mania2008
06.09.13, 11:02
Witam, może tutaj mi ktoś coś poradzi, podpowie do kogo się udac. Otóż po pierwszym porodzie w 2008r pojawiło się u mnie zjawisko drętwienia, sinienia palcy dłoni i stóp pod wpływem zimna. Bywało też tak latem jak trzymałam np. szklankę z zimnym napojem, gdy weszłam do zimnej wody w basenie, jak wiał zimny wiatr, najgorzej było zimą ponieważ nie byłam w stanie normalnie funkcjonowac (kilka par rękawiczek nie pomagały). Moje dłonie robiły się najpierw białe, potem fioletowe (tak że wyglądały jakby były ubrudzone jakąś farbą) a w momencie "odpuszczania" przybierały kolor bordowy i odczuwałam wtedy bardzo silny ból. W 2011r robiłam badanie kapilaroskopi palcy dłoni, które potwierdziło pętle naczyń odpowiadające chorobie Raynauda, byłam z tym u reumatologa, robiłam badania w kierunku RZS ale szczęśliwie wszystko wyszło ok. W tym czasie też robiłam drugie usg tarczycy, które nie wykazało żadnych zmian oprócz tego że moja tarczyca jest bardzo mała-całkowita obj. 7,2ml (rok wcześniej było 3,9ml).W marcu 2012r zaszłam w kolejną ciążę i problem znowu znikł. Wszystko było dobrze i latem i w trakcie ostatniej zimy.Cieszyłam się, że wszystko wróciło do normy aż do tej pory kiedy to problem z drętwieniem ponownie się pojawił. Do kogo mam się teraz zwrócic?jakie jeszcze badania powinnam wykonac?boję się bo słyszałam, że ten objaw często idzie w parze z innymi, bardziej poważnymi chorobami.