Dodaj do ulubionych

zaczynam,proszę o pomoc

24.11.13, 12:08
witam,miesiąc temu dowiedziałam się ,że mam hashimoto, choć już od dawna były symptomy,długa historia jak u większości forumowiczek.
wyniki 21/10/13
tsh 2,3 (0,27-4,2)
ft3 5,96 (4-6,8) -70%
ft4 13,850 (12-22) 18,5%

proszę o pomoc w interpretacji,wydaje mi się, iż zbyt duża rozpiętość między ft3 i ft4
po wizycie letrox 25mg(1/2 tabl) co 2 dzień, po 2 tygodniach 25mg codziennie.Porawa znikoma,następna wizyta kto to wie -zapiów na 2014 jeszcze brak,usg dopiero w styczniu.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: zaczynam,proszę o pomoc 24.11.13, 15:18
      Myślę, że docelowo Twoja dawka na pewno będzie większa (jak rozumiem, wyniki są z przed rozpoczęciem leczenia?). Rozrzut miedzy fT3 a fT4 najprawdopodobniej będzie się zmniejszał wraz ze zbliżaniem się dawki letroxu do optymalnej.

Zarówno z następną wizytą jak i z USG nie powinnaś czekać tak długo. Ja wiem, że na NFZ tak jest i nic się nie poradzi na to, ale po prostu niepotrzebnie będzie Ci mijał czas na zapewne za niskiej dawce - najczęściej po 1,5 miesiąca od wprowadzenia zaleconej dawki (czyli u Ciebie tych 25 mcg codziennie) powinno się robić badania i iść na wizytę po ew dalsze zmiany dawki.
    • gala_dali83 Re: zaczynam,proszę o pomoc 25.11.13, 09:38
      Jak długo bierzesz już stałą dawkę 25?
      • detramar2 Re: zaczynam,proszę o pomoc 26.11.13, 08:21
        dziękuję bardzo za pomoc.
        letrox biorę od miesiąca,najpierw co 2 dzień a od 2 tygodni 25 codziennie.Już czułam się troszku lepiej,mniej spałam,trochę więcej chęci do działania a nawet włosy mniej lniały i przez miesiąc nie utyłam ale od kilku dni zupełna klapa .
        Myślę nad zwiększeniem letroxu do 50, co Wy na to?
        w międzyczasie problemy z torbielami na jajnikach,raz na jednym raz na drugim,pojawiają się i pękają,jedna nie chce zniknąć,markery w normie,jeden lekarz-skierowanie do szpitala na usunięcie,drugi każe wracać do jasmin,ale po unormowaniu tarczycy,obłęd.
        Już mam tego dosyć.Problemy z tarczycą zaczęłam podejrzewać 3-4 lata temu,ważyłam 52kg/167cm byłam szczupła ,energiczna pełna inwencji ,szalonych pomysłów,robota paliła mi się w rękach i nagle wszystko zaczęło się zmieniać.Najpierw mega problemy z włosami,wyciągałam je garściami,tradycyjnie skóra jak u nosorażca,senność,zmęczenie i pierwsze 10kg na plus.
        Zrobiłam badania TSH 3,95 wizyta u endo,a ten tylko spojrzał na mnie i spytał czy stosuję antykoncepcje(jak bym miała to wypisane na czole),wyniki wg niego w normie a taki poziom tsh to przez jasmin, na tym się skończyło.Po roku odstawiłam jasmin. Przez następne lata było tylko gorzej, przytyłam następne 20kg,zmęczenie tak straszne,ze nic nie byłam w stanie robić, spanie po 16-18 godz,doszły bóle stawów, pokrzywki i inne alergie, włosy koszmar. Wiedziałam,że coś nie jest tak jak powinno, badania TSh robiłam co pół roku ,zawsze w normi,w końcu prywatnie zrobiłam całą trojkę +anty TPO i waszystko stało się jasne ,ale 3 lata zmarnowane.
        • natder Re: zaczynam,proszę o pomoc 26.11.13, 08:40
          Myślę, że zwiększenie dawki to dobry pomysł.
          Co kilka dni o 6 mikro w górę.
          Aż dojdziesz do 50 i wtedy badania po 4 tygodniach na tej dawce.
          W międzyczasie możesz podejść do rodzinnego i poprosić o receptę na hormon - jak powiesz, że czekasz na wizytę nie powinien Ci odmówić. Terminy jakie są wszyscy wiedzą a nie możesz zostać bez leku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka