Dodaj do ulubionych

Wyniki - prośba o ocenę

24.04.13, 16:41
Witajcie, o czym świadczyć może poziom aTPO 225 przy TSH równym 2,85?
Obserwuj wątek
    • agcerz Re: Wyniki - prośba o ocenę 24.04.13, 18:53
      O tym, o czym może świadczyć.
      Słuchaj, nie robi się w ten sposób. Szukając odpowiedzi na pytanie "co z moją tarczycą", bada się parametry całościowo.
      TSH, FT3, FT4, ATPO, ATG, ferrytyna, wit. B12, wit. D3, USG tarczycy.
      Wyniki interpretuje się odpowiednio do:
      wieku, płci, samopoczucia, chorób towarzyszących.
      • muktprega1 Re: Wyniki - prośba o ocenę 24.04.13, 19:46
        Dodam tylko:

wraz z normami, każde laboratorium ma inne normy, więc same cyfry nic nie wnoszą.
        • agcerz Re: Wyniki - prośba o ocenę 24.04.13, 20:07
          Voila, Muktprega! Z normami poprosimy, a hormony tarczycy w %. Bo rzucanie nam okrawków informacji do niczego nie prowadzi.
          • rozamund Re: Wyniki - prośba o ocenę 24.04.13, 22:10
            Dopiero napoczynam temat tarczycy. Rozumiem, że Wy jesteście już doświadczone w tej kwestii, ale można by wziąć pod uwagę, że nie wszyscy się tak świetnie orientują w temacie.
            Jeśli chodzi o normy, to aTPO powinno być max 5,4, a TSH bodajże 4,3.
            Na wizycie miałam wykonane USG, mam dwa guzki na tarczycy - jeden większy, drugi malutki, biopsja wykazała, że większy guzek jest koloidowy. Poza tym lekarz zlecił mi te 2 badania. Wizytę mam dopiero za 2 tygodnie, a z testu internetowego wyszło, że jest prawdopodobieństwo niedoczynności.
            • agcerz Re: Wyniki - prośba o ocenę 24.04.13, 22:29
              Rozamund, jesteśmy "doświadczone" także dlatego, że poświęciłyśmy parę chwil, aby poczytać wpisy na tym forum - tak przyszpilone u góry, jak i poszczególne wątki. Dzięki za podane normy, ale twoje badania nadal nie są kompletne. Owszem, można by snuć jakieś przypuszczenia na podst. tych 2 pomiarów, ale byłoby to niepoważne. Owszem, możesz mieć niedoczynność. Możesz mieć Hashi. Możesz mieć wiele różnych problemów. Ale możesz ich nie mieć. W dalszym ciągu nie napisałaś za wiele o sobie. Nie wiemy (nie wiesz?), jaką objętość ma twoja tarczyca. Dostarcz nam tych danych. Niepotrzebnie się irytujesz - na forum nie ma wróżek.
              • rozamund Re: Wyniki - prośba o ocenę 24.04.13, 22:44
                No cóż, za irytację odpowiada może tarczyca wink
                Przeglądam informacje przyszpilone u góry strony, ale przytłacza mnie ich ogrom.
                Jak obliczyć pojemność tarczycy? I co powinnam jeszcze dodać do opisu?
                • muktprega1 Re: Wyniki - prośba o ocenę 25.04.13, 00:08
                  Tu masz przelicznik na %

www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
                  a tu na dole stronki objętość tarczycy (norma kobiet 13-18 ml)

www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                  Wszystko się rozjaśni po jakimś czasie, załóż swoją tabelkę gdzie bedziesz zapisywać dawki, ilość hormonów, inne badania + samopoczucie, dopiero wtedy przez porównanie można się nauczyć siebie
                  Irytację, to my też mamy jak w banku smile
    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki - prośba o ocenę 25.04.13, 19:00
      Ooo, witamy na pokładzie smile

Masz sporo p.ciał, które pewnie właśnie zżerają ci tarczycę, bo te akurat p.ciała właśnie tarczycę atakują. Robiłaś może także p.ciała atg?

Jeśli masz też wyniki ft4 i ft3, to podaj nam, ale jeśli nie, to koniecznie wyduś z endokrynologa skierowanie na kolejne badania i zrób wszystko to, co dziewczyny już wymieniły.

Guzki - mniejszy i większy, ale co to znaczy? Poprosimy konkrety, bo możemy się opierać tylko na tym, co napiszesz, a jeśli nie napiszesz, to faktycznie nawet wróżyć nie ma z czego smile

I trzymaj się ciepło, na razie to co piszesz świadczy tylko o prawdopodobnym Hashimoto, a skoro guzki są niegroźne, to nie ma się czego bać.
      • rozamund Re: Wyniki - prośba o ocenę 25.04.13, 22:25
        Dziękuję smile
        Wyżej dziewczyny zasugerowały, żeby sprawdzić objętość tarczycy. Na wyniku z USG mam napisane: prawy płat 17x16x45 mm, lewy płat 16x14x45mm, co jeśli dobrze rozumiem, daje objętość 11,42 ml. Poza tym napisane jest: echogeniczność niejednorodna, obniżona. A - guzek izoechogeniczny 9x7x10 mm (płat prawy), B - guzek hipoechogeniczny >5 mm (płat lewy).
        Zaczęłam leczyć się prywatnie, bo endokrynolog na NFZ był beznadziejny, a do dobrych lekarzy są straszne kolejki, tak więc za wszystkie wyniki płacę niestety. Endokrynolog kazał mi zrobić jedynie TSH i aTPO, jakie jeszcze wyniki powinnam zrobić?
        • agcerz Re: Wyniki - prośba o ocenę 25.04.13, 22:43
          To USG już bardzo prawdopodobnie wskazuje na tarczyce zmienioną przez proces zapalny Hashi. Te drugie p-ciała to aTG.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka