Dodaj do ulubionych

Jakie badania kontrolne i jak często?

24.05.13, 12:31
Do osób z ustabilizowaną sytuacją?

Jakie badania i jak często polecacie robić regularnie nawet gdy nie macie problemów z samopoczuciem? Nie chodzi mi tu o trójkę tarczycową, tylko o resztę. Co mówią o tym wasi (dobrzy) lekarze?
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Jakie badania kontrolne i jak często? 26.05.13, 11:02
      Hmm, ja jestem samodzielnym pacjentem, muszę być, mimo, że mam super endo. Chodzę do niej jednak tylko raz do roku, albo i rzadziej.

To jakie badania robić zależy od osoby. Nie wszyscy mają problemy z anemią np. Ja mam, stąd przy każdym badaniu hormonów tarczycy (FT4/3 razem 30 zł) robię
      1. morfologię. (8 zł)

Co drugie badanie, albo przy anemicznym sampoczuciu (objawy mam obcykane) robię
      2. ferrytynę i b12. (każde po ok. 10 zł)
      i ewentualnie podejmuję suplementację, receptę na żelazo dostaję od rodzinnej. b12 jak wyżebrzę.

Ostatnio zrobiłam
      3. kwas foliowy (chyba 23 zł)
      wyszedł niski, więc i to badanie będę powtarzać razem z b12 i ferrytyną

Raz w roku, we wrześniu/październiku robię
      4. witaminę D
      Badania nie powtarzam na wiosnę, bo jest drogie (w moim lab 70 zł). Mam za sobą już dwa sezony z zimową suplementacją wit. D w dawce 5000 UI, dzięki temu zima przebiega normalnie patrząc z perspektywy samopoczucia, które kiedyś w tym okresie było dużo gorsze. Witamina D dodaje mi wesołości mimo braku słońca smile

Ponadto sprawdzam czasami
      5. cholesterol całkowity (6 zł)
      bo biorę Novothyral. Przez T3 cholesterol spada mi czasami poniżej normy, więc dbam o to, żeby go trzymać powyżej.

Okazjonalnie sprawdzam (ok. raz, dwa razy w roku)
      6. magnez, potas, sód, wapń (tanio)
      jako że magnezu raczej mi brakuje, kiedyś miałam też niski wapń.

Te oto badania robię, żeby okiełznać moją niedoczynność. Ostatnio zaskoczył mnie nagły spadek b12, o 150 ok. jednostek (385 -> 234) w ciągu pół roku, co widać w samopoczuciu. Dlatego uważam, że badania kontrolne warto robić, żeby wcześnie wychwycić problemy i dzięki temu uniknąć nieprzyjemnych objawów.
      • papysia Re: Jakie badania kontrolne i jak często? 27.05.13, 21:05
        Hmmm, a mogłabyś zdradzić w których laboratoriach tak tanio płacisz? "Diagnostyka" dużo droższa, Śląskie Laboratoria Analityczne jeszcze droższe uncertain
        • anka.83 Re: Jakie badania kontrolne i jak często? 28.05.13, 14:49
          Warto popytać w prywatnych klinikach, które często mają podpisane umowy z większymi labami. Ja z kartą stałego klienta za np. posiew płacę bezpośrednio w Diagnostyce 49 zł, a w prywatnej przychodni, która ma z Diagnostyką podpisaną umowę tylko 35 zł. A na witaminie D albo B 12 to mieli cenę 50% poziomu Diagnostyki.
        • harmoniak Re: Jakie badania kontrolne i jak często? 28.05.13, 17:37
          Papysia,
          badania robię w laboratorium Gumed (niegdyś Akademia Medyczna), w Gdańsku.
          • papysia Re: Jakie badania kontrolne i jak często? 28.05.13, 18:17
            Wow, to bym miała 12 godzin jazdy pociągiem do labu big_grin. Ale dziękuję za odpowiedź, może kiedyś skorzystam smile
            • anka.83 Re: Jakie badania kontrolne i jak często? 07.06.13, 21:02
              Nie zrozumiałaś mnie, podałam tylko przykład diagnostyki, nie wiem, jakie laby są w Twojej okolicy, ale być może działają na podobnej zasadzie.
          • myszka19891 Re: Jakie badania kontrolne i jak często? 20.09.14, 12:41
            harmoniak, wyczytalam ze robisz badania w Gdańsku, a czy możesz mi powiedzieć do jakiego e4ndo chodzisz bo ja wlasnie jestem na etapie szukania jakiegos normalnego?
        • pies_z_laki_2 Re: Jakie badania kontrolne i jak często? 29.05.13, 12:59
          Papysia, pisałam już wielokrotnie, że trzeba szukać oferty badań robionych w dużym szpitalu, najlepiej klinicznym czy tp, gdzie mają własne laboratorium i duży obrót (niższe ceny), duże doświadczenie (czyli nie zostają sińce po pobraniu krwi...) i robią badania "na życzenie", czyli bez skierowania dla pacjentów zewnętrznych.

Ja znalazłam taki lab i ceny są konkurencyjne w stosunku do cen Diagnostyki i innych labków warszawskich. Czyli nie kpij sobie, tylko szukaj! Trzeba znaleźć kilka miejsc w okolicy i podzwonić, nie ma lekko, za twoje śmichy-chichy nikt ci gotowca nie poda tongue_out
      • mama_dorota Jeszcze glukoza 29.05.13, 09:53
        Dzięki za taką fajną listę.

Mój endo jeszcze glukozę na czczo sprawdza co 2-gie, czy 3-cie badanie, pewnie z powodu obciążonego wywiadu, ale nie jestem przekonana do tego badania. Podobno skuteczniejsze jest badanie 2 godziny po posiłku. Takie zalecenie otrzymał mój tata-diabetyk.
        • niedu Re: Jeszcze glukoza 29.05.13, 13:07
          mama_dorota napisała:

> Mój endo jeszcze glukozę na czczo sprawdza co 2-gie, czy 3-cie badanie, pewnie
          > z powodu obciążonego wywiadu, ale nie jestem przekonana do tego badania. Podobn
          > o skuteczniejsze jest badanie 2 godziny po posiłku. Takie zalecenie otrzymał mó
          > j tata-diabetyk.

Mi się zdaje, że to zależy od pacjenta. Jak zrobiłam ostatnio krzywe, to mi cukier spadł po godzinie, a po dwóch się podniósł...
          • mama_dorota Re: Jeszcze glukoza 29.05.13, 21:59
            To są właśnie takie anormalne krzywe. Powinna urosnąć, a potem opaść. Mój syn miał nie krzywą, tylko niemal prostą malejącą, czyli na czczo najwyżej, potem tylko coraz niżej, ale smutne jest to, że lekarka uznała, że jest ok, bo nic poza normę nie wyszło. W szpitali na badaniach domagałam się, żeby mu krzywą powtórzyli i diabetolodzy badali co 30 minut. Na szczęście wyszło ok. To znaczy chyba wyszło, bo ktoś ostatnie 2 próbki pomylił. Może tak samo było z twoim badaniem?
            • niedu Re: Jeszcze glukoza 30.05.13, 02:59
              Raczej nikt niczego nie pomylił.
              Dlaczego olewajstwo lekarzy mnie nie dziwi?
              Moja mama jakiś czas temu przywlokła się na ostry dyżur z mocnym kołataniem serca. I co? Aparat potwierdził, że pikawa skacze w górę i w dół. Ale lekarka orzeła, że aparat się chyba zepsuł.
      • czupakabra27 Harmoniak... 31.05.13, 11:19
        ...w jaki sposób wpływasz na cholesterol? Jedzeniem czy dawką? Pytam z ciekawości, bo mój za wysoki cholesterol po t3 wrócił do idealnej normy spadając o kilkadziesiąt jednostek, ale po tym co napisałaś zastanawiam się czy z czasem nie będzie za niski.
        • harmoniak Re: Harmoniak... 31.05.13, 11:31
          Dawką i jedzieniem smile. Jak mam cholesterol poniżej normy i akurat mogę zmniejszyć Novo to zmniejszam. A jak nie mogę zmniejszyć Novo, to wcinam więcej masła orzechowego i orzechów w ogóle. Do tego nie ograniczam tłuszczu do smażenia czy oliwy w sałatce i jem bezpośrednio lub jakoś używam oleju kokosowego. Cholesterol spada mi na Novo 3/4 z 75. Teraz biorę 1/2 N75 i ostatni wynik cholesterolu jest elegancki: 136. Wcześniej wynosił 114 (norma od 120) na dawce 3/4 N75 + 37.5 E. Wtedy zmniejszyłam dawkę właśnie z powodu cholesterolu i bardzo lekko nadczynnego samopoczucia.

Czasami stosuję też taki trik, że zmniejszam Euthyrox o 12.5 (jeśli samopoczucie pozwala), wtedy FT4 i FT3 spada troszkę, czuję się OK a i cholesterol od razu się podnosi.
          • djpa Re: Harmoniak... 31.05.13, 11:43
            Kiedyś gdy miałam niedoczynność nieleczoną, bardzo mnie ciągnęło do jabłek i owsianki, a odrzucało od smażonego. A gdy zdarzyło mi się mieć fT3 trochę powyżej normy, nie chciało mi się jeść jabłek wcale, za to ciągnęło mnie do śmietany, majonezu i sera żółtego. Bardzo mnie to wtedy zaintrygowało. Cholesterolu wtedy nie badałam, ale może to on był powodem zmienionego apetytu?
          • mama_dorota Re: Harmoniak... 31.05.13, 11:48
            Słuchałam raz wykładu, który prezentował zupełnie inne podejście do cholesterolu. W skrócie teza była taka: namiar cholesterolu pojawia się w wyniku niedoboru witaminy c, gdyż w ten sposób (przy pomocy cholesterolu) organizm wzmacnia osłabione brakiem tej witaminy naczynia krwionośne.

Może warto pogrzebać w temacie?

Kluczowe nazwisko: dr hab. Linus Pauling, dwukrotny noblista.
            www.faceci.com.pl/pauling.html
            W czasie wykładu padły ważkie zarzuty wobec przemysłu farmaceutycznego, za ukrywanie tego faktu celem czerpania wielkich korzyści z leków obniżających cholesterol.
            • czupakabra27 Re: Harmoniak... 31.05.13, 12:03
              Dzięki za wyczerpujące infosmile
              Dla mnie zawsze istotne jest to co mówi na tematy zdrowotne weterynarz moich kotówsmile Starszemu kocurowi od młodości zdarzają się wynik hormonów powyżej normy ale nic z tym nie robimy. Lekarz stwierdził, że najlepszym wyznacznikiem nadczynności u kotów (to dość częste kocie schorzenie) jest cholesterol. Jak nie spada poniżej normy, a h.t nie są mocno przekroczone to lepiej nie wchodzić z tyreostatykami.
              Wygląda na to, że dla osób biorących t3 badanie cholesterolu częściej niż raz na rok jest dobrym pomysłem.
              • harmoniak Cholesterol 31.05.13, 12:13
                Zgadzam się, oczywiście smile

Ja zauważyłam, że forumowa zasada "hormony tarczycy w normie chronią przed nadczynnością" nie do końca się u mnie sprawdza. Tak jak pisałam wyżej, pół roku temu miałam wyniki:
                cholesterol 114 (norma od 120)
                FT4/3 po 75%
                Dawka 3/4 N75 + 37.5 E.
                Samopoczucie: bardzo lekko nadczynne.
                Czyli hormony w normie, ale samopoczucie i cholesterol wskazywały, że poziomy ft4/3 są dla mnie za wysokie. Może dlatego, że ma bardzo skromną masę ciała, pisząc eufemistycznie smile

Tutaj można przeczytać o konsekwencjach za niskiego cholesterolu:
                Cytat
                Niski cholesterol to również niedobór manganu, celiaklia, nadczynność tarczycy, choroby wątroby, złe przyswajanie i niedożywienie.

Wiecie co, ta rozmowa motywuje mnie, żeby podnieść sobie cholesterol jeszcze wyżej, do 150. Może poczuję się jeszcze lepiej smile
                • czupakabra27 Re: Cholesterol 31.05.13, 14:03
                  Ja jak myślę o cholesterolu to myślę o estrogenach. Bo żeby je wytworzyć potrzebny jest cholesterol. Zresztą poziom we krwi nie jest najważniejszy, najważniejsze żeby się nam blaszki miażdżycowe nie odkładały i nie toczył się tam proces zapalny.

No to szczupaczku do jedzenia marszwink
              • djpa Re: Harmoniak... 31.05.13, 12:14
                Kiedyś analizowałam prostymi statystykami podstawowe dane na temat śmiertelności kilku tysięcy osób.
                Wyszło z nich, że palenie papierosów istotnie skraca życie, nawet o 11 lat. Im więcej się pali, tym krótsze życie.
                Wysoki cholesterol nie skraca życia ani trochę, a nawet osoby z wysokim cholesterolem żyją nieco dłużej.
                Zaś nadwaga i nadciśnienie niewiele mają do długości życia. Z tym, że nie brałam pod uwagę faktu, że osoby palące są zwykle szczuplejsze. To były takie najprostsze analizy.
                • pies_z_laki_2 Re: Harmoniak... 01.06.13, 15:45
                  Kilka źródeł na temat cholesterolu, może się przydadzą (różnej jakości):
                  - nowadebata.pl/2011/04/23/nie-bojmy-sie-cholesterolu/
                  - nowadebata.pl/2011/03/06/nauka-w-komisjach-czyli-polityczne-korzenie-hipotezy-tluszczowo-cholesterolowej/
                  - www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Kardiologia/TSH-moze-podnosic-poziom-cholesterolu-niezaleznie-od-hormonow-tarczycy,124885,1014.html
                  - www.rynekzdrowia.pl/Nauka/Sztuczny-hormon-tarczycy-obniza-poziom-cholesterolu,16435,9.html
                  - www.czytelniamedyczna.pl/2402,antyoksydanty-i-srodki-obnizajace-poziom-cholesterolu-zawarte-w-surowcach-roslin.html
                  - www.living-gluten-free.com/cholesterol.html
    • myszka19891 Re: Jakie badania kontrolne i jak często? 20.09.14, 14:14
      filerom.com/plik/dieta_dla_chorych_na_niedoczynnosc_tarczycy.pdf.zip
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka