Dodaj do ulubionych

wyniki i prośba o interpretację

30.04.12, 22:00
Witam.
Od ok. 3 lat leczę niedoczynność tarczycy, biorę Euthyrox75. Wyniki już były w normie, wydawało
się, że dawka dobrze ustawiona, ale ostatnie badania na to nie wskazują, oto one:
FT3.....2,86.....norma....4,00 - 9,00.....(-22,8%)
FT4.....15,62...norma....10,60 -19,40...(57,05%)
TSH....<0,05...norma.....0,25 - 3,5

morfologia:
leukocyty........3.59......norma..4,0-11,0....(-5,86%)
neutrocyty......1,44......norma..2,0-7,5......(-10,18%)
reszta w normie (dolne granice albo środek, ale norma)

ferrytyna......17,66......norma..13-150

wit B12........608,2......norma..191-663

Jak to wygląda?
Do lekarza idę dopiero w połowie maja

Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: wyniki i prośba o interpretację 01.05.12, 21:34
      Natychmiast kup dobre żelazo i zacznij łykać wieczorem (z dala od hormonu tarczycowego), musisz podnieść poziom żelaza. Dietą bogatą w żelazo też smile

Czy łykałaś kiedyś selen? Jeśli nie, to zacznij 200 jednostek dziennie, mogą być też orzechy brazylijskie po dwie sztuki dziennie (ok. 2 godzin po lewotyroksynie).

O leukocytach nie wiem nic, więc się nie wypowiem.
      • anka.83 Re: wyniki i prośba o interpretację 01.05.12, 21:48
        pies_z_laki_2 napisała:

> Natychmiast kup dobre żelazo i zacznij łykać wieczorem (z dala od hormonu tarcz
        > ycowego),

doprecyzuję - jak najpóźniej od wzięcia hormonu, najlepiej wieczorem
        • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 10:57
          brałam pewien czas temu selen (cefasel), ale nic wiele nie dawał, a jak dowiedziałam się
          jakie są skutki "przedawkowania" zrezygnowałam z niego.
          Brałam też takie połączenie - żelazo + kwas foliowy+wit B6 i B12 +wit C - polecili mi to w aptece
    • marianne11 Re: wyniki i prośba o interpretację 01.05.12, 21:50
      elliee napisała:

> wit B12........608,2......norma..191-663

Przepraszam za bezsensowny z Twojego punktu widzenia post, ale nie mogę się powstrzymać: chciałabym mieć taką B12 sad
      • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 10:58
        w porządku, nie ma za co przepraszaćsmile
        jak to u Ciebie wygląda? co robisz, żeby jej podnieść poziom?
        • djpa Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 11:20
          Elliee, napisz proszę - jak się czujesz teraz? Jak czułaś się wcześniej?
          • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 12:58
            przed zdiagnozowaniem, te 3 lata temu byłam ciągle zmęczona, senna. O koncentracji w ogóle
            nie było mowy, nie mogłam się skupić. Przytyłam 5 kilo (wiem, wiem, niektórym przybywa więcej).
            Dość długo trwało ustalanie dawki, ale objawy w końcu ustąpiły, wyniki się unormowały.
            Od ok. miesiąca, dwóch wraca senność, kiepskie samopoczucie i problem z koncentracją,
            dlatego zrobiłam badania.
            • djpa Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 13:18
              Twoje fT3 jest bardzo niskie. Czy takie było wcześniej? Spróbuj porozmawiać przed wizytą u endo, jak najwcześniej, z lekarzem ogólnym o Novothyralu. Poczytaj o tym leku na forum i wszędzie. Może Ci przepisze. Mi właśnie ogólne przepisała Novothyral. Ten lek to jest to samo co Euthyrox, ale dodatkowo zawiera T3 (fT3 Ci ładnie po tym urośnie). Gdyby Ci przepisała, to zaczynaj od ćwiartki, ale tak, aby sumaryczna ilość tyroksyny była taka sama.

Czy możesz pomyśleć o możliwej przyczynie tak niskiego fT3? Anemia? Niedobory ferrytyny, B12? Stres? Inna choroba? Gdyby udało się znaleźć przyczynę, może dałoby radę jej się pozbyć i zrezygnować z Novo lub go uniknąć. Czy badałaś kiedyś witaminę D?
              • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 14:40
                ft3 było w granicach normy, co prawda nie wysokie, ale nie spadało poniżej.

D nie badałam. Dziś się wybieram do ogólnego, może mi da skierowanie... Zapytam też o ten
                Novothyral.

Zapomniałam dodać, że wypadają mi włosy i strasznie łamią się paznokcie.

Przyczyna niskiego ft3... stres owszem, ale nie aż taki... niedomykalność zastawek serca, ale
                wątpię, żeby to miało wpływ...
                • djpa Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 15:03
                  Zastawki -> tym bardziej trzeba coś zrobić z fT3 poniżej normy. Ale ostrożnie!
                  Na zastawkach się nie znam, wiem tylko, że moje serce nie lubi niskiego fT3, bo przy niskim fT3 chwilami bije mi nieregularnie... do tego boli mnie ząb... tylko przy niskim fT3 boli.
                  • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 15:32
                    Zobaczymy co mi powie lekarz. Choć obawiam się, że jako ogólny może nie chcieć dawać
                    Novothyralu i w ogóle od razu odeśle z wynikami do endo. A tam wizyta dopiero w połowie
                    miesiąca
                    • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 22:48
                      więc tak... ogólny odesłał do endokrynologa. Wyniki nietypowe, poziomy tsh i ft3 się wykluczają -
                      ani to niedoczynność ani nadczynność.
                      Skierowania na wit d nie da - nie widzi potrzeby robienia takiego badania.
                      Żelazo - też nie trzeba, bo nie ma anemii.
                      O Novothyral już nawet nie pytałam...
                      • pies_z_laki_2 Re: wyniki i prośba o interpretację 03.05.12, 13:47
                        > Żelazo - też nie trzeba, bo nie ma anemii.

Ale fajny internista, nie wie, że w chorobach przewlekłych sprawdza się nie morfologię, tylko poszczególne konkretne parametry... Moze i lepiej, że nie pytałaś o nic, bo by cię jeszcze wkręciła w coś bez sensu smile

Nie żelazo, a ferrytyna!!!
        • marianne11 Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 17:01
          elliee napisała:

> w porządku, nie ma za co przepraszaćsmile
          > jak to u Ciebie wygląda? co robisz, żeby jej podnieść poziom?

Jem mięso powstrzymując wymioty (bo nie cierpię mięsa co zapewne nie pomaga mi w utrzymaniu dobrego poziomu tej witaminy), zażywam Falvit, a co jakiś B12 w tabletkach, które przepisuje mi neurolog na problemy neurologiczne i przy okazji korzysta na tym moja tarczyca wink Co do Twoich wyników tarczycowych, to zupełnie nie umiem ich zinterpretować, dlatego nic o nich nie wspomniałam.
          • marianne11 Re: wyniki i prośba o interpretację 02.05.12, 17:03
            marianne11 napisała:

> korzysta na tym moja tarczyca wink

Tzn. nie tarczyca, chodzi o spadek B12 przez Hashimoto... nie mogę się wysłowić wink
    • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 07.05.12, 20:42
      Wizytę u endo mam za tydzień, czy do tego czasu podniesienie dawki euthyroxu ma sens?
      Skoro Novothyralu (jeszcze?) nie mam...
    • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 08.05.12, 20:23
      Udało mi się dostać dziś do endo.
      Dostałam Novothyral75 zamiast Euthyroxu
      gratis - diagnoza hashimoto...
      • djpa Re: wyniki i prośba o interpretację 08.05.12, 20:50
        No to świetnie!
        Ale ostrożnie z Novo, na początek bierz pół Novo 75 i pół Euth 75. T3 to silny hormon, lepiej ostrożnie go wprowadzać. Po tygodniu, w zależności od samopoczucia możesz spróbować tylko Novo. I daj znać, jak się po Novo czujesz smile
    • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 30.05.12, 09:42
      3 tydzień z Novothyralem.
      jestem mniej senna, koncentracja się poprawiła.
      za to waga, mimo zwiększonego ruchu, próbuje rosnąć. Dawka Novo ma tu znaczenie?
      • djpa Re: wyniki i prośba o interpretację 30.05.12, 11:31
        Dawka ma znaczenie. Może apetyt masz lepszy? Jaką dawkę Novo bierzesz? Za jakiś czas waro zrobić badania smile
        • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 30.05.12, 13:01
          biorę 75
          nie, z pewnością apetyt nie jest większy, a jak mówiłam ostatnio było nawet sporo ruchu
    • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 05.06.12, 12:57
      moje najnowsze wyniki:
      FT3........11.48......norma....3.13-6.76....231,11%
      FT4........18,15......norma....12-22..........61,5%
      TSH........0.008.....norma.....0,27-4,20

dodatkowo prolaktyna 368,2......norma...102-496

biorę Novothyral75, Falvit i Cefasel
      coś to FT3 poszybowało...
      ogólnie samopoczucie dobre, tylko trochę większa senność i waga ma ochotę rosnąć
      • czupakabra27 Re: wyniki i prośba o interpretację 05.06.12, 14:01
        Elliee, w Twoich wynikach widać co się dzieje jeśli lekarz lekką ręką zamienia całą dawkę Euthyroxu na Novo bez łączenia obu specyfików. Djpa bardzo dobrze Ci doradziła - żeby brać pół Eythyroxu 75 + pół Novo75. Do tego zrezygnowałabym z Cefaselu od zraz. Wzmaga on przemianę, więc podkręca ilość T3 we krwi. W zwykłym Falvicie też masz jeszcze trochę selenu. Wygrzebanie się z poniżej normy na powyżej normy (i to dużo!) w tak krótkim czasie nie jest korzystne dla organizmu. Za radykalne to wszystko i na dłuższą metę serce może ucierpieć.
        • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 05.06.12, 15:34
          a ja myślałam, że łączenie to tylko na pierwsze dni...
          więc teraz będzie 0,5 Euthyroxu75 i 0,5 Novo75, dopóki nie dotrę do lekarza.
          proszę mi jeszcze powiedzieć co z tą wagą? wolałabym, żeby nie rosła
          • czupakabra27 Re: wyniki i prośba o interpretację 06.06.12, 11:05
            Takich mądrych żeby na 100% potrafili poradzić co z wagą to nie ma na kuli ziemskiejwink Sama się zmagam z tym problemem.
            Pierwsza rzecz to uzupełnienie zapasów żelaza czyli ferrytyny. Musisz mieć przyzwoity poziom, żeby organizm nie działał w trybie oszczędnym. Bierz łączoną dawkę Euthyroxu i Novo przez 4 tygodnie, zrób badania. Może organizm wskoczy na swoje tory i łatwiej będzie się pozbyć dodatkowych kg?
            Jeśli nie, to kolejne "dotuczacze" to podwyższona prolaktyna i nadmiar insuliny. Prl warto badać na czczo i po tabletce, a insulinę w krzywej glikemicznej z cukrem- są to zwykle 3 pobrania.
            Wiem, że tycie przed latem to masakra, ale musisz się wykazać odrobiną cierpliwoścismile
            • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 06.06.12, 15:21
              dziękuję za odpowiedźsmile
              27.04 ferrytyna ......17,66.....norma....13-150, teraz nie robiłam, biorę Falvit
              mam za to:
              prolaktyna ..... 368,1........norma....102-496
              glukoza...........91.............norma...74-106
              • czupakabra27 Re: wyniki i prośba o interpretację 06.06.12, 16:20
                Ta glukoza i prl są dobre, ale możesz mieć hiperprolaktynemię czynnościową, którą można zdiagnozować tylko po badaniu z obciążeniem.
                Badanie glukozy na czczo też nie pokazuje wszystkiego. Ja takie proste pomiary glukozy mam dobre a po 1h i 2h po obciążeniu glukozą mam wysoką insulinę, a to niestety sprzyja tyciu. Nie musisz tak od razu hurtem robić wszystkich badań, ale jeśli Novo nic nie da w tym zakresie to myślę, że warto spróbować.
                • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 06.06.12, 16:50
                  taka szybka odpowiedź, jak miłosmile
                  rozumiem...
                  poczekam na razie, zobaczymy co będzie z nową dawką i najwyżej potem zrobię
                  • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 08.06.12, 18:30
                    biorę 37,5 Euthyroxu i 37,5 Novothyralu
                    jestem senna, ciągle mi niedobrze, serce mocno i "niewygodnie" bije, wagowo nadal tendencja wzrostowa...
                    proszę o poradęsad
                    • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 08.06.12, 22:00
                      wiem, że tak piszę jeden post pod drugim, ale zapomniałam o jednym - codzienne bóle głowy
                    • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 11.06.12, 21:29
                      up
                    • pies_z_laki_2 Re: wyniki i prośba o interpretację 12.06.12, 10:48
                      FT3........11.48......norma....3.13-6.76....231,11%
                      FT4........18,15......norma....12-22..........61,5%
                      TSH........0.008.....norma.....0,27-4,20
                      > biorę 37,5 Euthyroxu i 37,5 Novothyralu

Masz za dużo Novo. Ja bym podniosła dawkę E kosztem błyskawicznego zmniejszenia dawki Novo.

Dlaczego łykasz Novo? Miałaś kłopoty z przemianą T4 w T3?
                      • czupakabra27 Re: wyniki i prośba o interpretację 12.06.12, 11:15
                        A ja bym wreszcie przestała skakać z dawką. Elliee, nie oczekuj po tygodniu od przejścia na rozsądna dawkę - pół Euthyroxu i pół Novo, że wszystko wskoczy na swoje tory. Odrobinę cierpliwoścismile

Piesek poczytaj powyżej. Novo było dobrym pomysłem tylko sposób wprowadzania szalony. Wyniki, które cytujesz za Elliee są po całej tabletce Novo z wyłączeniem Euthyroxu.
                        • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 12.06.12, 12:51
                          może rzeczywiście jestem zbyt niecierpliwa... smile
                          więc na razie nic nie ruszam (zostaje pół Euthyroxu i pół Novo), zobaczymy po badaniach
                        • pies_z_laki_2 Re: wyniki i prośba o interpretację 13.06.12, 11:23
                          Aaaa, dzięki za czujność smile Kłania się popędzanie przez Sz.M. "zostaw ten komputer, robota czeka!!!!", wrrr... Pośpiech potrzebny jest tylko przy łapaniu pcheł big_grin
    • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 04.07.12, 14:32
      Dzień dobry,
      oto moje najnowsze wyniki:
      tsh..............0,017.........norma....0,270-4,2....... - 6,44%
      ft3..............4,88...........norma....3,40-6,80........43,53%
      ft4..............16,22.........norma....10,6-22,7........46,45%
      ferrytyna.....37.............norma.....15-150...........16,30%
      biorę Euthyrox i Novothyral oba po 37,5
      do tego Falvit
      zmęczenie, nastrój kiepski i tendencja ku tyciu

zostawić dawkę, coś zmienić? proszę o podpowiedź
      • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 06.07.12, 10:51
        up
      • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 11.07.12, 21:06
        dobry wieczór

jeszcze raz bardzo proszę o poradę
      • mama_dorota Re: wyniki i prośba o interpretację 12.07.12, 09:42
        Jeśli jesteś młodą osobą, to powinnaś mieć wyższe poziomy ft4 i ft3. Uważam, że należy podnieść, bo masz objawy niedoczynności, najlepiej początkowo sam euthyrox o 12,5 i wtedy obserwować, czy samopoczucie się poprawi. Jeśli nie i w ciągu miesiąca różnica w % ft3 i ft4 się znacząco zwiększy, to trzeba będzie i dawkę t3 modyfikować. Zaznaczam jednak, że nie mam osobistego doświadczenia z novothyralem, biorę tylko euthyrox, ale dotąd podnosiłam po troszku dawkę, aż poczułam się dobrze przez dłuższy czas (to były 2 miesiące dobrego samopoczucia) i wtedy uznałam, że już znam swoje optymalne procenty. Wcześniej podnoszenie dawki poprawiało mi samopoczucie na 1-2 tygodnie, potem znów było pogorszenie, więc znów podnosiłam.

Niektórzy lekarze sugerują, aby wolne hormony u młodych osób były na poziomie górnej ćwiartki normy.

A możesz mi zdradzić w jaki sposób udało ci się podbić ferrytynę?
        • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 12.07.12, 14:14
          dziękuję za odpowiedźsmile

mam 21 lat
          więc byłoby 50euthyroxu + 37,5 novo.

może ktoś się jeszcze wypowie, jeśli nie - spróbuję.

a ferrytyna - Falvit. Nic innego nie borę, niczego nowego u siebie nie wprowadzałam, więc to pewnie tosmile
    • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 18.09.12, 17:04
      Dzień dobry,
      powracam z nowymi wynikami
      ft3...........8,03.....norma..3,16-6,76....134,99%
      ft4..........17,08....norma..12,0-22,0....50,80%

biorę Novothyral75
      przypuszczam, że trzeba zmniejszyć dawkę, albo zmniejszyć i dodać Euthyrox?
      oba wzrosły, ft4 niewiele, ale za ft3 mocno skoczyło
      ktoś wesprze? smile
      • djpa Re: wyniki i prośba o interpretację 18.09.12, 19:09
        Jeśli dobrze zrozumiałam Twój wątek, już kiedyś byłaś na samym Novo (tak jak teraz) i fT3 urosło Ci bardzo ponad normę (tak jak teraz). Po prostu całe Novo 75 to dla Ciebie za dużo. Mama_dorota dobrze Ci wtedy radziła, aby dołożyć Euthyroxu, a Novo zostawić w spokoju.
        Co teraz? Novo zmniejszyć, do pół (lub 3/4), dołożyć Euthyroxu tak, aby dawka T4 była taka sama lub troszkę większa od obecnej. No i skonsultować z lekarzem prowadzącym smile
        • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 18.09.12, 21:22
          Korzystając z wątku [url=http://forum.gazeta.pl/forum/w,24776,133131192,,Zamiana_euthyroxu_na_novothyral_pilne.html?v=2]zmiana_euthyroxu_na_novothyral[/url] policzyłam i wyszło mi:
          żeby za bardzo nie skakać brać 3/5 Novo75 i 1/4E75
          T3 z 15 na 11,25
          T4 56,25 (N) + 18,75 (E) nadal będzie 75 (teraz mam tylko Euthyrox75, a 1/2, czyli 37,5 T4 to chyba już za dużo?
          oj, gubię się tu jeszcze, miałam za długą przerwę w czytaniu i mam zaległości
      • pies_z_laki_2 Re: wyniki i prośba o interpretację 19.09.12, 11:08
        A jeszcze w lipcu pisałaś, że będziesz brać 50euthyroxu + 37,5 novo. I co, dlaczego bierzesz Novo 75???

Novo 75 to T4 75 + T3 15, tak? Czyli T3 15 jednostek, to dla ciebie za dużo (masz 134,99%), a T4 75, to dla ciebie za mało (50,80%), tak? No to co powinnaś zmienić?
        • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 19.09.12, 16:57
          powoli zmniejszałam Eythyrox a podnosiłam Novo, tak żeby dojść do tej dawki co mi lekarz ustalił.
          I dobrze, że mnie nie widać, bo właśnie zapadłam się pod ziemię wraz z moją głupotą...

do tego jakaś luka mi się tu zrobiła, ale chyba się już połapałam co się działo...

mniej novo, więcej euthyroxu
          1/2novo75 + 1euthyrox 50 -------> T3 7,5 + T4 87,5
      • elliee Re: wyniki i prośba o interpretację 05.10.12, 15:05
        witam,

wybrałam się zobaczyć jak tam się sprawuje tarczyca i oto czego się dowiedziałam:
        FT3 4,86 norma 3,13-6,76 42,7%
        FT4 22,03 norma 12-22 100,3%
        TSH 0,01 norma 0,27-4,2 -6,62%

od ostatniego 1/2 Novo75 i Euthyrox50, kiepsko się czułam i dodałam 25euthyroxu, najwyraźniej to już za dużo
        kiepsko tzn senna, drażliwa
        po ubraniach i ogólnie czuję, że nieco mi przybyło
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka