hormonow zenskich (antykoncepcja)
                                        3. Nadmiar prolaktyny w spoczynku lub po metoklopramidzie - leczenie bardzo proste ale niestety nie czesto pomaga na wlosy
                                        4. Niedobory zelaza i/lub innych pierwiastkow i/lub witamin
                                        5. Stresy / psyche - leczenie znane w PZP
                                        6. Geny - leczenie nieznane,
                                        PONADTO: czasem pomaga plyn Loxon 2 lub 5 %, robione wcierki, zabiegi (oczyszczanie lub mezoterapia).
                                        Czesto nalezy laczyc kilka rodzajow terapii ale efekt niestety nigdy nie bedzie pewny.
                                        Mam nadzieje, ze Gienia jest ustaysfakcjonowana chociaz to tylko domorosla ... wiedza.
                                        Nie odpowiadam na zaczepki ale jezeli ktos jeszcze ma jakies pytania to bardzo prosze.
                                        Pozdrawiam serdecznie i powodzenia
                                        b5
                                        • genowefffcia Re: ODPOWIEDZI NT. NOVO I WLOSOW 09.04.13, 09:52
                                          [b][pies_z_laki_2/b] To niestety smutna prawda i dodam jeszcze, że nie spotkałam jeszcze osoby, która zrobiła badanie na wit. D3 i wynik miała w normie. Zawsze wychodził niedobór. Mojej bratowej nawet po lecie wyszedł sporawy niedobór.
                                          A to wylegiwanie nadmorskie to raczej pod wiatką było, na słońcu wytrzymywałam maks. 15 minut. Swędzenie nie pozwalało dłużej a i tak nigdy nie lubiłam się smażyć. A żeby nie świecić bielą na jakiejś większej imprezie typu wesele udawałam się na solarium i to nie więcej niż raz (nie toleruję zimna i dużego gorąca a w solarium jak w piekiełku ).

papysia O Trabach to muszę jeszcze doczytać a to, że wit. D3 pomogła Ci na włosy to myślę, że dobrze by było gdyby i mi pomogła smile

bobina5 O domorosłych znawcach to pisałam już gdzieś wyżej, że nie miałam nic złego na myśli pisząc tak, bo przecież to prawda i każda/każdy z nas tutaj jest domorosłym znawcą. Wiedzę czerpać musimy z naszych komputerów choć powinniśmy ją otrzymać od lekarzy lub chociaż otrzymać prawidłowe i skuteczne leczenie. Niestety nie otrzymujemy i póki co domorosłe znastwo przoduje w lepszym leczeniu i co za tym idzie poprawie samopoczucia. Gdyby nie to forum to byłabym w tzw. koziej d....e z moją chorobą, bo nie ma drugiego tak obszernie bogatego w wiedzę na temat chorób tarczycy miejsca jak to. Więc domorosłość to nie powód do obrazy, tylko do dumy.
                                          A mój poziom fT3 jest już dużo wyższy niż 19 %, wrzucałam wyżej wyniki ale w sumie trochę są niewidoczne w tekście więc powtórzę:
                                          Tsh 0,006 (o,27-4,20)
                                          fT3 3,78 (2,57-4,43) 65%
                                          fT4 1,65 (0,93-1,7) 93,5 %

Euthyroks zwiększałam podnosząc novo dlatego, że spadł mi znacznie jego poziom i obawiałam się podnosząc samo T3, spadnie jeszcze bardziej. Teraz mam b. wysoki poziom T4 i zmniejszyłam dwa dni temu dawkę euthyroksu o 25 i teraz biorę 3/4 novo 100 i 25 euthyroksu co daje 15 T3 i 100 T4. Choć nie wiem czy nie lepiej było zostawić to bez zmian i poczekać co będzie po suplementacji. A suplementuję teraz żelazo, magnez, cynk, wit. D3 i codziennie zjadam 2 orzechy brazylijskie.(oczywiście pamietam o odstępach czasowych pomiędzy każdym z nich i lekami tarczycowymi). Orzechy jem od jesieni, żelazo, magnez i cynk po 3 miesięcznej przerwie. Wit. D3 dotychczas nie brałam, jedynie to co się mieści w tranie i multiwitaminach i oleju z wiesiołka.

A odnośnie włosów to:
                                          1. Nad tarczycą staram się panować, jeszcze nie jest idealnie ale uczę się i myślę, że idę w dobrym kierunku.
                                          2. Miałam robiony profil hormonalny jakieś chyba 1,5 roku temu i wyszedł ok. Stosowałam antykoncepcję hormonalną i były to tabsy od zwykłych po te na problemy trądzikowe i o ile trądzik zniknął i nie mam go do dzisiaj to włosy były bez zmian. Robiłam 2 podejścia do tabsów anty, nie bardzo mi służyły i 4 lata temu pożegnałam się z antykoncepcją hormonalną.
                                          3. Prolaktyne mam ok.
                                          4.Niedobory.....tu chyba tkwi mój problem. Ale pewności nie mam i nie wiem czego konkretnie mi brakuje, bo żelazo poprawia ich stan lekko, nie eliminuje problemu. Badanie poziomu magnezu, cynku itd. z krwi jest niestety mało miarodajne a,że nie mogę sobie pozwolić na testy i branie przez dłuższy czas tylko np. magnezu, bo niestety skalp spod włosów widać jak słońce w lecie to biorę jednocześnie. Plus, teraz wit. D3.
                                          5.Stresy, deprechy itd.mam ale to wg mnie pochodzi od niewyregulowanych hormonów tarczycy, bo są to stresy i doły zupełnie irracjonalne, jakby z kosmosu. Jedynie stres spowodowany słabym już owłosieniem głowy jest dla mnie zrozumiały.
                                          6. Geny też ok, wszyscy w rodzinie począwszy od rodzeństwa, po rodziców a na ciotkach i wujkach skończywszy mają włosy ok a nawet w przewadze są to włosy baaardzo gęste.
                                          Loxon, alpicort E i inne wcierki, których zużyłam juz pewnie cysternę nie pomagają, jak już to baaardzo minimalnie.
                                          Mam nadzieję, że w końcu wygram tę walkę, muszę, zostało mi na głowie już niewiele, nic nie odrasta, nawet mini wsuwki 3 centymetrowej nie da się wpiąć, bo nie ma w co, nie trzyma się, nie ma czego sad A swędzenie/pieczenie doprowadza mnie już do szału.
                                          • czupakabra27 Re: ODPOWIEDZI NT. NOVO I WLOSOW 09.04.13, 10:25
                                            Monotematyczna jestem ostatnio, ale jeśli skóra swędzi i piecze, a włosy lecą to ja bym się zastanowiła nad infekcją nużeńcem. On lubi wahania hormonalne i atakuje jak są niedobory i osłabienie wszelakie.
                                            • genowefffcia Re: ODPOWIEDZI NT. NOVO I WLOSOW 28.04.13, 06:52
                                              W piątek byłam u endo. Pokazałam mu wyniki, które są wklejone kilka postów wyżej i....... mam zmniejszyć dawkę novo z 3/4 100 do 1/2 100 czyli z 15 t3 na 10 t3 a euthyroks to mam brać 25 albo 50 zależy jak się będę w danym dniu czuła. Więc ogólnie miałabym brać 10 t3 + 75 w porywach do 100 t4....Powód zmiany ? Zbyt niskie tsh i coś tam jeszcze,że: 'te wyniki są zbyt dobre". Nic nie zmieniam, ja dziękuję, ja sobie na obecnych dawkach jeszcze chwilę postoję.Więc zostawiam 15 t3 i 100 t4 (3/4 novo100+25 euthyroks). Chociaż hmmm zastanawiam się czy czasami nie jestem na zbyt dużych dawkach. Może kiedy znalazłam się tu na forum miałam za dużą dawkę euthyroksu ? W objawach tego jakoś specjalnie nie widzę, bo ani mi serducho z cyca nie ucieka ani nie jest mi jakoś ciepło, ani nie chudnę tylko skóra mnie swędzi (co też było dla endo symptomem zbyt dużych dawek) a zastanawia mnie to dlatego, że moje problemy z wypadającymi włosami i swędzącą skórą kończą się z reguły w połowie listopada a zaczynają od kwietnia.A podobno zimą potrzeba więcej hormonów, więc może wtedy ta zbyt duża dawka jest ok ? Już nie wiem co myśleć sad Czuję się jak trędowata...łeb na wpół łysy i drapie się jak głupia. A czasami nie wyrabiam z tym swędzeniem.
                                              • pies_z_laki_2 Re: ODPOWIEDZI NT. NOVO I WLOSOW 29.04.13, 23:59
                                                T3 masz ok, T4 faktycznie masz sporo, nie powyżej, ale praktycznie na granicy normy.
                                                Z wiosną na ogół zapotrzebowanie na hormony zmniejsza się nieco, bo robi się cieplej, więc endo wcale tak głupio nie powiedział. Ale co masz zrobić z dawką? Nie mam pojęcia...
                                                • genowefffcia Re: ODPOWIEDZI NT. NOVO I WLOSOW 30.04.13, 01:31
                                                  Tak wiem, że jak zaczyna sie robić ciepło to zapotrzebowanie na hormony maleje. No ja na razie zostawiam 3/4 novo i euthyrox 25. Obniżyłam euthyrox z 50 na 25 prawie miesiąc temu więc jeszcze trochę poczekam i zrobię badania. I po badaniach zobaczę co dalej. Novo na razie nie chce ruszać, bo mam złe wspomnienia po zeszłym początku wiosny, kiedy to w wynikach miałam Ft3 ponad normę i to nawet sporawo a po obniżeniu novo o 1/4 100 spadło mi tak, że dopiero w tym wyniku sprzed miesiąca jest na przyzwoitym poziomie. Wcześniej była masakra. I nie wiem bo na zagranicznych forach czytałam wypowiedzi wielu osób, które pisały o zwiększonym u nich zapotrzebowaniu na hormony wiosną, tak do końca maja. Wiec może też tak mam ? Może ewentualną obnizkę dawek powinnam robić dopiero w czerwcu ? Zeszłoroczna historia by to w sumie potwierdzała, bo z wyniku ponad normę Ft3 i obniżeniu o przecież nie tak dużo bo 1/4 novo Ft3 spadło mi poniżej normy i przez rok nie chciało wzrosnąć, pomimo podwyższenia dawek.
                                                  Ech uczę się mojej choroby, choć czasami mam już tego dość, bo jak na chwile obecną to jestem wielkie "ni to ni sio" a pożyć normalnie by się chciało. To jest trudna walka ale jak widzę tu na forum to można ją wygrać.
                                                  • julka47 Re: ODPOWIEDZI NT. NOVO I WLOSOW 06.06.13, 02:39
                                                    genowefffcia:

Jak się czujesz ?
                                                    Obiecałaś, że będziesz opisywała swoją historię.
                                                    Co się stało, że przestałaś ?

Mam nadzieję, że Twoje samopoczucie polepszyło się na tyle, że nie czujesz potrzeby przebywania na forum.

Pozdrawiam
                                        • julka47 Re: ODPOWIEDZI NT. NOVO I WLOSOW 06.06.13, 02:32
                                          Bobina
                                          Bardzo spodobała mi się Twoja wypowiedź, zwłaszcza ten fragment:

> Zauwaz, ze malo kto od razu podpowiada ten lek lub inne z trojjodotyronina ...
                                          > ludzie chowaja to jako swoja slodka tajemnice a ci ktorym dobrze na T3 nie siedza na forach a jezeli juz to sa besztani przez tych ktorym dobrze na Euth i na tym konczy sie ich wiedza lub mieli zle doswiadczenia z novo. Mnie wciąż to spotyka odkąd zakomunikowałam, iż nie zwiekszę dawki Euthyroksu.

Masz dużą wiedzę o przyjmowaniu Novo.
                                          A czy słyszałaś o przypadku wprowadzenia Novo przy poziomach hormonów FT3 i FT4 około 30%.

Proszę zajrzyj tu:
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,144102317,144964528,Re_Slabe_wyniki_prosze_pomozcie.htm

albo tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144576324,144959778,Re_NOVOTHYRAL_zamiana.html
                                          • julka47 Re: ODPOWIEDZI NT. NOVO I WLOSOW 06.06.13, 02:44
                                            Bobina :
                                            Przepraszam poprawka cytatu :

> Zauwaz, ze malo kto od razu podpowiada ten lek lub inne z trojjodotyronina ...
                                            > ludzie chowaja to jako swoja slodka tajemnice a ci ktorym dobrze na T3 nie siedza na >forach a jezeli juz to sa besztani przez tych ktorym dobrze na Euth i na tym konczy sie ich >wiedza lub mieli zle doswiadczenia z novo.

Mnie wciąż to spotyka odkąd zakomunikowałam, iż nie zwiekszę dawki Euthyroksu.
    • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 15.08.13, 05:23
      Opisywać nie przestanę, byłam niestety mało internetowa ostatnio, przez zmianę internetu i czekanie na nowy (chciało się mieszkać pod lasem, bo zwierzątka i roślinki i powietrze takie czyste.....tylko problemy cywilizacyjne są niestety...).
      A co do mojego samopoczucia to hmmm gdzieś od 2 tygodni czuję się osłabiona. A dokładniej problemem jest dla mnie wystanie przy lustrze, żeby pomalować oczy. Apogeum było na ostatnich zakupach, gdzie ledwo się toczyłam, było mi duszno, śpiąco, ziewałam i totalnie zatkały mi się uszy a nie mam żadnego zapalenia czy coś. Skóra zrobiła się jakaś taka sucha, łuszcząca się a przy tym lekko tłusta (3 dni temu była mocno tłusta bez suchości) No i po krótkiej 2 miesięcznej przerwie, dokładnie wczoraj 14 sierpnia znów zaczęła mnie okropnie swędzieć skóra łydek, brzucha, całych rąk, pleców i głowy. To jest nie do wytrzymania, swędzi i piecze tak, że nie da się spać, siedzieć, myśleć, nic sad Do tego oczywiście włosy lecą......I po prostu już tracę nadzieję. Bo z tej głowy to już prawie nie ma co lecieć....Pomysły mam 2 albo to hormony tarczycy i niepotrzebnie zmniejszałam dawkę gdzieś tam w marcu czy na początku kwietnia z novo 75+50 E na novo 75 i 25 E a może miałam jeszcze obniżyć tak jak kazał endo. Albo coś się dzieje z moim żelazem, bo ostatnio wzięłam 1 op. tardyferonu w marcu/kwietniu po 1 tabl. dziennie. Muszę w piątek zrobić badanie hormonów a miałam zrobić w czerwcu no ale było ok a nawet bardzo dobrze, więc wiecie jak to jest. Ech...chciałabym, żeby to się już skończyło sad
      • genowefffcia Re: Pilnie proszę o interpretację wyników 18.09.14, 01:33
        Witam po dłuższej przerwie. Jakby ktoś śledził moją historię to dodam, że w maju moje wyniki tarczycowe były na poziomie zerowym TSH i fT3 na poziomie wyższym niż fT4. (dokładnie wkleje jutro jak znajdę wynik) Byłam wówczas na dawce 75 novothyralu. lekarz kazał mi zmienić dawkę na pół tabletki novo 75 i pół tabletki Euthyroxu 75 . Zmiany nie zrobiłam, bo pomimo tego, że fT3 miałam to jednak nie czułam by taka zmiana wyszła mi na korzyść. Jak się okazało miałam rację.
        Wyniki ostatnie z wczoraj:
        Tsh 0,351 (0,27-4,20)
        fT3 3,09 27 % (2,57-4,43)
        fT4 1,14 27% (0,93-1,70)
        Żelazo 125 (37-145)
        Ferrytyna 49 (13-150)
        Wit B12 204 (191-663)
        Ogólnie wygląda, że musiałabym podnieść novo do 100 ale idzie jesień i zima no i moja ostatnia praca wiązała się z 12 godzinnym mega wysiłkiem aż padałam z nóg, więc to też na pewno miało wpływ na hormony.
        Dostałam od rodzinnego zastrzyki B12 całe 5 sztuk, zawsze to coś. I wróciłam do suplementów magnezu , oleju z wiesiołka, falvitu i żelaza (niestety takiego bez recepty, bo nie chciano mi dać, usłyszałam "niech pani za duzo nie szuka" )
        Jak się czuję ? chooyowo. Zmęczona, nie mogę zasnąć a jak zasnę to i po 12 godzinach nie mogę wstać,mam dziury w pamięci, depresję, ostatnio nawet lęki jakieś dziwne i krępujące gdy jestem wśród ludzi. Włosy lecą na potęgę i jak za tydzień lub dwa nie przestaną to golę łepek na łyso i kupuje peruke i myslę co dalej, bo peruka z allegro to jakieś wyjście na chwilę i w sumie bardziej skłonna jestem chodzić z łysą pałą. To tyle. Aaa i oczywiście Wit. B12 i Ferrytyne robiłam we własnym zakresie, gdybym tych badań nie zrobiła to bym usłyszała od rodzinnego, że w morfologii wszystko ok, a jednak nie było. Tylko jak tym arztom wytłumaczyć, że mam niedobory pomimo morfologii w granicach normy ? I, że wyniki ferrytyny i B12 to ja muszę mieć w połowie normy a nie na samym dole ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka