Dodaj do ulubionych

Objaw Raynauda

24.03.13, 10:20
Jestem nowa na tym forum, jutro mam wizyte u lekarza. Wyniki badania krwi:
TSH 4.3* (norma 0.2-4.0)
T4 1.1 (norma 0.8-2.1)
T3 3.7 (norma 2.8-5.3)
Krew byla badana standardowo przed podjeciem nowej pracy pare miesiecy temu, lekarz powiedzial mi wtedy, ze wszystkie wyniki sa swietne, oprocz ferytyny (14, norma 20-200). Poradzil suplement zelaza. Dopiero pare dni temu cos mnie tknelo i odszukalam te wyniki w szufladzie.
Z wpisow na forum podejrzewam niedoczynnosc tarczycy. Nie mam jednak zadnych objawow, oprocz jednej rzeczy, ktora pojawila sie rok temu. Pod wplywem zimna czasem dostaje skurczu tetnic w jednym-dwoch palcach reki, co przejawia sie kredowobialymi koncowkami i zaburzeniem czucia w tych miejscach, ustepujacym po paru minutach (objaw Raunauda). Czy Wy tez obserwujecie u siebie cos takiego i czy moze to wskazywac na niedoczynnosc tarczycy?
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Objaw Raynauda 25.03.13, 11:13
      Witaj na forum smile

Tak, taki objaw może być związany z niedoczynnością tarczycy, chociaż dość posrednio. Niektóre przypadłości chadzają w pęczkach, np. Hashimoto i celiakia, czy Hashimoto i ch. A-B, może u ciebie też z tak jest, że coś się podłączyło.

Zrobiłabym usg tarczycy (z dobrym opisem obrazu i trzema wymiarami / objętością), plus badania p.ciał tarczycowych czyli atpo i atg. I z wynikami poszłabym do endokrynologa.

Tsh powyżej 2 (max 2,5) u młodej kobiety jest wskazaniem do 1) pogłebienia diagnostyki, jak sama zrobisz badania, to przyspieszy sprawę i oszczędzisz jedną wizytę u endo, bo sama sobie zlecisz badania), 2) do natychmiastowego wdrożenia suplementacji hormonem tarczycy!
      • kiciu79 Re: Objaw Raynauda 25.03.13, 14:20
        Dzieki za odpowiedz i cenne rady, mam juz umowione USG tarczycy za trzy dni. TSH z najswiezszego badania krwi wynosi 2.83. To mniej niz 4.3, ktore mialam rok temu, ale z tego co piszesz, ciagle wyglada troche niepokojaco.
        Zastanawiam sie, czy stres (dlugotrwaly badz chwilowa trauma) moze miec wplyw na te wahania? Zeszloroczne badania byly robione w okresie bardzo ciezkich egzaminow, mniej wiecej w tym okresie pojawil sie tez objaw Raynauda. Poza tym od dziecinstwa mam trypanofobie i kazde pobranie krwi wywoluje u mnie emocje porownywalne ze zrzuceniem z samolotu bez spadochronu, czasem zakonczone utrata przytomnosci. W tych warunkach niektore hormony wychodza mi troche zafalszowane. Nie wiem tylko, czy to moze tez dotyczyc TSH???
        • pies_z_laki_2 Re: Objaw Raynauda 28.03.13, 04:03
          Nie może smile
          Tsh pokazuje stan sprzed dni czy nawet tygodni (wręcz miesiąca), ma sporą bezwładność, więc chwilowy stres chyba nie będzie miał wpływu, ale czy na pewno? A badania robiłaś o podobnej porze dnia?
        • arronia Re: Objaw Raynauda 03.04.13, 23:22
          Związek między stresem, emocjami i pogorszeniami w chorobach autoimmunologicznych widzę, ale to tak w szerszej perspektywie. Mi Rayn. wyszedł właśnie w takim trudniejszym momencie (takim przewlekle trudniejszym, nie żadnych nagłych traumach czy zawirowaniach). Tarczyca też się wtedy sypnęła.

Ale to jest trudna sprawa... Bo może najpierw jest pogorszenie stanu organizmu - a mocniejsze reagowanie na sytuacje stresujące to objaw tego fizycznego pogorszenia? Może najpierw siada tarczyca, a od tego człowiek się robi podatny na doły, emocje, stres?

Poza tym: co to znaczy zafałszowane wyniki? Czy jest trudny okres, czy nie, wyniki pokazują faktyczny poziom hormonów w danym momencie. To jakbyś powiedziała, ze trudny okres w życiu jest nieprawdziwy czy fałszywy, bo normą jest sielanka i spokój wink A nie jest - życie bywa i takie, i takie.
          • kiciu79 Re: Objaw Raynauda 04.04.13, 17:31
            Przez 'zafalszowane wyniki' mialam wlasnie na mysli kilkumiesieczny wplyw stresu i nadmiaru pracy, ktory mogl spowodowac czasowy skok TSH do 4.3. Wiadomo, zycie sielanka nie jest, ale nie chce sie teraz leczyc na doktorat, ktory obronilam rok temu smile
            • arronia Re: Objaw Raynauda 04.04.13, 18:16
              Gratulacje doktoratowe smile

Pomyśl tak: był trudny okres, podczas którego tarczyca uległa osłabieniu (spadły hormony, podniosło TSH). Jeśli to Hashimoto (potrzebne USG i przeciwciała), to tarczyca się nie naprawi, niezależnie od tego, co ją teraz zniszczyło. Nie odrośnie, nie zacznie produkować więcej hormonów. Jest jak jest - i na tej podstawie trzeba działać.
              • kiciu79 Re: Objaw Raynauda 04.04.13, 19:04
                Dzieki smile
                Chwilowy stres (fobia na igly) moze podniesc poziom innych hormonow we krwi (np. prolaktyny), stad moje przypuszczenia odnosnie TSH.
                Podsumowujac jednak Wasze opinie, krotkotrwala trauma prawdopodobnie nie ma wplywu na TSH, ale za to utrzymujacy sie stresujacy okres i przepracowanie moze oslabic tarczyce i w konsekwencji doprowadzic do wzrostu TSH.
                Od jakiegos czasu zyje spokojnie i brykam jak baranek beztrosko po lakach. USG wykazalo, ze tarczyca nie jest wprawdzie zbyt duza, ale nie ma zadnych guzkow ani nieprawidlowosci. Oprocz tych nieszczesnych bialych palcow od mrozu nie mam zadnych innych objawow, ale poniewaz chce zajsc w ciaze, a w internecie az huczy w temacie TSH a ciaza, zapisalam sie juz na konsultacje do endokrynologa. Przy nast. okazji na pewno zrobie sobie tez badania pod katem przeciwcial.
    • arronia Re: Objaw Raynauda 03.04.13, 23:29
      Co do tych chorób chodzących parami (znaczy - stadami), zwróć uwagę, o co pyta test, który określa prawdopodobieństwo choroby tarczycy (po objawach i innych chorobach m.in.).

cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena, pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość, przedwcześnie siwiejące włosy, niedokrwistość, zwłaszcza niedobór witaminy B12, dysleksja, trwałe, nietypowe zaburzenia widzenia, choroba afektywna dwubiegunowa (szczególnie gdy występują 4 lub więcej epizodów w ciągu roku), objaw Raynauda (białe lub niebieskie zabarwienie palce gdy jest zimno), zespół Barlowa, zespół cieśni nadgarstka, utrzymujące się zapalenie ścięgna lub torebki stawowej, migotanie przedsionków, łysienie (utrata włosów, zwłaszcza miejscach intymnych), niedobór wapnia, ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej), bielactwo nabyte (utrzymujące się duże białe plamy na skórze), uraz karku

Celiakię można też dodać.
    • paulina.g7 Re: Objaw Raynauda 18.04.13, 23:23
      Witam, nazywam się Paulina. Jestem studentką II roku na kierunku pielęgniarstwo i obecnie piszę pracę magisterską na temat "Migotanie przedsionków- analiza czynników ryzyka nawrotu arytmii." Chciałabym bardzo prosić Państwa o uzupełnienie anonimowej ankiety. Wszystkie informacje w niej zawarte będą wykorzystane jedynie w celach naukowych, a bardzo mi zależy na tym aby ta praca była rzetelna i jak najlepsza. Oto adres, gdzie znajduję się moja ankieta: moje-ankiety.pl/respond-42757.html Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    • natder Re: Objaw Raynauda 17.06.13, 22:41
      Witam się i wyciągam wątek.
      Jestem półtora roku po usunięciu tarczycy z powodu guza toksycznego.

Mam na sąsiednim forum swój wątek i zapraszam:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,129786622,129786622,Interpretacja_wynikow.html
      Po wdrożeniu lewotyroksyny z czasem moje samopoczucie po operacji zamiast się poprawiać zaczęło się pogarszać, dokuczały mi objawy niedoczynności, niedoborów - itp. itd. czyli to, co standardowo dokucza Hashimotkom. Dodatkowo pół roku po operacji straciłam bardzo bliską osobę co pewnie nie pozostało bez wpływu na mój stan. Lekarzy wyniki w dolnych granicach norm nie niepokoiły, kazali czekać aż się organizm przyzwyczai bo przecież nie jestem chora bo dobrze wyglądam wink (8 kg na plusie).
      W styczniu zaliczyłam kompletny zjazd, zrobiłam wszystkie badania, wyszła niska ferrytyna, d3, bardzo niski poziom wapnia. Zaczęłam brać tardyferon, d3, zastrzyki z b12.
      Jakiś miesiąc po wdrożeniu suplementacji pojawiło się u mnie sinienie palców u stóp - szczególnie dużego palca lewej stopy. Do tego mrowienie i ból w czubkach palców. Pokazałam stopy interniście, pierwsze podejrzenie - coś nie ok. z nerkami, kregosłupem lub żyłami. Badania pokazały że nerki są ok, żyły w porządku, rtg kręgosłupa pokazało skoliozę. Od tamtego czasu sinienie jest coraz wyraźniejsze i pojawia się także na prawej stopie, choć w zdecydowanie mniejszym stopniu. Chirurg naczyniowy stwierdził, że nie wie co to za cholera ale najprawdopodobniej jest to objaw choroby reynauda i dał skierowanie do poradni chorób naczyń obwodowych (wizytę mam we wrześniu). Neurologa będę mieć przyjemność oglądać w przyszłym tygodniu i liczę na skierowanie na rezonans kręgosłupa. Mam nadzieję , że będzie to nagroda za pół roku stania w kolejce do odbycia wizyty na NFZ.
      Sama szukając informacji u mojego ulubionego dr Googla znalazłam informację, iż moja przypadłość jeszcze Raynaudem nie jest bo jest to:
      pl.wikipedia.org/wiki/Akrocyjanoza
      Niemniej jednak wydaje mi się, że jest to pierwszy etap prowadzący prosto do Raynauda.

Tymczasem mam kilka pytań do osób niedoczynnych mających dość wątpliwą przyjemność zmagać się z tą dziwną przypadłością:
      - kto i w jaki sposób zdiagnozował u Was chorobę Raynauda?
      - czy i w jakim stopniu objawy nasilają/ustępują u Was w związku z poziomem hormonów? czy niedoczynność nasila objawy a wycofuja się one w czasie eutyreozy czy nie ma to związku?
      - czym suplementujecie niedobory hormonów tarczycy?
      - czy dokuczają Wam inne niedobory?

Pytam o te wszystkie rzeczy bo mocno zastanawia mnie fakt, że ta dolegliwość dopadła mnie właśnie teraz, kiedy zmagam się niedoczynnością po operacji. Niewątpliwie mam problem z przemianą FT4 w FT3 - co jest zaskakujące gdyż w nadczynności miałam super przemianę pomimo hormonów na poziomie 150%. Po operacji konwersja padła i nie chce powstać pomimo suplementacji witamin, żelaza, minerałów. Nie sądzę, by sama operacja spowodowała niedobory, pewnie miałam je już wcześniej a mimo to organizm radził sobie z przetwarzaniem hormonów. Mam swoją teorię, że za wszystkie złe rzeczy które dzieja się z moim organizmem odpowiada brak wytwarzanych przez tarczycę hormonów i innych substancji - bo syntetyczne ft4 dostarczane z tabletki to nie wszystko. Mam przeczucie, że sama l-tyroksyna to dla mnie za mało. Czegoś mi brak ale nie wiem czego i najgorsze jest to, że to coś pochodziło chyba z mojej tarczycy. Może to dlatego od operacji wysiada mi kręgosłup i nagle pojawiły się te dziwne naczyniowe objawy. Nie mam złudzeń, że jakiś specjalista znajdzie przyczynę. Dostanę kolejne tabsy łagodzące objawy i diagnozę, że tak mam i już. I na pewno nikomu nie zechce się szukać czemu tak się dzieje sad Biorę też pod rozwagę fakt, ze może to naprawdę osobna jednostka chorobowa a to, że ujawnia się teraz to zbieg okoliczności i trzeba się będzie z tym pogodzić. Przy najbliższym pobraniu krwi zrobię sobie przeciwciała jądrowe i zobaczymy co pokaże wynik. Muktprega gdzieś wklejała link, że przeciwciała antyTPO i anty TG na poziomie niskim wskazują na inną chorobę z worka autoimmunologicznego. Przerażające, bo nie spotkałam na forach dot. chorób tarczycy z wpisem osoby u której poziom tych przeciwciał wynosił 0 - ale być może nie zwracałam na to aż takiej uwagi.
      Tymczasem nadal uzupełniam swoje niedobory i staram się jakoś wspomagać przemianę ale coraz częściej zastanawiam się nad poszukaniem naturalnej tyroksyny łudząc się, że ta forma suplementowania hormonów wycofa u mnie objawy naczyniowe. Czy któraś z Was przyjmowała hormony naturalne? Lub wspierała swój organizm oprócz l-tyroksyny trójjodotyroniną?
      Podzielcie się swoimi doświadczeniami, proszę smile
      • anka.83 Re: Objaw Raynauda 18.06.13, 08:02
        Proszę załóż swój wątek (proponuję nawiązać w temacie do o.R.)
    • marco_nixin Re: Objaw Raynauda 12.12.23, 16:58
      Leczenie jest proste. Ale zmiana stylu życia już nie. Zmiana dotyczy sposobu odżywiania >> na niskowęglowodanowe. Carnivor lub keto w czystej postaci. Standardowo tkanki na wysokich cukrach są niedotlenione.> pseudo hipoksja. Całkowita eliminacja cukru przynosi efekty w prawie wszystkich chorobach metabolicznych. Ważne jest uzupełnienie niedoboru jodu oraz witamin D + K2. Ważny film to >> Melanie A put Raynaud's syndrome into remission, improved digestion, and anaemia on a carnivore diet.
      • artur111111 Re: Objaw Raynauda 12.12.23, 17:07
        Ale co zrobisz jak im piszesz o niedoborach jodu to piszą że jod to trucizna a Wit D3 im szkodzi także nie każdy zrozumie co do niego piszesz są ludzie co potrafią to zrozumieć inni ci będą pisać że to bujda niestety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka