Dodaj do ulubionych

duże skoki w wynikacha

06.03.14, 12:06
Ok, uproszczę swoją wypowiedź:
od pół roku ta sama dawka 100 E
listopad tsh 0,75 (0,27-4,2)
ft4 na poziomie 80% (wyliczyłam w forumowym kalkulatorze

od stycznia totalny spadek samopoczucia, wiele objawów jakie miałam zanim zaczęłam się leczyć
3 lutego tsh 1,69
ft4 nie robiłam
3 marca tsh 0,4
ft4 na poziomie 85%

Wynik marcowy wygląda dla mnie jak kontynuacja wyniku listopadowego, ale skąd ten skok miesiąc temu? czy to może być pomyłka laboratorium, czy po prostu nie ma senstu tak często sprawdzać wyników bo skoki sa normalne????
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: duże skoki w wynikacha 06.03.14, 12:17
      A jak teraz z samopoczuciem? W styczniu i na początku lutego było bardzo zimno, więc tyroksyny mogło być za mało, w listopadzie i marcu temperatury wyższe. Wydatek energetyczny też mamy raz większy, raz mniejszy. Zdrowa tarczyca wyprodukuje mniej lub więcej t4 i t3, w zależności od potrzeby. Tabletka ciągle taka sama, więc to nie to samo, co zdrowa tarczyca. Ja próbuję trochę dostosować dawkę do potrzeby np. dzięki dodatkowemu 6,25 euthyroxu na noc mogę sypiać normalnie w czasie @, bez tego nie, ale potem wracam do stałej dawki, bo robi się za dużo. Są osoby, które biorą zimą o 1/8 więcej tabletki, niż w cieplejszych miesiącach.
      • 2zetka1 Re: duże skoki w wynikacha 06.03.14, 12:38
        Dzięki za szybką i obrazową odpowiedź. Bardzo dużo mi wyjaśniłaś smile Od kilku dni czuję się o dziwo lepiej, no ale teraz już wszystko rozumiem. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka