Dodaj do ulubionych

gorąca prośba o interpretacja wyników

27.11.12, 15:09
witam kochani!Od dłuższego czasu zle sie czuje marzne mimo ze wszystkim domownikom jest cieplo zimne dlonie i stopy to u mnie standard do tego wypadaja mi wlosy-wrecz garsciami w dniu mycia ok 200 inny dzien 70-80,bardzo przerzedzony mam przod glowy mialam mezoterapie nic nie dala morfologia ok zelazo tez bede badac jeszcze ferrytyne zbadalam tarczycy prywatnie lekarz nie chcial dac skierowania wyniki byly takie
TSH;1,54ulU/ml norma-0,25-5
ft3-3,78 pmol/l norma -4-8,3
ft4-14,18 pmol/l norma 9-20 po 3 miesiacach powtorzylam badanie przez 2 miesiace bralam kaspulki wzmacniajace wlosy z zawartoscia selenu 55-czyli 100%dziennego zapotrzebowania i wyniki sa takie
tsh-1,98
ft3-4,54
ft4-13,63 przy takich samych normach.dlaczego tsh wzrasta skoro poprawila sie przemiana?wlosy niestety dalej wypadaja nie mam juz sil popadam w depresje.pomozcie lekarz mnie olewa
Obserwuj wątek
    • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 27.11.12, 15:25
      dodam że mam 21 lat,jutro wybieram sie na zbadanie przeciwcial
    • arronia Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 27.11.12, 15:43
      Po przeliczeniu na procenty (żeby zobaczyć, w jakim miejscu normy są wyniki, na górze, w środku, czy na dole) wyniki wyglądają tak:

pierwsze:
      FT4 47.09%
      FT3 -5.12%

i drugie:
      FT4 42.09%
      FT3 12.56%

Fajnie, że troszczysz się o przemianę, ale trzeba jeszcze mieć co przemieniać... Ty masz mało... Bierzesz letrox/eutyrox?

TSH wzrasta, bo to jest hormon przysadki, który nawołuje tarczycę do produkcji hormonów. Ponieważ Ty masz nadal tych hormonów tarczycowych za mało, to przysadka nadal woła (czyli produkuje nawet więcej TSH niż wcześniej).
      • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 27.11.12, 15:46
        nie biorę żadnych leków.pierwsze badanie pierwsze wyniki poziomu hormonów takie po prostu mam bez leczenia te drugie są po włączeniu suplementu diety na włsoy z selenem.na co wskazują te wyniki?lekarz nie chciał wypisac recepty naleki bo tsh w normi bylo 1,54 stwierdzil ze zla przemiana musi lezec w ubogiej diecie
        • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 27.11.12, 15:48
          lekarz twierdzi że te wyniki nie wyglądają ani na niedoczynnosc ani na nadczynnosc w zwiazku z tym nie dostałam lekówcrying( ft4 wg niego w polowie normy wiec ok a brak przemiany to juz nie problem tarczycy pomozcie
        • arronia Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 27.11.12, 18:40
          > stwierdzil ze zla przemiana musi lezec w ubogiej diecie

A ta dieta rzeczywiście jest uboga?
          Jeśli jest uboga, trzeba to zmienić.
          Jeśli nie jest uboga, trzeba zastanowić się, gdzie ucieka to co wartościowe w jedzeniu, tzn. dlaczego źle przyswajasz (i masz niedobory, lecą Ci włosy, przemiana słaba, ważysz mało).

Do badań dodałabym: usg tarczycy, poziom B12, D3.
      • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 27.11.12, 15:50
        nie wiem co myśleć bo objawy jak marznięcie czy wypadanie włosów wskazuja na niedoczynnosc a jestem bardzo szczupla nie glodze sie nigdy sie nie odchudzalam a z tym objawami mecze sie juz od 2-3 lat
        • arronia Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 27.11.12, 16:05
          Nie wszyscy z niedoczynnością tyją. Może się na przykład przyplątać jakaś nietolerancja pokarmowa (nierzadki komplet). Wtedy jedzenie jakby przelatywało przez człowieka, wchłania się mniej niż powinno. I można ważyć za mało. I mieć niedobory różnych witamin, minerałów. (Moja mama tak miała - szczupła całe życie, a przez to późna diagnoza Hashimoto).

Co do objawów - robiłaś kiedyś ten test: www.chorobytarczycy.eu/test#0 ?
          • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 27.11.12, 16:11
            zrobiłam przed chwilą punkótw 16.tylko lekarz uwaza ze te wyniki jakies dziwne.szczegolnie te z przed selenu.jak myslicie na co wskazuja?
            • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 27.11.12, 16:12
              jezeli wyniki przeciwcial beda prawidlowe to co jeszcze moge zrobic?czy moj lekarz dobrze robi nie przepisujac mi lekow przy takich wynikach
    • pies_z_laki_2 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 28.11.12, 11:30
      Twój lekarz nie ma podstaw, żeby wdrożyć suplementację tyroksyną.
      Jeśli jednak masz wątpliwości, a dolegliwości i wyniki wskazują na możliwy problem odtarczycowy, to ja bym zrobiła usg tarczycy i dopilnowała, zeby operator wpisał dokładne wymiary / objętość gruczołu i szczegółowo opisał obraz. Może to zupełnie nic, ale może to dopiero początek jakiegoś problemu, a wtedy badanie p.ciał może nic nie wykazać.

• sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 28.11.12, 12:35
        wyniki jak pisałam ft4 w polowie normy po suplemencie diety zawierajacym 100% dziennego spozycia selenu ft3 troche wzroslo ale ft4 spadlo natomiast wzroslo tsh wynosi teraz 2 ale ft3 i ft4 sa na marnych poziomachz tego wynika ze gdy jest lepsza przemiana to tarczyca nie radzi sobie z produkcja ft4 tylko dlaczego?sad objawy niedoczynnosci ewidentne.dziekuje za wszystkie odpowiedzi.dieta nie jest uboga zawsze taka mialam jem duzo nabialu jogurty budynie,i duzo owocow nie tylko cytrusow
        • pies_z_laki_2 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 29.11.12, 11:37
          > z tego wynika ze gdy jest lepsza przemiana to tarczyca nie radzi sobie z produkcja ft4 tylko dlaczego?sad

To nie do końca tak jak piszesz. Tarczyca radzi sobie tak samo, tylko organizm lepiej wykorzystuje to, co tarczyca wyprodukuje i mniej wolnych hormonów pływa we krwi, a więcej masz w związanych w tkankach.

Dieta "tarczycowa" to nie tyle dużo nabiału i owoców, co raczej jarzyny (witaminy i błonnik) i białko (chude mięso, ryby, twarogi i jajka). Plus zdrowe tłuszcze, dużo wody mineralnej, antyoksydanty (zielona herbata, soki z aronii, zioła), strączkowe, nasionka, pestki itd. Ale o diecie pisaliśmy już bardzo dużo, poszukaj na forum smile
          • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 29.11.12, 11:57
            biore zestawy witamin,teraz dopatrzyłam sie ze najlepiej dziala na mnie belissa ktora jako jedyna z tych ktorych bralam zawiera jod..czy moze to byc u mnie niedobor jodu?mieszkam daleko od morza a i ryby jem nie za czesto.zastanawiam sie nad kupnem kelpu w aptece co o tym myslicie?bo rozumiem ze przy takich wynikach i takim tsh nie znajde lekarza ktory bedzie chcial leczyc czyms innym niz lepsza dieta witaminy?czekam na wyniki przeciwcial jesli wyjdzie ok to moze kelp pomoze?
            • arronia Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 29.11.12, 16:29
              Jeśli masz Hashimoto, to powinnaś unikać jodu (nie histerycznie, ale na pewno nie dokładać go sobie witaminami z jodem, tranem, algami itd.).

Czy masz Hashimoto, powiedziałby z dużym prawdopodobieństwem przeciwciała. I USG.

Piszesz, że jesz dużo nabiału... Może sprawdziłabyś, czy to nie jest element diety, który Ci nie służy? Nietolerancja mleka jest całkiem częsta wśród dorosłych. Może odstawiłabyś na jakiś czas i sprawdziła reakcję organizmu?
      • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 28.11.12, 12:36
        czy usg tarczycy mozna wykonac bez skierowania?
        • pies_z_laki_2 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 30.11.12, 11:22
          Usg można zrobić "na życzenie" czyli 100% odpłatności.
          • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 01.12.12, 15:19
            wyniki anty tpo 46 przy normie do 34 anty tg 44 przy normie 115 w labie mi pow ze tak male odchylenei moze sie zdarzyc u zdrowej osoby lekarz potwierdzil ze przy takich wynikach nie ma mowy o leczeniu hormonami i ze hasi jest przy kilku tysiacach lub przynajmniej wynikju 3 cyfrowym.mam brac witaminy z selenem.co myslicie?lekarz twierdzi ze to nic takiego i ze witaminami sobie z tym poradze.
            • pies_z_laki_2 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 02.12.12, 04:57
              Podaj wyniki usg tarczycy, to coś może wywnioskujemy, na razie twój lekarz ma rację (to chyba dobrze, nieprawdaż?).
              • sylaba3 Re: gorąca prośba o interpretacja wyników 07.12.12, 11:44
                kochani ferrytyne 37,5 norma do 291 -zaczelam suplementacje zelazem chelatowym i odpukac wlosy zaczely sie uspokajac nadal wypadaja ale troche mniej zamiast 70-80 jest to 30 dziennie.poza tym wit b12 387 norma od 180-914 i nie wiem czy to dobry wynik? w internecie znalazlam informacje ze najlepeij miec od 350-400 ale doradzcie bo moze sie myle
                kwas foliowt 12,01 norma jest od 5 do nie wiadomo ile i nie moge znalezc informacji na temat tego wyniki.co myslicie uzupelniac cos ooprocz zelaza?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka