Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

22.04.14, 16:02
Hej,

mam 25 lat i moje problemy zaczęły się od bardzo puchnących i bolących kostek 3 miesiące temu (na które biorę sterydy w "międzyczasie" do prawidłowej diagnozy). Szukając przyczyny zrobiłam dużo badań, między innymi tarczycowe. Moje obecne wyniki to:

Ferrytyna 16 ug/L (20-120)
TSH 5.870mlU/L (0.27-4.2)
fT4 16.78 pmol/L (12-22) 47.8%
fT3 5.73 pmol/L (3.95-6.8) 62.46%
Wit B12 403 pg/L (191-663)

Na wyniki innych badań (anty oraz D3) jeszcze czekam. Mam też więcej objawów (zmęczenie, mało energii, wolne myślenie), do tej pory interpretowałam je jako efekty uboczne silnego sterydu, a teraz już sama nie wiem...

Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Prośba o interpretację wyników 22.04.14, 16:21
      Witaj na forum smile

Puchnące i bolące kostki to może być obrzęk śluzowaty - efekt niedoczynności tarczycy. Poczytaj o tym. Sterydy na obrzęk śluzowaty nie pomagają (a pomogły teraz Tobie?), a mogą zaszkodzić na inne rzeczy.
      TSH masz za wysokie, sugeruje niedoczynność tarczycy.
      Ferrytyna mówi, że masz za niskie zapasy żelaza - anemia. Anemia też zapewne jest skutkiem niedoczynności tarczycy.
      Także - do endo smile Usg tarczycy jeszcze by się przydało, aby znaleźć przyczynę tego stanu rzeczy.
      • mama_dorota Re: Prośba o interpretację wyników 22.04.14, 16:24
        Lub odwrotnie. Problemy z tarczyca przez anemie. Reszta badan powinna pomoc to wyjasnic.
        Zrob jeszcze nasz test na niedoczynnosc tarczycy. Podaj nam wynik i skopiuj objawy.
    • mama_dorota Re: Prośba o interpretację wyników 22.04.14, 16:22
      Masz przede wszystkim anemie. TSH za wysokie. Wolne hormony miare ok, wiec objawy moga wynikac z niedoboru zelaza. Potrzebujesz preparatu na recepte - sorbifer lub tardyferon. Te inne badania moga wyjasnic wiecej.
      • ania_2357 Re: Prośba o interpretację wyników 22.04.14, 16:59
        Wynik testu: 25

1. Objawy, które odczuwasz
        duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
        pogorszenie wzroku lub słuchu
        palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
        bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
        denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
        trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
        problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
        trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
        2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
        cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena, pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość,
        3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
        niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
        którąś z następujących chorób autoimmunologicznych: cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena, pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość
        4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
        spuchnięte stopy
        spuchnięta twarz

Moja uwaga to to, ze mam inne, totalnie przeciwne objawy do niektórych z testu (np. jest mi goręcej niż innym). Niektóre z nich mogą być efektami ubocznymi brania sterydu oraz wcześniej dużych dawek ketoprofenu (najpierw miałam diagnozowane zapalenie ścięgna...).

Czy ta ferrytyna jest naprawdę taka niska?

Dziękuję wszystkim za pomoc strasznie smile
        • mama_dorota Re: Prośba o interpretację wyników 23.04.14, 08:32
          Tak. Ferrytynę masz bardzo niską. Na forum większość osób trafia z anemią, ale zazwyczaj mamy niską ferrytynę, w dole normy, a ty masz nawet poniżej. To nie jest powód do paniki, ale nie wolno tego zaniedbać.
    • ania_2357 Objętość tarczycy - czy to możliwe? 26.04.14, 23:45
      Hej,

po USG tarczycy, gdzie dostałam jej wymiary i użyciu kalkulatora mam taką objętość:

wymiary i objętość prawego płata: 18 mm x 15 mm x 34 mm → 4.59 ml
      wymiary i objętość lewego płata: 16 mm x 11 mm x 32 mm → 2.816 ml

objętość całej tarczycy: 7.406 ml

na forum piszecie, że norma dla kobiet jest od 13ml. Czy tak niski wynik jest możliwy? O czym świadczy?
      • mama_dorota Re: Objętość tarczycy - czy to możliwe? 28.04.14, 09:03
        Taka mała objętość oznacza, że masz za małą tarczycę. Zazwyczaj wiąże się to z niedoczynnością tarczycy i potrzebą uzupełniania brakującej ilości hormonów z tabletki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka