Dodaj do ulubionych

Błagam o interpretację wyników

02.06.12, 18:12
Witam
Leczę się na hashimoto i niedoczynność tarczycy od trzech lat (biorę Euthyrox w dawce 125 - po odebraniu wyników zmniejszyłam dawkę na 100). Co znajdę lekarza, który sprawia wrażenie że chce pomóc zaraz okazuje się, że odsyła mnie z kwitkiem i każe szukać innego lekarza. Ostatnio fatalnie się czuję, jestem nieprzytomna, zdarza się, że śpię w ciągu dnia (kiedyś nie było takiej możliwości, teraz po prostu padam), mam bóle głowy a ciśnienie leci mi w dół, mam problemy z koncentracją. Postanowiłam, że sprawdzę poziom hormonów i oto co mi wyszło:
TSH-0,099 (0,27-4,2)
FT4-25,33 (12-22)
FT3-4,78 (3,1-6,8)
Cholesterol całkowity 146,0 (<200)
Błagam o pomoc w interpretacji wyników. Będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Błagam o interpretację wyników 03.06.12, 11:50
      Masz nieco za wysoką dawkę, ale bardzo słabą przemianę T4 w T3.
      Czy robiłaś badania ferrytyny, B12 i morfologię z jonogramem?
      • anka.83 Re: Błagam o interpretację wyników 05.06.12, 17:16
        Czasem przy sporym nadmiarze fT4, fT3 spada dość mocno; zmniejszenie dawki euthyroxu powoduje wzrost fT3
      • magda1436 Re: Błagam o interpretację wyników 05.06.12, 19:21
        Dziękuję za odpowiedzi. Nie robiłam ferrytyny, B12 ani morfologii z jonogramem. Szczerze mówiąc, sama nie wiedziałam jakie badania robić. Poszłam do lekarza z pytaniem czy mnie przyjmie, bo źle się czuję to nawrzeszczał na mnie, walnął pięścią w biurko i tyle z wizyty. Dlatego, chcąc wiedzieć jak moja tarczyca, zrobiłam prywatnie hormony. W przyszłym tygodniu idę jeszcze na USG tarczycy. Zmniejszyłam dawkę Euthyroxu na 100 ze 125. Póki co nie widzę poprawy, może za mało czasu minęło, bo dopiero tydzień. Zrobię ferrytynę,B12 i morfologię z jonogramem. Jak będę miała wyniki to napiszę.
        Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka