Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników i dobranej dawki le

13.02.12, 13:05
Witam,
na tarczycę choruje od 12 last i chyba przez to straciłam czujność w obserwowaniu swojego organizmu. Po ciąży miałam b. dużą nadczynnośc tarczycy w wyniku czego byłam leczona Jodem, później wpadłam w niedoczynność, po drodze zdiagnozowana choroba Gravesa-Basedowa, hashimoto, łysienie plackowane więc przegląd chorób autoimunologicznych. Po wyrównaniu wszystkiego przez lata byłam na dawce 100 Eltroxinu lub Letroxu. Waga i samopoczucie w normie, chociaż zawsze byłamam impulsywna. 3 lata temu rzuciłam palenie i miałam małe problemy z wagą ale zwolniony metabolizm łaczyłam z brakiem papierosów. 2 lata temu miałam podejrzenie o tętniaka i w celach diagnozy 4 x podawano mi kontrast. Od tamtej pory tyję i niestety przegrywam z każdą dietą, a po intensywnych ćwiczeniach waga idzie w górę. Czytałam różne przypadki opisane na forum, ale nie znalazłam podobnego do mnie. Możę przejdę do wyników. Na początku grudnia 2011 TSH wynosiło 7 i lekarz zwiększył dawkę do 150 Eltroxinu. 2 lutego br. TSH wynosiło 0,260. Lekarz zmniejszył mi dawkę do 125 Eltroxinu. Podczas wizyty wymogłam na nim, żeby dał mi skierowanie na ft3 i ft4, ponieważ na zwiększonej dawce przez 2 miesiące przytyłam 5kg. Według niego to niemożliwe. Wyniki z 10 lutego br.: TSH 0,400 FT4 71.43% [ wynik 1.48, norma (0.93 - 1.7)]i FT3 32.50% [ wynik 2.78, norma (2 - 4.4)], anty-TPO 6,67 i anty-TG 21,16. Bardzo prosze o sugestie, obecnie nadal tyję mimo, że przez całą chorobę tzn. przez 8 lat byłam szczupła. Może powinnam włączyć Novothyral żeby podnieść FT3. Z góry dziękuje za odpowiedź Ewa

Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 13.02.12, 21:42
      Na razie warto jeszcze sprawdzić ferrytynę. Dobrze, że zbadałaś ft4 i ft3. Ft4 jest dobre, ft3 za niskie. Być może kiedyś tak nie było i dlatego starczało badanie TSH, bo wszystko harmonijnie się wiązało. Jak organizm nie ma zapasów żelaza, to nawet przy pięknej morfologii może nie radzić sobie z przemianą prohormonu (ft4) w hormon czynny (ft3) i pojawiają się objawy niedoczynności. Zrób sobie forumowy test, żeby stwierdzić, czy tak jest.

Czasem ktoś się leczy kilka lat i na początku przemiana jest ok, potem się psuje.

Aby ferrytyna była dobra, nie wystarczy "w normie". Powinna być powyżej 50% i jeśli tak jest, to można jeszcze uzupełnić selen, nie szprycować się nim długotrwale, ale np. przez 2 miesiące jeść po 2 orzechy brazylijskie dziennie lub bioselen z apteki (orzechy smaczniejsze, zdrowsze i tańsze, choć drogie), potem zejść do jednego, bo za dużo selenu też nie jest dobrze brać. Jeśli to nie pomoże, to wtedy można myśleć o novotyralu.
      • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 14.02.12, 09:21
        Bardzo dziękuje za odpowiedź. Robiłam test na forum i wyszło mi 26 pkt. Selen od początku grudnia czyli ponad 2 miesiące biorę codziennei 50qg na zmianę z orzechami w zależności czy je akurat kupiłam. Dzisiaj idę do internisty, żeby zlecił wszystkie badania w tym ferrytynę. Może to jest powodem, chociaz genetycznie żelazo miałam zawsze w górnej granicy lub była ona przekroczona (tak samo ma moja siostra i mama). Być może z jakiś przyczyn to się zmieniło. Jeżli wszystkie wyniki będą ok, to wprowadze novo, tylko zastanawiam się nad dawką. Teraz mam zmniejszoną dawkę Eltroxinu do 125 i zastanawiam sie czy zmniejszając dawkę Eltr. do 100 i wprowadzając novo 1/4 tabletki 100 będzie ok, czy przesadzę. Kiedys leczyłam się u genialnej endokrynolog i pamiętam, że ona zawsze wprowadzała mi novo. Przez lata moje sampopczucie i wyniki były ok, w międzyczasie moja firma zmieniła klinikę w której pracowała Pani dr, więc zmieniłam ją na innych przypadkowych lekarzy pracujących w nowym centrum medycznym. I to był błąd. Znalazłam ją, ale wizytę mam umówiona za miesiąc i boję sie że do tego czasu utyję niemiłosiernie. Jem tyle co nic, chodzę na fitness i dalej przybieram. Jestem opuchnięta mam cellulit i brzuch jak w ciąży, generalnie masakra. Jedynie jak wypiję senes to waga nie idzie w górę, ale przecież nie mogę go brać codziennie. Czekam na wasze opinie, pozdrawiam Ewa
        • mama_dorota Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 14.02.12, 13:18
          Senes to wg mnie jest paskudztwo i może być odpowiedzialny za problemy z wchłanianiem. Novo nie byłam nigdy leczona, ale jest tu kilka praktykujących osób, więc pewnie umieją ci doradzić. Na pewno nie powinno się zastępować E całkowicie N, tylko do E dodawać ułamek N.
          I ważne, żeby badać ferrytynę, a nie żelazo, bo jak nie ma ferrytyny, to żelazo przelatuje przez nas jak przez lejek - to słowa mojego lekarza. Musi być coś, co je zatrzyma i przechowa do momentu, gdy będzie potrzebne.
        • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 14.02.12, 20:16
          Daj jakieś namiary na tę perełkę, taka pani endo to skarb i warto o niej powiedzieć choć słówko (z jakiego jesteś miasta?) smile
          • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 14.02.12, 21:14
            Jestem z Warszawy i to jest dr Barbara Piotrowska, a umówiona jestem na wizytę w Damianie. Czy to jest na bank ta sama lekarka to potwierdzę po wizycie, ponieważ u jednej Piotrowskiej byłam, ale niestety wspólne było tylko nazwisko. Pozdrawiam
          • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 15.02.12, 11:33
            Na forum wyczytałam, że po euthyrox-e w tydzień przytyłaś 15 kg. Ja może nie tyle, ale po zwiększeniu dawki ze 100 do 150 i po uzyskaniu wyniku tsh 0,260 przytyłam 5 kg. Lekarz oczywiście że to niemożliwe bo mam teraz nadczynność, już więcej do niego nie pójdę. Obecniez mam dawkę obniżona do 125 i tsh w tydzien skoczyło do 0,600. Widze że podobnie reagujemy na euthyrox, więc mam pytanie czy straciłas kg/wodę a jeśli tak to jak? Moja waga ani drgnie ;-(
            • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 15.02.12, 19:09
              U mnie było odwrotnie, po włączeniu E100 w tydzień spadłam z wagi 15kg uncertain Dość koszmarne wrażenia, zdecydowanie nie polecam jako metody zrzucania wagi...
              To co prawda było głównie stęchnięte opuchnięcie, czyli raczej woda a nie tłuszczyk, ale i tak było strasznie patrzeć w lustro... Zbyt gwałtowne wdrożenie suplementacji, wskoczenie z zera na setkę sad Matko jedyna, jaka ja głupia byłam, że się tak dałam wpuścić w maliny panu endo... No, może nie głupia, tylko głęboko niedoczynna i z zerową wiedzą o Hashi....

Teraz utrzymuję wagę mniej więcej na tym samym poziomie, niezależnie od skaczącego tsh (już miałam poniżej 2, a ostatnio skoczyło znowu do 6 sad

Podejrzewam, że waga spadnie kiedy fT3 urośnie.
          • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 22.02.12, 18:59
            Wlasnie wrocilam z wizyty i to jest ta lekarka smile o dziwo poznala mnie mimo ze uplynelo kilka lat! A co najwazniejsze pamietala ze kiedys leczyla mnie novo i po zobaczeni mojego niskiego ft3 dodala go do eltroxinu. Jestem zachwycona, bo to jedyny lekarz ktory nie patrzy sie na mnie dziwnie jak mowie o tyciu itd. Potwierdzila rowniez ze hormony mi sie rozjechaly po kilku kontrastach ktore dostalam w szpitalu podczas badan i to w krotkim czasie. Jestem tak naladowana pozytywnie, bo wiem ze teraz wszystko sie wyprostuje. Jesli jestescie z W-wy i nie macie dobrego endo to polecam!!!!!!
            • czupakabra27 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 22.02.12, 19:58
              Sianoe, a czy lekarka jeszcze coś mówiła na temat kontrastu? Pytam bo też miałam i nawet założyłam osobny wąteksmile
              forum.gazeta.pl/forum/w,94641,130769248,130769248,kontrast_z_jodem_fakty.html
              Mnie po kontraście 100ml TSH bardzo zjechało do dołu, a ft3 spadło. Jak widzę w necie ile jodu jest w jednym ml kontrastu to mi się słabo robi.
              • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 22.02.12, 20:23
                Mysle ze kazdy reaguje troszke inaczej. Zaraz po szpitalu (mialam 4kontrasty w ciagu miesiaca) waga bardzo mi zleciala, ale nie mam badan Tsh z tamtego okresu. Pozniej w ciagu 3 lat powoli mimo brania caly czas tej samej dawki popadalam w niedoczynnosc. Nie wiem jakim cudem mimo tylu tat choroby badanie robilam po tabletce, wiec wyniki byly zafalszowane. Oczywiscie zdalam sobie z tego sprawe dopiero teraz. Jestem po jodzie i tarczyce mam w totalnym zaniku, wiec trudno jednoznacznie stwierdzic co kontrast zrobil z moja tarczyca. Wydaje mi sie ze w jakis sposob zmienil u mnie w organiznie przetwarzanie ft4 w ft3 i stad moje wszystkie objawy niedoczynnosci wraz z tyciem na czele. Dzisiaj wzielam 1/4 novothyralu 100 i 100 eltroxinu zamiast 125 eltroxinu i caly dzien sikam smile to jest niesamowite, bo widze jak woda ze mnie zeszla i to w ciagu jednego dnia. Mam brac taka dawke przez 6 tygodni i kontrola. A jakie ty masz doswiadczenia z kontrastem, tzn jakie masz odczucia, mozemy je porownac i zobaczyc ktore sa wspolne. To ze lekarze po kontrascie nie mowia np prosze bacznie sie obserwowac bo tarczyca moze dziwnie zareagowac to dla mnie nienormalne.
                • czupakabra27 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 22.02.12, 21:10
                  Miałam tylko 1 kontrast ale największą dawkę. Przez dłuższy czas po badaniu (urografia) czułam się niespodziewanie dobrze, było mi ciepło i miałam pozytywną energię. Ponieważ przygotowanie do badania było ekstremalne - środki przeczyszczające dla słonia smile - to postanowiłam jeszcze raz podjąć próbę zrzucenia nastu kilo jakie powinnam zrzucić. No i trochę się ruszyło. Z tym, że 3 msc po kontraście czuję się znów dennie i waga znów stoi. Przy czym u mnie 1kg stracony na miesiąc to jest wielki wyczyn.
                  Nie da się naszej sytuacji do końca porównać, to fakt choć moja tarczyca w 2009 miała 6,5ml a teraz muszę sprawdzić na bieżąco.
                  Lekarze totalnie olewają sprawę kontrastu. Anestezjolog powiedział mi, że jod jest szybko wysikiwany po podaniu. Ale że tarczyca zatrzymuje ile może to już nie powiedział. Taka sama (nomen omen) olewka była u urologa.
                  Fajnie, że lepiej się czujesz zawsze miło się czyta takie wpisysmile
                  • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 23.02.12, 15:40
                    Jak widać u ciebie i u mnie kontrast spowodował obniżenie Ft3. Dokładnie tak jak piszesz schudnięcie 1 kg to jakaś walka. Z miesiąca na miesiąc podejmowałam nowe diety i zero efektów, tzn. efekt jeśli był to 1 kg, który i tak zaraz wracał. Od wrzesnia ubiegłego roku codziennie chodziłam na fitnes i efekt był taki że w listopadzie wygladałam jak w ciąży. Czym więcej włożyłm wysiłku tym bardziej puchlam, zadziwiające. Nie wspominam już nic o jedzeniu, bo jem tyle co nic. Żołądek ma tak skurczony, ze gdy byłam ostatnio na kolacji słuzbowej to później umierałam z bólu żołądka. Fizycznie czułam jest że jedzenie mi się nie mieści wink Mimo że opusciłam przystawke i zupę. Kiedyś brałam novothyral i wiem ze niedługo wszystko się wyrówna i ćwicząc zrzuce to co mi przybyło. Szkoda że tak mało lekarzy potrafi dawkowac novo, a reszta się boi. Może również powinnaś włączyc novothyral skoro masz niskie ft3?
                    • czupakabra27 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 23.02.12, 16:09
                      Widzę, że w odchudzaniu możemy sobie podać rękę. Ja najbardziej przytyłam przed suplementacją tyroksyny kiedy zaczęłam chodzić na siłownię. Nie rozumiem jak wysiłek fizyczny może skutkować zwyżką wagisad I nie chodzi o masę mięśniową, bo przestałam dopinać się w ubraniach i miałam większe fałdy. Nieważne, że próbowałam różnych schematów - ćwiczenia siłowe+aerobowe, same aerobowe itd. Mój organizm jak tylko zaczynam na poważnie ćwiczyć blokuje aktywność w dalszej części dnia.
                      Później jak zaczęłam łykać Eythyrox miałam nadzieję, że tyroksyna + wysiłek da dobre rezultaty. Nic bardziej błędnego. Mój organizm chyba spala całe ft3 przy wysiłku, a tłuszczu nie.
                      Novo to chyba zbyt poważna sprawa jak dla mnie. Teraz staram się podkręcić przemianę selenem i zobaczymy. A z ruchu tylko intensywny spacer. Nie staram się już walczyć z moim ciałem jeśli to nic nie daje.
                      Myślisz, że można brać Novo poprawić swój stan, schudnąć a później stopniowo się z niego wycofać i wrócić do samej tyroksyny? Nie tyjąc oczywiście.
                      • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 23.02.12, 16:45
                        Lustrzane odbicie. W tygodniu chodziłam: 2 x fitnes na basenie, 2 x godzina biezni i 1 godzina TBS i oczywiscie głodowe porcje. W efekcie byłam większa, całe ciało pokryte cellultem i duże fałdy na brzuchu. Miałam podobnie gdy zwiększyłam dawkę Euthyroxu z 100 do 150 to zrobiłam się jeszcze większa na wadzie 5 kg do przodu w ciągu ok. 1,5 miesiąca (chociaż dopinałam sie w te same ubrania). Z własnego doświadczenia wiem że można brać novo i później przestać chociaż nie wiem czy jest taka potrzeba. U dr Piotrowskiej, która przepisywała mi novo leczyłam się w prywatnej klinice w której moja firma wykupiła mi abonament. Później firma zmieniła klinikę i miałam różnych przypadkowych lekarzy, którzy przepisywali mi albo Letrox albo Euthytox. Brałam 100 na dobe i było wszystko ok do czasu, gdy rzuciłam palenie, a kilka miesięcy później wylądowałam w szpitalu i dostałam kilka kontrastów. Byłam przekonana że trudność w chudnięciu to efekt rzucenia papierosów, a tu jednak nie. U mnie to działało i myślę że teraz mi pomoże. Mi selen nie pomógł mimo że bralam go karnie od grudnia gdy dowiedziałam się że mam niedoczynność. Po 2 miesiącach FT3 miałam nadal niskie. Nie wiem czy mamy podobne wyniki, ale jak chcesz to mogę ci co jakiś czas napisać jakie mam samopoczucie po novo i czy są efekty w odchudzaniu wink
                        • czupakabra27 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 23.02.12, 16:50
                          Lustrzane odbicie to mało powiedziane. Nasze lekarki mają to samo nazwisko choć to nie ta sama osobasmile
                          Napisz, napisz. Lubię czytać jak ludziom się poprawia, bo mam wtedy większy zapał i nadziejęsmile
                          • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 24.02.12, 02:40
                            > Nieważne, że próbowałam różnych schematów - ćwiczenia siłowe+aerobowe, same aerobowe itd. Mój organizm jak tylko zaczynam na poważnie ćwiczyć blokuje aktywność w dalszej części dnia.
                            Później jak zaczęłam łykać Eythyrox miałam nadzieję, że tyroksyna + wysiłek da dobre rezultaty. Nic bardziej błędnego. Mój organizm chyba spala całe ft3 przy wysiłku, a tłuszczu nie.

Oj dziewczyny, poczytajcie trochę o wysiłku w niedoczynności! Same sobie robicie kuku, ćwicząc intensywnie w czasie, kiedy wasze mięśnie nie są w stanie się zregenerować.

Druga sprawa to "spalanie" T3 podczas wysiłku. I owszem, w czasie mrozów, w czasie wysiłku, stresu, choroby (np. typu zakażenie) itp - wzrasta zużycie T3. To znaczy w zdrowym organizmie wrasta produkcja własnych hormonów, w chorym musi być dostarczone więcej hormonu z zewnątrz.
                            • djpa Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 24.02.12, 10:17
                              Teoretycznie Piesek ma zupełną rację.

Ale mi, gdy miałam TSH ponad 5.0 i o tym nie wiedziałam, aerobik raz w tygodniu świetnie mi robił. Z tym, że jako osoba szczupła i młoda, prawie nie byłam po nim zmęczona, nigdy nie byłam spocona. Za to miałam lepszy nastrój, chęci do życia i do sprzątania smile

Za to po wycieczkach rowerowych przez kilka dni dochodziłam do siebie. Dlatego szybko z nich zrezygnowałam.
                              • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 24.02.12, 23:46
                                No wlasnie i to jest dziwne, bo moje samopoczucie bylo ok, tylko brak bylo efektow chudniecia. Tzn. Na poczatku czyli w pierwszych 2tyg mega imtensywnego cwiczenia widzialam efekty ale pozniej bylo tylko gorzej. Czulam sie mega sprawnie fizycznie ale to nie przekladalo sie na efekty cwiczenia. Zamiast chudnac grublam i nie wiedzialam dlaczego. Latwo powiedziec pocztajcie sobie. Od trzech lat szukam informacji na google wpisujac rozne hasla. Forum gazety zawsze sie wyswietla ala bez ladu i skladu i nigdy nie mozna wylapac sensu, ani szukanej frazy.

Maz namawial mnie do cwiczen, chociaz instynktownie wiedzialam ze to nie dla mnie. Zawsze po cwiczeniach mialam wiecej na wadze. No coz czlowiek uczy sie przez cale zycie a to forum i tak daje wiecej niez wiele roznych konsultacji lekarskich. Pozdrawiam
                                • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 03.03.12, 16:44
                                  Witam, mam pytanie odnosnie zmiany samopoczucia na novo. Od 10 dni biore 1/4 100 novo i 100 eltroxinu, czyli wydawaloby sie ze dawka novo nie jest zabojcza, a jednak. Kazdy dzien przynosi cos novego i generalnie mam wrazenie ze niedlugo wyladuje w wariatkowie. Zaraz po wlaczeniu novo mialam mega energie i silee, ale po 3 dniach wszystko zjechalo w dol sad na zmiane placze, jestem otepiala i apatyczna i niedlugo zapomne jak sie nazywam. Wczoraj prowadzilam szkolenie i w trakcie czulam jak jezyk zaczyna mi puchnac i mowie niewyraznie. Generalnie mam wrazenie ze nowy dzien bedzie tylko gorszy. Moze ktos ma pomysl co zle robie, czy to ze cwiartki sa lekko nierowne moze wplynac tak drastycznie na moje samopoczucie? Wiem ze 10 dni to krotko ale moze ktos mial podobne doswiadczenia i cos mi podpowie. Pozdrawiam
      • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 16.02.12, 19:00
        Byłam na badaniach i ferrytynę mam oznaczoną na poziomie 83,91 (max jest 150), natomiast żelazo 136 (33 - 193). Czy to są dobre wartości, czy powinnam coś zażywać? Jeśli tak, to co jest najlepsze? Gdzieś czytałam na forum, żeby była dobra przemiana to ferrytyna powinna być w okolicach 100.
        • djpa Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 23.02.12, 09:40
          Zostawiłabym ferrytynę i żelazo tak, jak jest.
          Pisałaś, że masz skłonności rodzinne do wysokich poziomów żelaza - to raz,
          a dwa - na Novo ferrytyna spadać Ci nie powinna, bo żelazo powinno lepiej się wchłaniać,
          a trzy - wynik ferrytyny wygląda na powyżej połowy normy,
          cztery - wynik 84 to w zasadzie są okolice 100.

Myślę, że endo bardzo dobrze Ci wprowadziła Novo, dodając go do E smile
          • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 23.02.12, 15:45
            Dzięki za info, jakoś nie mogłam doczytać na forum jakie wyniki dla mnie powiny być prawidłowe. A co do novo, to grzecznie czekam na efekty wink Pozdrawiam
          • sianoe1 Re: novo 12.03.12, 12:38
            3 tygodnie biorę ¼ 100 novo + 100 E i moje „jazdy psychiczne” szczęśliwie ustąpiły. Trudno jest mi sobie wyobrazić, jak czuły osoby, które Novo zaaplikowały sobie 100 novo na dzień dobry, skoro ja przez ¼ miałam niezły zjazd w dół.

Mam prośbę do doświadczonych osób biorących Novo o podpowiedź, czego mogę się jeszcze spodziewać i po jakim czasie będą odczuwalne efekty. Obecnie moje samopoczucie jest ok, mam więcej energii i tyle. Przez pierwsze 2 dni miałam wrażenie, że schodzi ze mnie cała woda, ale teraz jest tak jak było. Staram się odżywiać zdrowo ale dietetycznie i przestałam ćwiczyć żeby nie zrobić sobie większego kuku wink

Mam wrażenie że wyczytałam wszystkie literki na forum wink ale dalej mam kilka znaków zapytania:

Czy wg. waszego doświadczenia dawka Novo jest wystarczająca przy moich wynikach?
            Wyniki z 10 lutego:
            TSH 0,400
            FT4 71.43% [ wynik 1.48, norma (0.93 - 1.7)]
            FT3 32.50% [ wynik 2.78, norma (2 - 4.4)]

Czytałam o zespole nadgarstka, ale ja mam troszkę inny objaw, ponieważ powróciła słabość mięśni w lewej ręce i kciuk żyje własnym życiem ;-(
            Nie wiem jak to zobrazować, kciuk co jakiś czas rytmicznie rusza się oczywiście bez mojego udziału. Nie mam natomiast typowego objawu, czyli mrowienia. Czy ktoś się z tym spotkał i czy wiązać to z tarczycą?

Najbardziej jestem ciekawa, po jakim czasie mogę się spodziewać podkręcenia metabolizmu, ponieważ waga stoi jak zaczarowana.
            • pies_z_laki_2 Re: novo 13.03.12, 13:22
              Badałaś sobie poziom B12?
              • sianoe1 Re: novo 13.03.12, 14:35
                Jeszcze nie, mam zamiar zbadać przy najbliższym badaniu TSH itd., czyli za 3 tyg. Według ciebie w moim przypadku na co może mieć przełożenie ewentualnego niedoboru B12? Nadgarstek?

Czytałam na forum o B12 i D3 i żelazie. Mam już recepte na D3 i żelazo, natomiast b12 jakos po macoszemu potraktowałam.
                • pies_z_laki_2 Re: novo 14.03.12, 11:40
                  Te mrowienia mnie natchnęły, bo to może być objaw neurologiczny, a neurologia kieruje myśli na poziom wit. B12.
                  • djpa Re: novo 14.03.12, 12:23
                    Moim zdaniem (a biorę Novo), dawka 1/4 Novo przy Twoich wynikach powinna być OK, tzn. fT3 powinno wskoczyć na poziom powyżej 50%.

TSH przy Novo zwykle się nie bada, bo spada poniżej normy.

Również zaczynałam od 1/4 Novo i miałam podobne wnioski do Twoich - musi być bardzo trudno i nienaturalnie dla organizmu dostać od razu całą tabletkę Novo. smile W pierwszym dniu Novo dziwnie się czułam - chciało mi się spać. Największą różnicę zauważyłam w poprawie apetytu i w samopoczuciu wieczorami - chciało mi się tańczyć i śpiewać smile
                    • sianoe1 Re: novo 14.03.12, 18:29
                      Czytalam o tym ze tsh mi sie obnizy przy novo i nie bede sie tym przejmowac. Fajnie bedzie jak hormony mi sie wyrownaja, ale pozostaje pytanie kiedy reszta czlowieka nadrobi efekty rozchwiania hormonow.

A czy po novo schudlas, jesli tak to daj mi nadzieje wink i zdradz po jakim czasie moge sie spodziewac pierwszych drgniec na wadze smile
                    • czupakabra27 Re: novo - prywata;) 14.03.12, 19:07
                      Djpa_mam do Ciebie prośbę jeśli możesz spójrz na moje ostatnie wyniki i napisz czy Twoim zdaniem mam jakiekolwiek podstawy żeby prosić lekarza o Novo. Idę w pt do endo i zbieram się do tego żeby zadać to "drażliwe" pytanie. Wrzucam link:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110766235,134064543,nowe_wyniki_marzec.html?wv.x=2
                      Z góry dziękujęsmile
                    • sianoe1 Re: novo 26.04.12, 21:26
                      Witam,
                      Wlasnie odebralam telefon z LuxMedu w sprawie mojego TSH, ze za niskie. Pal licho tsh (wynik 0,15 bo biore novo) ale niestety ft4 i ft3 jest cały czas takie samo sad

Wynik z dzisiejszych badań to:
                      FT4 71.43% [ wynik 1.48, norma (0.93 - 1.7)]
                      FT3 35.83% [ wynik 2.86, norma (2 - 4.4)]

W lutym ft3 wynosiło 32,5 % a ft4 71,43 % wiec generalnie identyczne

Dziewczyny prosze podzielcie sie swoim doswiadczeniem. O ile powinnam podnieść novo? Teraz biorę 1/4 z 100 novo i 100 letroxu. Zastanawiam się nad 1/2 100 novo + 100 letroxu. Do tej pory nic sie nie zmienilo, wiec chyba nie powinno być za dużo.

Część objawow ustapila i z głównych to pozostal bol w krzyzach, ktory utrzymuje sie od listopada oraz oczywiscie absolutny brak mozliwosci schudniecia.
                      Wizyte mam pod koniec maja, wiec do tej pory musze liczyc na siebie.

Czekam na wasze komentarze i pozdrawiam

• czupakabra27 Re: novo 27.04.12, 07:54
                        Taaa... ja też będę robić kontrolne w lux i też pewnie do mnie zadzwoniąsmile
                        Doświadczenia jak wiesz nie mam, ale tu trzebaby matematycznie wyliczyć. Podejrzewam, że endo dałaby Ci 75 letroxu i polówkę Novo 100.
                        Ja tez nie schudłam na mojej ćwiartce i podejrzewam, że trzeba będzie zrobić jak lekarka na początku zalecała a ja się wystraszyłam. Czyli właśnie polówka Novo 100 "bo mniejszej dawki nawet pani nie poczuje".
                        • djpa Re: novo 27.04.12, 10:33
                          Również myślę, że pomysł 75 Euthyroxu i pół Novo to dobry pomysł.
                          Można ewentualnie rozważyć ćwierć Novo rano i ćwierć Novo w okolicach południa, przed obiadem, a Euthyrox cały rano.

Hihi, ja czuję nawet 1/8 Novo. Po ćwiartce Novo fT3 z 30% potrafi mi urosnąć do 80%-90%, nie sposób tego nie poczuć. Każdy jest inny! smile
                          • sianoe1 Re: novo 28.04.12, 09:57
                            Dzieki dziewczyny za odpowiedź. Rzeczywiscie trzeba podejsc do tematu matematycznie wink Wczoraj z samego rana bylam w delegacji i wzielam tak jak pisalam 100 letroxu i 1/2 100 novo. Taka dawka wystarczyla mi na caly dzien na speed-e od 5 rano do 24, wiec moze troszke jest za duzo na normalny dzien wink Dzisiaj grzecznie wzielam dawke 75 letroxu i 50 novo. Czuje roznice, mam speeda od rana ale jestem mniej nerwowa.

Pozdrawiam i zycze milego długaśnego weekendu
                          • sianoe1 Re: novo 30.05.12, 10:13
                            Witam po przerwie,
                            forum jest niesamowitym pamiętnikiem choroby wink

Dzisiaj odebrałam wyniki, ponieważ po południu mam wizytę i tylko to mogłam odnaleźć moje dawki, wyniki i dawki.
                            Po ostatniej zmianie dawkowania moje wyniki nagle podskoczyły, ale chyba nie do końca jest ok.

Moje wyniki i dawki chronologicznie:

Wyniki z 10.02.2012r. - dawka 125 eltroxin-u
                            TSH 0,400
                            FT3 2,78 - 32,50%
                            FT4 1,48 – 71,43%

20.02.2012r. – zmiana dawkowania ze względu na niskie ft3 na 100 eltroxinu + 25 novo ( ¼ 100)
                            26.03.2012r. zmiana 100 eltroxinu na 100 letrox + Novo bez zmian

Wyniki z 26.04.2012r. - dawka 100 letrox-u + 25 novo ( ¼ 100)
                            TSH 0,150 3,05%
                            FT3 2,86 – 35,86%
                            FT4 1,48 – 71,43%

Wyniki z 26 kwietnia prawie identyczne jak z 10 lutego. Zmiana dawkowania ze względu na nadal niskie FT3 na 75 letroxu + 50 novo (1/2 100)

Po miesiącu od zmiany dawki wyniki z 29.05.2012r.
                            TSH 0,010 6,62%
                            FT3 3,55 – 64,58%
                            FT4 1,76 – 107,79%

Co sądzicie o nagłej zmianie z ostatniego miesiąca?
                            • djpa Re: novo 30.05.12, 11:33
                              Będziesz musiała nieco obniżyć Letox. Może z powodu cieplejszej pory roku? A jak się czujesz? fT3 ładnie Ci urosło smile
                              • sianoe1 Re: novo 30.05.12, 12:18
                                No widzisz to ja źle kombinowałam, bo chciałam zmienić połówkę 100 novo na połówkę 75 novo.

Czuję się bardzo dobrze, nawet plecy przestają mnie boleć i zauważyłam od ponad tygodnia, że moje odchudzanie zaczyna działać tzn. tylko 2kg ale waga nie wróciła jak bumerang, no i cellulit tez znika wink

A co się dzieje gdy ft4 jest powyżej 100% tzn. jaki to ma lub może mieć wpływ na moje sampopczucie, objawy itd ?
                                • djpa Re: novo 30.05.12, 12:32
                                  fT4 powyżej normy ma zły wpływ na serce i na całą resztę organizmu. Fachowcy każą mieć fT3 i fT4 w normie i moim zdaniem to jest bardzo rozsądne. smile
                                  Tylko za dużo dawki nie zmniejszaj, aby nie przeholować, tym bardziej, że 125 było dla Ciebie przez długi czas dawką dobrą. 12.5 to moim zdaniem max, a możesz nawet zmniejszyć 6.25.

Może przeanalizuj swoje wyniki z zeszłego lata pod kątem fT4 i wtedy podejmij decyzję no i posłuchaj lekarza smile
                                  • sianoe1 Re: novo 30.05.12, 13:07
                                    Dzisiaj mam wizytę, więc się posłucham zaleceń wink

Mam prośbę wytłumacz jak dziecku co, ile i czego według ciebie powinnam zmniejszyć, bo liczę i nic sensownego mi nie wychodzi. Zmniejszyć o 6,25 letroxu, tak? Ale ile to jest przy mojej dawce? Chyba nie do końca przeszły mi objawy, a przynajmniej ociężałe myslenie wink

Z góry dziękuję
                                  • sianoe1 Re: novo 30.05.12, 21:29
                                    W koncu załapałam wink ale nie o tym chcialam.
                                    Moja ukochana i wychwalana lekarka mnie dzisiaj zalamala. Pokazalam jej wyniki i zaczelam od tych z konca kwietnia ktore prawie niczym sie nie roznily od tych z lutego i stwierdzila ze sa super i hormony obwodowe tez?! Mimo ze ft3 bylo ledwo powyzej 35% sad wiec zanim pokazalam nowe badania potokiem slow zalecila dawkowanie 50 letroxu i 50 novo wiec mniej wiecej tyle ile dzisiaj nam wyszlo na forum. A dobila mnie tsh ze za niskie, przy novo?
                                    No i machnelam reka i dalam spokoj z nowymi wynikami. Za miesiac zrobie badania i zdecyduje co dalej. Chyba szkoda kasy na damiana skoro luxmed mam za darmo i lekarze tez moga wypisac mi recepte i badania.

Djpa powinnas robic specjalizacje i ludzi leczyc!
                                    • djpa Re: novo 31.05.12, 07:15
                                      50 Letroxu i 50 Novo może mieć w sumie za mało fT4, uważaj. Jeśli się zaczniesz źle czuć na takim dawkowaniu, szybko zrób badania. Albo pomyśl o braniu pół Letroxu 50 i pół Letroxu 75, wtedy wyjdzie średnia arytmetyczna, czyli 62.5 Letroxu. Będzie to mniej niż teraz bierzesz, ale więcej niż edno kazała, ale moim zdaniem bezpieczniej. Twój organizm dopiero uczy się funkcjonować na Novo, nie szalałabym za dużo z dawką fT4.
                                      • sianoe1 Re: novo 31.05.12, 09:51
                                        Dziękuje za szybką odpowiedź, ale teraz wiem już mniej niż mi się wydawało. Wydawało mi się że Novo też ma t4, więc dawka łączna t4 z letroxu i Novo przy obecnej dawce wyszła mi większa niż 62,5 t4

Może podam ci mój tok myślenia i proszę o korektę:
                                        Przyjmuję, że 100 letroxu ma 100t4, a 100 novo ma 100 t4 i 20 t3

Przez ostatni miesiąc przyjmowałam dawkę 75 letroxu i 50 novo czyli dostarczałam: 125 t4 i 10 t3 co dało mi wynik w badaniach FT4 108%

Zmniejszając dawkę letroxu do 50 letroxu + 50 novo otrzymuje 100 t4 i 10 t3 czyli teoretycznie FT4 powinno się zmniejszyć

Czy uważasz, że powinnam zrezygnować z Novo? Szczerze to bardzo niechętnie, bo znowu czuję się sobą odkąd go biorę.

Proszę napisz gdzie mylę się w moich wyliczeniach
                                        • djpa Re: novo 31.05.12, 10:31
                                          Dobrze, że się pytasz, widać niejasno napisałam smile

Pisałam Ci, ile T4 dostarczasz z LETROXU.
                                          pół Letroxu 50 i pół Letroxu 75, wtedy wyjdzie średnia arytmetyczna, czyli 62.5 Letroxu.

Teraz bierzesz w sumie 125 T4 i fT4 wyszło ciut powyżej normy, ale wcześniej, dwa wcześniejsze badania, również brałaś 125 T4 i fT4 wychodziło w badaniach około 73%. Dlatego ta zwyżka na tej samej dawce T4 może być przejściowa - obejrzyj swoje wyniki badań z wakacji zeszłego roku, czy tam również fT4 uciekło powyżej normy na dawce 125? A może to reakcja Twoje organizmu na Novo?

Jeszcze raz.

Brałaś do badań 125T4 i 10T3.
                                          Endo proponuje Ci brać 100T4 i 10T3.
                                          A ja Ci proponowałam, abyś się zastanowiła nad dawką 112T4 i 10T3 analizując wcześniejsze swoje wyniki i patrząc na objawy, gdyż jeśli fT4 za mocno Ci spadnie w stosunku do fT3, to możesz źle się czuć.
                                          Dawkę 112T4 i 10T3 możesz otrzymać biorąc pół Letroxu 75, pół Letroxu 50 i pół Novo 100.

Jeśli coś niejasna znów napisałam, to pytaj smile
                                          • sianoe1 Re: novo 31.05.12, 12:11
                                            Alleluja, wszystko zrozumiałam wink Podziękować wink
                                          • sianoe1 Re: novo 17.07.12, 16:00
                                            Djpa co sadzisz o mojej obecnej dawce. Przez ostatni miesiac obnizylam tak niewiele letrox a moje wyniki polecialy mega w dół. Zastanawiam sie co mialo na to wplyw i wydaje mi sie ze ft3 zostalo zjedzone przez stres, poniewaz ostatnie dwa tygodnie w pracy byly masakrą. Teraz jestem na urlopie i chyba go przespie, czyli tak troszke niedoczynnie reaguje natomiast czuje ze moj metabolizm przyspiesza, co mnie nie martwi ale nie mam pojecia jaka teraz mam ustalic dawke. Wizyta u lekarza za miesiac sad
                                  • sianoe1 Re: novo 13.07.12, 09:30
                                    Dzisiaj odebrałam wyniki badań i już nic nie rozumiem, moje wyniki zmieniają się i teraz FT3 wróciło do poziomu 30%.
                                    Jedyne co mi się ostatnio nie zmienia to niskie TSH, ale to jest sprawka Novo.

Nie wiem, jaką już mam dawkę przyjmować i dlaczego ft3 tak spadło po delikatnej zmianie dawki. O dziwo czuję się bardzo dobrze, nawet udało mi się schudnąć 3 kg.

I jak mam teraz skorygować dawkę? Nie wiem ;-(
                                    Na 75 letrox + 50 novo ft4 poleciało powyżej 100 % a po miesiącu z kawałkiem na dawce 62,50 letrox + 50 novo ft4 50 %, a tf3 30%?!

Dzisiejsze wyniki - dawka 50 novo + 62,50 letroxu
                                    TSH 0,010
                                    FT4 54.55% [ wynik 1.35, norma (0.93 - 1.7)]
                                    FT3 30.42% [ wynik 2.73, norma (2 - 4.4)]

Wyniki z 29.05.2012r. – dawka 75 letroxu + 50 novo (1/2 100)
                                    TSH 0,010
                                    FT3 3,55 – 64,58%
                                    FT4 1,76 – 107,79%

Wyniki z 26.04.2012r. - dawka 100 letrox-u + 25 novo ( ¼ 100)
                                    TSH 0,150 3,05%
                                    FT3 2,86 – 35,86%
                                    FT4 1,48 – 71,43%
    • czupakabra27 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 06.04.12, 15:29
      Sianoe, jak się teraz czujesz? Kondycyjnie, psychicznie i wagowosmile
      • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 12.04.12, 21:49
        Witam cie czupakabra27. No niestety waga bez zmian, chociaż jak po świętach to nie jest źle, więc może i coś działa novo lub letrox. W innym poście pisałam że przeszłam na letrox 100 + tak jak przedtem 1/4 100 novo. Samopoczucie psychiczne mam ekstra, jestem lekko podkręcona i pozytywnie nastawiona. Mąż twierdzi że schudłam na twarzy, więc opuchlizna chyba powoli zaczyna schodzić ;'-) Mam nadzieje reszta też ruszy. A jak ty się czujesz? Z tego co pamiętam również dostałaś novo. Ja na początku miałam karuzelę emocjonalną i fizyczną ale to mija, więc się nie przejmuj jeśli podobnie odczuwasz novo. Pozdrawiam sianoe
        • czupakabra27 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 13.04.12, 08:47
          Fajnie, że wreszcie odczuwasz poprawęsmile Ile czasu minęło zanim zaczęło iść ku lepszemu? U mnie po 3 tyg lepszy sen i oddychanie, ale bez rewelacji jeśli chodzi o energię i wagę. Nie miałam żadnych negatywnych odczuć przy wdrażaniu Novo. Może jeszcze jest za krótko by poczuć się super, może dawka za mała. Odczekam jeszcze trochę i zrobię badania.
          Po świętach i odpuszczeniu diety BG na te kilka dni 1 kg na plusiesad Zobaczymy ile mi zabierze pozbycie się go i czy uda mi się jeszcze zejść poniżej.
          Trzymajmy za siebie kciukismile
          • sianoe1 Re: Prośba o interpretację wyników i dobranej daw 30.05.12, 21:36
            Witam cie czupakabra, mam do ciebie pytanie dotyczace twojej dr. Piotrowskiej, ktora przyjmuje w luxmedzie. Jaka masz o niej opinie? Zastanawiam sie nad zmiana i stad moje pytanie. Pozdrawiam sianoe
            • bebelu ad. wizyty u dr Piotrowskiej (posty wyżej) 31.05.12, 14:07
              sianoe1, jestem Ci baaardzo wdzięczna za wpisy dot. Twoich wizyt lekarskich, widzę, że nie mam co marnowac czasu 14 czerwca na dr Piotrowską w dantexmedzie i raczej pozostac przy obecnej dr Pietrzyk. Przynajmniej zna moją sytuację, a ja już jestem trochę zaprawiona i wiem, że krzywdy mi nie zrobi, za to recepty i wszystkie inne zaświadzenia wypisze.
              Załamuje mnie tylko fakt, że dawki mi na pewno nie ustawi, prędzej zrobię to z pomocą Was, dziewczyn z forum.
              • sianoe1 Re: ad. wizyty u dr Piotrowskiej (posty wyżej) 31.05.12, 14:31
                Witam, no sama już nie wiem co mam sadzić o mojej Pani dr. Ona jest naprawdę świetna bo prowadziła mnie kilka lat ale cóz wszystko się zmienia. Chciałam tylko sprostowac, że są dwie dr Piotrowskie i jedna przyjmuje w Luxmedzie, o którą się wczoraj pytałam na forum (ma dwuczłonowe nazwisko) i ta moja która również przez wiele lat przyjmowała w Luxmedzie, a obecnie w Damianie.
                • czupakabra27 Re: ad. wizyty u dr Piotrowskiej (posty wyżej) 31.05.12, 14:48
                  Są dwie!!!smile
                  Moja pani doktor jest osobą z którą można pogadać, ale jeśli szukacie lekarza który przelicza na procenty i ma w nosie tsh, to nie jest ten adres. W lipcu będę mieć pierwszą wizytę z wynikami na Novo i zobaczymy. Jak tsh będę mieć bardzo niskie może być mała przepychankawink Z drugiej strony żadnej przykrości od dr nie doznałam, nigdy nie zostałam wyśmiana, badania typu krzywa glikemiczna miałam wypisane bez dyskusji i o Novo nie musiałam się bić. Narazie (odpukać!) jestem zadowolona.
                • bebelu Re: ad. wizyty u dr Piotrowskiej (posty wyżej) 01.06.12, 11:23
                  Dzięki sianoe1, wyłapałam już z wcześniejszych postów, że są dwie Piotrowskie. Nie dziwię się, że nie wiesz co myślec po takiej wizycie. Moja doktor też mnie powaliła na łopatki jak z kolei zaordynowała zamianę euthyroksu 112 na novo 100, no ręce opadają, ale do kogoś trzeba przecież co jakiś czas pójśc. Postanowiłam zostac tam gdzie jestem i darowac sobie tracenie kasy na wizyty (zresztą dzęki m.in. Twojej opinii), przynjamniej moje TSH jest jej znane i nie komentowane.
                  Szkoda tylko ubezpieczenia w Medicover, o.k. internistka i ginekolog są w porządku, ale z endokrynologami tragedia. Pies_z_laki pisała o dr Gawle, który jako tako się nadaje, może się do niego przejdę, ale muszę się najpierw pozytywnie nastawic wink. Reszta ma takie opinie w necie, że na pewno się nie wybiorę, wolę poleżec w tym czasie tongue_out.
                  • pies_z_laki_2 Re: ad. wizyty u dr Piotrowskiej (posty wyżej) 01.06.12, 17:57
                    Ooops, ja pisałam, ale czy koniecznie polecam? No, nie wiem...
                    Tj. na razie układ mam niezły, ale ile mnie to wysiłku kosztowało, te dyskusje bardziej i mniej merytoryczne, materiały do czytania na cd, maile, uśmiechy i potakiwania, a potem znienacka życzenie wypisania badań big_grin

To nie jest endo z empatią, a wiedzę na pewno ma, ale z niej słabi korzysta big_grin Bardziej z procedur swojej sieci medycznej (strach przez zaskarżeniem przez pacjenta:...

Krótko mówiąc zapisałam sobie namiary na Wasze doktorki, bo z wizyt u dr G. korzystam, ale głownie z oszczędności i wygodnictwa, ale jak mnie wkurzy, to go porzucę bez żalu smile
    • sianoe1 Dieta 22.03.13, 20:11
      Witam, dawno mnie tu nie było, ale czytuje posty. Kazda z osob zmagajacych sie z niedoczynnoscia wie jak trudno schudnac. Oczywiscie ja tez mialam te same problemy i mimo wprowadzenia novo nic sie nie zmienilo. W okresie wakacji waga wachala sie w dol, ale max 3kg i oczywiscie zawsze wracala ;-(

Pisze bo chce sie z wami podzielic moim ostatnim odkryciem, a mianowicie dietetyczka. Znalazlam gdzies na forum dietetyczke, ktora sama ma Hasi i kiedys wazyla ponad 100. Umowilam sie i dostalam indywidualna diete dla tarczycowcow uwzgledniajaca insulinoodpornosc. Schudlam w miesiac 5 kg wink i waga pieknie idzie w dol 1 kg tygodniowo. Dieta jest tania bo ma duzo warzyw i troche miesa lub ryb, ale trzeba sie przestawic, ze codziennie wieczorem trzeba odstac swoje przy kuchni i wszystko przygotowac na drugi dzien do pracy.

Chcaialam jeszcze napisac pare slow odnosnie mojej dr. Tsh mam niby lekko nadczynne ale to za sprawa novo i nadal lecze sie u dr. Piotowskiej. To jest jednak lekarka ktora prowadzila mnie wiele lat, nie boi sie novo i gdy protestowalam przez zmniejszeniem dawki argumentujac ze czuje sie swietnie to powiedziala ze ok, bo nie leczy sie wyniku tylko pacjenta. Nie wiem czy kogos zachecialam, ale sa to mimo wszystko nadal rzadkie i pozadane cechy wsrod endo.

Dietetyczka jest z W-wy i nazywa sie Anna Pietrych i wpisujac w google otwiera sie jej strona. Mimo ze poleca kontakt internetowy ja umowilam sie na zywo, bo taki ze mnie niedowiarek wink A, nie napisalam ze wiaze sprawy tarczycowe z ginekologicznymi i wysyla do sprawdzinych fachowcow. Ja bylam u ginekolog i mam teraz badania zeby wszystko wykluczyc, ale jak czas pokazal waga niezaleznie od przypuszczen idzie w dol smile

Polecam na wiosne, mimo ze za oknem jej nie ma wink
      • djpa Re: Dieta 22.03.13, 21:46
        Niedawno czytałam, że insulina bardzo mocno wpływa na wagę. smile
        Super i powodzenia z dietą! smile
        • sianoe1 TSH mojego syna (15 lat) 25.04.13, 08:56
          Witam,
          właśnie odebrałam wyniki TSH syna i jestem spanikowana ponieważ ma TSH 4,720. Zrobiłam mu te badania bo mnie tknęło, że po mnie może odziedziczyć niestety chorobę. Dodatkowo ma kilka kg za dużo i wg. mie za wolno rośnie.

Proszę napiszcie czy znacie dobrego lekarza (W-wa) dla tej grupy wiekowej, lub czy traktowac go jako dorosłego i iść z nim do mojej lekarki.

• pies_z_laki_2 Re: Dieta 24.03.13, 13:33
        Witaj znowu smile
        Dzięki za namiary na dietetyczkę smile

Owszem, insulina a właściwie węglowodany w diecie Hashi mocno mieszają w metabolizmie. To zamknięte koło, bo człowiek tyje czy mu się to podoba czy nie... od nadmiaru insuliny, która pojawia się w odpowiedzi na nadmiar cukru, który pojawia się wraz z węglowodanami prostymi zjedzonymi w posiłkach, po czym po wyrzucie nadmiarowej insuliny "zjadającej" nadmiar cukru jego poziom we krwi gwałtownie spada, a my mamy napad wilczego głodu.... Tyle, że nadmiar cukru nie jest wykorzystywany w komórkach, bo są nieco zblokowane, a cukier jest odkładany w tkance tłuszczowej. A ten nadmiar insuliny to tylko początek kłopotów, bo z czasem trzustka ma dość wysiłku i nadmiarowej produkcji, wtedy odmawia posłuszeństwa i insuliny zaczyna brakować, a cukrzyca typu II stoi już na naszym progu...

Lekarze chętnie zamieniają przyczynę ze skutkiem, a to nie nadmierna tusza powoduje insulinooporność, jest wręcz przeciwnie, przez oporność na insulinę człowiek tyje, szczególnie w okolicach talii (tłuszcz trzewny) i schudnąć nie jest w stanie! Lekarze zalecają oczywiście zmianę trybu życia (więcej ruchu) i schudniecie (obniżenie kaloryczności posiłków), ale to nie działa tak prosto, bo nie można na stałe obciąć diety poniżej 1000 Kcal, to dla dorosłego czynnego człowieka jest dieta głodowa!, w dodatku ile godzin można "się ruszać"? Więcej niż 2 godziny dziennie czynnego sportu?

I tu wracamy do zmiany diety. Lekarze mówią o diecie lekkostrawnej, a ta opiera się na pszenicznych sucharkach i błonniku. A u Hashi ważne (i skuteczne) jest odstawienie zbóż, w tym szczególnie pszenicy (glutenu). Czyli jak wspomina Sianoe - warzywa i białko, a węglowodany w zaniku (nie zero, ale mocno ograniczone). Dzięki temu przestaje szaleć poposiłkowy poziom cukru, zmniejsza się wyrzut insuliny, wzrasta uwrażliwienie na insulinę, czyli komórki lepiej wykorzystują glukozę, nie spada nam gwałtownie cukier po szalonym skoku insuliny, nie robimy się głodni niedługo po obfitym posiłku i dzięki temu nie tyjemy, a nawet chudniemy smile

Sianoe - to do której teraz endo chodzisz? Daj mi namiary na priv, proszę (składam łapki w proszącym geście smile). A może znasz jakiegoś kumatego gina z podstawową choć wiedzą o Hashi? Szukam dla synowej in-spe, też ma Hashi...
        • sianoe1 Re: Dieta 26.03.13, 20:33
          Bardzo profesjonalny wywod, ale nie wiem czy do konca ogarnelam wink

Cos w tym jest bo nie moglam wczesniej schudnac, a teraz moge. Co do weglowodanow w mojej diecie to jadam na sniadanie i kolacje kromke chleba razowego, czasmi kasze i troszke ryzu. Blonnik tez jest w diecie ale jeczminny taki paskudny pylek ktory jadam pol godz. przed posilkiem.

Napisalam ci info na priv, ale gdyby nie doszlo to daj znac na forum, bo bardzo rzadko wchodze na skrzynke gazety, a na samo forum zagladam czesto

Pozdrawiam
          Sianoe
          • julka47 Re: Dieta 24.04.13, 01:40
            Witajcie
            Dawno mnie nie było na forum ponieważ nie za bardzo miałam sie czym pochwalić.
            Ja ze swoją tarczycą borykam sie od bardzo dawna. Czułam sie naprawde paskudnie a od lekarzy do których trafiałam wciąż słyszałam , że mieszczę się w normach. Nic bardziej irytującego kiedy człowiek prawie podpiera sie nosem.
            W końcu w lipcu 201 roku przepisano mi 50 Euthyroksu. Po jakimś czasie brania samopoczucie trochę się poprawiło. Dołączyła również zajecia na siłowni 3x tyg, W sumie w przeciągu roku schudłam 10 kilo.
            FT3 =49%, FT3=55%, TSH=39%.
            Nastepny rok był rokiem bez zmian , wyniki mniej więcej utrzymywały się w tych samych granicach. Inaczej natomiast zaczęła się przedstawić moja waga. Pomimo, że nadal ćwiczyłam , zaczęłam tyć w bardzo szybkim tempie.
            Wyczytałam w tym właśnie wątku , że duży wysiłek fizyczny jest niewskazany. Oczywiście to co straciłam (wagowo) w pierwszym roku kuracji, dzisiaj wróciło z nawiązką.
            Jestem po prostu załamana. Tydzień temu zrobiłam badania i moje wyniki są o wiele niższe niz na początku brania leku.
            FT4=29%, FT3=30%.
            Czuję się fatalnie, nie mam na nic siły, póżnym popołudniem zaczynam puchnąć jak balon (uciska mnie nawet biustonosz). Przestałam ćwiczyć, nie zmieniłam nawyków żywieniowych a z dnia na dzień jest coraz gorzej.
            Lekarz stwierdził, że nie ma potrzeby zmiany dawki , o zmianie leku zupełnie nie chce słyszeć.
            Dziewczyny co mam robić ? Czy przy tak niskim FT3 moge włączyć Novo 1/4.
            Wierzcie mi....stosowałam rózne preparaty na pozbycie się tego okropnego efektu obrzmienia i nic nie działa. Moja twarz wygląda jak "nalana", nogi obrzmiałe a brzuch, który zawse miałam płaski rozpiera od środka. W CIĄŻY NIE JESTEM !!!! SPRAWDZIŁAM !!!!
            Wspomnę jescze, że morfologia jest ok, glukoza 5,4 (3,9-5,8) więc wysoko, cholesterol całkowity 6,8 (3,9-5,2) z czego LDL (zły) 4,6 (<3).
            Moze ten Euthyrox jest dla mnie niedobry i powinnam zastąpić go innym lekiem i dodac Novo.
            Bardzo proszę o Wasze sugestie. Sama nie daję już rady.

Pozdrawiam
            • muktprega1 Re: Dieta 24.04.13, 10:36
              Witaj
              > FT4=29%, FT3=30%.

nie dziwię się, ze tak żle się czujesz, każdy z takimi niskimi wynikami miałby wszystkie objawy niedoczynności wraz z tyciem. Czyli nie zwiększałaś dawki ile czasu? Bo napisałas :

> W końcu w lipcu 201 roku przepisano mi 50 Euthyroksu.

Po prostu Twój organizm wyje za tyroksyną, masz jej za mało. Załóż swój osobny wątek, na pewno koleżanki pomogą smile bo ten należy do sianoe1
              • julka47 Re: Dieta 25.04.13, 04:07
                Dziękuję bardzo za odpowiedź.
                Dawki nie zwiększałam od samego początku, czyli od 2011 roku.

Dziękuję za radę ... jestem pod tym linkiem:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,144102317,144102317,Slabe_wyniki_prosze_pomozcie.html?s_action=w_add
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka