Dodaj do ulubionych

Objaw Raynauda

06.09.13, 11:02
Witam, może tutaj mi ktoś coś poradzi, podpowie do kogo się udac. Otóż po pierwszym porodzie w 2008r pojawiło się u mnie zjawisko drętwienia, sinienia palcy dłoni i stóp pod wpływem zimna. Bywało też tak latem jak trzymałam np. szklankę z zimnym napojem, gdy weszłam do zimnej wody w basenie, jak wiał zimny wiatr, najgorzej było zimą ponieważ nie byłam w stanie normalnie funkcjonowac (kilka par rękawiczek nie pomagały). Moje dłonie robiły się najpierw białe, potem fioletowe (tak że wyglądały jakby były ubrudzone jakąś farbą) a w momencie "odpuszczania" przybierały kolor bordowy i odczuwałam wtedy bardzo silny ból. W 2011r robiłam badanie kapilaroskopi palcy dłoni, które potwierdziło pętle naczyń odpowiadające chorobie Raynauda, byłam z tym u reumatologa, robiłam badania w kierunku RZS ale szczęśliwie wszystko wyszło ok. W tym czasie też robiłam drugie usg tarczycy, które nie wykazało żadnych zmian oprócz tego że moja tarczyca jest bardzo mała-całkowita obj. 7,2ml (rok wcześniej było 3,9ml).W marcu 2012r zaszłam w kolejną ciążę i problem znowu znikł. Wszystko było dobrze i latem i w trakcie ostatniej zimy.Cieszyłam się, że wszystko wróciło do normy aż do tej pory kiedy to problem z drętwieniem ponownie się pojawił. Do kogo mam się teraz zwrócic?jakie jeszcze badania powinnam wykonac?boję się bo słyszałam, że ten objaw często idzie w parze z innymi, bardziej poważnymi chorobami.
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Objaw Raynauda 06.09.13, 11:17
      Witaj na Forum!

Są tutaj osoby z podobnym problemem.
      Radzę wpisać w wyszukiwarkę słowo "Raynauda". Przykładowy wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,143437076,143437076,Objaw_Raynauda.html
    • mania2008 Re: dodatnie ANA1 12.01.14, 23:00
      Witam ponownie smile W związku z tym silnym objawem Raynauda,który mam od blisko 5 lat i bólami dłoni lekarz reumatolog zlecił mi badanie przeciwciał przeciwjądrowych ANA1. Na wyniku jest tylko napisane, że WYKRYTO przeciwciała. Zmartwiłam się bo to może oznaczac jakąś chorobę tkanki łącznej ale również podobno przeciwciała te mogą także byc obecne i przy chorobie hasihimoto. Jakie teraz powinnam zrobic badania aby dowiedziec się co mi dokładnie jest?reumatolog odesłał mnie z kwitkiem dając skierowanie do poradni reumatologicznej Instytutu Reumatologii w Warszawie ale tam nie przyjmują obecnie nowych pacjentów. W związku z tym nie chcę czekac i sama na własną rękę chciałabym zrobic potrzebne badania i z wynikami iśc do jakiegoś innego reumatologa albo endokrynologa.Co robic? Czy któraś z Was miała dodatnie ANA1 przy hashimoto?
      • natder Re: dodatnie ANA1 13.01.14, 08:56
        Teraz należałoby chyba zrobić ANA2 - to pełny panel badania przeciwciał na różne choróbska, być może właśnie anty-TPO i anty-TG wyjdą pozytywne.
        Reynaud często idzie w parze z inną chorobą autoimmunologiczną a u Ciebie już po samym usg tarczycy widać, że coś jest nie halo.
        Ja ANA mam ujemne, anty-TPO i anty-TG w normie ale jestem po chirurgicznym usunięciu tarczycy i objaw Reynauda pojawił się u mnie kilka miesięcy po operacji. Sama doszłam do wniosku, że przy niedoczynności kiepskie krążenie powoduje niedokrwienie dłoni i stóp a niedobory hormonów i minerałów mają duży wpływ na to jak funkcjonują naczynia.
        Sugerowałabym najpierw oznaczyć trójkę tarczycową i zająć się leczeniem ewentualnej niedoczynności.
        Być może wtedy objawy - choć nie znikną zupełnie - przynajmniej będą mniejsze.

Powinnaś też dostać skierowanie do Poradni Chorób Naczyń Obwodowych.
    • atlaq Re: Objaw Raynauda 10.01.22, 15:35
      Leki nie sa zawsze wskazane. Mnie poki co na szczescie udalo sie ich uniknac. (Szczerze mowiac jak czytam mozliwe skutki uboczne, to mnie odrzuca na sama mysl o tym Polfilinie i ciesze sie, ze nie musialam jeszcze po niego siegac). Tak to prawda, ciezko jest nie marznac w naszym przypadku, skoro potrafimy miec chlodne konczyny nawet w 30 stopniowy upal. U mnie liczba petli jest prawidlowa, ale wiekszosc jest z przerywanym pradem krwi. Proste i krete, poszerzone w czesci szczytowej io zstepujacej na calym przebiegu. Ogolnie mam zastoj na calym przebiegu. Jak ide po calym dniu pod prysznic potrafie miec prawie czarne palce u stop jak nieboszczyk. Ale mnie nic nie boli od kiedy stosuje olej CBD 5 % decarboxylatd z essenz . Na dloniach zima niektore czesci palcy sa biale (i to wcale nie koncowki). Ogolnie kiedy jest chlodno cale rece do lokcia i nogi do kolan mam w naczynkach jak noworodek. Dobrze jest wyjezdzac co zime na druga polkule (Tajlandia, Wietnam, Filipiny itp) i sie porzadnie wygrzac, ale nie zawsze można stosuję też maści rozgrzewające moja ulubiona to thermolka extra kupiłem w Konopnej Farmacji w Poznaniu ten olej CBD i maść i póki co ten zestaw sprawdza się rewelacyjnie ! Jak komuś daleko mają tez sklep online

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka