sianoe1
13.02.12, 13:05
Witam,
na tarczycę choruje od 12 last i chyba przez to straciłam czujność w obserwowaniu swojego organizmu. Po ciąży miałam b. dużą nadczynnośc tarczycy w wyniku czego byłam leczona Jodem, później wpadłam w niedoczynność, po drodze zdiagnozowana choroba Gravesa-Basedowa, hashimoto, łysienie plackowane więc przegląd chorób autoimunologicznych. Po wyrównaniu wszystkiego przez lata byłam na dawce 100 Eltroxinu lub Letroxu. Waga i samopoczucie w normie, chociaż zawsze byłamam impulsywna. 3 lata temu rzuciłam palenie i miałam małe problemy z wagą ale zwolniony metabolizm łaczyłam z brakiem papierosów. 2 lata temu miałam podejrzenie o tętniaka i w celach diagnozy 4 x podawano mi kontrast. Od tamtej pory tyję i niestety przegrywam z każdą dietą, a po intensywnych ćwiczeniach waga idzie w górę. Czytałam różne przypadki opisane na forum, ale nie znalazłam podobnego do mnie. Możę przejdę do wyników. Na początku grudnia 2011 TSH wynosiło 7 i lekarz zwiększył dawkę do 150 Eltroxinu. 2 lutego br. TSH wynosiło 0,260. Lekarz zmniejszył mi dawkę do 125 Eltroxinu. Podczas wizyty wymogłam na nim, żeby dał mi skierowanie na ft3 i ft4, ponieważ na zwiększonej dawce przez 2 miesiące przytyłam 5kg. Według niego to niemożliwe. Wyniki z 10 lutego br.: TSH 0,400 FT4 71.43% [ wynik 1.48, norma (0.93 - 1.7)]i FT3 32.50% [ wynik 2.78, norma (2 - 4.4)], anty-TPO 6,67 i anty-TG 21,16. Bardzo prosze o sugestie, obecnie nadal tyję mimo, że przez całą chorobę tzn. przez 8 lat byłam szczupła. Może powinnam włączyć Novothyral żeby podnieść FT3. Z góry dziękuje za odpowiedź Ewa